Duster'ımı Yükseltme Maceram

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan turgut68 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 56,695

turgut68

Kamp I
Kullandığım Duster 4x4 90 bg modelini önceki yazılarımda belirttiğim üzere kendi kullanım amacım çerçevesinde yeterince yüksek bulmuyordum. Bu nedenle bir arayış ve deneme süreci yaşadım. Şöyle özetleyebilirim:

1- Yükseltmesiz 6.00 R 16 ebat Lassa OK 144: Aldığım 4 adet çıkma lastiği, birlikte verilen jantlarını Maslak Atatürk Oto Sanayi'de Duster'a uygun hale getirterek bir süre kullandım. Aslında Duster'a oldukça iyi uyum sağlamıştı, dar oluşundan dolayı aracı mekanik olarak yormuyor ve hiçbir koşulda sürtme yapmıyordu. Ne var ki özellikle 40-60 km/s hız aralığında asfaltta uğultu tarzında ses yapıyordu. Lastik havalarını 35 PSI'ye kadar yükselmeme rağmen ses problemi biraz azalsa da devam etti. Orta hızlarda yandaki büyük dişler bir şekilde yola değiyor, ama hızlanınca merkezkaçtan dolayı sadece ortadaki düz kesim yerle temas ettiğinden dolayı ses kabul edilebilir düzeye düşüyordu. OK 144 toprak yolda çok başarılıydı, engebeleri neredeyse hiç hissetmiyordum, çamura ise gayet iyi tutunuyordu. Islak asfaltta bahsedildiği kadar kötü kaymıyordu. Iyi hoş, ama aşırı gürültü sorunundan dolayı lastikleri sattım.

Ekli dosyayı görüntüle 2

DSC02796k.jpg

DSC02831k.jpg

Ekli dosyalar

• DSC00706k.jpg
    DSC00706k.jpg
    173 KB · Görüntüleme: 1,586

Etiketler
yükseltme
Ynt: Duster'ımı Yükseltme Maceram

Lastik Tecrübeleri için tşk
Ilgilenenler için çok önemli detaylar
Yükseltme yapınca orginal kendi yayları çok yumuşak sallanma lastikler ile beraber daha fazla artmadımı?
Genelde sert yay h&R takıp yükseltme yapılıyor ..

Elinize sağlık epey uğraşmışsınız ama doğru çözümü de bulmuşsunuz.
Aracınızın son hali çok güzel olmuş ben beğendim... Duster ı standart olarak bu şekilde üretseler eminim fiyatı da yaptığınız masrafın 2-3 katı olarak aracın fiyatına yansıtılır. Ayrıca siz uğraşmışsınız ama yaptığınız işten de keyif almışsınız...

Güle güle keyifli ve güzel günlerde kullanmanızı dilerim...

Duster'ın orijinal yükseltme kiti olduğunu duymuştum ama siz farklı bir yolla ve ekonomik halletmişsiniz. Bir çok Duster kullacısına örnek uygulamaları paylaştığınız için teşekkürler.

Güzel olmuş güle güle kullanın, yalnız aracınızı yükseltmemiş olsaydınız 215 70 16 ebatlı Cooper At lastiğiniz aracınızda sürtme yaparmıydı.

öncelikle ayrıntılı paylaşımşlarınız için teşekkürler bende bir suzukiden dustere geçmiş bir kullanıcı olarak kesinlikle biraz daha yüksek olması kanaatindeyim ve hesaplı bir şekilde yükseltmek istiyorum amatisörlerin üzerine get konulma imkanı yokmuydu bizim suzukıler gibi de kaynak vs işlemi yaptırdınız yani işlemin nasıl yapıldığına dair detaylı ftolar mevcut mu paylaşsanız buradan..ben tarsusta yaşadığım için burad bu işlerden pek anlayanlar yok...benim eski araç yani suzuyi bu forumlardan edindiğim bilgiler ve ustalara tariflerle 4 cm yükseltmiştim çokta güzel olmuştu aynı yöntemi uygulamak istiyorum lakin yay ile yükseltmenin dışında görsel yok bir de lastik olarak falken ve birgestoneyi incelemişmiydiniz... bir de bizim dustarlar çok çabuk çapraz askıya kalıyor suzzuye göre artikilasyon zayıf yüksetmeden sonra bu anlamda bir iyileşme oldumu teşekkürler...

yükseltme konusunda fromlarda
kaner ustanın çalışmalarını takip etmeni tavsiye ederim.
en tecrübeli ve doğru ustadır.
bugüne kadar yaklaşık 30-40 duster a birbirinden değişik modifiye yapmıştır.

OFLEE' Alıntı:
Güzel olmuş güle güle kullanın, yalnız aracınızı yükseltmemiş olsaydınız 215 70 16 ebatlı Cooper At lastiğiniz aracınızda sürtme yaparmıydı.

Teşekkür ederim. 215 70 16 sürtme yapmaz, yükseltme yapılmadan kullanılabilen en büyük standart lastik bu. Belli ki Duster'lar bu ebadı tolere edecek şekilde tasarlanmış. (Dar oluşundan dolayı 6.00 R 16 belki bir istisna, ama Duster'ın jantına uymadığı için pratik çözüm değil).

Yükseltme yapılsa bile daha büyük ebatlar yine sorunlu. Çünkü davlumbaz genişliği sabit, ve motor gücünü artırmadan ilk kalkışta, yokuşlarda, rüzgara karşı ve arazi koşullarında artan sürtünme nedeniyle sıkıntı yaşanacaktır. Ayrıca daha fazlasına gerek var mı, o da tartışılır. Ne yapılırsa yapılsın otomobil bazlı dizaynından dolayı Duster hiçbir zaman mükemmel bir arazi aracı olamayacak, bu arada yakıt tasarrufu gibi iddialı olduğu yanlarını da kaybedecek.

dacia nature' Alıntı:
yükseltme konusunda fromlarda
kaner ustanın çalışmalarını takip etmeni tavsiye ederim.
en tecrübeli ve doğru ustadır.
bugüne kadar yaklaşık 30-40 duster a birbirinden değişik modifiye yapmıştır.

Hep takip ediyorum, ancak Kaner Bey'in modifiyelerinde farklı yay + amortisör kiti kullanılıyor. Zaten lastiğe masraf yaptığım için buna ayıracak bütçem yoktu.

Bir de yeni, sapasağlam helezon ve amortisörlerim duruken bunları kenara atıp yenisiyle değiştirme fikri bana hep tuhaf geldi. Zaten hemen her araç bir inch (2.5 cm) kadar yükseltmeyi (takozla veya başka yöntemle), ve %3-4 kadar lastik çapı artışını sürüş dinamiklerinde önemli bir fark olmadan tolere edebiliyor. Mesela yıllar önce 4x2 bir kapalı kasa kamyonetin önünü takozla 2-3 cm yükseltmiş ve sorun yaşamamıştım.

Ancak bir aracı mesela 4 inch (10 cm) yükseltmek, %5'in üzerinde büyük M/T lastik takmak ciddi bir iş; o zaman devreye o modele göre dizayn edilmiş yükseltme kitleri, ayna mahruti değişimi gibi modifikasyonlar giriyor ki hepsi detaylı ve masraflı konular. Mesela Aksiyon Suzuki'de ne modifiye edilmiş araçlar gördüm.

Bence Duster çok fazla modifikasyona uygun bir araç değil. Amacım az masrafla ve yakıt ekonomisini bozmadan biraz daha araziye uygun hale getirmekti. Onda da optimum noktayı bulduğumu düşünüyorum. Duster öyle Suzuki gibi bağımlısı olunan bir araç değil; başka seçeneğim olmadığı için, ekonomik nedenler doğrultusunda mecburen kullanıyorum.

hunter133' Alıntı:
öncelikle ayrıntılı paylaşımşlarınız için teşekkürler bende bir suzukiden dustere geçmiş bir kullanıcı olarak kesinlikle biraz daha yüksek olması kanaatindeyim ve hesaplı bir şekilde yükseltmek istiyorum amatisörlerin üzerine get konulma imkanı yokmuydu bizim suzukıler gibi de kaynak vs işlemi yaptırdınız yani işlemin nasıl yapıldığına dair detaylı ftolar mevcut mu paylaşsanız buradan..ben tarsusta yaşadığım için burad bu işlerden pek anlayanlar yok...benim eski araç yani suzuyi bu forumlardan edindiğim bilgiler ve ustalara tariflerle 4 cm yükseltmiştim çokta güzel olmuştu aynı yöntemi uygulamak istiyorum lakin yay ile yükseltmenin dışında görsel yok bir de lastik olarak falken ve birgestoneyi incelemişmiydiniz... bir de bizim dustarlar çok çabuk çapraz askıya kalıyor suzzuye göre artikilasyon zayıf yüksetmeden sonra bu anlamda bir iyileşme oldumu teşekkürler...

Ekli dosyalar

• DSC02962.jpg
    DSC02962.jpg
    36.1 KB · Görüntüleme: 1,742

hafta sonu duster gezisi vardı.
Katılsaydınız orda detaylı konuşurduk,test ederdik 2 araç modifiyeli ve yükseltme vardır.
Gerçi ağır offroad yapmıyoruz,burdan duyurulur !!
Dusterla Cross gezintiler yapıyoruz..
Geçen seferde sitede başlık açtık ama binlerce dusterdan 2 kişi geldi şaka gibi 8)
şuanda sayı zamanla artıyo bir sonraki gezide haber veririz ..

kesip parça konulup tekrarmı kaynatılıyor, sağlıklı oluyormu? herhangib ir kırılma vs yaşanmazmı?
maaliyeti nedir?

dacia nature' Alıntı:
hafta sonu duster gezisi vardı.
Katılsaydınız orda detaylı konuşurduk,test ederdik 2 araç modifiyeli ve yükseltme vardır.
Gerçi ağır offroad yapmıyoruz,burdan duyurulur !!
Dusterla Cross gezintiler yapıyoruz..
Geçen seferde sitede başlık açtık ama binlerce dusterdan 2 kişi geldi şaka gibi 8)
şuanda sayı zamanla artıyo bir sonraki gezide haber veririz ..

Gezi ile ilgili fotoğraf varsa ekleyebilirmisiniz ? (özellikle yükseltme ve modifiye yapmış araçlarla ilgili )

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,922
Kayıtlı Üye Sayımız
166,702
Kaydolan Son Üyemiz
axellus

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR