Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ibrahimyzl Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 50,494

ibrahimyzl

Yeni Üye
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Herkese merhaba,

İlk önce evde kurmuş olduğum sistemden bir bahsedeyim daha sonra bu sistemde yaşadığım sorunları dile getireyim

Aslında sistem hazır kurulması gereken bir şey yok inverter, şarj regülatörü, her şey elektronik kutu içerisinde ve lcd panel üzerinde hertürlü bilgiyi ve sistemin durumunu kontrol edebiliyorum.Cihazda 2400w lık inverter bulunuyor ve 2 adet 105 Ah paralel bağlı jel akü bulunuyor.Cihaz 24 Volt ile çalışıyor.Ben evde sadece jeneratör gibi kullanıyorum.Elektrik kesintisi çok sık olan bir yerde yaşadığımızdan dolayı böyle bir sisteme başvurdum "daha öncesinde benzinli jeneratör kullanmıştım ancak hem bakım, benzin ve ses gibi olumsuzluklardan dolayı jeneratörü satıp böyle bir sistem yaptım".Ayrıca cihaza güneş paneli ya da rüzgar gülü bağlanabiliyor.Ama şimdilik akülerimi şebekeden şarj ediyorum.

Şimdi yaşadığım sorunlara gelmek istiyorum,

1. ve en büyük sorun sistemin kullanım süresi.Sistemi kurmadan önce yaptığım hesaplara göre 105 Ah paralel bağlı 2 adet jel akünün 200 wattlık kullanımda en az 6 saat yetmesi gerekiyordu.eğer hesaplamalarımda yanlışlık varsa düzeltirseniz sevinirim.Ancak sistemi şuan "102 ekran lcd ve yaklaşık 2-3 arası ekonomik ampül" ile 200 wattlık tüketim ile 1 saat 30 dk ancak kullanabiliyorum. Akülerimde çok iyi değil gibi gözüküyor ancak deneme amaçlı dışarıdan starter akü dedikleri normal sulu akü getirip denedim getirdiğim aküler 72 Ah ve kullanılmış akülerdi sistem 1 saat 50 dk gitti. Akülerimi değiştirsem sistem yine benim beklediğim 6 saatlik kullanımı vermeyecek.

2. sorun sanki aküler tam olarak bitmiyor.Aküler tam şarjlı ilken sistemde 26.9 voltluk değer okuyorum.Elektrik kesildiğinde bu değer hemen 25.9 lara düşüyor ve 5 dk sonra 25 volt, 20 dk sonra 24.5 volt ve yavaş yavaş inverterörün kapanma seviyesi olan 21 volta düşüp sistem otomatik olarak kapanıyor.Ancak burda önemli bir nokta sistemin şalterini kapatıp açtığımda, sistem tekrardan çalışıyor ve akü voltaj seviyesi tekrardan 23 volt seviyelerine geliyor.Bir diğer husus ise elektrik geldiğinde boş olan akülerim kısa bir sürede şarj oluyor 15 dk gibi bir süre "şarj regülatörü 30 amperlik ".

Sizce burdaki esas sorun nedir? Tamamiyle akülerden kaynaklı bir sorun mu? yoksa aküleri paralel bağladığımdan dolayı mı akülerim çabuk bitiyor?

Bu arada akülerin kendi arasındaki gerilim farkınıda ölçtüm voltarı birbirine çok yakın.Biri 12.8 voltsa diğeri 12.9 volt olarak ölçülüyor.

IMG_4341.JPG


IMG_4343.JPG


IMG_4341.jpg


IMG_4343.jpg


IMG_4340.jpg
 

Etiketler
Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

sistemiyirmidört yerine oniki volta göre ayarlatıp ona göre inverter kullansanız belki daha fazla verim alırdınız.yirmidört volt için iki akü yetmiyor sanırım size
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Sistemin çalışma voltunu değiştiremiyoruz malesef. Ayrıca tüketim dedim gibi 200 watt geçmiyor. 200 wattlık bir tüketim ve 105 Ah 2 jel akü ile 1 saat 30 dk gitmesi normal mi.Zaten akülerimi değiştirmeyi düşünüyorum jel akülerden memnun kalmadım.Bunların yerine 200 Ah lik 2 adet sulu akü almayı düşünüyorum.Ancak o akülerlede sistemi 3-4 saat kullanırsam bana yetmez çünkü burada elekrik kesildiğinde 6-7 saat kesiliyor.
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

ayrıca sisteme aküleri paralel bağlarsanız voltaj değişmez ki.seri bağlamanız gerekli 24 voltu elde etmek için.elinizdeki inverteri değiştirin bence ve size aküden daha ucuza malolur gibi geliyor bana.yine de iyice araştırmanızı ve bir elektrik elektronik mühendisine danışmanızı öneririm
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Doğru söylüyorsunuz orda yanılmışım seri bağlı demeliydim.

Cihaza çok para verdim ve her şey bu cihazın içinde otomatik olarak oluyor ufak bir bilgisayar var desem yeridir.Sizin dediğiniz cihaz çok mu elektrik harcıyor ondan dolayı mı sistem çabuk bitiyor diyorsunuz.

benim çevremdekilere sordum ama sağlıklı bilgi alamadım eğer sizin tanıdıklarınız varsa yardımcı olursanız sevinirim :smiley: :smiley:
 



Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Size bu konuda en doğru cevabı Ferhat bey(fşirin) verir gibi geliyor.
Benim tecrübem teknemden Bence 200W, 24 V beslenmeden saatte 9 -10 Ah. ceker yani siz 105 +200 Ah (2şer adet)bağlarsanız 305 Ah. yapar. 10.5 V korumaya aldığına göre max. %20 kullanabilirsiniz buda 60 Ah kullanma alanı sağlar
vede size normalde 4-5 saat yeter (tabi aküler yeni iken).
selamlar Ersin
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Ersin bey ilk önce yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim

Ferhat beye ulaşmaya çalışacağım. Ayrıca sistem 305 ah değil, 105 amperlik iki akü seri bağlanıyor toplam 24 voltelde ediliyor ve sistem toplamda 105 amper. Bunu belirtmek istedim.
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu



.Bunların yerine 200 Ah lik 2 adet sulu akü almayı düşünüyorum.Ancak o akülerlede sistemi 3-4 saat kullanırsam bana yetmez çünkü burada elekrik kesildiğinde 6-7 saat kesiliyor.


Ben almayı düşündüğünüz bu aküleri ilave ettiğiniz takdirde demek istedim.
slm.
ersin







Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=106116.0#ixzz3LNyWv350
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Peki alacağım sulu akü hel akülere uyum sağlayacak mı? Amper farkı sorun yaşatmaz mı?
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Bildiğim kadarı ile araya izalatör bağlıyarak çözüyorlar (tabii sorun çıkarsa)
Kolay gelsin
ersin
 



Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Jel akülerinizin kullanım ömrü bitmiş.Yerine düşündüğünüz starter sulu tip aküler sizin sisteminizde ve de kapalı alanda(asit buharı )kullanıma uygun değildir.sisteme bağlı jel aküler tam şasj olduğunda 13.6 vdc+13.6 vdc=27.2 vdc olmalıdır.Akülerinizi şarj eden ünüteden şarj voltaj veya akımını yükselterekten ideal seviyeye çıkartabiliriniz.Yine 4 adet 12 vdc 105 amp. jel akü alıp, 2 aküyü seri bağlayıp diğer 2 aküyü de bu bağlantıya paralel bağlayıp akımı 210 ampere çıkartarak kullanım süresini bir kat daha arttırırsınız.
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Akülerin seri olarak sarj edilmesinde problem olabilir, akülerde tam nasıldır bilemiyorum ama mesela laptop bataryalarindaki li on piller seri bagli olmasina ragmen her hücre ayri ayri sarj edilir
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

Akülerin tamamı aynı amperkapasiteli olursa problem olmaz .Sadece şarj süresi uzar.
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

12 V 105'lik akülerle bu videodaki''http://www.youtube.com/watch?v=wdgq1-o1_8g '' bağlantı yapılabilir.
 

Ynt: Evde İnverter Kullanımı Ve Jel Akü Sorunu

ibrahimyzl' Alıntı:
Ersin bey ilk önce yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim

Ferhat beye ulaşmaya çalışacağım. Ayrıca sistem 305 ah değil, 105 amperlik iki akü seri bağlanıyor toplam 24 voltelde ediliyor ve sistem toplamda 105 amper. Bunu belirtmek istedim.

Merhaba,

Benzer bir düzeneği kurmak isterken bu konu ile karşılaştım. Acaba bir ilerleme kaydedildi mi veya benzer düzenekleri evinde kullananlar var mı?
 



iyi gunler, biraz zaman gecmis sanirim konu uzerinden ama bende buna benzer bir sistem kurdugum icin bilginiz olmasi acisindan yazmak istedim. Amerikadan kesin donus yaparken yanimizda, ureticinin yanlis yonlendirmesi sonucu camasir ve kurutma makinalarimizida getirdik, hazir konteyner geliyor diye. Fakat daha sonra bir cok denemeden sonra 110V/60 Hz olan bu makinalarin Turkiyede her nekadar voltaji trafo ile 110 V a dusursek bile 50 Hz sebeke oldugu icin calistiramayacagimizi , bircok farkli yontem deneyerek, onlarca firma ile goruserek ogrendik.

Daha sonra kisisel olarak yenilenebilir enerji ile ilgilendigim icin gunes paneli veya ruzgar turbini kullanmadan deep cycle akulerle acaba basarili olurmuyum diye yine denerken, sonunda 5KWlik Ayetek marka bir invertor ve 4 adet 100Ah lik Volt Jel akuyle hepsini seri baglayarak 48 V luk girisi ve sebeke beslemeli sisytemi kurdum, ve invertorun uzerinde cikis frekansini 60 Hz e sabitlemeyi basardim.. bunu yaklasik Kasim 2015 basinda yaptim. Camasir makinasi yaklasik 1300 W kurutma da 1000W civarinda guc harciyor. Sistemi balkona kurdum, guvenlik acisindan, balkon acik balkon ve her iki makinayada direk elketrik hatti cektim invertorden. Invertoru 10A ile sarj secenegine ayarladim cunku ayni hatti kombide kullaniyor, 20 A ve uzerine ayarlarsam ayni anda calistiklarinda sigortayi attiriyordu, bu sekilde bir sikinti olmuyor.

Ilk zamanlarda yaklasik olarak 1,5 saat suren 2 camasir yikama ve 1 saat gibi 2 kurutma isini calistirabiliyordu akuler. yani yaklasik 5 saat 1000W uzerinde guc aliyordum. Bu arada 4 cocugumuz var ve devamli camasir yikanir ve kurur , cok kullaniyor esim yani. Simdilerde ise yani yaklasik 1 sene sonunda toplam akulerin dayanma sureci 10-15 dk ya dustu..

Benim de sormak istedigim var, Sebeke elektrigi ile sarj ederken invertor cikisi otomatik olarak 50 Hz ye dusuyor, yani hem sarj edip hemde makinalari kullanamiyorum. bunun yerine acaba Gunes paneli girisinden 48 V luk 10 A lik bir DC adaptor ile beslesem, acaba hem sarj ederken hemde 60 Hz lik bir cikis alabilirmiyim? bilgisi olan varsa sevinirim.

birde bu Jel akuleri yeniden elden gecirerek omrunu artirma sansimiz varmi .. bilgiendirirseniz sevinirim.. hayirli gunler..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Mesajlar
1,523,879
Kayıtlı Üye Sayımız
166,612
Kaydolan Son Üyemiz
erdemkiramer

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst