Dizel hala LPG'ye göre avantajlı mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Vanguard Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,370

Vanguard

Kamp I
Arazi araçlarında bu durumun kıyaslaması daha zor biliyorum. En başta örneğin bir firma aynı araca 4.0cc bir benzinli motor takarken, dizel motoru 3.0 yeterli görüyor. Bu durum binek otomobillerde farklı, yaklaşık aynı hacimdeki motoru kullanıyor firmalar. Yani 1.6 benzinli-1.6 mazotlu gibi. Mazot ve benzinin son durumu da malum. Biliyorum bu konu dipsiz bir kuyu aynı zamanda. Ama yine de merak ediyorum. Arazi araçları, kamyonet ve SUV'larda (yani bu tip büyük araçlarda) Dizel hala LPG'liye göre avantajlı mı?

Etiketler
Ynt: Dizel hala LPG'ye göre avantajlı mı?

Merhabalar,

Avantaj derken neyi kastettiniz Yakıt sarfiyatı mı? Güç mü?

Yakıt sarfiyatında örneğin 1.6 benzinli araç sıralı LPG sistemi ile 1.6 normal bir dizel araçla hemen hemen aynı TL'yi yakar. Tabi marka bazında değişiklik gösterebilir bu o yüzden "hemen hemen" diyorum.

Sıra güce geldiğinde 1.6 dizel araçların torku 2.0 benzili araçtan bile daha tatmin edici. Bende hyundai accent era 1.5 CRDI var. 220 olan kadranın sonuna kadar çok hızlı bir şekilde çıkıyor. Hiçbir yokuşta vites düşmüyor vs.vs. Ama benzin/LPG'li araçlarda durum böyle değil. Önceki aracım Nissan'dı ve 98 HP olan araca hiç LPG taktırmadım. Sürat limiti yüksek bir araç olmasına rağmen yokuşta devirli sürmeyince muhakkak bayılıyordu. Benim için Dizel'in avantajı hızlanma ve yokuşta. Ayağınızın altında her devir aralığında gücü hissetmek inanın güzel bir his. İlerde şayet değiştirirsem 2.0 dizel yada 2.5 v6 benzin/LPG'li bir araç düşünürüm.

Saygılarımla,

Benzinli araçta tork istiyorsanız V motorlu araçları seçmelisiniz. Sıralı silindirler torktan öte beygire yöneliktir.

Ekonomi yönünden bir kıyaslama aklımdan geçmişti. Ayrıca binek otomobillerde aynı hacimde dizel ve benzinli genelde kullanıldığı için hesap daha kolay. Ancak marka olarak örnek verilince land cruiser 4.7 benzinli varken (bunu LPG ile düşünmeli), 4.2 mazotlu var, patrol 3.0 dizel varken, 4.2 benzinli yapmış aynı kasaya. Örneğin jeepte galiba 2.7 dizel varken benzinlisini bilmiyorum ama mutlaka daha büyük hacimde bir motor vardır muhtemelen. Bu şekilde düşünerek bir kıyaslama yapmak istemiştim.

SUV segmenti araçların motorları belirttiğiniz üzere 4 litre üzeri benzinli ya da bunun 2/3'ü büyüklüğünde dizel. Uzman değilim ama bu segmentteki benzinli araçlar zaten yüksek devirli çalışan ve aşırı beygir gücü üreten araçlar değil.(Cayenne, X5, RRover gibi markaların aşırı güçlü modelleri hariç) Mesela 4.7 litre cherokee 200 beygirin üzerinde ama uçuk bir güce sahip değil. Bu araçlar daha çok düşük devirde tatlı tatlı çalışarak güç/tork üreten araçlar. Ancak dev gibi motorlu benzinli aracın ürettiği torku daha küçük hacimli dizel araçlar rahatlıkla yakalayabiliyor. Bunun sebebide çalışma prensiplerinin farklılığı ve besleme sistemlerinden kaynaklanıyordur.

Bundan sonrası daha teknik bilgi olacak ve benide aşacak :smiley:)

Saygılarımla,

LPG li aracın ilk çalışmada yaktığı benzini,
periyodik bakım maliyetini dikkate aldığımızda dizel hala avantajlı.
Tam sorunuzu karşılamaz ama, bir arkadaşımız LPG li 1.6 Vitara ile şehir içi 40-45 krş yaktığını yazdı. Benim aracımda aynı marka model ve benzinli ben benzinde yakın rakamlar yaktığım için garipsedim. Sonraki mesajlarında arkadaş "1000 km lik bir ölçüm yaptığını ve bu ölçüm esnasında kullandığı LPG ve benzin fiyatını hesaba katınca km'de 40 krş çıktığını" yazmış.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri