Ynt: Discovery MPI'mi Yoksa Grand Vitara 2.0'mı?
Göksoy Bey;
Öncelikle Gezenbilir'e hoşgeldiniz. Ben eski bir MPI kullanıcısı olarak Reha Abi gibi düşünemiyorum
Grand Vitara ve Discovery hem boyut hem de özellikler açısından farklı araçlar. Vitara kendi yapısı gereği yere daha yakın, iç hacmi daha ufak, araziden ziyade yolda kullanım için tasarlanmış bir araç. Benzin tüketimi MPI'a göre daha az olabilir. Konforu karşılaştıramıyorum. Vitara'nın konfor özellikleri hakkında bilgim yok. Hangi yıl ve model araç baktığınızı bilmiyorum ama, MPI baktığınıza göre 1998'den eski bir araç almayı planlıyorsunuz. Eski aracımdan bahsedeyim, siz Vitara ile karşılaştırın.
1998 model MPI kullandım. Hemen belirteyim aracı hala kullanıyorum, ama motorunu değiştirdim. Standart hali ile maks 175km/h hız yapmıştım, daha da yapardı. ortalama 12lt/100km yakıt tüketiyordu. normal yolda sorunsuz giderken, toprağı gördüğünüz anda arazi konumuna geçmeniz gerekirdi. geniş iç hacmi, bagajı işime yarıyordu açıkçası, bir de tavan sepeti yapmıştım, vitarayı da yukarı koyabilirdik.
Eğer sürekli arazi yapmayacaksanız, sadece bozuk yollarda gidecekseniz; bence ikisi de iş yapar. Yolda Vitara daha ataktır, arazide standard hali ile MPI daha rahat gezer. Ama olur da ileride gerçek anlamı ile arazi yapmak isterseniz, 1.6lt motorlu normal vitara ve 2.0lt motorlu MPI az kalır. Vitara'yı çok net bilmiyorum ama sanırım 2.5lt seçeneği de var. Disco'yu ise en iyi V8 kaldırıyor.
İstanbul'da her iki aracın da bakımı sorun olmaz. Gökçeada'da ise durum biraz karışık. MPI'ya hem Land Rover hem de Rover servisi bakabilir. Suzuki'ye sadece Suzuki servisi bakacaktır. Eğer sanayiye götürürüm derseniz, her ikisine de bakım yaptırabilirsiniz. Yeter ki, ağır hasarlı bir işiniz olmasın. Kullanılan filtre, kayış, kasnak, buji, yağ gibi ürünler ucuz parçalar ve hemen her yerde bulabilirsiniz. motor parçalarını ise İstanbul'dan getirtmeniz gerekebilir.
MPI sadece düz vitesle sunulmuştu, Vitara'da otomatik de var diye biliyorum. Bu da eşinize bir kolaylık sunar. Ama ben oldum olası düz vites sevmişimdir. Arabayı daha rahat kontrol edersiniz.
Alım fiyatları konusunda ise bir bilgim yok. MPI için 15-30K YTL gibi geniş bir aralıkta araç bulabilirsiniz. 20-25K YTL arasına da Discovery 300TDI bulabilirsiniz.
Alacağınız aracı iyi günlerde kullanın.