Discovery I-ıı Fiyat Aralığı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan vileda Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,652

vileda

Kamp I
Yer
Malatya
İyi forumlar, selam ve saygılar...

Yaşadığım, ağırlıkla da yaşanıldığını düşündüğüm bir konu hakkında düşüncelerimi paylaşarak görüşler almak istiyorum. Paylaşımımı -alım-satım bakımından- genel bir konu olmasına karşın bu başlık altında oluşturmamın ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama buna Pajero sonrası Discovery edinme arifesinde olan bir alıcı olarak, bu araçlarda daha fazla izlediğim güven/fiyat dalgalanmasının etkisi diyebilirim. Zaten herhangi bir sakınca görülürse de moderatör arkadaşlar gerekli alana taşır diye düşünüyorum.

Standart donanımda, bakımları zamanında yapılmış, yaşına göre ortalama km si olan bir araç olarak düşünülürse,

Discovery I 98-99 3.9 V8, 00-01 TD5 yada Discovery II 99-01 için fiyatlar ne olmalıdır?

Bir alıcı olarak soruyorum, ülkemiz düşünüldüğünde yukarıdaki soruya net bir aralıkta cevap verilebilir mi?

Herkesin onay vereceği üzere, 2. el araç alımı da satımı da zordur. Haklılık taşıdığı aşikar olarak dillenen şekliyle söylemek gerekirse de "çok çok zordur".

Öncelikle "nedir bu zorluk?" sorusunun -alıcı/satıcı- taraflarca ayrı ayrı cevapları olduğu düşünülse de her alıcının/satıcının zamanı geldiğinde satıcı/alıcı olacağının söylenmesi de gerekir ki bu da aslında sorunun herkesi ilgilendirdiği sonucuna temellenmektedir.

Birçok nedeni olduğunu bildiğimiz bu zorluğu alıcı tarafından ele aldığımızda kişiye özel -ihtiyaçlar, beklentiler, kullanım gerekçesinin netlik kazanmamış olması, yaşanan bölge bakımından servis/onarım/parça imkanları, yakıt/vergi yada teknik bilgi eksikliği vb.- unsurlardan -forumda yer alan eşsiz değer ve öneme sahip aydınlatıcı deneyimsel bilgiler ışığında- arındırdığımızı düşünürsek, bu defa iş güven/fiyat ikilisinde gizlenen muammaya geliyor ki yazımın başında konu edilen zorluğun aslında tam da bu muaamma da düğümlendiğini düşünüyorum.

Ve bu zorluğu da bizlerin -yani alıcı yada satıcı tarafındaki duruşumuzun- oluşturduğunu düşünüyorum.

Nasıl mı?

Hangi araca gereksinim duyduğumuzu oluşturan ilk zorluğun üstesinden; okuyarak, araştırarak, tartışmaları izleyerek, danışarak ve bilgilenerek yani paylaşımlarla geçtik. Elbette bu önemli geçişte forum ve paylaşımların ne denli önemli olduğu bir kez daha öne çıkıyor. Peki ya sonra...

Ardından "hangi araç" diye yeni bir sürece girdik. Bu kez ne yaparsak yapalım uzaktan kesinlik içeren bilgi almamız olası değil, çünkü kimse kimsenin kapalı kutu misali olan aracına haklı olarak yazılan, çizilen yada görsele taşınan bilgilerle yaklaş-a-maz. O halde paylaşımlarla edindiğimiz tüm bilgisel birikimi kullanarak seçimler yapacağız. Çünkü birkaç il dışında yaşıyorsak zaten araçları deneyimleme, o ya da şu uzmana göstererek destek ve onay alma şansımız yok. Elbette eli boş dönmeyi göze alarak seçim listelerini bu illerden yapıp, üç beş günlük kısa konaklamalarla da sonuca gidebiliriz. Tabi ki iş-güç ve yerleşik yaşam düzenine sarmalanmış olan zaman olgusu ne kadar izin verirse ki bu da her istenildiğinde çok aşılır gibi görünmüyor.

Fiyat olgusuna gelince, bu da bir diğer çıkmaz olarak karşımızda. Fiyat sorgulamasının güvenle ters orantıda gelişim gösterdiğini hepimiz biliriz. Yani ne kadar güven varsa o kadar az sorgulama yapılır. Ama bu sağlanamıyorsa, bütçe ne olursa olsun araçlar emsalleriyle kıyaslanır ve verilen paranın karşılığı aranır durur. Ama neye göre kısmı aldatıcı şekilde hep kocaman bir parça olarak eksiktir.

Kabul etmek gerekiyor ki artık maalesef sadece sözde kalarak pratikte kayıplara karışan "güven" olgusunun ülke genelinde topyekün inşa edilmesi hayal olur. E alım-satım mevzuatındaki -ver parayı al arabayı- oldu bittisi ve sonrasında muhataplar arasında yasal bir kollama pratiği de olmadığına göre ne/ler yapılabilir?

Durum=Fiyat bakımdan ele alınan araç değerlendirmeleri için organize biçimde düşünüldüğünde -belki çok fantastik yada sakıncalı gelebilir ama- satışta olan araç markaları için ayrı ayrı havuzların oluşturulması gibi bir fikir şekilleniyor. Satıştaki araçlara yönelik ama herkesin değerlendirme yapabileceği bir havuz inşa edilse, bu denli ilgili-bilgili ve geniş üye sayısına sahip bir platformda konu edilecek herhangi bir aracın illaki bir bileni tanıyanı vardır düşüncesinden hareketle ilanlardaki yada kişilerdeki araçların şifreleri yorumlarla çözülebilse, hem hali hazırda konuşulan bu araç nedir ne değildir sorguları disipline edilmiş olur, hem de araçlar için sağlıklı fiyatlar belirlenir ve değerlendirmeler o aralıkta yapılarak satıcı ve alıcı arasındaki güven köprüsü kurulabilir. Ne kadar faydalı ve bilinç dolu olur, alan istediğine, satan emeğine ulaşır ve sapla saman ayrışır diye düşünüyorum.

Siz ne dersiniz? Neler yapılabilir? Öneriler nedir? Saygılar...

Bu noktada belirtmeliyim ki konuya "yahu ne olacak araca verdiğimin üstüne en fazla 10-20-30-... binim daha gider, hem aracımı kendim yapmış olurum hem de içime siner" modunda yaklaşanlara lafım yok, o vakit zaten hiiiç sorun da yok, böyle yazıları yazıp üzerinde kafa yormaya gerek de... Çünkü zaman zaman izlediğimiz baaazı -ki bir avuca sığacak- kişiler için ekonomi de hobi olabiliyor, öyle ki 2. 3. 4. aracım dedikleriyle yada sadece bagajlarına koyduklarıyla körler sağırlar misali -güya- mütevazi sohbetler içinde uzayıp giden metinlerde tatmin olarak coşuyorlar, güldüm...

Etiketler
Ynt: Discovery I-ıı Fiyat Aralığı

Sayin Hakan,

Satistaki araclarin fiyat araliklari haklisiniz cok yukseldi.
Ama bunu tetikleyen. Cok fazla paramatere var.
Bunlari irdelemek ne fayda saglayacak cok emin degilim sizin icin.

Uzun suredir discovery kullanan ben elimden geldigince yardimci olmaya calisirim keza arkadaslarimdan oyle.
Aklinizda yada takibinizde araca var ise paylasin, yorumda bulunalim.

Saygilar.

Burak.

BOBO' Alıntı:
Sayin Hakan,

Satistaki araclarin fiyat araliklari haklisiniz cok yukseldi.
Ama bunu tetikleyen. Cok fazla paramatere var.
Bunlari irdelemek ne fayda saglayacak cok emin degilim sizin icin.

Uzun suredir discovery kullanan ben elimden geldigince yardimci olmaya calisirim keza arkadaslarimdan oyle.
Aklinizda yada takibinizde araca var ise paylasin, yorumda bulunalim.

Saygilar.

Burak.

Merhaba Burak Bey. Öncelikle belirtmek isterim ki bu başlık altında yazdıklarım araç arayışımda bireysel olarak fayda sağlamayı umduğum dar kapsamlı bir talepten ziyade, araç seçimi yapılırken genel olarak yaşanılan zorlukları hafifletmenin çözümü adına çok sesli öneriler oluşmasını sağlamak.

Aslında Gezenbilir içerisinde bu sorunu aşan bir pratik zaten sürekli yapılıyor, sadece kapsamı forumla sınırlı ve derli toplu değil o kadar. Yani araç sahibi olup da satışını düşünen site üyesi arkadaşlar aracın güncel durumu özetleyerek araçlarını görücüye çıkarıyor ve alıcı-satıcı arasında kurulacak olan güven köprüsü ilgili konuya gelen birçok yorumla kendiliğinden temellenmiş oluyor. İşin bütçe tarafı da ilan sitelerinde “ne neye göre isteniyor” muammasından ciddi oranda kurtulmuş olarak netleşip el sıkışmayla sonuçlanıyor. Böylece alım sonrası kötü süprizlerle karşılaşılmadan ve doğru sayılabilecek bütçelerle alışveriş sağlanmış oluyor. Aslında benim önerim, satışta olan site dışı araçları da bu pratiğe sistemli olarak taşıyabilmek üzerine. “Yani bu durum forum içerisinde nasıl oluşturulabilir” i değerli ve çok sesli önerilerle sorgulamak. Bu sağlanabilirse; herkes talip olacağı aracı daha iyi tanır, satıcı gördüğü talep doğrultusunda fiyatını daha dengeli ve emeği üzerine kurgular diye düşünüyorum.

Diğer yandan göstermiş olduğunuz ilgi ve yardım çağrınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum. Birkaç yönüyle (sağlık+fiyat) beni etkileyen araç belirlediğimde değerli fikirlerinizi almaktan memnuniyet duyarım. Şu an için forumda satışı olan araç göremediğimden ilan sitelerinden izlemeler yaparak vakit buldukça takip etmeye çalışıyorum. Ama inanın -ki kullanıcısı olarak belki siz de izliyorsunuzdur- Discovery çok çok dalgalı bir fiyat aralığa sahip, ben Pajero sahibiyken böyle bir duruma çokça şahit olmadım. Öyle ki favorime aldığım birçok aracın fiyatı gün ya da hafta bazında, hem de ciddi oranlar da inip azda olsa bazen tekrar çıkıyor. Yapılan bu güncellemeler aracın ederine olan güveni –tutturabilen üzerinden satış olarak- sarsıyor.

Saygılar…

sesezgin' Alıntı:
Discovery almayı bende düşünüyorum. Faydalı olabilir takip edelim

Tüm düşüncelerin yanı sıra özellikle araç sahibi olan arkadaşların görüş ve önerilerini çok önemsiyorum. Çünkü hem süreci -araştıma ve edinme adımları bakımından- bütünüyle yaşadılar, hem araç hakkında hali hazıda deneyimsel bilgi ve tecrübeleri var hem de nicelik bakımdan -forumda azımsanmayacak sayıda arazi aracı kullanan üye olduğu için- işin ekonomisini şekillendirecek güce sahipler. Umarım mevcut durumdan rahatsız olan alıcı-satıcı arkadaşlar katılım göstererek paylaşımda bulunur da herkez için yarar sağlayabilecek önemli bir fayda kapısı aralanır Sezgin Bey...

Şöyle bi soru sorsam
1998 model 300tdi manuel discovery 1 için ilave donanım olarak şnorkel ve standart tampona vinç ekli olarak yükseltme olmayacak makul fiyati ne olmalı ? Almayı ve satmayi düşünen arkadaşlar için

Özellikle Td5 Disco 2'ler yakın zamana kadar 30K civarında rakamlardaydı. O da en babası. İnsanlar bu araçların çok da kırılgan olmadığını öğrendiler ve gördüler, arazi/günlük kullanım/hobi üçgeninde çok çok mantıklı araçlar olduğunu keşfettiler. (Misal ben) Ayrıca 5 sene olsa hakikaten ben de parça ve sorun sebepleriyle Td5'in yanına bile yaklaşmazdım, ancak şimdi üstün Türk sanayisi bunlarla baş edebilmeyi öğrendi, parça halen pahalı gibi ancak çok fazla çıkma parça var, ayrıca çok çok fazla araba var, ustalar pratik yapabildi. (Vaktinde bozarak öğrendiler bunun Türkçesi)

Bütün bunlar birleşip de 3 lt bandı altında vergi diliminde, koltuk ısıtmasından ön cam ısıtmasına, çift elektrikli sunroofundan park sensörüne, dizel-otomatik olmasından izolasyonuna, cruise controlünden deri döşemesine, uzun yol performansına, arazi performansına, şekline şemaline baktığınızda 99-02 kasa için 30.000-40.000+, 03-04 kasa için 45.000-55.000+ törkiş liralar bence abartı değil. Varsa seçenek bakmak lazım, ben şahsen bulamadım.

umut401' Alıntı:
Özellikle Td5 Disco 2'ler yakın zamana kadar 30K civarında rakamlardaydı. O da en babası. İnsanlar bu araçların çok da kırılgan olmadığını öğrendiler ve gördüler, arazi/günlük kullanım/hobi üçgeninde çok çok mantıklı araçlar olduğunu keşfettiler. (Misal ben) Ayrıca 5 sene olsa hakikaten ben de parça ve sorun sebepleriyle Td5'in yanına bile yaklaşmazdım, ancak şimdi üstün Türk sanayisi bunlarla baş edebilmeyi öğrendi, parça halen pahalı gibi ancak çok fazla çıkma parça var, ayrıca çok çok fazla araba var, ustalar pratik yapabildi. (Vaktinde bozarak öğrendiler bunun Türkçesi)

Bütün bunlar birleşip de 3 lt bandı altında vergi diliminde, koltuk ısıtmasından ön cam ısıtmasına, çift elektrikli sunroofundan park sensörüne, dizel-otomatik olmasından izolasyonuna, cruise controlünden deri döşemesine, uzun yol performansına, arazi performansına, şekline şemaline baktığınızda 99-02 kasa için 30.000-40.000+, 03-04 kasa için 45.000-55.000+ törkiş liralar bence abartı değil. Varsa seçenek bakmak lazım, ben şahsen bulamadım.

Eyvallah Umut Bey, ilk önemli katkıyı sağladınız, objektif ve 2. eş ortamında olan biteni çok güzel yansıtmışsınız, umarım diğer değerli üyelerden de paylaşımlar gelir.

Yazımın başında uzun uzun durumu anlatmıştım; ve nihayetinde bu araçları kullanan, alır-satarken araştıran, çevresindekileri tanıyan kişiler bir başlık altında sohbet ederse forum camiası da olsa bir çok kişi bilerek ve kısmi de olsa piyasaya yön vererek istediğine kavuşur diye... Öyle ki listemde 7-8 tane izlediğim araç var, ama arkadaş araçların durumlarını mı kovalayacağız yoksa gün ve gün inip inip ara da çıkış yapan fiyatlarını mı? Güldüm...

Keşke bu sohbeti canlı ve etkin tutmayı başarabilsek. Saygılar...

vileda' Alıntı:
Eyvallah Umut Bey, ilk önemli katkıyı sağladınız, objektif ve 2. eş ortamında olan biteni çok güzel yansıtmışsınız, umarım diğer değerli üyelerden de paylaşımlar gelir.

Yazımın başında uzun uzun durumu anlatmıştım; ve nihayetinde bu araçları kullanan, alır-satarken araştıran, çevresindekileri tanıyan kişiler bir başlık altında sohbet ederse forum camiası da olsa bir çok kişi bilerek ve kısmi de olsa piyasaya yön vererek istediğine kavuşur diye... Öyle ki listemde 7-8 tane izlediğim araç var, ama arkadaş araçların durumlarını mı kovalayacağız yoksa gün ve gün inip inip ara da çıkış yapan fiyatlarını mı? Güldüm...

Keşke bu sohbeti canlı ve etkin tutmayı başarabilsek. Saygılar...
Fazla uzun uzun yazmışsınız, açıkçası tamamını okuyamadım kusura bakmayın, sadece konuyu bildiğimden yorum yazdım. Arkadaşlar da bu sebeple iptal olmuş ve yazmamış olabilirler merak etmeyin ;D ;D ;D ;D ;D ;D

A evet o da olabilir, ama eğitimci oluşumdan ötürü benim işim de bu. Konuyu detaylı paylaşır, ardından az konuşurum, güldüm...

Yapmayın yahu, o cep tel ekranından öyle gelmiştir, güldüm. Keşke başta sıkılıp, sonra rahat olsak. Ben dahil -ki aldanmışlığım çok oldu- araç alıp sonra ha bire sorunlarını yazar çizer oluyoruz...

bence biraz kısaltın, gerçekten okunmuyor
yazıyı gören bir kaç satırdan sonra konuyu kapatıyordur

Sanırım EDEBİYAT hocasısınız :D 17" lik bilgisayar ekranından okuyamadım yazdıklarınızı öyle söyliyeyim size ;D
Sizin konuya gelince (sadece başlıktan yola çıkarak yazıyorum :D ), her ne kadar şuana kadar gerçek bir arazi aracım olmamış olsada (Dacia Duster ve kısa bir süre Terios sahibi oldum) şöyle bir yorumda bulunabilirim.

Arazi araçlarında fiyat aralığı, binek araçlara göre çok fazla olabiliyor. Bunun nedeni de bence;
- Arazi araçlarının prim yapmaması, yani alım-satımının hızlı olmayışı ve satarken (neredeyse) hep zarar edilmesi. Arazide kullanılacak araçların yaklaşık 10 yaş ve üzeri olduğunu varsayarsak, alıcıların araç alırken kendilerine en az masrafı çıkartacak aracı, en az fiyata almak istemeleri.
- Yorgun olmayan arazi aracının nadir bulunması, yani araziye fazla çıkmamış, hırpalanmamışının az bulunması. (Az bulunanlarda yüksek fiyat dolayısıyla.)

Daha birçok etken sayılabilir, fakat benimde yazdıklarım okunmaz diye hepsini yazmıyorum ;D

yasinblgc' Alıntı:
Sanırım EDEBİYAT hocasısınız :D 17" lik bilgisayar ekranından okuyamadım yazdıklarınızı öyle söyliyeyim size ;D
Sizin konuya gelince (sadece başlıktan yola çıkarak yazıyorum :D ), -...

Sevgili Yasin, klasik ama yanlış tahmin oldu, güldüm. Biz ağırlıkta "görsel iletişim" kurarız ve bunu da yıllarca -başlıkları değil, altını- okuyup ondan sonra pratiğe dökeriz. Anlayacağınız az konuşup görsel anlatım yapanlardanım, Grafik Tasarım Eğitmeniyim... Ama kitlesi ve derdi geniş olan bu konuyu asıl anlatım dilimle forum alanına taşımam imkansızdı, güldüm...
Saygılar...

Birkaç istek üzerine uzuuun yazının özeti, güldüm...

Herkesin onay vereceği üzere, 2. el araç alımı da satımı da zordur.
Öncelikle "nedir bu zorluk?" sorusunun -alıcı/satıcı- taraflarca ayrı ayrı cevapları olduğu düşünülse de her alıcının/satıcının zamanı geldiğinde satıcı/alıcı olacağının söylenmesi de gerekir ki bu da aslında sorunun herkesi ilgilendirdiği sonucuna temellenir.
Ne tür bir araca gereksinim duyduğumuzu oluşturan ilk zorluğun üstesinden; okuyarak, araştırarak, tartışmaları izleyerek, danışarak ve bilgilenerek yani paylaşımlarla geçtik diyelim. Ardından "hangi araç" denir, ancak bu defa uzaktan kesinlik içeren bilgi almamız olası değildir. Çünkü kimse kimsenin kapalı kutu misali olan aracına, yazılan ya da görsele taşınan ilan bilgileriyle yaklaş-a-maz. Hele ki birkaç il dışında yaşıyorsak zaten araçları deneyimleme, o ya da şu uzmana göstererek destek ve onay alma şansımız hiç yoktur.
Fiyat olgusuna gelinceee…
Fiyat sorgulamasının güvenle ters orantıda gelişim gösterdiğini yani ne kadar güven varsa o kadar az sorgulama yapıldığını biliriz. Ancak "güven" olgusunun ülke genelinde topyekûn inşa edilmesi hayal olur, alım-satım mevzuatındaki -ver parayı al arabayı- sonrasında muhataplar arasında yasal bir kollama pratiği de olmadığına göre ne/ler yapılabilir?
Bir öneri:
Satışta olan araç markaları için değerlendirme havuzlarının oluşturulması, forum dışı olması gereği hiç tanınmayan araçların illaki bir bileni tanıyanı vardır düşüncesinden hareketle şifreleri çözebilir. Hem hali hazırda dağınık olarak zaten konuşulan “bu araç nedir? ne değildir?” sorguları disipline edilmiş olur, hem de eder fiyat aralıkları daha da netleşerek satıcı ve alıcı arasındaki güven köprüsü kurulabilir. Yani alıcı hedefine, satan da emeğine ulaşarak sapla saman ayrışır diye düşünüyorum.

Siz ne dersiniz? Neler yapılabilir? Öneriler nedir?

Saygılar...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,622
Kaydolan Son Üyemiz
mustgok

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR