Gezenbilir Fotoğraf Gezisi ve Tanışma Toplantısı (31 Ocak 2010)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan eftaLYa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,306
Ynt: Gezenbilir Fotoğraf Gezisi ve Tanışma Toplantısı (31 Ocak 2010)

IMG_2647.jpg

1740 yılı civarında I. Mahmut, Ayasofya'nın güneybatı köşesinde yer alan şadırvanı yaptırmıştır. Bu şadırvan Osmanlı rokoko üslubunun güzel bir örneğidir. Sekiz zarif kemer üzerinde duran çatının geniş saçaklığı, oymalı mermer duvarların ve zarif bronz şebekelerin önündeki küçük mermer oturaklarda aptes alanlara siper olmaktadır. Ayasofya'da görevli din adamlarının ve hizmetlilerin çocukları için açılan ilkokul olan sibyan mektebi, şadırvanın yanındaki dış duvara yakın yer almaktadır. Bu amaçla yapılmış binaların iyi bir örneği olan okul, taş sıraların arasında ince tuğla şeritlerin bulunduğu duvarlarla çevrili, tek kubbeli bir odadan oluşmaktadır.

Etiketler

gzb-sultanahmet-31-01-2010-11.jpg

III. Murat (157495), Ayasofya'nın içine iki ilave yaptırmıştır. Arkeolojik yönden ilginç olanı, Bergama'dan getirilen Hellenistik döneme ait, her biri tek parça taştan oyulmuş bir çift büyük mermer su küpüdür. İslam ibadetinde daha pratik bir işlevi olan ise, güneydoğudaki payeye yakın, yükseltilmiş bir platform olan müezzin mahfilidir. Buradan müezzin, dualar okunurken imama mukabelede bulunur. Mihrapta olduğu gibi nefin ekseni ile paralel değildir, kıble ekseni üzerinde yer almaktadır.

gzb-sultanahmet-31-01-2010-16.jpg

gzb-sultanahmet-31-01-2010-17.jpg

Ayasofya'yla ciddi şekilde ilgilenen padişah I. Mahmut (173054) olmuştur. Yaptırdığı onarım ve yenilemelerin yanı sıra bir kütüphane, bir şadırvan bir de sıbyan mektebi ilave ettirmiştir. Bütün bunlara ek olarak da, öğrencilere, camide çalışanlara ve fakirlere yemek dağıtacak bir imaret yaptırmıştır. Ayasofya'nın içinde, güney yan nefe inşa edilen kütüphane, Osmanlı özelliğini en güçlü şekilde ortaya koymaktadır. Önde mukamaslı başlıkları olan altı sütundan oluşan bir dizi yer almaktadır. Sütunların arasındaki bronz şebeke mekânı ayırmakta, ancak okuma odasının dışarıdan görülebilmesine olanak vermektedir. Burası düzgün biçimli, dikdörtgen bir mekân olup duvarlarının alt bölümünde mermer kaplamalar bulunmaktadır; üst kısımları ise İznik çinileriyle bezenmiştir. Doğu ucunda, Mahmut'un şaşaalı tuğrasının üzerinde, etkileyici güzellikte bir yazı şeridi yer almaktadır. Okuma odasında bulunan çinilerin üzerinde yer alan ve tekrarlanan desenlerle karşılaştırıldığında, kitapların bulunduğu odaların duvarlarındaki çinilerin çok daha inceden inceye işlenmiş olduğu görülmektedir. Coşkulu çiçek ve ağaç desenleri İznik çinilerindeki ustalığın zirvede olduğu dönemi yansıtmaktadır. Ne yazık ki parmaklıklar ardından bu çinilerin yalnızca küçük bir bölümü görülebilmektedir. Sultan Mahmut, bu kütüphanenin, Ayasofya'nın biraz ilerisinde yaptırdığı Cağaloğlu Hamamı'nın gelirinden desteklenmesini sağlamıştır.

Obama geldi diye sökülme çok doğru değil kanımca. Kubbenin diğer tarafının onarımı için bu gerçekleşti. Obama da işin bahanesi oldu. :smiley:

Ayasofya'da restorasyon her zaman olacaktır. Ama kör göze parmak sokmak misali restorasyon umuyorum yakınlarda azalacaktır.

Üst galeriden alınmış bir panorama ekleyeyim. 3'er saniye pozlamalı 5 fotoğraf birleştirildi. Tripod niyetine sigara paketi ve cep telefonundan destek alındı.

Çok büyük hali için fotoğraf üzerine tıklayabilirsiniz.

caner' Alıntı:
Obama geldi diye sökülme çok doğru değil kanımca. Kubbenin diğer tarafının onarımı için bu gerçekleşti. Obama da işin bahanesi oldu. :smiley:

Haklısın Caner. Belkide rast geldi. Ama serzenişim aslında bizler gibi bu muhteşem yapıyı defalarca gidip hala o iskele yığınını görüyor olmak. hele yapılışının 5 yıl 10 ay 11 günde bitirilip (düşünün o zamanın teknik imkanlarını kullanarak) Restarasyonunun 17 yıldan bu yana (yeni yılla şükür 18. yıla da girdik :mad: ) halen sürmesi düşünülürse.

Sağol Esra hasbelkader edindiğim bilgileri paylaşıyorum sadece ama fotoğrafları görünce hayıflanmıyorum değil. Mesela bir çok arkadaş Kütüphaneyi çekmiş ama kapı tokmaklarını çekmemiş. Fettah yazılı dövme demirden tokmakları vardır. Allah'ın isimlerinden birisidir. Açıcı demektir. Allah açar Allah kapatır manasında kullanılır. Bebiş rahat bıraksa mozaikleride anlatmaya çalışacağım.

Ayasofya bir çok hurafeye varan efsaneyle de ilintilenir. Bunların en bilinenlerinden birisi de ana girişte kapının üstündeki ahşapın Nuh'un gemisinin omurgasından olduğu görüşüdür.

Serde Aydın'lık var ve mimarı Aydın'lıya (Tralles Aydın'ın eski adıdır) sizi evim kabul ettiğim bu muhteşem yapıda ağırlamak isterdim. Kısmet başka etkinliğe artık.

2%7E3.jpg

1%7E2.jpg

3%7E2.jpg

18%7E0.jpg

8%7E2.jpg

7%7E1.jpg

12%7E0.jpg

6%7E3.jpg

21.jpg

20.jpg

4%7E2.jpg

5%7E2.jpg

Çok değerli kareler yakalamış arkadaşlar. tebrikler

Mezzy' Alıntı:
Esra'nın tavan renkleri 10 numara olmuş. Melekler ve şeytanlar filmini andırdı.

Yalnız ufuklar ayasofyada buz patenini nerden bulmuşlar :p Gizli yerlere girmişler anlaşılan :D
Hocam gezenbilir,de yetenekli arkadaşlardan faydalanmak lazım gezenbilir büyük bir okul sayılır,hem öğretir,hem öğrenir. :D ;)

aahhkatibim_34' Alıntı:
Ufukk arkadaşıta da yok yok, motorla gazlar gider, suyun dibine dalar , buzun üstünde uçar gider , ayağı daha yeni iyileşmiş olmasına rağmen maşallahhh ufukkk
öznur teşekkür ederim öğretmeye ve öğrenmeye her zaman açık bir insanım fazla bilginin yararı olur zararı olmaz. :D ;)

Birbirinden güzel fotoğraflar ve bilgilendirmeler için herkese çok teşekkürler.

Resimler mükemmel görünüyor. Manzaralar ise bambaşka bir güzellikte emek verenlere çok teşekkür ediyorum.
Esra hanım elinizdeki cihazdan en kısa zaman edinmek istiyorum. tam bana göre hem avuç içi hem profosyonel bir cihaz olduğunu düşünüyorum.netten kısa bir araştırma yaptım koruyucu ile su altında bile kullanıyorsunuz çok yönlü olması ilgimi çekiyor. şuan gezimizin son günündeyiz 60 gün,5 bin km yol boyunca 15 bin resim çektim ama gezilecek yerleri tanıtma adına yoksa sizin gibi böyle adam gibi resim çekmek adına değildi çektiklerim.
Ceptel ile çektiklerimi sizilerin çektikleri ile asla kıyaslıyamıyacağımız gibi,sanıyorum prof bir cihazla 15 bin karenin sadece yarısı belki çekebilirdim. ceptelin anı yakalama ve her an cebinizde oluşu,her an şarj edilişi,elimden hiç bırakmayışım sebebi ile bu kadar kare yakaladım sanıyorum. dediğim gibi benim resimlerim sadece tanıtım amaçlı olucak bakalım hayırlısı ile dönelim bu çok kapsamlı ve oldukça renkli gezimizdeki kareleri yükliyelim ve izliyenlerin beğenileri bir nebzede olsa gideceklere,gezeceklere rehberlik yapabilirsek ne mutlu bize.
saygılarımla
Kemal

seyyah-34' Alıntı:
Esra hanım elinizdeki cihazdan en kısa zaman edinmek istiyorum. tam bana göre hem avuç içi hem profosyonel bir cihaz olduğunu düşünüyorum.netten kısa bir araştırma yaptım koruyucu ile su altında bile kullanıyorsunuz çok yönlü olması ilgimi çekiyor.

Kemal abi buraya eklediğim ve aslında son zamanlarda eklediğim fotoğrafların %99'u o cep makinemle çekilmedi :D Canon EOS 5 D ve amele yükü bir sırt çantası dolusu lens + flaş + tripod vs ciddi bir ekipmanla çekildi :smiley:

Sony DSC W300 kompakt makinem de iyi ama Canon Eos 5D DSLR ile çektiklerimle kıyaslanacak gibi değil :smiley:

eftaLYa' Alıntı:
Kemal abi buraya eklediğim ve aslında son zamanlarda eklediğim fotoğrafların %99'u o cep makinemle çekilmedi :D Canon EOS 5 D ve amele yükü bir sırt çantası dolusu lens + flaş + tripod vs ciddi bir ekipmanla çekildi :smiley:

Sony DSC W300 kompakt makinem de iyi ama Canon Eos 5D DSLR ile çektiklerimle kıyaslanacak gibi değil :smiley:
Hımmm benim diğer makinanızdan haberim olmadı. yazılarınızda hep Sony DSC W300 kompakt makinenize şahit olmuştum. şu evimizin penceresinden kar konuludaki resimler hangisi ile çekilmişti acaba.?

Biraz geç oldu ama filmli makineden anca çıkartıyoruz :D

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

000020.jpg

000024.jpg

000023.jpg

000025.jpg

000027.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,561
Kaydolan Son Üyemiz
Alkan033

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR