Eski Araçlar Tekrar Trafiğe Cıkarılabilirmi ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ömer ali Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,683

Ömer ali

Ana Kamp
arkadaşlar konuyu yanlış yeremi açdım bilmiyorum ama eski bir araç trafikden düşürülmüş yani bu araç bu zamanda tekrar trafige cıkarılırmı cıkarılsa ne kadar masrafı var cıkaran varmı ?

Etiketler
Ynt: Eski Araçlar Tekrar Trafiğe Cıkarılabilirmi ?

Trafikten düşürülmek ile ne denilmek istendiği önemli.
İki durum söz konusu,ikisine de halk arasında düşürülmek deniyor.

Doğru ayrım şöyle "hurdaya ayrılmak" kesinlikle geri dönüş yoktur.
Hurdaya ayrılan bir araç ne yapılırsa yapılsın tekrar trafiğe çıkamaz.

Diğer durum ise "çekme belgeli yapmak" yeniden trafiğe dönebilir.
Bu durumdaki araç yeniden plakası çıkarılarak trafikte eskiden olduğu gibi dolaşabilir.

Bir araç kullanılamayacak kadar eskimiş ve sahibi tarafından hurdaya ayrılmak istenmişse ayrılır.
Bunun sonucunda kullanılamaz durumda olan bu aracı ne akla hizmet dönmesini istiyorsunuz diyorlar.

Eğer araç kaza,bakım,restarasyon vs gibi durumlarla uzun süre kullanılmayacaksa çekme belgeli yapılır.
Bu süre kısıtlı değildir.Sigorta,vergi gibi zaruri giderlerin ödenmesi bu süre boyunca durur.
Sadece trafiğe döndürmek istendiğinde ne akla hizmetse birikmiş fenni muayene ücreti talep edilir.
Bir de yeniden plaka,ruhsat çıkarma ve noter masrafları gibi giderler vardır.

hocam cevabın için teşekkürler aracın hikayesi 2-3 ortak olunca araçda anlaşamamışlar aracı cekmişler bir ahıra araç öyle durmuş arac willys bende dedim geri dönermi diye araç yürür araçda sıkıntı yok benim gözümde arka tarafı biraz paslanmış ahıra sıhmamış dışarı kalınca yagmurda karda paslanmış trafikden düşürülmüş o ara vergi vermeyelim ona diye yanlış anlamadıysam öyle olması gerekiyor şimdi bunu geri trafiğe dödüremeyiz dimi ?

Sayın Ömer Ali bey kardeşim,önceki yazımda bahsettiğim gibi net bir cevap almak lazım.
Vergi,sigorta vermemek adına "çekme belgeli" yapılmışsa tekrar trafiğe dönebilir.
Yok eğer "hurdaya ayrılmış" ise ne yazık ki tekrar trafiğe çıkamaz.

"..." şeklinde belirttiğim iki seçenekten hangisi olduğunu kesin ve net olarak öğrenmek lazım.
Eğer ruhsat sahibi veya sahipleri ile anlaşmak istiyorsanız size ruhsatın fotokopisini versinler.
Kendiniz yada bir trafik takipçisi vasıtasıyla noterden ve trafikten aracın durumunu öğrenin.

Hurda ibaresi varsa plaka çıkamaz,hiç uğraşmayın yada sadece yol dışı kullanım için olabilir.
Çekme belgeli ise önce aracı yine çekme belgeli olarak üzerinize alın,tamiri bitince trafiğe çıkarın.
Siz de bu arada hiç değilse vergi,sigorta gibi giderleri ödememiş olursunuz.

Ama ben hemen aracı hazırlayıp yola çıkarım derseniz masrafını ödeyip plakalarınızı takın.
Yanlış hatırlamıyorsam trafiğe tekrar dönmesi için beşyüz gibi masraf gidiyor dediler.
Şahsi bilgi ve tecrübelerimden bazılarıdır,faydalı olmasını umarım.

Hocam araya kaynak olacak biraz ama benim de bir sorum olacak. Bir araç var almayı düşündüğüm. Sahibi tanıdık ve 2 yıldır ne vize ne de muayene yaptırmış. Araç klasik Mercedes. Ortalama ne kadar vize, muayene ve borcu vardır aracın ?

Sn Tolgahan,halk arasında muayene,fenni muayene,vize,fren muayenesi diye adlandırılanların hepsi aynı şeyi ifade etmektedir. Biz kısaca vize diyelim.Olması gereken tarihin geçtiği her ay için belli bir faiz üzerinden hesaplama yapılıyor.Bu rakamı kesin olarak bilmiyorum,bende takipçi arkadaşa sorduruyorum.Onlar plakadan baktırıp doğru rakamı söylüyorlar.

İşte bu gibi yatma durumlarında vergi,sigorta gibi giderlere ait borç oluşmasın diye çekme belgeli hale getirmek gerekiyor.Bu araç çekme belgeli olsa bile ne yazık ki ve ne akla hizmet ise vize harcı durmuyor.Tekrar trafiğe döneceği zaman vergi ve sigorta konusunda borç durmuş olduğu halde vize konusunda son vize tarihinden tekrar vizeye sokulacağı tarihe kadar geçen süreye faiz işletilerek vize harcı tahsil ediliyor.

Bu arada aracın iki yıldır vergileri de yatırılmamış olabilir.Bu da ek bir ödeme olarak karşınıza çıkacaktır.Vergi,araçların motor hacmine,yaşına ve kasko değerine göre tespit ediliyor.Dolayısıyla aracın motor hacmi,yaşı ve kasko değerinin bilinmesi,buna göre maliyeden bir alt sınıfa düşürülüp düşürülemeyeceğinin bakılması gerekiyor.Ve en önemlisi sigortası. Eğer bu süre zarfında her yıl yapılması gereken trafik sigortası yaptırılmadıysa en büyük rakam orada çıkıyor.

Bu konuları iyice araştırıp araca öyle karar veriniz.En azından bu aracın devlete şu kadar ödemesi yapılmalı ki trafiğe sorunsuzca çıkabilsin diye satıcılar ile hesaplaşmanız mantıklı olacaktır.Son bu konular ile ilgilendiğimde durumlar böyleydi.Sürekli kanunlar,yönetmelikler değiştiğinden güncel bilgi için bir takipçiye danışmanızda yarar vardır.Umarım yardımcı olur.

''İşte bu gibi yatma durumlarında vergi,sigorta gibi giderlere ait borç oluşmasın diye çekme belgeli hale getirmek gerekiyor.Bu araç çekme belgeli olsa bile ne yazık ki ve ne akla hizmet ise vize harcı durmuyor.Tekrar trafiğe döneceği zaman vergi ve sigorta konusunda borç durmuş olduğu halde vize konusunda son vize tarihinden tekrar vizeye sokulacağı tarihe kadar geçen süreye faiz işletilerek vize harcı tahsil ediliyor'

Bir katkıda bulunmak isterim, trafikten çekilen araçların işlemleri Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 41. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Araç trafikten çekilecekse aracın borcu olmadığına dair belgesi, tescil belgeleri, plakaları ve bir dilekçe ile trafik şubesine başvurulur. Trafikten çekme işlemi esnasında aracın muayenesinin olup olmadığına bakılmaz. Aracın trafikten çekili olduğu sürede her türlü vergi ve sigortadan muaftır. Ancak tekrar trafiğe çıkartılmak istendiğinde aracın sigortasının yapılması ve muayenesinin yapılması gereklidir. Muayene yapılırken güncel rayiç bedel talep edilir, yani muayene harcı için gecikme faizi/zammı yoktur. Bu işlemler yapılınca araca aynı tescil plakası ve yeni trafik belgeleri verilir.

Ayrıca aracı hurdaya ayırma işlemi belirtildiği gibi farklı bir işlemdir. KTY 39. maddeye göre hurdaya ayrılmış araçlar tekrar tarfiğe çıkarılamazlar, ancak motoru veya diger parçaları başka araçlarda kullanılabilir.

ozaman bu willys hurdaya ayrılmıştır .s plaka verildi cunku butun evrakları duruyor bunun şase ile başka bir jeepin kupasını birleştirip onun üzerine yaza bilirmiyiz cunku willys mb 42 model tekrar yolda olsa fenamı olurdu .d bir araştıracagım bunları araştırırken bana ceza falan gelmez dimi ?

ttogan' Alıntı:
Sn Tolgahan,halk arasında muayene,fenni muayene,vize,fren muayenesi diye adlandırılanların hepsi aynı şeyi ifade etmektedir. Biz kısaca vize diyelim.Olması gereken tarihin geçtiği her ay için belli bir faiz üzerinden hesaplama yapılıyor.Bu rakamı kesin olarak bilmiyorum,bende takipçi arkadaşa sorduruyorum.Onlar plakadan baktırıp doğru rakamı söylüyorlar.

İşte bu gibi yatma durumlarında vergi,sigorta gibi giderlere ait borç oluşmasın diye çekme belgeli hale getirmek gerekiyor.Bu araç çekme belgeli olsa bile ne yazık ki ve ne akla hizmet ise vize harcı durmuyor.Tekrar trafiğe döneceği zaman vergi ve sigorta konusunda borç durmuş olduğu halde vize konusunda son vize tarihinden tekrar vizeye sokulacağı tarihe kadar geçen süreye faiz işletilerek vize harcı tahsil ediliyor.

Bu arada aracın iki yıldır vergileri de yatırılmamış olabilir.Bu da ek bir ödeme olarak karşınıza çıkacaktır.Vergi,araçların motor hacmine,yaşına ve kasko değerine göre tespit ediliyor.Dolayısıyla aracın motor hacmi,yaşı ve kasko değerinin bilinmesi,buna göre maliyeden bir alt sınıfa düşürülüp düşürülemeyeceğinin bakılması gerekiyor.Ve en önemlisi sigortası. Eğer bu süre zarfında her yıl yapılması gereken trafik sigortası yaptırılmadıysa en büyük rakam orada çıkıyor.

Bu konuları iyice araştırıp araca öyle karar veriniz.En azından bu aracın devlete şu kadar ödemesi yapılmalı ki trafiğe sorunsuzca çıkabilsin diye satıcılar ile hesaplaşmanız mantıklı olacaktır.Son bu konular ile ilgilendiğimde durumlar böyleydi.Sürekli kanunlar,yönetmelikler değiştiğinden güncel bilgi için bir takipçiye danışmanızda yarar vardır.Umarım yardımcı olur.

Hocam çok çok teşekkür ederim. Yazınızı görmüştüm yalnız teşekkür iletisi girmeyi unutmuşum. Forumda oradan oraya gezinirken tesadüf eseri başlığı gördüm birden aklıma geldi. O aracı dediğiniz gibi yapıp araştırdım ve almaktan vazgeçtim. Şimdi 73 model vosvosum var.:smiley:

Efsane bir araçtır.Zamanında evde 1500 motorlu Alman polisine yapılandan vardı.
1965 model ibre koparan bir araçtı.O zaman çocuktum,babam sürerdi.
Sağlamlığı,dayanıklılığı harikaydı,ailecek çok severdik.
Hayırlısı olsun iyi günlerde kullanınız.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR