Evi̇mi̇z Yanimizda Dünya Önümüzde 2023 Gezi̇ Planimiz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janberkaydemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 116
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,827


UK vizesi 6 ay almak daha mantıklı. 2bin lira verince erken randevu da mümkün. Bunları konuşmak da facia tabii.
6 aylık aldım, o da 150 pound civarı idi. EU, Commonwealth, US, CA harici tüm vize istekleri ülkelere aynı tarife geçerli ama.

Randevu erken bulunuyor, ama vize 2 - 3 haftadan önce çıkmıyor. Bizi çağıran firma arayıp ulaştığında vizeniz çıktı demişler, 2 hafta olmuştu.
 


10 yıllık UK vizesi 1.000 küsür pound. Bu vize işi ticarete dönmüş durumda resmen.

Eskiden yeşil pasaporta vize için para almıyorlardı. Ben de 10 yıllık çok giriş vize almıştım. Yenilemeye kalktığımda 750 pound civarı para istemişlerdi. (Daha da arttırmışlar görünüyor :mad: ) Bu yüzden bir daha İngiltere'ye gitmeme kararı almıştım.
 



Санкт-Петербург



Sankt Petersburg’a çok sıcak bir hava da giriş yaptık. Bülent Bey’ler su tedariği için biraz geride kaldılar. Tespit ettiğimiz park alanlarının bazısı uygun değildi , uygun olanlar da da yer yoktu. Bir AVM ve Petro ve Pavel Kalesi yanında yer alan son iki yere bakmak isterken, Bülent bey Nevsky Caddesine paralel bir sokakta yer alan bir park yerini buldu ve oraya yerleştik. Konumu ile toplu ulaşım sıkıntısı olmadan geç saatlere kadar merkezde gezme imkanı keyifli oldu.

Sankt Petersburg hakkında 2018 yılı kışında yaptığımız gezi paylaşımı linki de alt da eklenmiştir. Bu sıcak yaz gezimiz de belki biziserinletir.

Bu geziden akılda kalanlar ise

Nevsky ve bu caddeye paralel sokaklarda tepit edilmiş binalarda düzenlenen çatı turları, şehrin farklı görüntülerini yakalamak açısından ve rehberlerin anlatıları ile güzel bir etkinlik.

Özellikle akşam saatlerinde ana caddelerde fark edilen, atlar ile gezen gençler, tarihi fayton gezileri yoğun trafikte farklı bir renk oluşturuyor.

Kışın yapmadığımız caddelerinde yürürken yorulduğumuzda bize bir mola imkanı da veren, rehberlerin anlatımı ile bir çok tarihsel olayı dinlediğimiz, binalar hakkında bilgilerin verildiği tekne ile Neva nehri ve Kanallar turu.

Gece geç saatte Sankt Petersburg köprülerinin açılışı.

Şehir merkezindeki insan yapımı New Holland Adası bölgesi Sovyet döneminde donanma cephaneliğinin olduğu girişe yasak erişilemez olması nedeni ile bir çok şehir efsanesine konu olsa da, bugün kırmızı duvarının ötesine geçildiğinde Sankt Petersburg'un en güzel yerlerinden.

Krestovsky Adası , Kamenny adası ve Finlandiya Körfezi Sahili etrafında eğlence yerleri ve parklar, renkli restoran ve kafeleri, bol yeşil alanı olan ve tarihi mekanların eksikliği nedeni ile daha az turist geldiğinden yerel halkın ilgisini çeken bölgeyi metroya atlayıp keşfetmeye başlayabilirsiniz. . Primorski ve Divo Ostrov Eğlence parkları, Krestovsky ve Zenith Stadyumları ile çevresindeki spor tesisleri, Lazarevsky asma köprüsü ile başlayan ve adalara bağlanarak devam eden yürüyüş ve gezi yollları ile zaman ayrılması gereken bir bölge

GPS: 59.971539, 30.244957

Finlandiya körfezindeki Lakhta Center, Avrupa'nın en yüksek gökdeleni ve dünyanın kuzeydeki en yüksek binası. Gazprom'un genel merkezini ve ortak alanlarını içeren çok işlevli kompleks.

GPS: 59.987042, 30.178407

Lakhta Center ve Sankt Petersburg Panaroma :

Video: https://www.youtube.com/watch?v=GRCdN4OAgUw&t=142s


Stieglitz Sanat ve Tasarım Akademisi'ndeki Uygulamalı Sanat Müzesi deneyiminin keyfini çıkarın. Binasının mimarisi ve içindeki eserler görülmeye değer. Bizim uğradığımız gün akademinin öğrenci seçme sınavları vardı girme şansımız olmadı.
GPS: 59.943763, 30.341009

2023 Gezi Fotoğrafları : Sankt Petersburg 2023


2018 Gezi Notları :

Karlar Kraliçesi Sankt Petersburg
Nalçik’de yaşadığımız yıllarda imkân bulamadığımız Sankt Petersburg gezimizi Neris’in MUN konferansı katılımı sayesinde gerçekleştirmiştik.
Çarların Şehri' olarak bilinen St. Petersburg, Rusya'nın tarihi eserlerine büyüleyici bir bakış sunuyor. Rusya'nın en büyük ikinci şehri olan St. Petersburg, Rusya'nın kültürel başkenti olarak da bilinir.
Sankt Petersburg kuzeyde gidilebilecek en güzel şehir herhalde. Sovyetler Birliği zamanında soğuk savaş döneminde ve Rusya Federasyonunun da son yıllara kadar turizm konusuna soğuk bakışından dolayı iç turizm dışında gelişemeyen bir konumda hep bekledi. Son birkaç yıldır ( Soçi Olimpiyatları sonrası ) Rusya’nın turizm konusunda yükselen ilgisi yakın zamanda bölgeyi en hareketli destinasyonlardan biri yapacak gibi.
Kanal olan her şehirde alıntı yapılan Venedik burada da unutulmamış. Bazı gezi sayfalarında buradan da Kuzey’in Venedik’i olarak bahsediliyor.
Pulkova Havalimanı alıştığımız Kafkasya havalimanları gibi değil, hızlı bir şekilde giriş işlemlerimizi tamamladık. Öğrenci grubunun pasaport kontrol ve gümrük geçişine yardım ettikten sonra dönüşte tekrar alanda görüşmek üzere ayrıldık.
Hava sıcaklıklarının Gündüz -4 / Gece -11 olacağı beş gün Sankt Petersburg artık bizim. Mayıs ve Haziran da Beyaz Geceleri de kapsayacak gezi planlaması esasında daha uygun olacaktır. Fakat biz bu gezide soğuk ile olan testimizi en iyi şekilde zorlayarak tamamladık.
St. Petersburg gibi sanat ve tarih kokan bir şehirde gezmek muhteşem. Süslü dev binaların ve geniş ötesi yolların ortasında insan kendisini çok küçük hissediyor. Dünya’da sanatın en çok değer gördüğü ülkelerden biridir herhalde Rusya coğrafyasında parkta veya nehir kenarında resim yapan bir sanatçı görmek olağan bir durum. Sankt Petersburg da gezilecek sayısız müze, bina ve saray olduğundan iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Dünyaca ünlü Hermitage Müzesi’nin tamamını gezmek bile bir hafta alıyorken gerisini siz düşünün. Neva Nehri’nin kıyısına konuşlanmış bu şehri, I. Peter başkent olarak kurmuştur. İsmi birçok kez değişmiş en son 1991 senesinde tekrar Leningrad’dan, St. Petersburg’a dönmüştür.
Nevsky Prospekt de konakladığımız için birçok görülecek yere çok yakınız. Gezi öncesinde gelmeden aşağıdaki yürüyüş rotasını hazırladık.
Bu yürüme turunda Nevsky Caddesi, Kazan Katedrali, Singer Evi, Stroganov Sarayı, Hermitage Müzesi ve Saray meydanı, Admiralty Binası, St. Isaac Katedrali, Bronz Süvari, Saray Köprüsü, Kuntskamera, Borsa Binası, Peter ve Paul Kalesi, Trinity Köprüsü, Mikhailovsky Kalesi ve Bahçesi, Rus Müzesi, Mermer Saray görülecekler arasında

Nevsky Prospekt, Petersburg’un en hareketli caddesidir. Beyaz geceler döneminde sabaha kadar hareketlilik bitmiyor. II. Dünya Savaşından sonra şehirde göreceğiniz tüm yapılar ciddi zararlar almış ve hepsi tekrardan restore edilerek eski hallerine döndürülmüşler.
Voskresenia Khristova Kilisesi, St Petersburg'un en ikonik simgesel yapılarından biri olan bu renkli katedral, Saint Petersburg'un kanallarının arasında yer almaktadır. Katedral özellikle Kazan Katedrali yakınındaki Nevsky Bulvarı'ndaki büyük köprüden alacakaranlıkta çok güzel.
Kazan Katedrali, Nevsky Bulvarı boyunca yürürken, kentin en büyük katedrallerinden biri olan Kazan Katedrali'ne rastlayacaksınız. Katedral 07.00 - 20.00 arası ücretsizdir.
Kışlık saray, Sankt Petersburg'da görmeniz gereken bir başka güzel yer. Eşsiz yeşil / beyaz renk kombinasyonu ve mükemmel simetrisi, dış görünüşünü dikkat çekici bir yer haline getiriyor. Burayı daha da güzelleştirmek için sarayın içi Hermitage müzesi.
Hermitage Müzesi, dünyanın en prestijli ve en büyük sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Sanatla ilgilenmeseniz bile, müze Rusya tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız için geçici sergi açıyor. Devrimin Rusya'yı bugünkü haline dönüştürmede nasıl büyük bir rol oynadığını görmek ilginçti. Hermitage müzesindeki 3 milyon eşya evi, altı tarihi binadan oluşan geniş bir kompleks barındırıyor
Isaac Katedrali, 100 kilo altından oluşan kubbesi sayesinde muhtemelen St. Issacs Katedrali'ni uzaktan göreceksiniz. 1858 yılında inşa edilmiş, görmesi inanılmaz, zengin ve üst düzey mimari için buraya gelin. Hem içte hem de dışta etkileyicidir, ancak bu katedralin en iyi kısmı, kuleye tırmanıp balkona çıkıp tepeden Sankt Petersburg manzarasını seyretmeniz. 360 ° açık hava panoramik balkonu ve kışlık saraya olan yakınlığı nedeniyle, şehrin siluetinin timelapse videolarını çekmek mümkün
Peterhof, Tsarkskoye Selo (Çarın Kasabası)görülmesi gereken önemli yerler arasındadır. Peterhof Sarayı ve Çarın Kasabası tartışmasız St. Petersburg’un en görülesi yerleri fakat şehirden biraz uzaktalar. Peterhof’a, Hermitage’ın hemen önünden kalkan Peterhof Express ile yarım saatte gidiliyor. Park, fıskiyeler, Amber odası, aynalı büyük salon özellikle mayıs – eylül aylarında mutlaka gezilmeli.
Avtova, En bilindik ve görkemli metro istasyonu ”Avtova’yı”görmek isterseniz Nevsky Prospekt’teki metrolardan birine girip kırmızı hattı takip edebilirsiniz. Mermer sütunlar, heykeller, duvar resimleri ve mozaikler içeren yeraltı saraylarına benzeyen istasyonlar. Admiralteyskaya, Buharetskaya, Mezhdunarodnaya, Obvodny Kanal, vSpasskaya, Zvenigorodskaya…
Köprülerin açılmasını izlemek, Neva nehri üzerindeki köprüler kargo teknelerinin geçmesi için geceleri açılmaktadır. The Palace Bridge’ı müzik ve ışıkla açılırken gece seyretmek keyifli.
Peter ve Paul Kalesi, St. Petersburg’daki ilk bina , orijinal kale. Romanov hükümdarlarının birçoğunun son dinlenme yeri, şimdi bu özel mekanın duvarlarını çevreleyen karmaşık oyma lahitleri gezebilirsiniz. Oldukça ürkütücü bir manzara, bu aynı zamanda Rusya'nın tarihinin bazılarına dair benzersiz bir bakış açısı sunuyor. İçerisinde müzeler, spor alanları ve parklar var.
Mariinskiy ve Mikhailovsky Tiyatroları Bu şehirde bale, opera ve konserlerden bir tanesine giderek muhteşem salonların içerisinde güzel bir gösteri mutlaka izlemelisiniz.
Kanalları ve Neva Nehri'ni gezin, St. Petersburg kanallarla kaplı ve Neva Nehri tarafından ikiye bölündü. Şehri görmenin (ve aynı zamanda rahatlamanın) en iyi yollarından biri de, yol boyunca görkemli mimariyi seyrederek nehir üzerinde bir tekne gezisine çıkmaktır
St. Petersburg da sokaklarda kayboldukça daha çok yerler bulacağınız muhtemel fakat bu şehre çok kısa zaman ayırarak gelmemek en doğrusu olur.
St. Petersburg hakkında ilginç gerçeklerden öğrendiklerimiz…
2. Dünya savaşında 872 gün Alman birlikleri tarafından kuşatma altındaydı. Kuşatmada ihtiyaç malzemeleri yetersizliğinden 1,5 milyon asker ve sivil öldü. 1941 ve 1942 arası günlük verilen 125gr ekmeğin %50 si de talaştı.
Şehirdeki metro istasyonlarının derinliği dünyanın en derin olanlarındandır. Admiralteyskaya istasyonu 86 mt. yerin altındadır.
Hermitage müze binalarında fareleri yakalamak için kedileri kullanır. Mayıs ayında Hermitage Kedisi Günü bile var.
Sarayları ve yapıları gezerken her şeyin gıcır gıcır olduğunu, Türkiye’deki saraylar ile karşılaştırdığınızda odaların o eski kokusunu ve gıcırdayan yerleri bulamadığınızı fark edeceksiniz. Bunun sebebi Nazilerin neredeyse tüm yapıları bilerek bombalamalarından kaynaklanıyor. 30-50 sene süren restorasyon çalışmaları sonucunda halka açılmış hatta çoğu yerde restorasyonlar halen devam etmektedir.
Son yıllarda karavancılar içinde hareketli bir nokta olacak gibi. Konumundan dolayı esasında birçok avantaja sahip.
Rusya da karavan kamp alanları henüz çok sınırlı ama Sankt Petersburg da ihtiyaç duyanlar için birkaç yer mevcut. Bu kamp alanları için görsellere internetten ulaşabilirsiniz.
Auto camping "Aurora" GPS : 59.946816 30.213734
Camping Saint-P GPS : 59.971443 30.353287
Gostinitsa "Yelizar-Otel'" GPS : 59.910179 30.427062
Phlogiston Hotel GPS : 59.893560 30.491371
Kuzey Işıkları (Aurora Borealis). Gezginler bu doğa olayını görmek için Kanada, İzlanda veya Finlandiya, Norveç gibi yerlerden her zaman bahsediyorlar ancak bu yerlere seyahat etmek pahalı. Farklı ve son yıllarda hareketlilik kazanan yeni bir noktadan bahsetmek istedim. Gözden kaçan ve kuzey ışığını daha uygun bir bütçeyle görebilmeniz için Murmansk /Rusya. Ucuz yakıtın yanında (Avrupa fiyatlarının 2 / 3'ü) tamamen farklı bir Avrupa yaşayacaksınız. Güzergah sizi üç denize getiriyor;
Baltık Denizi (Leningrad bölgesi)
Beyaz Deniz (Karelya ve Kola Yarımadası)
Barents Denizi (Murmansk bölgesi ve Norveç)
Norveç'teki Nordkapp veya başka bir yer ile de birleştirmek mümkün. Sıradan Ruslarla tanışacak ve misafirperverliklerini göreceksiniz. Bir tablo güzelliğinde manzaraların ve engebeli manzaraların tadını çıkararak, tarlaların ve ormanların kokusunu soluyacak, denizlerin dalgalarını dinleyeceksiniz.
Kuzey ışığını görebilmek için karşılanması gereken iki ön koşul vardır. Birincisi, kışın orada olmalısınız ve ikincisi, açık bulutsuz bir karanlığa ihtiyacınız olacak. Rusya'da kış kasım-şubat ayları arasındadır. Kasım ayında gitmeyi seçerseniz, hava oldukça öngörülemez olabilir ancak hava hala 0 ° C'nin üzerindedir. Şubat ayında gitmeyi seçerseniz, hava soğuk donuyor olabilir, ancak biraz daha kuru ve daha az bulutlu.
Şaşırtıcı bir şekilde, aslında her zaman oluyorlar. Ne yazık ki, gün boyunca ya da alacakaranlık gerçekten bitmediğinde ve kuzey kutbunda yeterince karanlık olmadığında yaz mevsiminde göremezsiniz. Aslında Norveç şartlarından farklı değil. Kuzey Işıkları turu Rusya da tamamlanırsa Murmansk dan Kirkenes / Norveç geçişi yapılabilir.
Kuzeybatı Rusya’yı ziyaret edeceğiniz bu rota tabi ki iyi bir ön çalışmayı gerektiriyor. Avrupalı karavancılar için çalışmalar başlamış ve tur şeklinde yapıyorlar. Bireysel olarak gidenlerin notlarına henüz ulaşamadım. Bu rotada yoğunluk başladığında doğal olarak bu günlerde sahip olunan fiyatlarda olmayacaktır.
Olonets şehri ve Smolensk Katedrali,
Sortavala: Valaam Manastırı
Petrozavodsk: Kinerma köyü
Petrozavodsk: Kizhi
Petrozavodsk: Gemi müzesi
Belomorsk: Petroglifler (6000y'den M.Ö. kaya oymacılığı)
Kem: Solovetsky Adaları
Kandalaksha: 2000'li yıllardan kalma taş labirent. M, Beyaz Balina Havuzu
Kirovsk: Botanik bahçesi
Lovozero: Saami halkı evleri, kültürleri ve Ren geyikleri ile kızak
Murmansk: Çok sayıda anıt ve müzeye sahip kahraman şehri
Murmansk: Dünyanın ilk nükleer buz kırıcısı "Lenin"i
görmek ilk sayacaklarımız.
Rota yaparken daha birçok noktayı eklemek de mümkün.


2018 Gezi Fotoğrafları: 2018 Sankt Petersburg Paylasım Klasoru


1700565035776.png


1700565064365.png


Tunay ve Sait Beylerin devam ettikleri ve Norveç'e geçtikleri rota.
 
Son düzenleme:




PETERHOF SARAYI – KOTLİN ADASI - VYBORG



Peterhof sarayı 1700'lü yıllarda yapılmış.

1917 Ekim devrimi sonrası eğitim merkezi olarak kullanılan saray İkinci Dünya savaşında çok zarar görmüş ve savaş sonrası hemen restorasyon çalışmaları başlamış. İnternet de çok detaylı bilgiler paylaşılmış.

Saraydaki turumuzda gördüğüm restorasyon ile ilgili bir kaç fotoyu da paylaşıyorum. Sarayın içine giriş yapmadık. Tanıtım olarak hazırlanan video daha fazla görsel zevk verecektir.

PETERHOF :
Video: https://www.youtube.com/watch?v=7owv6KbhTr4


Peterhof sarayı sonrası haritamızda akşam konaklama yeri bakarken belki de bugüne kadar sayılı yabancı turistin gelmiş olduğu Kotlin adasın da bir yer işaretleyerek yola koyulduk.

KOTLİN ADASI

Saint Petersburg şehrinin yaklaşık 30 km açığında, Finlandiya Körfezi'ndeki Kotlin adasında Kronstadt kasabası bulunmaktadır. Saint Petersburg'un ana limanı ve Rus Deniz Kuvvetleri Komutanlığının geleneksel merkezi ve Rus Baltık Filosu üssü’nün bulunduğu yerleşimde1996 yılından sonra sivil halkın girişine izin verilmiştir. Ada, 1703 yılında Büyük Kuzey Savaşı sırasında Büyük Petro'nun güçleri tarafından İsveçlilerden ele geçirildi. Ada daha sonra, yeni açılan Saint Petersburg şehrini korumak için Finlandiya Körfezi boyunca kurulan kalelerin ve tahkimatların orta noktası olarak hizmet etti.

Kasabanın 'Deniz Katedrali' olarak bilinen katedralin içinde, siyah mermer plakalar üzerine yaldızlı harflerle kazınmış, Rus donanmasının şimdiye kadar batan tüm gemilerinin kayıtları bulunuyormuş.

Kotlin adası ve etrafındaki 17 yapay ada donanmanın farklı hizmet noktalarını oluşturuyordu. Sankt Petersburg önünde şehri koruyan bir duvar gibi.

KOTLIN ISLAND :
Video: https://www.youtube.com/watch?v=BXa0mhtAeGk


VYBORG

Finlandiya sınırına 40km kala güzel bir kentte moladayız. Rusya da ki son şehrimiz Rusların Vyborg, Finlilrin Viipuri olarak adlandırdığı; Rusya, Finlandiya, İsveç ve Sovyet tarihinin bir karışımını barındıran bir taşra şehri.

1917 Şubat ve Ekim devrimleri sırasında Lenin burada yaşamış. Bolşevik ihtilali sonrası Finlandiya tekrar bağımsızlığını almış olsa da şehir 1940 da Ruslara ,1941 de geçici olarak tekrar Finlilere nihayetinde 1947yılında Sovyetler birliğine dahil olmuş.

Rusya da son ziyaret ettiğimiz Vyborg şehri eski bir Finlandiya şehri, savaş döneminde Sovyetler Birliğine geçmiş.

Güzel fakat bakım ve onarım gerektiren bir şehir.Son yıllarda düzinelerce terkedilmiş tarihi binanın bakımsızlıktan ve restorasyon için fon olmamasından dolayı kasaba unutulmanın eşiğine gelmiş. Fakat yakın zamanda BRICS tarafından kurulan Yeni Kalkınma bankası restorasyon için yüksek bir fon sağlamış. Bu sayede şehir yine hareketli günlerinde dönecek ğözüküyor. Diğer taraftan benim düşüncem iklim değişikliği nedeni ile yakın zaman da bu bölgeler çok talep görecek gibi gözüküyor.

Akşam boş vakitlerde Bira, Füme et ve peynir ile oyalanarak zaman geçirilecek kafeleri var.





VYBORG:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=FqZpNz-rXQU


FOTOĞRAFLAR : Peterhof Sarayı - Kotlin Adası - Vyborg 2023




WhatsApp Görsel 2023-11-22 saat 22.36.48_148e2fee.jpg
 



SHENGEN GİRİŞİ FİNLANDİYA

Vyborg da Yeşil sigortamiz 20 Temmuz da basladığı icin iki gün kalacaktık fakat gerekirse gümrüklü sahada kalırız düşüncesi ile bir gün önce Rusya – Finlandiya sınırına geçtik. Ben aslında Helsinki ye daha yakın olduğu için Torfyanovka kapısından geçmeyi düşünmüştüm fakat burada geçişlerin daha yoğun ve sıkıntılı olduğu bilgisini alınca Bülent ile beraber gitmeye karar verdim.

Rusya Svetogorsk sınır da daha önce son Rusya’ya girişlerinde görevlilerin yaptığı bir yanlışlık Bülent Bey'lerin iki saat kadar beklemesine sebep oldu. Ellerindeki suresi geçmis olan evrakı vermiş olsalardı daha az bir sürede geçiş olacaktı. Gümrük deklerasyonunu vermediğini, görevli bana sende de yok mu sorusunu sorduğunda anladım. Eski evrak ile ilgili kapılarla görüşme yapılarak teyidi alındıktan sonra işlem tamamlandı.

Finlandiya sınırında da bende sürpriz patladı. Alana giris yaptık ve iki araç arka arkaya durduk. Beraber önce pasaport kontrolünde işlerimizi tamamladık. Pasaport kontrolünde Türkiye'nin AB ile ara yol olarak anlaştığı çözüm olan Yeşil pasaport durumu, bu sınır kapısından belkide daha önce hiç Türk vatandaşı geçmemiş olduğundan Bülent bey,'in işlemlerini uzattı. Eşi ve vizeli giriş yapan ben hızlıca geçtik.

Üzerimizdeki eşyaların kontrolünden sonra araçlara geçtik. Bülent bey’ler detaylı bir kontrol sonrası sorunsuz geçerken, belki de tek yolculuk yaptığım için benim araç didik didik incelendi, arka bagaj tamamen boşaltıldı. Sonuç olarak yanımda daha önceki gezilerde almış olduğum ve sorun olduğu için gazını boşaltmış olduğum biber gazı spreyi kartuşu ve Bülent'in fazla sayıda olduğu için bana verdiği iki adet içkisi için tutanak tutuldu. Gaz spreyi'nin boş olduğu, içkilerin de her gümrükte izin verilen iki şişe olduğunu söylesem de 144 euro ceza kesildi. Muhtemelen içki konusu Rusya'ya yapılan ambargo uygulaması ile ilgili bir durum. Araç da bulunan bir adet karpuz ve kavun da çöpe attırıldı.

Sonrası da 6 km uzakta İmatra kasabasında güzel bir park yerine yerleştik. Tutanak daki bilgilendirmelere bakarak gece ilgili savcılığa itiraz metnini hazırladım. Kontrol ettikten sonra mail ile gönderdim. Ödemeyi itiraz reddedilirse yapacağım. ( Bir ödeme bildirimi sonradan almadım )

Arabamın hemen kenarında kiraz, vişne ve yaban mersini günün keyfi oldu. Kasabada ve nehir kenarın da ufak bir tur attık. Hemen yanımızda her gün müzik eşliğinde belirli saatlerde kapakları açılan baraj da ki nehrin güçlü akıntısını seyrettik. Bu kasabaya akşamüstü girmiştik. Yaptığımız ufak turda oldukça fazla boş dükkan olduğunu gördüm. Pandemi sonrasının ekonomik etkileri sanırım. Yatmadan önce kısa ara sokaklar turu tekrar yaptım.

Sabah ben Helsinki, Bülent Bey'ler Oulu tarafına gideceği için rotada bir yerde yine karşılaşmak üzere akşamdan vedalaştık.

Sabah 05.00 da Helsinki ye yola çıktım. Bundan sonra Özlem için tek buluşma yeri Oslo. Buraya da gelememe durumunda bundan sonra yolculuğum tek başıma devam etmiş olacak.

Finlandiya'nin ilk sürprizleri ise akşam karavan'ın yanından kosarak geçip giden Tilki ve Helsinki yolunda önümden yolun karşısına geçerken gördüğüm geyik oldu.


FOTOĞRAFLAR : Finlandiya Sınır GeçiÅi ve Imatra



İmatra Park yeri.jpg
 

HELSİNKİ

Sabah saat 08.15 de, bir yıl önce Tunay Bey'in de paylaştığı park yerine yerleştim. Park yerinde 4 saat ücretsiz oldugu için saat kartımı cama koydum. Yemek icin geri dönüş yaptıktan sonra saate yeni bir başlangıç ayarladım. Aksam da ücretsiz olduğu için konaklama yerim problem olmadı. Park alanı gündüz dolu oluyor. Ben erken geldiğim için rahat yer buldum. Parkın kenarında yeşillikler arasında güzel bir alan. Liman da yürüme mesafesinde.

GPS: 60.157834 24.956686.

Liman önünde olan otomat'tan 24 saat geçerli bilet aldım yorgunluk çökene kadar gezdim.

Pazar yerlerine, gittiğimiz her yerleşimde zaman ayırarak uğrarız. Helsinki liman da bulunan Kauppatori Pazar Meydanı’nın ünlü olduğunu okumuştum, fakat çok az sayıda çadır ve tezgah ile Sankt Petersburg da ki renkli, bol çeşitli, kalabalık ve büyük bir pazar yeri sonrası hayal kırıklığı oldu. (Erken saat olduğunu düşündüğüm için öğlen tekrar uğradığımda çok farklı değildi ) Hemen yanı başındaki Helsinki Wanha Kauppahalli eski kapalı pazar salonunda oturarak kahve içmek daha keyifli oldu.

Buradan yakın mesafedeki Senato meydanına geçerek çevreyi gezdim. Helsinki Katedrali, Hükümet Sarayı, Helsinki Üniversitesi'nin ana binası ve Finlandiya Ulusal Kütüphanesi. Senato Meydanı'nın ortasında II. Alexander'ın (1894) bir heykeli duruyor. Kütüphaneleri çok seviyoruz burada sadece Finlandiya Ulusal Kütüphanesinin içine girerek gezdim. Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi içinde bulunmak ve çalışmak için her şey’e sahip.

Sonrasında Amos Rex, Lasipalatsi Meydanı, doğrudan sağlam kayaya oyulmuş Temppeliaukio kilisesi, Helsinki Merkez tren istasyonu gezdim. Burada saat kulesi ve ana girişin her iki yanında küresel lambaları tutan, "Fener taşıyıcıları" adlı iki çift heykel bulunuyor.

Öğleden sonra Helsinki Oodi merkez kütüphanesine gelerek biraz çalıştım. Gezimde en çok beğendiğim mekanlardan bir tanesi oldu. Oodi, Kansalaistori Meydanı'nda, yaşayan bir buluşma yeri. Etkinlikler için bir mekan, bir okuma evi ve çeşitli bir deneyim alanı. Katılanlara bilgi, yeni beceriler ve hikayeler sunacak ve öğrenme, hikayeye dalma, çalışma ve rahatlama için erişilmesi kolay bir yer. Oodi, yeni çağın kütüphanesi, herkese açık, yaşayan ve işlevsel bir buluşma yeri. Keşke benzer alanlar her yerde çoğalsa.

Yorulana kadar merkezin ara sokaklarının keyfini çıkardım. Sonrasında park saatini değiştirip yemek yedikten sonra dolaşmak üzere karavana döndüm. .

Her yere ulaşım çok rahat, şehir içi arac sürat sınırları genelde 30 ve 40 olduğu için yayalar için çok keyifli bir şehir. Aslında sürücüler içinde bir koşturmacanın içinde olmamak çok güzel.

Helsinki için söylenecek, yaşamaktan keyif alınacak güzel şehirlerden bir tanesi.

Esas sürpriz ise akşam üzeri karavana dönerken gördüğüm ve o saat de anlamlandıramadığım yaya ve toplu ulaşımda gördüğüm kalabalık sonrası oldu. Durakta tüm yolcular indi ve çevredeki tüm yayalar benimle beraber park ettiğim yere doğru ilerledi. Park yerimin hemen yanı başında Dünya turnesine çıkmış olan Mama Mia Müzikali gösterisi olduğunu öğrendim. Alanda bilet satış çadırında sadece özel bir kısmın yüksek ücretli biletleri kaldığı için , bir çok kişi gibi sandalyemi getirerek çevrili alan dışından şarkıları dinleyerek geç saatlere kadar güzel bir ABBA akşamı yaşadık. Bu konser ile gece turumuzuda iptal etmiş oldum.

Gittiğim şehirlerde bilinmeyen veya gizli kalmış hikayesi olan yerleri hep arıyorum. Helsinki de de böyle bir yer buldum. Yerin ismi Trillby & Chadwick. Belki de mekanla ilgili bilgiler insanların sözleri aracılığıyla gizlice yayılıyor. Asla kendisinin reklamını yapmıyor. İnternetteki sayfaları da oldukça gizli, üslubuna sadık. Katariinankatu'da bir yerde. Gizliliğin resmi adı Trillby & Chadwick: Dedektiflik Bürosu. Sokaklarda onu nerede bulacağınıza dair bir işaret yok. Doğru kapıyı kendiniz bulmalı ve denemelisiniz. Biraz aradıktan sonra kapıyı buldum. Gündüz çalışmadığı için akşam uğramaya karar verdim. Fakat konser nedeni ile olmayınca internet te bulduğum bilgileri aktararak, Helsinki’ye gideceklere bir heyecan olsun.

Kapıdan girildiğine koridorda eski bir sabit hatlı telefon var. Telefonu ele alınca çalıyor, küçük kapı açılıyor. Oradan dışarı bakan adam kaç kişi olduğunuzu soruyor ve biraz bekleme sonrası bir masaya yönlendiriyor. Eski moda iç mekanı ve gizli atmosferi hissediliyormuş. Daha sonra kitap halindeki içecek listelerini getiriyorlar. Mekanın kendisi, kurallar ve içecekler hakkında daha fazla bilgi veriliyor..

Mesela Garsona haber vermeden masa değiştiremezsiniz. Diğer masaları rahatsız etmemelisiniz. Fotoğraf çekmek yasaktır. Arka kapıdan çıkmak zorundasın.. Kurallardan birinin bazen çiğnendiğini. İnternet de yayınlanan içeride çekilmiş fotoğraflardan anlıyoruz.

İçki yasağı dönemleri canlandırılmış. Cephelerinde ve kapılarında herhangi bir tabela veya reklam bulunmuyor, kapının arkasında kapakka ( bar) bulunmasıyla günümüzün kapakakalarından farklıymış. Ayrıca, polisin baskın yapması halindeki canlandırma için müşterilerin mağazayı sorunsuz bir şekilde terk edebilmesi için gizli mağazalara bağlantılar, arka kapılar ve diğer acil çıkışların dekorlarının düzenlenmesi konusunda da çaba göstermişler.

İlk başta hakkında bir şeyler okuduğunuz ama yine de ne bekleyeceğinizi veya nasıl davranacağınızı tam olarak bilmediğiniz bir yere gitmek heyecan verici olmalı.

Adres: Katariinankatu, Helsinki

Açık: 16'dan 0.30'a, kadar.

Tel: 040 180 3199

İçecekler yaklaşık 11 €. Yemek yok.

Şşşt Kaçakçının adresi paylaşılmamalı sonuçta burası Salakapakka

Bizden Helsinki de bu kadar…

FOTOĞRAFLAR: Helsinki 2023

Video: https://www.youtube.com/watch?v=I8ACAPIzG1g
 

HELSİNKİ

Sabah saat 08.15 de, bir yıl önce Tunay Bey'in de paylaştığı park yerine yerleştim. Park yerinde 4 saat ücretsiz oldugu için saat kartımı cama koydum. Yemek icin geri dönüş yaptıktan sonra saate yeni bir başlangıç ayarladım. Aksam da ücretsiz olduğu için konaklama yerim problem olmadı. Park alanı gündüz dolu oluyor. Ben erken geldiğim için rahat yer buldum. Parkın kenarında yeşillikler arasında güzel bir alan. Liman da yürüme mesafesinde.

GPS: 60.157834 24.956686.

Liman önünde olan otomat'tan 24 saat geçerli bilet aldım yorgunluk çökene kadar gezdim.

Pazar yerlerine, gittiğimiz her yerleşimde zaman ayırarak uğrarız. Helsinki liman da bulunan Kauppatori Pazar Meydanı’nın ünlü olduğunu okumuştum, fakat çok az sayıda çadır ve tezgah ile Sankt Petersburg da ki renkli, bol çeşitli, kalabalık ve büyük bir pazar yeri sonrası hayal kırıklığı oldu. (Erken saat olduğunu düşündüğüm için öğlen tekrar uğradığımda çok farklı değildi ) Hemen yanı başındaki Helsinki Wanha Kauppahalli eski kapalı pazar salonunda oturarak kahve içmek daha keyifli oldu.

Buradan yakın mesafedeki Senato meydanına geçerek çevreyi gezdim. Helsinki Katedrali, Hükümet Sarayı, Helsinki Üniversitesi'nin ana binası ve Finlandiya Ulusal Kütüphanesi. Senato Meydanı'nın ortasında II. Alexander'ın (1894) bir heykeli duruyor. Kütüphaneleri çok seviyoruz burada sadece Finlandiya Ulusal Kütüphanesinin içine girerek gezdim. Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi içinde bulunmak ve çalışmak için her şey’e sahip.

Sonrasında Amos Rex, Lasipalatsi Meydanı, doğrudan sağlam kayaya oyulmuş Temppeliaukio kilisesi, Helsinki Merkez tren istasyonu gezdim. Burada saat kulesi ve ana girişin her iki yanında küresel lambaları tutan, "Fener taşıyıcıları" adlı iki çift heykel bulunuyor.

Öğleden sonra Helsinki Oodi merkez kütüphanesine gelerek biraz çalıştım. Gezimde en çok beğendiğim mekanlardan bir tanesi oldu. Oodi, Kansalaistori Meydanı'nda, yaşayan bir buluşma yeri. Etkinlikler için bir mekan, bir okuma evi ve çeşitli bir deneyim alanı. Katılanlara bilgi, yeni beceriler ve hikayeler sunacak ve öğrenme, hikayeye dalma, çalışma ve rahatlama için erişilmesi kolay bir yer. Oodi, yeni çağın kütüphanesi, herkese açık, yaşayan ve işlevsel bir buluşma yeri. Keşke benzer alanlar her yerde çoğalsa.

Yorulana kadar merkezin ara sokaklarının keyfini çıkardım. Sonrasında park saatini değiştirip yemek yedikten sonra dolaşmak üzere karavana döndüm. .

Her yere ulaşım çok rahat, şehir içi arac sürat sınırları genelde 30 ve 40 olduğu için yayalar için çok keyifli bir şehir. Aslında sürücüler içinde bir koşturmacanın içinde olmamak çok güzel.

Helsinki için söylenecek, yaşamaktan keyif alınacak güzel şehirlerden bir tanesi.

Esas sürpriz ise akşam üzeri karavana dönerken gördüğüm ve o saat de anlamlandıramadığım yaya ve toplu ulaşımda gördüğüm kalabalık sonrası oldu. Durakta tüm yolcular indi ve çevredeki tüm yayalar benimle beraber park ettiğim yere doğru ilerledi. Park yerimin hemen yanı başında Dünya turnesine çıkmış olan Mama Mia Müzikali gösterisi olduğunu öğrendim. Alanda bilet satış çadırında sadece özel bir kısmın yüksek ücretli biletleri kaldığı için , bir çok kişi gibi sandalyemi getirerek çevrili alan dışından şarkıları dinleyerek geç saatlere kadar güzel bir ABBA akşamı yaşadık. Bu konser ile gece turumuzuda iptal etmiş oldum.

Gittiğim şehirlerde bilinmeyen veya gizli kalmış hikayesi olan yerleri hep arıyorum. Helsinki de de böyle bir yer buldum. Yerin ismi Trillby & Chadwick. Belki de mekanla ilgili bilgiler insanların sözleri aracılığıyla gizlice yayılıyor. Asla kendisinin reklamını yapmıyor. İnternetteki sayfaları da oldukça gizli, üslubuna sadık. Katariinankatu'da bir yerde. Gizliliğin resmi adı Trillby & Chadwick: Dedektiflik Bürosu. Sokaklarda onu nerede bulacağınıza dair bir işaret yok. Doğru kapıyı kendiniz bulmalı ve denemelisiniz. Biraz aradıktan sonra kapıyı buldum. Gündüz çalışmadığı için akşam uğramaya karar verdim. Fakat konser nedeni ile olmayınca internet te bulduğum bilgileri aktararak, Helsinki’ye gideceklere bir heyecan olsun.

Kapıdan girildiğine koridorda eski bir sabit hatlı telefon var. Telefonu ele alınca çalıyor, küçük kapı açılıyor. Oradan dışarı bakan adam kaç kişi olduğunuzu soruyor ve biraz bekleme sonrası bir masaya yönlendiriyor. Eski moda iç mekanı ve gizli atmosferi hissediliyormuş. Daha sonra kitap halindeki içecek listelerini getiriyorlar. Mekanın kendisi, kurallar ve içecekler hakkında daha fazla bilgi veriliyor..

Mesela Garsona haber vermeden masa değiştiremezsiniz. Diğer masaları rahatsız etmemelisiniz. Fotoğraf çekmek yasaktır. Arka kapıdan çıkmak zorundasın.. Kurallardan birinin bazen çiğnendiğini. İnternet de yayınlanan içeride çekilmiş fotoğraflardan anlıyoruz.

İçki yasağı dönemleri canlandırılmış. Cephelerinde ve kapılarında herhangi bir tabela veya reklam bulunmuyor, kapının arkasında kapakka ( bar) bulunmasıyla günümüzün kapakakalarından farklıymış. Ayrıca, polisin baskın yapması halindeki canlandırma için müşterilerin mağazayı sorunsuz bir şekilde terk edebilmesi için gizli mağazalara bağlantılar, arka kapılar ve diğer acil çıkışların dekorlarının düzenlenmesi konusunda da çaba göstermişler.

İlk başta hakkında bir şeyler okuduğunuz ama yine de ne bekleyeceğinizi veya nasıl davranacağınızı tam olarak bilmediğiniz bir yere gitmek heyecan verici olmalı.

Adres: Katariinankatu, Helsinki

Açık: 16'dan 0.30'a, kadar.

Tel: 040 180 3199

İçecekler yaklaşık 11 €. Yemek yok.

Şşşt Kaçakçının adresi paylaşılmamalı sonuçta burası Salakapakka

Bizden Helsinki de bu kadar…

FOTOĞRAFLAR: Helsinki 2023

Video: https://www.youtube.com/watch?v=I8ACAPIzG1g
Harika gezi olmuş Janberk Bey. Yıllar önce aralık ayı sonunda gitmiştim Helsinki ye. Çok soğuktu, pek gezemedim. Ama güzel şehir, sakin ve düzenli. Keyifle okuyoruz.
 

TAMPERE - VAASA - JACOBSTAD - OULU


TAMPERE

Helsinki sonrası Tampere yerleşimi Finlandiya'nın en sevilen şehirlerinden bir tanesi. Etrafını çevreleyen göller ve manzaralar , erken saatlerde sessiz olsa da hareketli bir şehir ile birleşmiş. Helsinki ye yakın oluşu , üniversitesi, gelecek için planlanan yeni kent tasarımları ve tatil – dinlenme olanakları ile her gün dahailgi gören bir kent.

Park yerim göl kenarında GPS:61.504356 23.72542

Hemen yanında halk icin yapılmış bir yıkama ünitesi var. Burada bende kendi çamaşır işini hallettim. Karavanı da temizledikten sonra çamaşırlar kuruyana kadar hemen yan tarafta bulunan Koirien plajında biraz yüzdüm. Su temiz ve düşündüğüm kadar soğuk değildi. Yürüyüş sonrasında da göl kenarında oturdum. Burada da yaban mersinleri çok nefisti. Eşyalarım kuruduktan sonra kısa bir yürüyüş yapmak isterken araç ile ulaşıma gerek kalmadan 10km "lik bir turda yapmış oldum.

Sabah Vaasa şehrine geçeceğim. Orada günü gölde yüzerek geçirmek ve aksam dolaşmak istiyorum.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=lizkpmxi7Uk



VAASA

Finlandiya rotasını Helsinki’den yukarıya göller bölgesi adı verilen çıkış hattı yerine, Botni Körfezi kıyılarındaki yerleşimleri görecek şekilde hazırladım.

Botni körfezinde dört yerleşime iki gün ayırarak uğramayı planlamıştım. Finlandiya"nın Rivierası olarak adlandırılan Vaasa şehri ilk durağım. Çok güzel bir konaklama yeri buldum.

GPS: 63.088001 21.608601 Park4Night Park yeri . Hemen yanında su tedarik imkanı da var.

Zaman kaybetmeden hemen yanımdaki parkın bir kenarında yer alan Gustavsborgs kumsalında yüzmeye geçtim. Tampera dan daha soğuk olan su nedeni ile fazla kalamadım. Vaasa bölgesinde her şey yakın olduğundan, bir yerden ve deneyimden diğerine geçiş hızlı ve rahat. Yakın çevre konusunda da aynı durum söz konusu.

İsveç'teki Umeå'ya günlük feribot bağlantısı, aynı gün içinde bile iki ülkeyi ve iki şehri ziyaret etmek için mükemmel bir fırsat sunuyor.

Birçok yerleşimde geçerken kuleler görüyorum.1900 'lü yılların başlarından itibaren 1960'lı yıllara kadar çoğu Fin şehrinde benzer su kuleleri inşa edilmiş.

Yol üzerinde rehberlerde tavsiye edilen Loftet el işleri atelyesine girdim.

Hemen hemen her yerleşimde yaşı 70'lerin üstünde bisiklete binen veya spor yapan insanlar.

Tenha olan Market Hall Binası yine bir kahve molası oldu.

Kent meydanı ve Vaasa Pazar alanını dolaşırken hava kapanmaya başladı ve hızlıca karavana döndüm. Vaasa da başlayan yağmur ‘un gezinin bundan sonraki bölümünü nasıl etkileyeceğini ve sonlandırabileceğini henüz bilmiyordum.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Ei9su5QTw7E


JAKOBSTAD

Yağmur programımı değiştirdi ve Vaasa da kalmak yerine bir sonraki Jakobstad şehrine geçtim. Meydan da biraz dolaştım.

Park da denk geldiğim konser bugün için şansız olsa da hazırlıkları devam ediyor ve seyirciler kenarda bekliyorlar.

Yağmur hızlanmaya başlayınca karavana yöneldim. Ufak kasabanın Jacobstad FC UNITED takım oyuncuları ısınmak için sahadaki yerlerini almışlar. Fakat yağışlı hava nedeni ile taraftarlar henüz yerlerine gelmemiş. ( Resimlerde 😀 )

Bir döneme ait panayır köşelerinden, filmlerde de aynı sıralama ile karşılaştığımız Jacobstad dan bir köşe çocukluğumuzu hatırlattı.

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Finlandiya da da yakıt fiyatları , gün , saat ve yerleşime göre değişiyor. İlk yakıtımı almak için Tampere den yola çıktığımda istasyonlar da fiyatlar 1,86 euro etrafında geziniyordu. 1,814 fiyatını gördüğümde hemen aldım. Öğlen saatlerinde fiyatlar 1,95euro rakamlarına kadar yükseldi. Akşam Oulu ya girmeden önce küçük bir yerleşime girdim ve 1,795 fiyatını görünce depomu tekrar tamamladım. Bundan sonra İsveç de ki fiyatları takip edeceğiz.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=4QdgAhkhjJM


Jakobstad sonrası, yağmur daha da hızlanınca sırası ile Kokkola, Raahe şehirlerine uğrayarak Oulu'ya geceyi geçirmek üzere geldim. Son iki şehirde sağanak yağmurdan araç dışına çıkma imkanı olmadan karavan ile merkezi dolaşarak yoluma devam ettim.

Oulu da merkeze on dakika uzaklıkta küçük bir ada daki park yerine yerleştim.

Oulu park yerim GPS: 65.020196 25.468738

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Cpg_XXV6QtM


Park yerimde aracın hemen önü Merikoski Çeşmeleri bulunuyor. Yağmur olmasa akşam aydınlatmaları ile park da güzel bir ortam.

Yağmur devam ettiği için karavanda kaldım. Sabah Oulu da gezme planı sonrası İsveç tarafına geçiş yapacağım. Yine Bonti Körfezi boyunca aşağı Sundsvall'a kadar inip oradan Norveç'e yöneleceğim.

Sabah Oulu da Tiyatro Binası, Hak kütüphanesi nin olduğu sahil kenarını gezdim. Pazar günü herkesin zamanını kendine ayırdığı çok az iş yerinin açık olduğu bir şehir. Bu kadar tenha olmasının sebebi muhtemel devam eden sağanak yağmur. Oulu’nun sembolü haline gelmiş 1934 ve 1970 yılları arasında burada devriye gezen üç polise adanan Toripollisi heykeli ve arkasında Market Hall gezdiğim bölgede.

Pikisaarensilta yaya köprüsü nü geçerek Pikisaari şehrin ahşap kısmı olan bölgesine geçtim. Bu bölgedeki bazı evler mevcut dış hali korunarak farklı hizmet noktaları haline getirilmiş.

Oulu da Nallikari Feneri ve yanındaki kumsal konaklamak ve yüzmek istediğim bir yerdi. Yağmur bu fırsatı vermedi.

Kuzey Işıklarının canlı ışıklarını görmek için daha fazla kuzey’e çıkmak ek bir maliyet, biraz da reklam. Doğru mevsimde haftalarca neredeyse her gece ışık gösterisini deneyimlemek Eylül – Mart ayları arasında iyi bir karanlık gece yakalarsanız Oulu da mümkün. Finlandiya’nın kuzeydeki en kalabalık yerleşimi için kışın dramatik soğuklara ( -40C ) hazırlıklı olmak gerekiyor.

Ünlü üniversitesi ile Oulu bilim şehri. Teknoloji geliştirmenin merkezlerinden ve birçok yerel Fin teknoloji şirketi şehrin her yerinde bulunmaktadır. Oulu'nun bilimsel uğraşlarını sergilemek için şehir, olağanüstü Tieteoma Bilim Merkezi'ni kurdu. Burayı ziyaret etmek yeni teknolojiler ile tanışmak için bir fırsat.

Oulu da yanlış yazılmış bir grafitti şehrin bir parçası olmaya devam ediyor.

Kelimenin tam anlamıyla "Boktan Şehir" anlamına gelen Paska Kaupunni yazısı ilk kez 1980'lerde bu duvarda göründü . Metin büyük olasılıkla Finli sanatçı Kauko Röyhkä'nın “Paska Kaupunki” şarkısından alınmış. Grafiti yıllar boyunca birçok kez kaldırıldı, ancak ertesi gün her zaman aynı şekilde yanlış yazılmış olarak yeniden ortaya çıkıyor. Bu mesaj şehir sakinlerinin zihinlerine kazındı ve artık şehrin kimliğinin bir parçası. Metni bir şekilde koruyacak şekilde çerçeveleme planları bile yapıldı.

Bölgeye çöken kabusumuzu telefondaki hava durumunu takip ederek sürüş ve gezme durumunu ayarlamaya çalışıyorum.



FOTOĞRAFLAR : Tampere - Vaasa - Jacobstad - Oulu / Finlandiya 2023
 

Sizin ṣehirden ṣehire gittiğinizi okuyunca aklıma eṣimle benim Finlandiya’da alıṣveriṣ için ṣehir arayıṣımız geldi.:smiley:

2011 yılındaki gezimizde Finlandiya’da Neiden-Kolari arasında 4 yüz kilometre civarında yol gittik. Yolda gördüğümüz ṣehir levhalarının gösterdiği yerlerde sadece bir kaç tane ev vardı. Nihayet Kittila ṣehrinde bir market bulabildik.

https://ogy.de/0li8

Finlandiya’da geçirdiğimiz üç gün boyunda polar çemberinde hava sıcaklığı 28 derece civarındaydı.:sweatsmile:

Değerli bilgiler ve güzel resimler için teṣekkürler.
 



N
Sizin ṣehirden ṣehire gittiğinizi okuyunca aklıma eṣimle benim Finlandiya’da alıṣveriṣ için ṣehir arayıṣımız geldi.:smiley:

2011 yılındaki gezimizde Finlandiya’da Neiden-Kolari arasında 4 yüz kilometre civarında yol gittik. Yolda gördüğümüz ṣehir levhalarının gösterdiği yerlerde sadece bir kaç tane ev vardı. Nihayet Kittila ṣehrinde bir market bulabildik.

https://ogy.de/0li8

Finlandiya’da geçirdiğimiz üç gün boyunda polar çemberinde hava sıcaklığı 28 derece civarındaydı.:sweatsmile:

Değerli bilgiler ve güzel resimler için teṣekkürler.
Ne kadar şanslısınız. Havanın bu kadar sıcak olmasına gerek yoktu, yağmur yarı yarıya az olsa ona da kabuldüm. Tampere sonrası Bulgaristan'a girene kadar yağmursuz bir tam günüm geçmedi. Döndükten sonra bir ay süre ile bölgenin hava durumun takip ettim hiç bir değişiklik olmadı.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,806
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst