Sn Tolgahan,halk arasında muayene,fenni muayene,vize,fren muayenesi diye adlandırılanların hepsi aynı şeyi ifade etmektedir. Biz kısaca vize diyelim.Olması gereken tarihin geçtiği her ay için belli bir faiz üzerinden hesaplama yapılıyor.Bu rakamı kesin olarak bilmiyorum,bende takipçi arkadaşa sorduruyorum.Onlar plakadan baktırıp doğru rakamı söylüyorlar.
İşte bu gibi yatma durumlarında vergi,sigorta gibi giderlere ait borç oluşmasın diye çekme belgeli hale getirmek gerekiyor.Bu araç çekme belgeli olsa bile ne yazık ki ve ne akla hizmet ise vize harcı durmuyor.Tekrar trafiğe döneceği zaman vergi ve sigorta konusunda borç durmuş olduğu halde vize konusunda son vize tarihinden tekrar vizeye sokulacağı tarihe kadar geçen süreye faiz işletilerek vize harcı tahsil ediliyor.
Bu arada aracın iki yıldır vergileri de yatırılmamış olabilir.Bu da ek bir ödeme olarak karşınıza çıkacaktır.Vergi,araçların motor hacmine,yaşına ve kasko değerine göre tespit ediliyor.Dolayısıyla aracın motor hacmi,yaşı ve kasko değerinin bilinmesi,buna göre maliyeden bir alt sınıfa düşürülüp düşürülemeyeceğinin bakılması gerekiyor.Ve en önemlisi sigortası. Eğer bu süre zarfında her yıl yapılması gereken trafik sigortası yaptırılmadıysa en büyük rakam orada çıkıyor.
Bu konuları iyice araştırıp araca öyle karar veriniz.En azından bu aracın devlete şu kadar ödemesi yapılmalı ki trafiğe sorunsuzca çıkabilsin diye satıcılar ile hesaplaşmanız mantıklı olacaktır.Son bu konular ile ilgilendiğimde durumlar böyleydi.Sürekli kanunlar,yönetmelikler değiştiğinden güncel bilgi için bir takipçiye danışmanızda yarar vardır.Umarım yardımcı olur.