Bildiğim kadarıyla aracınız yeni olacağı için CE ve TÜV Onaylı Çeki demiri ile aracınıza uygun proje yapılması ve bunun ruhsata işletilmesi gerekiyor. Yeni bir Muayene'ye gerek olmadığını ve vergide herhangi bir fark olmadığını biliyorum. Plaka çıkmadan yapılması gerekiyor ki sonradan tekrar bir ruhsat yenilemesi olmasın.
Sitede şöyle bir yazı buldum belki yardımcı olabilir, hatta aratınca baya bir bilgi çıkıyor onlar okunabilir.
Çeki demiri ruhsata işlenmeli mi? Aracıma çeki demiri taktırmanın prosedürü ve maliyeti nedir?
Karayolları ve trafik kanunlarına göre karavan ya da römork çekebilmek için aracınızda CE belgeli ve TÜV onaylı markaya ve modele uyumlu çeki demirinin bulunması ve ruhsatta ‘’römork çekebilir’’ ibaresinin bulunması gerekmektedir. Marka ve modele uygun çeki demirinin taktırılması ve en uygun yönlendirme konusunda aracın teknik servisine danışılmalıdır. Çeki demirinin ruhsata işlenebilmesi için onaylı teknik tadilat projesi gereklidir. Proje hazırlamaya makine mühendisleri yetkilidir. Proje işlemleri için trafik müşavirlerinden yardım alınabilir. Proje onaylandıktan sonra muayene süresi dolmamış olsa bile muayeneye girilir ve sonrasında çeki demiri trafik belgesine işlenir.
Günümüz koşullarında bu işlemlerin ortalama maliyeti (çeki demiri ve taktırma maliyeti dahil) yaklaşık 750 TL. dır.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=54885.msg625915#msg625915