Ynt: Ermenistan Gezisi İçin Yardım İstiyorum
5 sene önce konuya ilk mesajımı yazdığımda henüz gitmemiştim
2 sene önce Gürcistan üzerinden Erivan'a gittik. Erivan çok güzel ve mutlaka zaman ayırılması gereken bir şehir. Müze ve Khachaturian adına yapılan opera binasını mutlaka ziyaret edin. Şehrin gündüzü ayrı, gecesi ayrı bir güzel.
Bu arada ekonomik nedenlerden ticari hayat inanılmaz durağan olduğu için sabah 11'den önce pek bir yer açılmıyor, buna dikkat edin. Vizeyi kapıdan rahatça alabiliyorsunuz, memurların çoğu Türkçe biliyor zaten. Hatta hitap ederken "abican" diye sesleniyorlar
Tam hatırlamıyorum ama vize için 10-15$ gibi bi ücret ödemiştik. Hatalı şerit ihlali yaptığımız için bizi durduran trafik polisi de dahil herkes gayet yardımsever ve iyi niyetliydi.
Erivan'ı görünce San Francisco'ya gelmiş gibi hissediyorsunuz. Ruslardan etkilenilmiş ama daha batılı bir mimarisi var şehrin. Erivan caddelerinde gezerken havadan havaya 30km uzaklıktaki Iğdır'ın şehir planı akla gelince insan üzülüyor... Malesef acı ama üzülüyor...
Yaşadığımız tek olumsuzluk ise sınır kapısında hem girişte hem çıkışta araçlardan alınan -toplamda- 160$'lık gümrük vergisinin ne olduğunu anlamaya çalışırken ciddi bir gerginlik yaşamamız olmuştu
Bu uygulamayı bize Türk olduğumuz için yapıyorlar diye zannederek uzunca bir süre tartıştıktan sonra sıra bekleyen bir Gürcü vatandaşı "malesef aynı uygulama herkese geçerli" deyince paşa paşa ödedik... Tartışmalar sırasında öyle bir gerilmiştik ki, vizeye para ödememiş olsak gümrük vergisi ödememek için geri dönecektik
Mümkün olduğunca vize uygulayan ülkelere gitmeme kararı almış iki gezgine 160$ gümrük vergisi ödettiler ya ne diyeyim
Gideceklere şimdiden iyi gezmeler...