Ynt: Dijital SLR Makina Üreten Markalar Arasında Hangisini Tercih Edersiniz?
Photomania' Alıntı:
Kesinlikle Nikon derim ben... Evet Nikon ve Canon olmak üzere benzer kalite ve sağlamlık da başka marka yok ancak bu ikisi arasında fiyat ve model çeşitliliği açısından nikon bir adım daha öndedir . Nikon body olarak çok daha sağlam ve her koşulun makinasıdır , sadece dış yapısı değil aynı zamanda iç aksamının da dayanıklı olmasından yola çıkarak bunu yazıyorum... Özellikle son çıkardığı makinalar D3 ve D3x den sonra bir çok Canon kullanıcısı setlerini değiştirip Nikona geçti , uluslararası haber ajanslarının foto muhabirleri Türkiye de Nikona yöneldi . Geçmiş yıllarda Canon tercih edilirken özellikle 2 yıldır bu durum tersine döndü... Bu arada Nikon optiklerin üstünlüğü kesinlikle tartışılmaz ki marka asıl ününü f serisi analog makinalarının ve lenslerinin kalitesiyle yaptı.... Benim 2004 yılında alıp yaklaşık 2 sene kullanıp sattığım makina (d70) bugün hala problemsiz çalışıyor , şu anda hemen her türlü çekimde kullandığım D2x ise minimum 130.000 perde civarında ki bu güne kadar en ufak bir arıza dahi yapmadığı gibi ilk günkü performansında çekime devam ediyor...Nikon 70-200 f 2.8 kesinlikle çok kaliteli ve profesyonel bir lens yani amatör kullanıcı için zaten fazla ancak altenatifsiz değil 80-200 f 2.8 ( 5 yıldır portreden formula yarışlarına kadar yine bir çok alanda kullanıyorum ) daha ucuza alınabilinir.... Eğer Nikon tercih etmeseydim ikinci alternatifim Canon olurdu.......
sadece şu iki örneği veriyorum kararı size bırakıyorum
şu an kullandığım makine, ve profesyonel fotografçıyım
5D mk2 21.1 milyon pixel ----- 2700 $
http://www.bhphotovideo.com/c/product/583953-REG/Canon_2764B003_EOS_5D_Mark_II.html
nikon un buna karşılık olan makinesi
D700 12.1 milyon pixel --------- 3000 $
http://www.bhphotovideo.com/c/product/570162-REG/Nikon_25444_D700_SLR_Digital_Camera.html
ayrıca arkadaşım olan birebir tanıdığım en az 50 profesyonel fotografçı var , bunların içerisinde gazete fotografçıları, spor muhabirleri, reklam moda fotografçıları var ve içlerinde nikon kullanıcıları bir elin parmaklarını geçmez.
nikon kötüdür demiyorum, ama daha pahalıya canon un yarısı kadar pixel verne bir markanında canondan daha iyi olduğunu söylemenin hiçbir mantığını anlamıyorum.
mesela size bir çırpıda canon un optik seçeneklerinin zenginliğini ve kalitesini özetleyen örnekler verebilirim
canon 85mm f:1.2 vardır nikon ise 85 f:1.4 üretebildi
canon 50mm f:1.0 50mm f:1.2 üretti nikon ise 50 1.4
canon daki ucuz L serisi f:4 diyaframlı opsiyonlar olan 70-200mm f:4 , 17-40mm f:4 ,400mm f:5.6,24-105 f:4 IS gibi optiklerin nikonda hiçbir karşılığı yoktur, benzer aralıktaki nikon optikler ya çok kötü serilerdir, yada canon un bu versiyonlarının en az 2-3 katı pahalı optiklerdir böyle bir orta segment nikonda bulunmaz.
illaki çok dayanıklı body istiyorum ağır safari şartlarında çekimler yapıcam diyorsanız canon 1D veya 1Ds serisini alırsınız, nikonun tüm makineleri kadar hatta belki daha sağlam makinelerdir. Süha Derbent başta olmak üzere türkiyedeki vahşi doğa fotografçılarının hepsinin kullandığı makina serisidir. ve yine türkiyede tanıdığım büyük gazetelerde spor muhabirliği yapan fotografçılarda canon 1D mk3 kullanır.
amatör ve yarı amatör kullanımda nikon u canon a bir alternatif olarak söylerseniz bunu kısmen kabul edebilirim ama profesyonel fotografda canon'un ezici bir üstünlüğü vardır aksini asla kabul etmem çünkü yüzlerce örnek arkadaşım var.
perde ömürlerine gelince 130.000 örnekleri verilmiş, 2 seneye yakındır kullandığım canon 5D hala bende duruyor 2. makine olarak ve her iklim şartı ve çekim şeklinde yüzlerce kez kullanıldı ne herhangi bir arıza ne bir erorr mesajı yaşamadım. genel olarak 5D için söylenilen ortalam perde ömrüde 250 00 karelerin üzerine rahatlıkla geçtikleri. ben profesyonel kullanımla canon 5D ile yaklaşık 2 senede 33.000 kare çektim. yani temiz kullanımda 10 seneden fazla perde ömrü olan bir makineden bahsediyoruz, ve bu perde bozuldugundada 150 euro gibi bir fiyata sıfırlanıyor. bu durumda perde ömrünün makina seçerken bir kriter olmadığına eminim.