Eşya Kilosuna Göre Çanta Litre Ayarlaması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bohemperest Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,994

bohemperest

Ana Kamp
Merhaba millet!

Yakında uzun bir yürüyüşe çıkacağım, yanıma alacağım malzemeleri çıkarıp şöyle bir kontrol edeyim dedim. Henüz çanta almadım Lowe Alpine 55+10 çantasını düşünüyorum fakat çok mu gelecek az mı gelecek hiç bilmiyorum.

Malzemelerimi seçerken fiyat/performans ve bütçeme uygun en hafif ürünü seçmeye özen gösterdim. Yani ortalama kilolarda.
İsterseniz aldığım malzemeleri yazayım.

Kamp Malzemesi
Ocak + kartuş - 690gr
Mat : 400gr
Uyku tulumu = 1800gr
Çadır : Henüz almadım ama tarp kullanacağım
Yemek Seti: 500gr
.

Diğer : (Tahmini)
Şarj aleti : 10gr
Lamba için yedek pil : 10gr
Harita : 20gr
Elektronik kitap : 170gr ( kesin )
Müzik için kulaklık : 5gr
Defter, kalem : 200gr
Battal Boy Çöp Poşeti : 140gr ( kesin )
Küçük boy yuvarlak mum 10x : 50gr
Küçük boy katlanır kürek : 145 gr ( kesin)
Bulaşık eldiveni : 100gr
Küçük alüminyum tabak 10x: 50gr
Fermuar Kilidi : 50gr
Çakmak 10gr

İlk Yardım Çantası

Antibiyotik krem: 30gr
Anti-ishal ilacı: 30gr
Antibiyotik: 30gr
Antihistaminik : 30gr
Ağrı kesici : 30gr
Makas, dikiş seti : 50gr
Pamuk : 100gr
Yarabandı : 10gr
Cımbız 10gr
Tendürdiyot : 50gr
Sargı bezi: 50gr

Para ve Belgeler
Nakit (olduğu zamanlar)
Banka kartı 5-10gr
Kimlik : 5-10gr

Elektronik
Fotoğraf makinesi : 300-400gr
Şarj aleti : 50gr
Tripod 250gr
Hafıza kartı = 10gr

Kişisel Hijyen ( Henüz almadım olsa olsa 1 kg )
Diş macunu
Diş fırçası
Mini şampuan
Islak mendil
Sabun
Sabun bezi
Orta boy mikrofiber havlu
Güneş kremi
Dudak kremi
Pişik Kremi
Tırnak Makası

Giyim Kuşam (tahmini)
Teknik ayakkabı : 1110gr
Sandalet : 400gr
Şort : 200gr
2 çift normal 1 çift termal çorap 200gr
2 adet t-shirt 200gr
1 adet pantolon 500gr
1 adet polar orta katman : 300gr
3 in 1 mont (iç,orta,dış) 1500gr
Güneş gözlüğü : 50gr
Kışlık rus kalpağı : 400gr
Yazlık Şapka : 200gr
Buff : 50gr
İç Katman tayt : 300gr
Panço:200gr

Survival Kit
Acil durum battaniyesi : 100gr
Pusula :50gr
Paraşüt ipi 6-7metre : 500gr
Cibinlik : 30gr
mandal : 100gr
halat ipi : 1 kg
Çıra, yanıcı jel v.b : 400gr
Olta seti : 300gr
Çelik tel : 50gr
Kurşun Kalem : 10gr
Sinyal aynası : 10gr
Su dezenfaktanı: 50gr
kav (kendim hazırlayacağım) : 200gr
çakar lamba: 100gr
ligth stick : 50gr
Balta bıçak testere: 2000gr
multitool:30gr
Magnezyum çubuğu/bloğu : 30gr
Vücut Isıtıcısı 3x : 100gr
Su geçirmez kibrit : 20gr
Bivak: 250gr

Özet: Evet bunlar malzemelerim arkadaşlar, okumayan için özet olarak bazıları tahmini ağırlık bazıları kesin bilgi toplamda yaklaşık 17.500kg yapıyor. Bazılarını üstüme giyeceğim için birkaç kg eksilecek sırtımdaki yüküm.

Ayrıyeten yiyecek ve içeceklerimi günde 3 ila 5 kg arasında ayarlayacağım.

Şimdi birkaç sorum var.

Sırtçantası seçerken toplam kiloya göre mi alacağım?
Kiloda ağır, hacimde küçük olursa çantada kalan boşluk ne olacak?
Eksilerim var mı malzeme olarak?

Etiketler
Ynt: Eşya Kilosuna Göre Çanta Litre Ayarlaması

hacim olarak hesaplaman gerekir cantalar o sekilde hesaplanir litre hesabi.cantada kalan bosluga hic bise olmaz.buyuk almakta fayda var bi kere alicaksiniz fiyat farki 20-50tl gibi rakamlar olacaktir.iyisini almakta fayda var fazla yuklediginizde agirligi hissettirmeyen dengeli camtalara bakmalisin

Hacim olarak yani malzemelerin boyutuna göre doğru mu anladım?
Çantayı bu işin piri olan deuter yada lowe alpine den seçeceğim hemen hemen seçtim boyutu ne olsun onu kararlaştırmaya çalışıyorum.

Oğuzhan abicim, malzemeleri nasıl buldunuz eksiğim fazlam var mı? gereksiz bulduğunuz ve mutlaka olmalı dediğiniz?

acikcasi ben araba ile kamp yaptigim icin arabada hepsi var gr kg hesaplamadan ihtiyac olan malzemeleri topladim biz piknikci tayfayiz :smiley: senin nerelere gidicegin neler yapicagini daha detayli anlatirsan ona gore bildiklerimi soylerim.kac gunluk yuruyus yapicaksin kamp durumu nedir ? bide dogru anlamissin hacim hesabi yapman gerekir goz karari olarak yaparsin zor diil

gjVmbR.jpg

Kısaca yukardaki gibi gezeceğim yerler. Uzun süreli bir yürüyüş olacak, canım istediğinde trene binicem sadece, diğer ulaşımımı,konaklamamı yürüyerek sağlayacam.

Isin acikcasi bu kadar uzun bi gezi icin ben yorum yapamam.yanlis yonlendirmek istemem.daha bilgili arkadaslar yazsa iyi olucak :smiley: biz en fazla 2 gun kamp yapip donuyoruz oda arabayla dag tepe.

Arkadaşım selamlar, bu kadar uzun süreli etkinlik için tam anlamıyla yorum yapamayacağım ama bazı şeylerin bana fazla geldi. Rus kalpağını ne yapacaksınız mesela, yaz günü gezeceksiniz anladığım kadarı ile bu durumda kalpak ne işinize yarayacak? Dağa taşa yüksek irtifaya çıktığımda kullanırım diyorsanız polar bir şapka bere işinizi görecektir. Kalpak hem ağır hemde çantada çok yer kaplar hemde nefes almaz yani kullanışsız.
Hayat idameye gelince az yer tutuyor gibi görünsede ıncık cıncık bence gereksiz çok malzeme var mesela misina. Eğer bütçeniz çok kısıtlıdeğilse doğal kaynaklardan yiyecek için faydalanmak çok anlamlı değil. Ayrıca birçok yerde balık tutmak hayvan avlamak yasak ciddi cezası var. Halata gelince genelde hep önerilir ama ben 25 senedir outdoor faaliyetlerde bulunurum, ciddi tırmanışlar haricinde halata bir bilemediniz iki defa ihtiyaç duydum oda araba ve ağaçtan paraşütçü arkadaş kurtarmak içindi.
Bıçak testere işine gelince genellikle leatherman ve victorinoxun gibi iyi bir markanın multitoolu yeterli olacaktır. Bıçak ve testere lazım olacak kadar ekstrem duruma girermisiniz bilemiyorum, korunma amaçlı ise multitullarda yeterlidir kanımca.
Bence ençok tişört iç çamaşırı çorap gibi şeylere ihtiyacınız olacak tabii sayısını abartmamak lazım.
Ne kadar hafif olursanız, çantanız ne kadar küçük olursa o kadar keyif alırsınız faaliyetinizden. 15 kiloyu geçerseniz çok eziyet çekersiniz diye düşünüyorum. Normalde sizin eşyalar 60 hatta 70 + 10 litrelik bir çanta gerektirir. Ben motosikletle 10-12 günlük karadeniz turlarına çıkıyorum, kaçkarlar bölgesine gidip 4-5 günlük tırmanış ve trekking faaliyetlerinde bulunuyorum. Motosiklet malzemelerini motorda bırakıp deuterin 55+10 litrelik çantasına sığımayı başardım. Ağırlığım 10-12 kilo arasında oluyor. Aşağıda benim listemi görebilirsiniz, bazı ufak şeyler atlanmış olabilir ama geneli orada. Forumda light backpacing üzerine başlıklar var, çok yardımcı olacaktır. Şu da bir gerçektirki kampa giden eşyaların üçte biri el değmeden geri gelir.

YÜRÜYÜŞ VE KAMP MALZEMELERİ

- Uyku tulumu
- Mat
- Sırt çantası
- Günlük çanta veya bel çantası
- Batonlar
- Çadır

ELEKTRONİK

- Fener, kafa feneri
- Pil
- Şarj cihazı
- Telsiz ve pilleri (motosiklet haberleşme için)
- Harita
- Pusula
- GPS
- Dağcı saati

GİYİM MALZEMELERİ

- Tozluk
- İçlik (alt ve üst)
- Yağmurluk (alt olanı motor için)
- Polar
- Eldiven
- Sandalet
- Trekking ayakkabısı
- Balaklava-buff
- Şapka
- Pantolon
- Mayo
- T-Shirt (3 Adet)
- Çamaşır (3 adet)
- Çorap (3 yazlık, 1 adet soğuk hava için)

TEMİZLİK MALZEMELERİ

- Diş macunu ve fırçası
- Islak mendil
- Tuvalet kağıdı
- Havlu
- Sabun
- Krem

MUTFAK MALZEMELERİ

- Camelback
- Su dezenfekte tabletleri
- Çakmak
- Çatal kaşık
- Ambalajlanmış yiyecek
- Yiyicek hazırlama seti
- Vitamin hapları
- Elektrolit tabletleri veya tozu

TEKNİK MALZEMELER

- Yardımcı ipler
- Küçük karabin
- Güneş gözlüğü
- Güneş kremi
- Dudak kremi
- Böcek savar
- Çok amaçlı çakı
- Kağıt kalem
- Dikiş seti
- Sıkıştırma perlonları
- Dürbün (küçük tek göz)
- Düdük
- İlk yardım malzemesi ve ilaçlar
- Çöp torbası
- Biber gazı

Açıkcası rus kalpağını uzun vadeli aldım, gerçekten yer kaplıyor ağırda bişey 400gr yazdım ama pek sanmıyorum. İçine birşeyler koydum ama evde bırakabilirim.

Halat ipleri, kullanacağım tarpta bana her koşula göre çeşit çeşit şekillerde barınak yapma avantajı sağlayacak. Hamak yapma olayında da büyük iş görecek, sonra hayvanlardan korumak için yemeklerimi ağacada asabilirim. Ama miktarı azaltıp, paraşüt ipi alabilirim onlar daha hafif ve çekeri de hiç fena değiller.

Açıkcası multitool survival kitimin aracı sadece, bıçak balta ve testere ayrı bir ihtiyaç olarak geçiyor benim listemde. Ama testereden vazgeçtim. balta ve bıçak odunları yarıp kesmemden, barınak yapmaya kadar her türlü işime yarayacak ve işimi kolaylaştıracak bazı durumlarda.

Dediğiniz gibi, bu malzemelerimin bir çoğu belki hiç kullanmadan gerek dönecek veya yollarda birilerine hediye olacaklar. Şimdi bunları dikkatli bir şekilde ayıklamak istiyorum bende.
Buradaki tecrübeleri arkadaşlarımın mutlaka yol göstermesini rica ediyorum.

Teşekkürler, iyi bayramlar...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,623
Kaydolan Son Üyemiz
kalyoncusenol@gmail.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR