El Freni Donar mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan zeji777 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,266

zeji777

Kamp I
Arkadaşlar bu el freni donma meselesi şehir efsanesi midir yoksa gerçekten donar mı? Donarsa neresi donar teli mi? Eğer şayet cevap evetse donmaması için ne yapılabilir. Niye soruyorum bunları derseniz çünkü kafamda bi sistem var ama bunun için kışın el freninin donmaması gerek.

Etiketler
Ynt: El Freni Donar mı?

Dostum el freni donar. Donan kısım balatalardır. Havadaki nemden dolayı soğuk bölgelerde akşam çeker bırakırsın sabaha kadar balatalar kampanaya yapışır. Sen el frenini salarsın ama balatalar kampanaya yapıştığı için bırakmaz...

Panzerci' Alıntı:
Dostum el freni donar. Donan kısım balatalardır. Havadaki nemden dolayı soğuk bölgelerde akşam çeker bırakırsın sabaha kadar balatalar kampanaya yapışır. Sen el frenini salarsın ama balatalar kampanaya yapıştığı için bırakmaz...

Kesinlikle katılıyorum, bizzat yaşamışlığım vardır. Spil dağında geçirdiğim -12 derecelik bir gecenin sabahında farkettim ki balatalar yapışmış. Soğuk havalarda, baz istasyonlarındaki asma kilitler donduğunda buzu çözmek için yanımda taşıdığım saç kurutma makinasını aracımın arkasında her daim hazır bulunan jeneratör vasıtasıyla çalıştırarak, kampanaya tutmuştum epey bir süre.

Tabi aracının arkasında jeneratör ve saç kurutma makinası taşımayanlar için bu oldukça sıkıntılı bir durum olabilir. Bu sebeple kışın soğuk havalarda, aracınızı birinci vitese ya da geri vitese takarak parkedin. Takoz kullanın derim.

El fireni balata kampanaya yapışması ve sipiral teline su girip donmasıyla el fireni çekili kalır hatta büyük araçlarda kesinlike soğuk havalarda el fireni çekilmez eğer el fireni donarsa açmasıda bazen çok zahmetli olabilir

benim başıma gelen toyota hilux rampada park ettiğim için el firenini çekmek zorunda kaldım sabah işe giderken videse koyunca 1 teker zorlamayla açıldı ama diğer teker yolda kar bitene kadar sürüklenerek geldi

Peki bu yeni bazı otomobillerde bildiklerimden örnek verecek olursam passat ve focus c-max te elektronik el freni var ve motoru durdurdugunuz an devreye giriyor yani devre dışı bırakma şansınız yok. Acaba bunlar nasıl çözmüşler bu donma olayını bilgisi olan var mı? Donmadıklarını biliyorum 2 araçta Erzurum da -30 derecedeki tecrübeyle sabit.

zeji777' Alıntı:
Peki bu yeni bazı otomobillerde bildiklerimden örnek verecek olursam passat ve focus c-max te elektronik el freni var ve motoru durdurdugunuz an devreye giriyor yani devre dışı bırakma şansınız yok. Acaba bunlar nasıl çözmüşler bu donma olayını bilgisi olan var mı? Donmadıklarını biliyorum 2 araçta Erzurum da -30 derecedeki tecrübeyle sabit.

valla güzel soru,

zeji777' Alıntı:
Güzel soru ama örnek verdiğiniz araçlar otomatik vides araçlar benim bildiğim otomatiklerde hem el fireni hemde park konumu vardır yanı park konumunda balatalar değil şanzımandan kilitleiyor oda donmaz
yanlış bilği vermiş olabilirim tamamen tahmin

Bahsettiğim araçların ikisde manuel vites yani şanzımanla kilitlenme değil.

Arka fren sistemi kampana tip sistemlerde nemden dolayı yapışma olur , genelde yeni model araçların arka fren sistemleri önlerde olduğu gibi disk fren sistemine sahip olduğu için yapışma olmaz yani passat ve focus c-max gibi örnek verdiğiniz araçların arka fren sistemleride bu yüzden soğuk havalarda sorun çıkarmaz

Evet disk frenden dolayı olabilir dediğiniz gibi. Kampanaya acaba bi çözüm bulabilir miyiz?

el freni diskte olsa donabillir bir miktar su olması yeterlidir.hatta diske park halindeyken başka bir araç tarafından su sıçratması diskte havanın soğuk olması (-10 derece gibi)ince film şeklinde ve damla damla buz oluşturur.el freninin en çok tel ve çekme aparatlarının ıslanması halinde donma oluşur.korunmanın en iyi yolu telin içini ince yağ ile yağlamak,çekme sisteminide gres yağ yeterlidir.birde soğuk havalarda mümkün olduğunca el freni kullanmamak.bana bir kere olmuştu niva ile su gölcüklerinden geçmiştim el frenini çekmediğim halde arka kanpanalar sıkmıştı asfalta çıkınca zorlanarak açılmıştı.

060101_121356.jpg

her iki firen sistemide dona bilir bırakın uzun süreli parka halini bolu kıbrıscık yaylasında transporterin el firenini cektik 2 saat kadar ortamda mangal falan yaptık ve hareket etmek istedigimizde sag arka teker acılmadı ve sanırım karlı ve buzlu zeminde sag arka lastigi sürükliye sürükliye baya bir yol gittik sizmi en iyisi ekstrem ısı düşmelerinde el firenini kulanmayın

Yunus Hocamın bahsettiği elfreni telinin donması durmuda atlanmamalı . Bunun buzunu çözmek de daha zor oluyor .

ssbman' Alıntı:
Yunus Hocamın bahsettiği elfreni telinin donması durmuda atlanmamalı . Bunun buzunu çözmek de daha zor oluyor .
El firen sipralinin içine su girmesini önlemek yeterli olur ama zate soğuk şehirlerde yaşayanlar bunları biliyordur

Kimse kusura bakmasın inatçılığıma verin :smiley: Ben bu işin çözüldüğüne inanıyorum dediğim gibi ford c-max ve passat el frenini dondurmuyor koskoca ford ve volkswagen tel donması, kampana donması, disk donması vs. bunları bir şekilde çözmüş. Çünkü adamlar öyle bir riske girmezler her yere satıyolar bu arabaları Erzuruma da Sibiryaya da Kanadaya da İzlandaya da demek ki bi yol bulmuşlar. Hatta ford un fiestalarda kullandığı easytronic gibi bir vites vardı ondada park vitesi yok ve araç viteste bırakılamıyor yani her durulduğunda el freni çekilmek zorunda. Son örnekte yanılıyor olabilirim. Ama özetle demek istediğim bence bu işi çözmüşler ama aramızda bilen yok galiba.

Çözüm disk fren + iyi izole edilmiş spiral ...

Disk fren donmaz mı ? Donar ama çok daha zor .

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR