photographer41
Ana Kamp
Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?
http://i264.photobucket.com/albums/ii163/photographer41/adsz.jpg
http://i264.photobucket.com/albums/ii163/photographer41/adsz.jpg
muratkocas' Alıntı:Selamlar arkadaşlar,
Siteye yeni üye oldum.Adım Murat Koçaş.42 yaşında diş hekimi ve avcıyım.Diş hekimliğini 19 avcılığı ise 30 yıldır yapıyorum.Sitede çok güzel bir bilgi paylaşımı ve bilgi aktarımı var.Emeği olanları tebrik ederim.Bu konu vakıf olduğum bir konu olduğu için de çorbaya biraz tuz atayım dedim.
Aslına bakarsanız,bir kampçı için rahatsızlık verici hayvanlar sinekler,böcekler,tilki ve yılandır.Tilki açıkta kalan yiyecek için tehdittir.Sinek böcek bizlere rahatsızlık verir.Yılan ise üstüne basma durumunda bir tehdit oluşturur.Tüm bunlara karşı alınacak tedbirler de belirli ve basit tedbirlerdir.
Domuz,kurt,ayı gibi hayvanlar kamp alanı için tehdit değildir.Zaten kampın varlığından haberdardırlar.Ve en son karşılaşmak isteyecekleri şey ise bir insandır.Dolayısıyla kamp alanına bir hayvan saldırısı söz konusu olamaz.
Yürüyüşler sırasında ise özellikle o hayvanı aramıyorsanız,izleme ve yaklaşma kurallarını uygulamıyorsanız yine bu memelilerle karşılaşmanız çok zordur.Bazan tesadüfi karşılaşmalar olsa da hayvanların derdi size saldırmak değil,kaçıp canını kurtarmaktır.Hayvanın kaçabilmesi için hiç bir şans bırakmadıysanız,saldıracaktır.Bu tesadüfi karşılaşmalar da daha ziyade sabaha karşı hayvanların yaylımdan dönüş saatlerinde olabilir.Bir vahşi memeli hayvandan tedirginseniz yapacağınız şey,orada bir İNSAN olduğunu belli etmektir.Islık ,konuşmak olabilir.Ve hayvanın uzaklaşma yolunu kesmemektir.
Dişi ayı,kaçamayacak kadar (kirpi büyüklüğünde) yavrusu varsa tehlikeli olabilir.Bu durumda da yapılacak en doğru şey yavrularla ilgilenmemektir.Dişi ayı yavrular güvende olana kadar kaçmayacak,yavrular güvene girdiği anda yok olacaktır.
Silah taşımak ve kullanmak gerçek bir deneyim gerektirir.Silaha ve hayvan davranışlarına hakim olmayan biri,çok büyük facialara yol açabilir.Hele bunun nedeni bir hayvandan korunmaksa inanın hiç gerekli değildir.
Kamp yerinde insandan daha tehlikeli bir yaratık,yine başka bir insandır diye düşünüyorum.Silah o zaman gerekli olabilir
Murat Koçaş
muratkocas' Alıntı:Yaşar bey,iltifatınız için teşekkürler.
Ayı Ahmet bey,siz yine de rahat olun.Yakınlarda bir erkek ayı olmaz.
Zira,
Ayı ailesi bizim aileler gibi değildir.Anne-baba çocukları birlikte büyütmezler.Erkek ve dişi ayı,çiftleşme zamanı birliktedirler.Küçük yavrusu olan dişi bir ayı çiftleşmeyecektir.Erkek ayının da küçük yavrusu olan bir dişi ayıdan çiftleşmek gibi bir beklentisi olamaz.
Hatta işin daha enteresan bir yanı da var.Dişi ayı,küçük yavruları için insanoğlunu bir tehdit olarak gördüğü gibi,erkek ayıyı da yavruları için bir tehdit olarak görür.Küçük yavruları olduğu dönemde yetişkin bir erkeği yanına yaklaştırmaz.Yavrularıyla birlikte yetişkin bir erkek ayının hakimiyet bölgesine girmez.Dolayısıyla oralarda bir yerlerde bir erkek ayı olmaz.
Av turizminde avcılara rehperlik yapan profosyenel av rehperleri,trofe değeri olan erkek bir ayı arıyorlarsa,bu arama sırasında küçük yavrulu bir dişiye rastladılarsa,bölgeyi taramaktan vaz geçerler.Çünkü yakınlarda trofe değeri olan bir erkek yoktur.Bir iki sırt-vadi ileride,başka bir 50-55 numara ayak izinin sahibini ararlar.
Selamlar, Murat Koçaş