yugun
YÜCEL GÜNDÜZ
Wow! Motokaravandan yansıma fotoğrafı çok hoş olmuş, Tebrikler...
UK vizesi 6 ay almak daha mantıklı. 2bin lira verince erken randevu da mümkün. Bunları konuşmak da facia tabii.10 yıllık UK vizesi 1.000 küsür pound. Bu vize işi ticarete dönmüş durumda resmen.
6 aylık aldım, o da 150 pound civarı idi. EU, Commonwealth, US, CA harici tüm vize istekleri ülkelere aynı tarife geçerli ama.UK vizesi 6 ay almak daha mantıklı. 2bin lira verince erken randevu da mümkün. Bunları konuşmak da facia tabii.
Umarım 2024 başı UK fiyatları değismez. Shengen daha 1,5 yıl süremiz varUK vizesi 6 ay almak daha mantıklı. 2bin lira verince erken randevu da mümkün. Bunları konuşmak da facia tabii.
10 yıllık UK vizesi 1.000 küsür pound. Bu vize işi ticarete dönmüş durumda resmen.
Gerçekten öyle, Kaynak olarak düşünülen anlatımların çoğundan daha detaylı olabilir belki de...Müthiş anlatım. Okuyunca insan mutlaka görmek istiyor. Kaleminize sağlık.
Harika gezi olmuş Janberk Bey. Yıllar önce aralık ayı sonunda gitmiştim Helsinki ye. Çok soğuktu, pek gezemedim. Ama güzel şehir, sakin ve düzenli. Keyifle okuyoruz.HELSİNKİ
Sabah saat 08.15 de, bir yıl önce Tunay Bey'in de paylaştığı park yerine yerleştim. Park yerinde 4 saat ücretsiz oldugu için saat kartımı cama koydum. Yemek icin geri dönüş yaptıktan sonra saate yeni bir başlangıç ayarladım. Aksam da ücretsiz olduğu için konaklama yerim problem olmadı. Park alanı gündüz dolu oluyor. Ben erken geldiğim için rahat yer buldum. Parkın kenarında yeşillikler arasında güzel bir alan. Liman da yürüme mesafesinde.
GPS: 60.157834 24.956686.
Liman önünde olan otomat'tan 24 saat geçerli bilet aldım yorgunluk çökene kadar gezdim.
Pazar yerlerine, gittiğimiz her yerleşimde zaman ayırarak uğrarız. Helsinki liman da bulunan Kauppatori Pazar Meydanı’nın ünlü olduğunu okumuştum, fakat çok az sayıda çadır ve tezgah ile Sankt Petersburg da ki renkli, bol çeşitli, kalabalık ve büyük bir pazar yeri sonrası hayal kırıklığı oldu. (Erken saat olduğunu düşündüğüm için öğlen tekrar uğradığımda çok farklı değildi ) Hemen yanı başındaki Helsinki Wanha Kauppahalli eski kapalı pazar salonunda oturarak kahve içmek daha keyifli oldu.
Buradan yakın mesafedeki Senato meydanına geçerek çevreyi gezdim. Helsinki Katedrali, Hükümet Sarayı, Helsinki Üniversitesi'nin ana binası ve Finlandiya Ulusal Kütüphanesi. Senato Meydanı'nın ortasında II. Alexander'ın (1894) bir heykeli duruyor. Kütüphaneleri çok seviyoruz burada sadece Finlandiya Ulusal Kütüphanesinin içine girerek gezdim. Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi içinde bulunmak ve çalışmak için her şey’e sahip.
Sonrasında Amos Rex, Lasipalatsi Meydanı, doğrudan sağlam kayaya oyulmuş Temppeliaukio kilisesi, Helsinki Merkez tren istasyonu gezdim. Burada saat kulesi ve ana girişin her iki yanında küresel lambaları tutan, "Fener taşıyıcıları" adlı iki çift heykel bulunuyor.
Öğleden sonra Helsinki Oodi merkez kütüphanesine gelerek biraz çalıştım. Gezimde en çok beğendiğim mekanlardan bir tanesi oldu. Oodi, Kansalaistori Meydanı'nda, yaşayan bir buluşma yeri. Etkinlikler için bir mekan, bir okuma evi ve çeşitli bir deneyim alanı. Katılanlara bilgi, yeni beceriler ve hikayeler sunacak ve öğrenme, hikayeye dalma, çalışma ve rahatlama için erişilmesi kolay bir yer. Oodi, yeni çağın kütüphanesi, herkese açık, yaşayan ve işlevsel bir buluşma yeri. Keşke benzer alanlar her yerde çoğalsa.
Yorulana kadar merkezin ara sokaklarının keyfini çıkardım. Sonrasında park saatini değiştirip yemek yedikten sonra dolaşmak üzere karavana döndüm. .
Her yere ulaşım çok rahat, şehir içi arac sürat sınırları genelde 30 ve 40 olduğu için yayalar için çok keyifli bir şehir. Aslında sürücüler içinde bir koşturmacanın içinde olmamak çok güzel.
Helsinki için söylenecek, yaşamaktan keyif alınacak güzel şehirlerden bir tanesi.
Esas sürpriz ise akşam üzeri karavana dönerken gördüğüm ve o saat de anlamlandıramadığım yaya ve toplu ulaşımda gördüğüm kalabalık sonrası oldu. Durakta tüm yolcular indi ve çevredeki tüm yayalar benimle beraber park ettiğim yere doğru ilerledi. Park yerimin hemen yanı başında Dünya turnesine çıkmış olan Mama Mia Müzikali gösterisi olduğunu öğrendim. Alanda bilet satış çadırında sadece özel bir kısmın yüksek ücretli biletleri kaldığı için , bir çok kişi gibi sandalyemi getirerek çevrili alan dışından şarkıları dinleyerek geç saatlere kadar güzel bir ABBA akşamı yaşadık. Bu konser ile gece turumuzuda iptal etmiş oldum.
Gittiğim şehirlerde bilinmeyen veya gizli kalmış hikayesi olan yerleri hep arıyorum. Helsinki de de böyle bir yer buldum. Yerin ismi Trillby & Chadwick. Belki de mekanla ilgili bilgiler insanların sözleri aracılığıyla gizlice yayılıyor. Asla kendisinin reklamını yapmıyor. İnternetteki sayfaları da oldukça gizli, üslubuna sadık. Katariinankatu'da bir yerde. Gizliliğin resmi adı Trillby & Chadwick: Dedektiflik Bürosu. Sokaklarda onu nerede bulacağınıza dair bir işaret yok. Doğru kapıyı kendiniz bulmalı ve denemelisiniz. Biraz aradıktan sonra kapıyı buldum. Gündüz çalışmadığı için akşam uğramaya karar verdim. Fakat konser nedeni ile olmayınca internet te bulduğum bilgileri aktararak, Helsinki’ye gideceklere bir heyecan olsun.
Kapıdan girildiğine koridorda eski bir sabit hatlı telefon var. Telefonu ele alınca çalıyor, küçük kapı açılıyor. Oradan dışarı bakan adam kaç kişi olduğunuzu soruyor ve biraz bekleme sonrası bir masaya yönlendiriyor. Eski moda iç mekanı ve gizli atmosferi hissediliyormuş. Daha sonra kitap halindeki içecek listelerini getiriyorlar. Mekanın kendisi, kurallar ve içecekler hakkında daha fazla bilgi veriliyor..
Mesela Garsona haber vermeden masa değiştiremezsiniz. Diğer masaları rahatsız etmemelisiniz. Fotoğraf çekmek yasaktır. Arka kapıdan çıkmak zorundasın.. Kurallardan birinin bazen çiğnendiğini. İnternet de yayınlanan içeride çekilmiş fotoğraflardan anlıyoruz.
İçki yasağı dönemleri canlandırılmış. Cephelerinde ve kapılarında herhangi bir tabela veya reklam bulunmuyor, kapının arkasında kapakka ( bar) bulunmasıyla günümüzün kapakakalarından farklıymış. Ayrıca, polisin baskın yapması halindeki canlandırma için müşterilerin mağazayı sorunsuz bir şekilde terk edebilmesi için gizli mağazalara bağlantılar, arka kapılar ve diğer acil çıkışların dekorlarının düzenlenmesi konusunda da çaba göstermişler.
İlk başta hakkında bir şeyler okuduğunuz ama yine de ne bekleyeceğinizi veya nasıl davranacağınızı tam olarak bilmediğiniz bir yere gitmek heyecan verici olmalı.
Adres: Katariinankatu, Helsinki
Açık: 16'dan 0.30'a, kadar.
Tel: 040 180 3199
İçecekler yaklaşık 11 €. Yemek yok.
Şşşt Kaçakçının adresi paylaşılmamalı sonuçta burası Salakapakka
Bizden Helsinki de bu kadar…
FOTOĞRAFLAR: Helsinki 2023
Video: https://www.youtube.com/watch?v=I8ACAPIzG1g
Ne kadar şanslısınız. Havanın bu kadar sıcak olmasına gerek yoktu, yağmur yarı yarıya az olsa ona da kabuldüm. Tampere sonrası Bulgaristan'a girene kadar yağmursuz bir tam günüm geçmedi. Döndükten sonra bir ay süre ile bölgenin hava durumun takip ettim hiç bir değişiklik olmadı.Sizin ṣehirden ṣehire gittiğinizi okuyunca aklıma eṣimle benim Finlandiya’da alıṣveriṣ için ṣehir arayıṣımız geldi.
2011 yılındaki gezimizde Finlandiya’da Neiden-Kolari arasında 4 yüz kilometre civarında yol gittik. Yolda gördüğümüz ṣehir levhalarının gösterdiği yerlerde sadece bir kaç tane ev vardı. Nihayet Kittila ṣehrinde bir market bulabildik.
https://ogy.de/0li8
Finlandiya’da geçirdiğimiz üç gün boyunda polar çemberinde hava sıcaklığı 28 derece civarındaydı.
Değerli bilgiler ve güzel resimler için teṣekkürler.