Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,806

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
DOĞADA TEHLİKELER - HAVA TAHMİNLERİ

Dağcılık her zaman için belli riskler taşıyan bir spordur. Bu riskler dağcılığın doğasında ve ortamında mevcuttur. Yani dağcılık kontrollü riskler sporudur. Dağcının karşılaşacağı riskler iki ana başlık altında incelenebilir.

a) Dağ ortamından ileri gelen tehlikeler.
b) Dağcının kendisinden kaynaklanan tehlikeler.

Ben daha çok dağ ortamından kaynaklanan tehlikeleri belirteceğim. Ancak dağcının bilgi, tecrübe, bulunduğu ortamı yargılama kabiliyeti de dağda tehlikeleri engellemek için önemli yere sahiptir.Unutmayalım ki dağlarda insanlar olmasa da objektif tehlikeler dediğimiz doğal olaylar devam eder.

Karanlık, fırtınalar, yağış, yıldırım, irtifa etkileri, çığ, taş düşmesi ve aşırı soğuk doğanın kendi içinde var olan ve oluşumları hemen hemen engellenemeyen olumsuz ve tehlikeli doğa olaylarıdır. Dağcılar olarak biz, bu şartları değiştiremeyiz ancak onları tanımak ve uyum göstermekle tehlikeleri en aza indirebiliriz.

Dağlarda karşılaşılabilecek doğal tehlikeleri incelememiz gerekirse;
*Yıldırım / Şimşek Tehlikeleri: Yıldırım genelde sivri uç ve zirvelere düşer. Bunun için sivri zirveler, sırtlar, ağaçlar ve dik kayalardan uzak durmak gerekir. Yağmurdan kaçmak için mağara ve büyük kayaların altına girmek doğru değildir. Mağara içinde yıldırım girişten dikey olarak yere atlıyabildiği gibi duvarları yalıyarak da toprağa gidebilir. Her iki koşulda da duvarlar ile temastan kaçınmalı ve yer ile alta yalıtkan bir malzeme konularak dağcı kendini izole etmelidir.
Açık arazide iken tek ağaç ve büyük taşlara yanaşılmamalıdır. Islanma pahasına da olsa açıkta ve yere yatarak beklemek en iyi çözümdür. Eğer bu gibi bir durumlarla yükseklerde karşılaşılmış ise aşağı inmeye çalışmak ve sakin olarak düşünerek doğru kararlar alabilmek gereklidir.

*Taş Düşmesi: Dağlar sağlam kayalar haricinde çarşak dediğimiz taş tarlalarından oluşurlar. Bu ortamda taş düşmesi son derece sık karşılaşılan bir durumdur. Taş düşürenler sadece dikkatsiz dağcılar değildir. Dağlardaki donma ve erime olayları da sabah ve akşam saatlerinde özellikle çok taş düşmesine sebep olur. Bu nedenle taş düşmeleri olan yerlerde tırmanışlar her şeyin donmuş olacağı sabahın çok erken saatlerinde başlatılır.Böylece tehlikeli zeminler erken saatlerde geride bırakılır.
Eğer aşağıya taş düşüren siz iseniz TAAAAAŞ! diye bağırarak aşağıdakileri uyarmalısınız. Taş düşmesi ile ünlü rotalar vardır ve bu rotalara tırmanış saatlerinin buna göre ayarlanması gereklidir. (örnek vermek gerekirse; Kaçkar Büyük Buzul, Erciyes Şeytan deresi gibi)

*Çığ: Kar olan ve kar yağışı alan her zeminde çığ olabilir. Teorik olarak 18 ile 60 derecelerdeki eğimlerde ve çoğunlukla 30-45 derecelerdeki eğimlerde çığ riski diğer eğimlere oranla çok daha fazladır. Kar kalınlığının artmasıyla toprak ve yüzey arasında ısı farkı oluşur alttaki tabakada ısınan kristaller nemlerini yukarıya verirler ve soğuğun etkisiyle kar örtüsünün belli bir noktasında donarak bilya kar tabakasını oluşturur. Bu da çığ olayına neden olur.
3 çeşit çığ vardır;

Gevşek çığ: eğim 50 dereceye ulaştığında kar birbirine tutunamaz hale gelir ve yerçekimden dolayı gerilim iç tabakanın dayanıklılığından fazla olduğunda çığ oluşur. Gevşek kar çığının çok az iç tutunması vardır ve şekilsiz bir yığındır. Tek noktadan başlayarak hızlandıkça genişler. Yaş ya da kuru olabilir. Yaş karda olması ağırlığı açısından daha ciddidir.

Tabaka kar çığları: sıkışmış kar tabakasının üstünü yağan yeni kar, rüzgar ile sıkışan kar, eridikten sonra tekrar donan yüzey, ve ezilip tabaka kara dönüşen kayak pistleri tabaka kar çığına yol açar.

Toz kar çığı: çok ender olur ve kurtuluş şansı yoktur saatte 360 km hızla ilerler ve taneciklerin ciğere dolması sonucu ölüm meydana gelir. Özetle toz kar kazazedeyi boğabilir.

Yamacın eğimi, Yamaç profili, yamacın yönü, Toprak ve bitki örtüsü, yeryüzünün genel özellikleri, karın niteliği, hava koşulları, çığı oluşturan sebeplerdir.

Çığ için alınacak tedbirlerin başında sinyal yayan cihazlar gelir. Çığdan korunmak için emniyetli kulvarlardan yürümek, karın yumuşadığı zamanlarda çığ tehlikesi varsa karın donması için geceyi beklemek, çıkışlar için erken saatleri kullanmak, yamaçların dik kesilmemesi, sessiz olmak ve aynı iz üzerini basmak, etrafınıza fırlatacağınız küçük şeylerin (yerinizin kolay tespit edilmesi için) bulunması gerekir.

Çığa yakalandığınızda ise herzaman çığın üzerine çıkmaya çalışmak, çığın merkezinden kenarlara doğru kaçmaya çalışmak, kurtulma şansımız kalmadığında ve çığ yavaşladığında cenin pozizisyonu almak, ve fazla enerdji harcamamak gerekir.

Eğer arkadaşımız çığ altında kalmışsa; son görüldüğü yeri tespit edin, dağcıya ait herhangibir eşya bulmaya çalışın, ses verin, eğer kazazedeyi bulursanız; solunumu durmuşsa suni teneffüs yapın, vücudunu ani olarak ısıtmayın, çıplak tene sıcak değdirmeyin, ilaç vermeyin, ve hastaneye ulaştırmaya çalışın.

Çığ tehlikesinin en çok gözlendiği zamanlar vardır. Bunlar;
a) Fazla yağış zamanı ve sonrası
b) Fazla yağıştan 1 - 2 gün sonra
c) Havanın sıcak olduğu kış ve bahar aylarında
d) Rüzgar ile kar yığılmasının olduğu zamanlarda

Dik kulvar ve boğazlar, açık , geniş kar yamaçları potansiyel çığ yerleridir. Doğal olarak sırt, kule ve kaya çıkıntıları daha sağlıklıdır. En iyi çözüm ciddi bir kar yağışından sonra 1 - 2 gün sonrasına kadar dağa gidilmemesi veya tırmanış yapılmamasıdır.

*Kornişler: Bu oluşumlar sırtların üzerinde rüzgar yönünün tersi yamaçların üzerinde oluşan altı boş kar yığınlarıdır. Rüzgar yönünden görülmeleri zordur ve dikkat edilmezse üzerinden geçerken dağcı ile birlikte kopup düşmesi mümkündür.

*Buzul Tehlikeleri: Ülkemizde olmamakla birlikte, buzul çatlağına düşme ve serak çökmesi (serak; buzullardaki buz kule ve duvarlarına verilen isimdir) yüksek dağlar için önemli bir tehlikedir. Buzul çatlaklarına düşmemek için dikkatli olmalı ve iple geçiş yapılmalıdır.Bu buz kuleleri zamanla beraberlerinde tonlarca çığ ile birlikte çökebilirler.

*Sis ve Karanlık: Dağlarda çok görülen sis ve bulutlar dağcılar için her zaman problem olmuşlardır. Sis demek görüş kaybı demektir ve dolayısıyla arazi bilinmiyorsa, kaybolma veya en azından kampın bulunamaması sözkonusudur. Bunun için yanınızda mutlaka harita, pusula GPS cihazı gibi yön bulmaya yarayan malzemeler bulunmalıdır.

*Güneş: Yüksek irtifalarda güneş yanığı, yüksek UV ve düşük atmosfer yoğunluğu nedeniyle anormal şartlardaki yanıklara göre daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Dağlarda özellikle şort ve kısa kollu giysiler kullanılmamalı, dudaklar, kulak, burun, ense ve eller yüksek koruma faktörlü güneş kremleriyle korunmalıdır.

*Sıcak Çarpması: Uzun süre sıcak ortamda faaliyet gösterilmesi ile vücudun tükenmesidir. Sıvı ve elektrolit kaybı sonucu kan hacminin azalması ile yorgunluk ve kramp şeklinde kendini gösterir.Bol, mayhoş ve elektrolitli sıvı almak, vücudu havalandırmak veya terlememeye çalışmak sıcak çarpmasını engellemek açısından önemlidir.
Şimdi de dağdaki tehlikeleri dolaylı yoldan saptamamıza yarayacak bir kaç konuya bakalım:

DAĞDA HAVA TAHMİNİ YAPABİLMEK

Hava tahmininin en güvenilir kaynağı bulutlardır.Üç ana bulut vardır:

1-Cumulus: Pamuk yığınına benzer , parçalı, beyaz bir bulut türüdür. Orta irtifada bulunur ve genellikle iyi hava habercisidir.

2-Cirrus: Tüyler şeklinde, ince ve genelde beyaz olup yüksek irtifada ( 15.000-20.000 m arasında) oluşur. Genelde kötü hava habercisidir. Eğer sabah erken saatlerde gözlenmişse akşama doğru havanın bozacağını söyleyebiliriz.

3-Stratus: Gri renkli yağış yüklü bulutlardır. Kesinlikle yağış habercisidir. Ancak sabahları vadi içinde sis şeklinde olabilir. Bu gibi durumlarda ise iyi hava habercisidir.

Diğer tüm bulutlar bu üç ana bulutun kombinasyonundan meydana gelmektedir.

Fraktocumulus: Rüzgarlı havalarda parçalanan cumulus bulutlarıdır ve iyi hava habercisidir.
Stratocumulus: Gri renkli, yoğun pamuksu bulutlardır. Kesin yağış anlamına gelir.
Nimbostratus: Gri renkli kalın, çok yükseklerde olabilen yağış bulutlarıdır.
Cirrostratus: İnce, devamlı bir tabaka halinde çok yükseklerde bulunan ve başka bulutlarla kombine halindeyse yağış getirir.
Altostratus: Gri renkte, ince çizgiler halinde ve temiz havada gözlendiğinde ertesi gün yağacak anlamına gelir.
Altocumulus: Parça parça ince bulutlardır. Çok kalın değilse ve geniş bir yüzeyi kaplamıyorsa iyi hava demektir.
Cumulonumbus: Yıldırım, şimşek fırtınası ile yağış anlamına gelir. Çok yükseklere çıkabilen atom bombası mantarı şeklinde olur.

Bulut, rüzgar ve yöre ile ilgili bilgiler birleştiğinde, doğru tahminler yapmak mümkündür.
Yerel hava şartlarını ise şunlar etkiler:

Denize olan mesafe- Yükseklik- Dağın denize olan pozisyonu- Ülkenin hava cephelerine olan konumu.


Son olarak bazı pratik hava tahmin yöntemlerini vermek isterim:

***Eğer altımetrenizdeki yükseklik kendi kendine sürekli artıyorsa basınç düşüyor demektir ve buda kötü hava anlamına gelmektedir. (Yüksek basınç ise iyi hava anlamına gelir.)
***Eğer zirvede bulut başlığı varsa bu kötü hava habercisi olabilir.

***Gün doğumunda çökmüş bulutlar iyi hava habercisi olabilir.
*** Sis iyi havaya işarettir.
*** Gündoğumunda güneşin rengi kırmızı ise kötü hava işaretidir.
***Ayın halesi büyük ve parlaksa az nem ve düşük yağış anlamına gelir .Haler dar ve yoğun ise bol nem ve yağış anlamına gelir.

***Günbatımında donuk sarı bir kötü havaya, kızıl turuncu ise iyi hava habercisidir.
***Yerdeki çiğ sabah oluşmuşsa iyi hava habercisidir. Çiğsiz bir sabah ve kasvetli kuru bir gece yağış getirebilir.
*** Kapalı havalarda güneşin bulutun arkasından belirmesi iyi havaya işarettir. Gri bir günde rüzgardan hemen sonra yağış gelir.

***Sabah donuk bir gökyüzü ve öğlene doğru gri bulutlar yağış getirir.
***Kötü hava koşullarında romatizma azar ve eski kırıklar ağırır.
***Uzak seslerin kokuların duyulması nem oranının fazlalığına ve yağışa işaret sayılabilir.
 

Etiketler

Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

hocam yani doğayı tabiyatı gözlemlerseniz size süpriz yapmaz her şeyi önceden haber verir diyorsunuz.( gözleyip, izleyip anlayana.)
paylaşım için teşekkürler
 


Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

altimetreniz yoksa yanınıza bir paket sigara ve ateş alın

sigarayı yakıp ateşi yukarıda kalacak şekilde parmaklarınızın arasında bekleyin duman düzgün bir şekilde yukarı çıkıyorsa yüksek basınç, aşağı doğru sigaranın kenarlarından iniyorsa alçak basınç eğer duman yanal olarak sağa sola dağılıyorsa nötr hava var demektir. Alçak basınç kötü hava, yüksek basınç iyi ve açık hava demektir. Nötr hava durumunda sık sık kontrol yapılarak havanın ne tarafa kaydığı belirlenmelidir. Ama en iyisi bir altimetredir tabi benim dediğim acil durumda işe yarar ancak asla bir altimetrenin yerini tutmaz.
 



Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

merhaba bende yei üye oldum ben ve ailem gezmeyi yeni yerler keşfetmeyi çok severiz.onun için uye oldum.çocuklu aileler nelere dikkat etmeli acaba.tesekkurler
 

Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

Faydalı bilgiler için teşekkürler. Aramıza hoşgeldiniz story, çocuğunuzla beraber ne tür bir faaliyet düşünüyorsunuz ? Eğer dağcılıksa ne kadar irtifaya kadar ve aklınızda belli başlı hedeflediğiniz dağ var mı ?
 


Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

seyyahasan' Alıntı:
*Yıldırım / Şimşek Tehlikeleri: Islanma pahasına da olsa açıkta ve yere yatarak beklemek en iyi çözümdür.


Açık alanda yıldırım tehlikesine karşı yere yatmak asla tavsiye edilmez. Yerle olan temasınızı en aza indirmeniz gerekir. Bu da ayak parmaklarımızın ucunda çökerek mümkün olur. Ayaklar ve bacaklar mümkünse biraz açık olmalı, birbirine temas etmemeli ki, voltaj farkı yaratmasın. Ellerle başı korumakta da yarar var.

Metal tüm malzemelerden (kemer, vb. eşyalar dahil) kurtulun.

Eğer batonunuz varsa, uzatabildiğiniz kadar uzatın ve kendinizden en az 2 metre uzakta bir yere dikin, böylece açık arazide kendinizden daha yüksek bir nokta oluşturmuş olursunuz. Yıldırım en kısa yolu kullanır.

Suda veya kayıkta/kanodaysanız suyu, kanoyu derhal terk edin.

Çadır da güvenli değildir. Çadır duvarına, metal çubuklara temas etmeyin ve altınıza mat serip oturun.

Araba, bina gibi kapalı/güvenli yerlere sığınmaya bakın.

Çatırtı duymak, elektriklenme hissetmek, saçların dikleşmesi yıldırım düşeceğine işaret eder. Hemen metal malzemelerden kurtulup yere çökün.

Grupla hareket ediyorsanız, açık arazide birbirinizden en az 1.5-2 metre mesafeyle yürüyün. Yere çöktüyseniz de bu kural geçerlidir.

Aynı noktaya üst üste defalarca yıldırım düşebilir. Yıldırım düşmüş bir yaralıya müdahale ederken size de yıldırım düşebileceğini unutmayın.
 

Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

• Martılar karada olursa hava bozulur.
• Yunus balıkları su üstünde görülürse hava 12 saat değişmez.
• Güneşteki lekeler büyük ise yaz geç gelecektir demektir.
• Güneş batarken kızıllık olursa ertesi gün hava iyi olur.
• Horozlar ikindi vakti öterse hava düzelecek demektir.
• Köpekler asabi biçimde dolaşırsa yer sarsılacak demektir.
• Güneş doğarken çok kızıl olursa fırtına çıkar.
• Güneş batarken turuncu rengi alırsa rüzgar çıkar
• Sabahleyin erkenden çığ ve sis olursa hava o gün iyi olur.
• Güneş doğarken alçak bulutlar arkasında olursa hava iyi olacak demektir.
• Güneş doğarken yüksek bulutlar arkasından olması rüzgar çıkacağına işarettir.
• Yumuşak bulutlar iyi havaya işarettir.
• Beyaz bulutların hızla yükselmesi havanın açacağına işarettir.
• Yukarıdan dağın üzerine inen gri bulutlar duruma göre yağmur veya karın geleceğini haber verir.
• Çok güneşli bir havada yerdeki otların hafifçe dikilmesi yağmur geleceğini hatırlatır.
• Sabah çevredeki otlarda ıslaklık bulunması, öğleye doğru muhtemel bir sisin habercisidir.
Dağ kuşlarının ve çeşitli hayvanların birden ortadan kaybolmaları veya bir yöne hızla kaçmaları, aksi yönden bir sağanak yağmur veya fırtınanın geleceğini belirtir
 



Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

GÜZEL BİR HAVANIN BELİRTİLERİ :

• Barometre yavaş ama sürekli olarak yükselir ( Yüksek basınç ) Gökyüzü, güneş doğarken açık gri, gündüz açık, mat bir maviliktedir. Gece sakin ve gökyüzü berraktır. Sis yoktur. Hafif bir pus olsa da güneş doğunca kaybolur. Bulut yoktur. Olsa bile küçük, parçalı ve hareketsizdir.
• Yazın havada kümülüs bulutları vardır.
• Akşam sadece sirrüs bulutları görülür.
• Sıcak gündüzler, serin geceler yaşanıyorsa,
• Sabah sisi güneşle birlikte hemen dağılıyorsa,
• Rüzgâr doğudan, kuzeydoğudan ya da kuzeybatıdan hafif eser.
• Kırlangıçlar, martılar ve özellikle avlanan kuşlar yüksekten uçarlar.
• Örümcekler ağlarını akşam üstü örüyorlarsa,
• Akşamları kurbağalar vıraklıyorsa,
• Uzak dağlar dumanlı, uzak görüş kötüyse.
• Ev, fabrika ve vapur bacalarından çıkan dumanlar hiç dağılmadan göğe yükseliyorsa;
• Gece sabaha karşı otlar, çiçekler ve yapraklar üzerinde çiğ taneleri görülüyorsa;
• Kargalar sabahları öterek, çift çift uçuyorlarsa,
• Karıncalar yeni tepecikler yapıyorlarsa;
• Ufuk çizgisindeki gemiler tüm ayrıntıları ile görülüyorsa; hava iyi olacaktır.
 

Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

KÖTÜ BİR HAVANIN BELİRTİLERİ : (Gök gürültülü sağanak yağış )

• Barometre devamlı alçalır (alçak basınç ). Havada çok nem vardır. Gökyüzü güneş doğarken kırmızıdır; gündüz koyu mavi ve batı yönü karanlıktır. Güneş bulutların arasından batar. Gök kara bulutlarla ( koyu gri ) kaplıdır. Dağların yamaçlarıyla tepeler bulutlarla örtülüdür.
• Rüzgâr güneyden veya güneybatıdan eser.
• Kırlangıçlar alçaktan uçar.
• Her türlü kokunun aniden kesilmesi;
• Sabah sisinin yükselmesi,
• Koyu mavi gökyüzü ( Özellikle rüzgârda ),
• Uzaklardan gelen seslerin alçalıp yükselmesi;
• Yoğunlaşan sirrüs bulutlarını takip eden alçak bulutlar.
• Stratus bulutlarının (Yağmur bulutları ) alçalması. Yağmur bulutları batıdan koşar gibi ve çok yükseklerden gelirler. Kenarları saçaklı ve beyaz renklidir. İlk anlarda çok yüksekte olup, zamanla alçalırlar; uzun ince şekil alırken renkleri grileşir, giderek koyulaşır.
• Topaklaşan, kümeleşen kümülüs ( sağanak yağmur getiren) bulutları
• Denizler çekilmeye başlar;
• Rüzgâr yönünün değişmesi. Özellikle kuzey rüzgârlarının saat yönünün tersine doğru yön değiştirmesi.
• Ağaç yaprakları bir yöne doğru kıvrılır;
• Kediler hapşırarak masa ve sandalye bacaklarına sürtünürler;
• Kara sinekler daha acımasızca ısırırlar;
• Sabahleyin erkenden sivrisineklerin aşırı derecede rahatsızlık vermeleri.
• Alçaktan uçan martılar, suda zıplayan balıklar,
• Çok uzun görüş mesafesi,
• Geceleyin şiddetli göz kırpan yıldızlar,
• Kanallardan, bataklıklardan gelen kokunun giderek artması,
• Ayın çevresinde hale (ışık halkası) oluşması,
• Bazı çiçeklerin, gündüz vakti çiçeklerini kapaması.
• Dağ hayvanlarının vadilere inmesi.
• Yazın çiğ damlalarının kaybolması.
• Romatizma vb ağrılarının şiddeti artar;
• Bacalardan çıkan dumanlar hemen dağılır;
• Martılar karada dolaşıyorlarsa, hava bozuk olacak demektir.
• Genelde rüzgârın yönünün 45°’den fazla değişmesi, pek yakında havanın değişeceğine işarettir. ( Kara-deniz meltemleri ; dağ-vadi meltemleri hariç )
• Bir Gal atasözü “Güneş batarken gökyüzü kızarıyor ise; çobanı düşündürür.” der.
 

Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

DEĞİŞKEN BİR HAVA DÜZELECEKSE :

• Barometre yükselir ve nem azalır. Yüksek basınca gidilmektedir.
• Sabah kapalı olan hava, güneş batarken berraklaşır; gece sakin ve rüzgârsızdır.
• Bulutlar kaybolur ve ufuk açılır. Bulutların gidiş, rüzgârın esiş yönündeki değişiklik yağmurun sona erdiğini belirtir.
• Rüzgâr doğudan ya da kuzeydoğudan düzenli olarak eser.
• Kırlangıçlar yüksekten uçmaya başlarlar.
• Bacalardan çıkan dumanlar güzel havalardaki gibi çıkar ve hemen dağılır. Hava taze ve kurudur.

DEĞİŞKEN BİR HAVA BOZACAKSA :

• Barometre düşer ve nem artar. Alçak basınca gidilmektedir.
• Gökyüzü kötü havalardaki durumunu alır. Sirrüsleri( Saçakbulutları) sirrostratüsler ( Tül bulutlar) Bulut bulunmadığı zaman gökyüzü gitgide beyazlaşır.
• Sis oluşur. Ufukta bulutlar belirir ve bunlar dağların doruklarında şapkalar, yamaçlarda kuşaklar meydana getirir.

• Kırlangıçlar alçaktan uçmaya başlarlar.
• Bacalardan çıkan dumanlar kötü havalardaki gibi çıkar ve hemen dağılmaz. Hava nemlidir.
 

Ynt: Doğada Tehlikeler - Hava Tahminleri

AY İLE HAVA TAHMİNİ
• İç tarafında kırmızı ve mor lekeler var ise; şiddetli fırtına çıkabilir.
• Beyaz renkli ise iyi hava belirtisi;
• Hilâl şeklindeyken kırmızı görünmesi; sert rüzgâr çıkabilir.
• Donuk ve dumanlı görünmesi yağmur belirtisidir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,437
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

SON KONULAR



Geri
Üst