Eksoz Katalizörü

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan usas Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,398
Ynt: Eksoz Katalizörü

Selamlar

4 saat suren bir operasyonda, ici bos olan katalizor cıkarıldı, opel marka alman malı bir cıkma katalizor takıldı, eski katalizorun flans ve musur baglantı yerleri kaynakla alındı yenisine takıldı. flanslarda egrilik olmus olnlar duzeltildi, aradaki contalara grerekli destek malzemeler suruldu, dolgu ve koruma amaclı. bu arada aku nun kutup basını cıkardık. montajdan sonra akuyu taktık, kontagı calıstırdıgımda emisyon ısıgı otomatik resetlemisti. daha oncede bilenlerin belirtmis oldugu, bir kac calıstırmada ust uste sorun var ise ısık emisyon ısıgı oyle yanar denmisti. bakalım bir kac gun kullanacagım ısık yanarsa ustaya gidecegim.

sonuc olarak ses anında ciddi oranda duzeldi. eskiden motor sesini gecer yukseklikte bir tırıltı ve ufleme vardı, simdi ise eksoz sesi motor sesinden duyulmuyor. 2. viteste sokak donuslerinde yasadıgım tekleme tırıltı gaz yememe beni illa birinci vitese almaya zorlayıcı olaylar anında duzeldi. hakikatten ses ve tork direk hissedildi... bi anda arabaya ısındım o kadar fark etti yani..

Cevap veren, bilgisini paylasa, yardımcı olan olmayan herkese cok tesekkur ederim...

selamlar
ugur atila

Etiketler

Bir bilgi de ben vereyim.
Oksijen sensörleri iki tip bulunur araçlarda. Biri ısıtmalı diğeri ısıtmasız.
Isıtmalı olanların (HO2S) üzerinde bir rezistans devreleri vardır ve sağlıklı çalışmak için ihtiyacı olan 300 derece civarına seri bir sürede çıkmasını sağlarlar.
Isıtmalı olmayanlar ise katalitik konvertör motor sıcaklığı optimum sıcaklığa geldiğinden bir süre sonra ısınmasını tamamlar ve upstream(baş taraf) sensörlerin ısınması da katlar sayesinde olur.
Şimdi eğer ısıtma devresine sahip olmayan bir sensöre sahipseniz ve katalitiği iptal ederseniz sensör yeterli sıcaklığa gelemeden egzoz gazları sistemden tahliye edilecektir.Bu da upstream sensörlerin düzgün çalışmamasına ve dolayısıyla yakıt ayarının zengine düşmesine sebep olur. Bunun çözümü ya katın yenilenmesi, ya da sevgili KLL'nin anlattığı gibi bir adaptör vasıtasıyla sensörü borudan biraz yukarıya alarak sensör ucunda sıcaklık attırılır.
Aracınızda ısıtmalı sensörler olduğunu biliyorsanız ve lpg+kat iptali varsa bir sıkıntı olduğunda ihaleyi katlara yıkmaya çalışan lpg servislerine sakın aldanmayın. Eğer sensör devrelerinde bir problem yoksa o zaten çalışma sıcaklığına kendisi gelecektir. Herhangi bir yakıt karışım probleminde sıkıntı lpg sistemindedir. Tecrübeyle sabittir. ;)

lpg sisteminin ideal karışım oranı farklı, oksijen sensörünü nasıl kandırıyorlar LPG ciler?

ustadlar selam

Dedigim gibi cıkma bir katalizor takıldı ve aractaki 2 ve 3. viteste dusuk devirlerdeki tork kaybı ile beni deli edilen tırıltı sesi direk duzeldi araca anında ısındım demistim. bunlar aynen gecerli ama dun bolu donusunde uzun yolda yani yine daha once konusulan gibi yapılan islem uzerinden gecen bir kac gunden sonra emisyon ısıgı yine yandı. onceki seferle aynı sekilde yine cruise control da gidiyordum. birde cruise devre dısıı kaldı ve baktım emisyon ısıgı yanıyor. yapan usta ile iyi duzeyde bir kat takmasını onemle belirttmistim. iki sensor oldugunu gaztaki atık miktarlarının degismemesi sonucu ısıgın yanabilecegini falan hep soylemistim, yanarsa gel demisti.
bazısı 10-15 bin km deki aracının kat ını kendisi cıkartıyor, bazısıda 200.000 km yi devirmis hurda dan alınıyor. oda kat buda kat ben katın kotu oldugunu dusundum aslında, ama emin olmak mumkun degil.

simdi
1- kat gorevini yapmadıgı icin yani omru doldugu icin ısık yanmıs olabilir degil mi?
2- sensor arızalandı desem, ustaların belirttigi sekilde 3-4 gun sonra arac ısınınca tam dogru zamanda yanmaz diye dusunuyorum ama dogrusu nedir?
3- beyinde bir sorun olabilir belki ama bana kucuk ihtima gibi geldi.
4- genelde shell denn yakıt alıyorum, 95 oktan opet den aldım, sorun kotu yakıt olabilir mi?

ve dahası sizlerin tespit leri nedir? onerilerinize gore usta ile biraz yonlendirici konusacagım cunku bana 500 daha ver yan sanayi sıfır takayım diyebilir, kat ı alayım susturucu takayım der belki ama bunu ben istemem, tork cok dusuyor.
bu arada bu cıkma kat takılması icin odedigim para 550 TL +kdv

yardımlarınız icin tesekkurler....
selamlar
ugur

siz takılan katalitik konvertörün içini gördünüzmü? 1 ve 2 muhtemel nedenler.

benim ikinci sensörü dışarı almamdan 5000 km sonra ilk sensörüm bozulmuştu. doğru veri okuyamıyordu. anck 3. gün sonunda arıza ışığı yandı.

sensörlere iki adet benzer voltmetre bağlarsanız voltaj değişimlerini görebilirsiniz.şaseyi araba gövdesinden alacaksınız...yada obd scannerine bağlayacaksınız.

katalizor un icini gordum karsısından ısık geciyordu, ancak gitmis diye cıkarttıkları katalizorunda icinden ısık geciyordu. sanırm capı ısıgn boyutu falan da onemlidir heralde. ozellikle belirttim ustaya, performans arabasından keyfine cıkarılan vardır, birde hurdadan cıkma iyisi olsun diye bu iyi sorun cıkacagını sanmam falan dedi. birde oldukca zahmetli bir is 4 saati gecti. eski kat uzerinden flans dı sensor baglantıları idi kaynak la kesip, yeni takacagı kat a kaynak yaptı.

ses ve tork gercekten duzeldi hic bir sikayetim yok, ama ısık olayı yine yanınca rahatısz oldum.

Işığın tekrar yanması yukarıda sensörle ilgili belirttiğim sorunlar olabilir .

Veya son olarak sensörün kalibrasyonunun bozulmuş olma ihtimalinide düşünerek aracın beynine bağlanıp kontrol ettirmenizi öneririm .

Bir büyüğümüz şöyle demiş ;

Ucuz mal alacak kadar zengin değilim :smiley:

Bence paraya kıyın çakma , hile hurda malzeme ile uğraşıp başınızı ağrıtmamanızı öneririm ;)

Saygılar .

hocam ezbere iş yapılmaz. sanayide yapıyor olmaları doğru olduğu anlamına gelmez. bu iş mühendislik işi sonuçta. matematik. benim sorunum varken ezbere maf sensöründen bu deyip çıkıyorlardı. oysa alakası bile yoktu.

elleri kirletmek gerek. iki tane aynı avometreden alıp, krokodiller ile bağlayarak DC voltaj konumunda oksijen sensörlerinin voltajlarını ölçeceksiniz. siyah ve gri kablodan. siyah şase. siz yapamıyorsanız tarif edeceksiniz elektrikçi yapacak. yada obd scanneri ile bakacaksınız voltaj değişimine belkide sensörde arıza vardır kim bilir? ilk sensör hızlı ikinci sensör yavaş voltaj değişimi gösterecek. ancak okudukları üst alt değerler yakın olacak. eğer ilk sensörle ikincisi biribirne yakın yada aynı hızda değişiyorsa katalitik yoktur yada o katalitik iş yapmıyordur. bunu anlamanın tek yolu bu. scanner codu kaç? P0xxx gibi bir kod çıkmalı.

obd scanneri ekranından zaten eşzamanlı olarak gösterir voltaj değişimini. bilgisayarlı bir scanner varsa laptopun kulandığı programda görebilirsiniz. voltaj sabit ise sensör arızalıdır.

ankaradaysanız gelin bakalım bilgisayardan. bende bir adet scanner var.

merhabalar

Evet dogru, hesap kitap isi.
ankaradayım size ulasacagım.

selamlar
ugur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR