Filtre Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hephahistos Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,993

hephahistos

Ana Kamp
Selamlar,
Lensimi korumak için UV filtre almak istiyorum fakat bu konuda bayağa cahil olduğumdan nelere dikkat etmem gerektiğini tam çözemedim. Lensim Canon 18-200mm ve filtre çapı 72mm. UV filtre alırken nelere dikkat etmem gerekir ve marka öneriniz var mıdır?

Etiketler
Ynt: Filtre Seçimi

Eğer lensini korumak istiyorsan sana tavsiyem UV filtre alma. Kalitesiz bir lensin varsa UV filtre kaliteli lensini biraz daha kalitesiz yapacaktır. Ben genelde UV filtre yerine Polarize filtre alınması taraftarıyım. Böylelikle hem lens korunur hem yansımalar kesilir hem de renkleri doygun bir fotoğraf çekersiniz.

Gönül isterki B/w ya da Hama almak. Ancak 150-250 euro fiyatlarla dudak uçuklatabilirler. En azından benim 77mm için öyleydi. Filtrenin çapı arttıkça fiyatı artıyor. Daha ucuz seçim olarak Cokin alınabilir. Ama B/w ile cokin arasında bariz bir fark olduğunu söylüyorlar. Yine de UV filtre alınacağına Cokin polarize alınır daha iyi. Ben öyle yapmıştım zamanında. Hatta bütün lenslerimde hemen hemen polarize vardır.

Bu ürünleri de en ucuz sanırm sirkecideki pamuk ticaretti. Bütün fotocular genelde oradan alışveriş yapıyor zaten. Sahibi de Al paçino'ya benziyor :D
http://www.pamukticaret.com/anasayfa.asp

Selamlar,

Objektifi korumak için UV veya skylight denen filtreler en iyi çözümlerdir. Polarize filtrenin koruyucu olarak kullanılması pek dogru olmaz. Polarize filtrenin sayılan artı özelliklerinin yanında kayıplarıda çoktur. En basitinden 1-1,5 stoba kadar ışığı keserler. Ve bazen fotografa boyut ve güzellik katıcak yansımalarıda kaldırırlar tatsız bir fotograf ortaya çıkar. Ayrıca kullanırken ışığın ve çektiğiniz cismin açılarına göre çevirmeniz gereken bir filtredir. Makinayı kaldırıp deklanşöre basıp fotograf çekemezsiniz polarize ile. Polarize filtre sadece özel amaçlı kullanımlar içindir. Özellikle içerisinde gökyüzü olan manzara veya belgesel çekimlerinde tercih edilir. Veya cam, su gibi yansıtıcı yüzeylerden ışığın yansımasını azaltmak amacı ile kullanılır. Bunun dışında kullanımı tavsiye edilmez. Özellikle kötü kullanıldığında fotografdaki yolaçacağı kayıp UV filtreden çok daha fazla olur.

Size tavsiyem eğer iyi bir lensiniz varsa buna iyi bir UV filtre alın B&W gibi bir marka. Biraz pahalıdır ama sonuçda bir objektife 300-500 dolar verip sonra pencere camının arkasından fotograf çekmek gibi olur kötü filtre alırsanız. B&W gibi markalarda ise fotografdaki kayıplar minimum derecededir.

Ama zaten ucuz bir kit lens vs kullanıyorsanız ve fotografdaki optik kalitede sizin için çok önemliyse (bu ikili tezat ama :smiley:) o zaman hiç filtre takmadan kullanmak en iyisidir. Sadece biraz dikkat etmeniz yeterli kullanırken.

Saygılar

Cevabınız için çok teşekkürker. aldığım lens kaliteli... en azından iyi para verdim :smiley: öncelikle UV filtre alacağım ve ileride polarize almayı planlıyorum. UV filtrede B&W baktım fakat 50$'a da var 150$'a da... farklarını anlamak çok zor :smiley:

Evet 1.5 stop fark olayından bahsetmemişim. O da dezavantajı işin. Ben genelde doğa fotoğrafı çektiğim için polarize kullanıyorum. Işığı az olan yerlerde çıkarmak gerekiyor. Bi de L serisi olan lensimde hiç filtre kullanmıyorum. Tam kalite güzel oluyor. 1 senedir çizilmedi muhtemelen çizilmez de. Tempus'un dediği gibi biraz dikkat gerekiyor.

ben genelde her ortama soktuğum zoom lenslerime uv alıyorum, diğer prime L optiklerime uv takmıyorum çünkü onları dikkatle kullanıyorum. L serisi bir prime alıp önüne uv takarsan zaten 1000-2000 dolara optik alıp pencere camı arkasından çekmek gibi birşey oluyor. Zaten kalite kaybı olmuyor olsa canon objektiflerin üstüne standart koruyucu filtre ile verirdi :smiley:

temiz dikkatli kullanıyorsanız, yağmuş çamur toz, veya darbe alabileceği yerlere sokmuyorsanız hiç kullanmayın. veya benim gibi optiklerinizi kullanım alanlarına göre 2 ye ayırıp, gerekenlere takın.

saygılar

Arkadaşlar cevaplar için çok teşekkürler :smiley: siz söyledikçe araştırıp bakıyorum. Hala bir filtrem yok :smiley: son cevaplarda filtrelerdeki kayıplara değinmişsiniz ben de bunu araştırdım. En kötü filtrede %5 en iyisinde %0.3 gibi kayıp oranları var. Lensim L serisi değil ve lensler üzerine çok araştırma yaptığım için aslında şu andaki seviyeme göre lensimi çok verimli kullanamıyorum. Sonuçta lensimi de seviyorum :smiley: sanırım uygun fiyatlı bir UV filtreyi sadece lensi korumak adına alacağım.

Son bir soru: Önceki lenslerim için Hoya marka filtreler seçmiştim. Sizce nasıldır?

Şöyle bir algı var ve yazılanlardan bu anlaşılıyor: UV filtrenin tek faydası objektifi korumaktır.

Peki gerçekte UV filtreler sadece bunun için mi üretiliyorlar? Başka veya hangi ortamlar için faydası olmakta?

UV filtrelerin aslında yapılış amacı adı üstünde güneşin ultra viyole ışınlarının fotograf üstündeki kötü etkilerini azaltmak. ama yeni nesil ve iyi kalitedeki objektiflerde zaten bunlar hesaplanıp ona göre camlar ve kaplamalar kullanıldığı için UV filtre kullanmak faydadan çok kayba neden olur. Eskiden UV filtreler, filme fotograf çekerken azda olsa ısıtıcı etkileri nedeniyle kullanılırdı.

..

UV Filter 2.jpg

Bak arkadasım uv fılıtre kım demıs lens koruması dıye kalıtelısını almazsan lens koruması gorevı yapar bırde guzel bır lensın goruntusunude bozar bence yapacagın sey Heliopan uv fılıtre bırde Heliopan Polorıze filitre alacaksı bu marka guzeldır ben kullanıyorum Almanmalıdır İstanbulda ısen Sırkecıde Kamer tıc var oradan laırsın bu ıkısıde makınada olmazsa olmazlardan bende ıkısıde takılı bu ıkısının fıyatıda 200 ıle 250 arasıdır kolay gelsın 20 tlyede uv var kesınlıkle alma polorıze filitrede gercek cam olanını alacaksın..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,875
Kayıtlı Üye Sayımız
166,661
Kaydolan Son Üyemiz
Necmierdan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR