Gezenbilir Muhteşem Topraklar; Gelibolu Yarımadası, Çanakkale ve Truva Gezisi (25 Nisan 2008)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sukuşu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 143
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,224
Ynt: Gezenbilir Muhteşem Topraklar; Gelibolu Yarımadası, Çanakkale ve Truva Gezisi (25 Nisan 2008)

çok teşekkürler arkadaşlar mükemmel yakalamışsınız anları ;)
obektifinize bereket ;)

Etiketler
Ynt: Gezenbilir Muhteşem Topraklar; Gelibolu Yarımadası, Çanakkale ve Truva Gezisi (25 Nisan 2008)

[imgzoom]http://i276.photobucket.com/albums/kk30/behicefe/70.jpg[/imgzoom]

berksito' Alıntı:
bence onları bir müddet daha bekleyeceğiz Furkan :D
Koza'yı bilmem ama Nilsun'un boyutlandırma sorunu var... çok büyütüyo herşeyi ;D

berk'cim bu konudaki çözümü buldum ki fotoğrafları sen yükleyeceksin... aldın istediğin fotoğrafı tabii konuşmaya başladın unutma daha onlardan en az 100 tane var... :smiley:))

arkadaşlar, şu an 8 aydır açmadığım biligisayarım format yemekte, bir iki gün içinde yüklüyorum söz...

Ben de yükleyeceğim fotoları ama biraz sabır. Yarın akşam, olmadı haftasonu kesin yükleyeceğim. Bu aralar işlerim biraz yoğun.

furkan galiba seninde dahil olman seni sevindirdi. aslında bu son gönderdiklerim fotoğraf kalitesi açısından iyi değil. ve ben bunları yüklemeyecektim. ama dönüş yolunda makinadan fotoları izleyen arkadaşlardan bazısı bunları sorunca emir telakki ettim.
hem ben sedat gibi fotoğrafçı değilim. nilsununki gibi 300'üm yok. ortam çok karanlıktı. bahane çok ama sağolun bir nebze dahi olsa haleti ruhiyenizde o geceyi anımsatsa bile memnun olurum. devamı da var. göndereceğim.

Oooo alem fotoğrafları düşmeye başladı hadi bakalım. :D :D :D

Bülent çok güzel kareler yakalamışsın , ellerine , vizörüne sağlık :D

Abi ellerine sağlık harika resimler :smiley:

arkadaşlar ben kadıköyden bindim. geziye başlamadan önce çekilen bu fotoğraflar makinada bunları gören arkadaşlar için gönderildi.

kadkygemi3.jpg

kadkygemi.jpg

kadkygemi2.jpg

kadkygemi6.jpg

kadkygemi4.jpg

Bu güzel yerler bu kadar güzel mi karelenir. Gözlerinize, emeğinize sağlık, sanatınıza alkış. Çok etkileyici... Gezenbilir otobüsünün fotoğrafını gördüğüm zaman için nasıl eridi anlatamam.. Neyse bir daha ki geziye.

arkadaşlar benden bu gezi için bu kadar. geziye giden fotoğraf çeken arkadaşlar eteğindeki taşları döksün. bu sözüm sedatı kapsamıyor. onun yüklemiyeceği yolundaki tevatür bir çoğumuz tarafından biliniyor. belki bu tür pisikolojik baskılar neticesinde oda yükler. neticesinde esas fotoğrafçı o.

Bu vapurlar harika Bülent , makinada gören arkadaşlardan biri de benim ve gönderdiğin için teşekkürler ediyorum :smiley:

behicefe' Alıntı:
arkadaşlar ben kadıköyden bindim. geziye başlamadan önce çekilen bu fotoğraflar makinada bunları gören arkadaşlar için gönderildi.

Bir haftadan sonra nihayet fotağrafları photobuckete yükledim. Kısa kısa notlarla gezdiğimiz yerleri anlatmaya çalışacağım. Mümkün olduğunca farklı fotoğraflar seçmeye çalıştım. Ayrıca çektiğim tek fotoğrafları mail adreslerine göndermeye de başladım.
Gerçekten harika bir haftasonu geçirdim. Bir sürü güzel insanla tanıştım. Bu geziyi organize eden Sedat ve Koza'ya ve geziyi verdiği bilgilerle daha anlamlı hale getiren rehberimiz İsmet Bey'e çok teşekkür ederim. Bu arada aklıma gelmişken rehberimiz bize anlatırken sanırım Serdar görüntülerini çekmişti. Serdar o görüntülere nasıl ulaşırız, bi ses ver bize... :smiley: Hadi bakalım başlayalım.

Biz Ankaralı'lar olarak 15.30'da Ankara'dan yola çıktık. Saat 21 gibi İstanbul'daydık. Koza ve Berk ile buluştuk ve hareket noktamıza doğru yola koyulduk. Saat 23 gibi Kadıköy'den yola çıktık. Taksim ve Mahmutbey gişelerinden yolcularımızı aldıktan sonra yola koyulduk.

İlk durağımız Tekirdağ'da bir dinlenme tesisi idi. Biz aslında Tekirdağ merkezde köfte yemek istemiştik ama soförümüz biraz intaçıydı illaki dinlenme tesisinde mola verdik. Ama ne dinlenme tesisi inanılmaz bir kalabalık, her taraf çöp dolu berbat bir mola yeri...

Dinlenme tesisinde bir Namık Kemal heykeli vardı. Malum, Namık Kemal Tekirdağlı...

_DSC0136.jpg

Yola koyulduk. Sabah saat 4 gibi Gelibolu'da daha henüz olmuş bir trafik kazasına denk geldik. Otomobil takla atmış, içinden sürücüsünü çıkarıp hastaneye gönderdiler. Acil şifalar diliyorum şoför arkadaşa.

Günün ağarmasıyla kahvaltı yapacağımız ve rehberimizle buluşacağımız Eceabat'a geldik. Otobüsümüzün parkettiği yerde bir karavan vardı; hemen fotoğrafını çektim. Kim bu karavanla buraları gezmek istmezki... :smiley:

_DSC0145.jpg

Rehberimiz de geldikten sonra gezimize başladık. Alttaki harita gezdiğimiz yereri gösteriyor.

008_canakkale_map.jpg

İlk durağımız Mustafa Kemal'in komutanı olduğu 19. Tümenin bulunduğu Bigalı köyü oldu. Bu köy, çıkarılan bir kanunla sürekli olarak Türk bayrağı çekme hakkına sahipmiş. Köyde Atatürk Müzesini ve köylülerin yöredeki buluntulardan oluşturduğu küçük bir sergiyi gezdik.

_DSC0147.jpg

_DSC0155.jpg

Köyün sakinlerinden sevimli bir köpecik :smiley:

_DSC0166.jpg

Bigalı köyünden ayrılarak Anzakların her 25 Nisanda Şafak Ayini yaptıkları meşhur Anzak Koyuna doğru yola koyulduk. Yolda çok güzel manzaralarla karşılaştık. Durup biraz fotoğraf çektik.

_DSC0173.jpg

_DSC0176.jpg

uyut.jpg

Birçok yeri gezdiğimiz için ve çok fotoğraf çektiğimiz için, her duraktan bir iki fotoğraf koyabileceğim. Kusura bakmayın.

Şafak ayininin yapıldığı Anzak koyu...

_DSC0181.jpg

Mehmetçiğe Saygı anıtı

_DSC0197.jpg

Alayın tamamının savaş sırasında şehit olduğu 57. Alay Şehitliği. Aslında burası sembolik bir şehitlikmiş, asıl şehitlik yakınlarda farklı bir yerdeymiş. En küçüğü 18 yaşında olan onlarca Mehmetçik... Vatan size minnettardır ey şanlı askerler!

_DSC0201.jpg

_DSC0210.jpg

57. Alay Şehitliğinden sonraki durağımız Conkbayırı ve 261 rakımlı tepeye vardık. 261 rakımlı tepede bu bölgedeki çarpışmaları anlatan 5 adet kitabe bulunuyor. Bu kitabelerden birinde Mustafa Kemal'in savaşın kaderini değiştiren o ünlü emri yer alıyor : "...Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum..."

_DSC0220.jpg

Havanın soğukluğuna bir de rüzgar eklenince biraz üşüdük...

_DSC0215.jpg

Devamı geliyor. 5 dakika ara... :smiley:

57. Alay Şehitliğinden sonraki durağımız Eskihisarlık Burnunda inşa edilen Şehitler Abidesi oldu. Anıtın yapımı 1960 yılında tamamlanmış. 41 metre yüksekliğindeki anıtın her bir ayağı Çanakkale Savaşlarında çarpışan askerlerin geldiği 4 kıtayı temsil ediyormuş : Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya. Anıtın etrafında bir çok rölyef, savaşa katılan Mehmetçiklerin illere göre isimlerinin yer aldığı sembolik mezarlar ve birçok heykel yer alıyor.

_DSC0237.jpg

_DSC0246.jpg

_DSC0252.jpg

Şehitler Abidesinden sonraki durağımız Seddülbahir köyü, Ertuğrul Tabyası oldu. Burada Yahya Çavuş ve arkadaşlarının kahramanlık hikayesini dinledik. Yahya Çavuş ve rehberimizin anlatımına göre 63 arkadaşı -bazı kaynaklarda bu sayı 500 olarak ifade ediliyor- 3000 askerden oluşan İngiliz birliklerine yaklaşık 10 saat boyunca direnmiş ve büyük bir düşman kuvvetini safdışı bırakarak gerideki arkadaşlarına çok önemli zaman kazandırmış. Hepsi de kahramanca savaşarak şehit olmuşlar.

Seddülbahir köyü, Önünde Ertuğrul Koyu ve İngiliz askerlerinin mezarları.

_DSC0280.jpg

İngilizlerin anısına dikilen bu anıt Ertuğrul Tabyası yakınlarında yer alıyor. Anıtın bu noktaya yapılma sebebi İngilizlerin ilk çıktıkları ve en son terkettikleri nokta olmasıymış.

_DSC0296.jpg

Doğa bahar mevsimi ile birlikte burada da en güzel haliyle canlanmış. Etraf buğday tarlaları ve çiçeklerle dolu. Burnun ucunda yer alan bu fenerin adını unuttum.

_DSC0298.jpg

_DSC0292-1.jpg

Köyde öğle yemeğini yedikten sonra Çanakkale'ye doğru yola koyulduk. Yolda Şahindere Şehitliğini gezdik. Bu şehitliğin en önemli özelliği gerçek bir şehitlik olmasıymış. Bölgede iki tane gerçek şehitlik varmış, diğerleri ise sembolikmiş. Burası bir sargı yeri, yani savaşta yaralanan askerlerin tedavisinin yapıldığı bir yermiş. Şehitlikte bazı şehitlerimize ait gerçek mezar taşları yer alıyor. Alttaki anıtın arka tarafında yer alan boş bir arazide şehitlerimizin mezarları bulunmaktaymış.

_DSC0311-1.jpg

Şahindere şehitliğinde mezarı tanımlanabilmiş tek asker olan Asteğmen -bazı kaynaklarda üsteğmen- Mustafa Efendi'nin mezarı yer alıyor. 18 Eylül 1915 tarihinde şehit olmuş. Burada rehberimizden Mustafa Efendi'nin hikayesini dinledik.

_DSC0308.jpg

Şahindere Şehitliğinden sonra Koca Seyit'in 275 kiloluk top mermisini kaldırdığı tabyayı ve ardından Kilitbahir köyünde yer alan Namazgah tabyasını gezdik. Yalnız buralarda fotoğraf çekmemişim neden çekmediğimi hatırlamıyorum. Sadece Namazgah tabyasında yer alan Deniz Müzesini çekmişim. Deniz Müzesinde yine bölgeden çıkarılan buluntular yer alıyor. Burada kısa bir film izledik.

Bu fotoğraf Boğazda batan gemilerin maketlerini yer aldığı odada çekildi.

_DSC0318-1.jpg

Namzagah tabyasını da gezdikten sonra feribota binmek üzere Eceabat'a doğru yola çıktık.

Çanakkale'ye geldikten sonra şehir merkezine 10 km. uzaklıkta bulunan Güzelyalı'daki otelimize yerleştik. Yemeği yedikten sonra şehir merkezine geldik. Çanakkalenin meşhur peynir tatlısını yedikten sonra Furkan'ın rehberliğinde oturmak için bir yerler aramaya başladık.

_DSC0320.jpg

_DSC0322.jpg

Geç saate kadar eğlendik. :smiley:

_DSC0334-1.jpg

Gece şehirde biraz dolaştık ve otele geri döndük.

_DSC0339-1.jpg

Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra Truva'ya gitmek üzere otelden ayrıldık.

_DSC0350.jpg

Bu arada otelin bahçesinde camperları ile konaklayan Hollandalı bir çift vardı. İzin alarak camperlarının birkaç fotoğrafını çektim. Çok harika bir araç. Tavan kliması, güneş enerjisi herşeyi var.

_DSC0345.jpg

_DSC0347.jpg

Yine rehber eşliğinde Truva'yı -aslı Troya'ymış- gezdik.

_DSC0352.jpg

_DSC0372.jpg

_DSC0398.jpg

_DSC0402.jpg

Truva dönüşü rehberimizin yerinde birşeyler içecektik. Tabi Thenns ailesinin Krazını görünce ne rehber kaldı ne içecek... :D Off road bölümünde fotolarını koyduğum için tekrar buraya koymayacağım.

Truva'dan şehir merkezine döndükten sonra şehri gezmek için dağıldık. Truva filminde kullanılan at şehir merkezinde sergileniyor. Bu atın Türkiye'ye getirilebilmesi için 600 bin euro para harcanmış.

_DSC0444.jpg

Şehir merkezinde askeri müzeyi gezdik. İçeride fotoğraf çekimine izin vermedikleri için pek birşey çekemedim. Müzede kıza bir film ve tiyatro izledik.

_DSC0453.jpg

Vaktimiz kalmadığı için başka yerleri gezemedik. Çanakkale küçük ama çok güzel bir şehir.

_DSC0443.jpg

_DSC0451.jpg

_DSC0456.jpg

Feribota binerek Eceabat'ta bizi bekleyen otobüsümüze gittik.

Ellerimizde peynir tatlısı poşetleri -eee yiyenbilir olunca- Çanakkale'den ayrılıyoruz. :smiley:

_DSC0454.jpg

_DSC0459.jpg

Dönüş yolumuzda Tekirdağ'da güzel bir köfte ziyafeti çektik. Saat 8 gibi İstanbul'a döndük. Ankaralılar olarak, Sedat ve iki Çek arkadaşı ile biraz da İstanbul'u gezdikten sonra gece Ankara'ya döndük.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,615
Kaydolan Son Üyemiz
rkayapınar

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR