Demir Tampon Yasal mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BAP Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,691

BAP

Kamp III
Yer
istanbul
demir tamponu taktırdığım ilk günden beri kafamda bu soru işareti var , vinç i ruhsata işlettim ama tampon işleme diye bir şey yok , günümüzde araçların önündeki ufacık demirler nedeniyle trafik işlemi yapıldığını hatta arabanın bağlandığını biliyorum , herhangi bir kazaya karışsak karşı tarafın bizim demir tamponumuzdan dolayı extra bir dava açma hakkı varmı bu konuda bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın.

Etiketler
Ynt: Demir Tampon Ne Kadar Yasal ?

bildiğim kadarıyla demir tampon ruhsata işleniyor hatta işleten arkadaşlar var trafikten bilgi almanızda fayda var..

Ynt: DEMİR TAMPON NE KADAR YASAL ?

aracın dahili tanpon ölcüsünün abartılı dışına cıkılmadıkca tanponun her angi bir sakıncası yok araclara yapılan demir tanponlar aracın arazide bu tanpondan cekilmesine kaldırılmasına yardımcı olması içindir şehir tarfiginde düşük hızlarla yapılan kazalarda sadece karşı tarafa maddi hasarlar vere bilirsiniz yükdek hızlarda yapılan kazalarda araclarda gereginden fazla saglamlaştırılmış tanponlar ana yapısına şase kısmına ve karosere daha büyük hasarlar vere bilir sonuc itibarıyla zaten agırlık merkezi ve şase kafaları binek araclardan cok yüksek olan arazi araclarının binek araclara göre daha avantajlıdırlar binek arac bu carpışmadan ölümcül hasar alır yeni trafik ve AB düzenlemelerinde arazi arcları diye gecen SUV sekmenti aracların ön şase kafalarının alcaltılması yolunda calışmalar mevcut . Celik tanbonların birde diger yönüyle düşünürsek karşımızda bizden daha saglam ve tonaj bakımından agır bir arac duvar yada agac gibi sert oluşumlarla bir kaza esnasında plastik tanpon ve içindeki darbe emiçi unsurlar aracın şasesinin hasar görmesini atıyorum 80KM hızda engeller demir tanponun darbe yi absorbe etme özelligi olmadıgı için arac daha büyük hasar göre bilir işin bu yönüde var herkese kazasıs ve saglıklı mutlu günler diliyorum

reis28' Alıntı:
aracın dahili tanpon ölcüsünün abartılı dışına cıkılmadıkca tanponun her angi bir sakıncası yok araclara yapılan demir tanponlar aracın arazide bu tanpondan cekilmesine kaldırılmasına yardımcı olması içindir şehir tarfiginde düşük hızlarla yapılan kazalarda sadece karşı tarafa maddi hasarlar vere bilirsiniz yükdek hızlarda yapılan kazalarda araclarda gereginden fazla saglamlaştırılmış tanponlar ana yapısına şase kısmına ve karosere daha büyük hasarlar vere bilir sonuc itibarıyla zaten agırlık merkezi ve şase kafaları binek araclardan cok yüksek olan arazi araclarının binek araclara göre daha avantajlıdırlar binek arac bu carpışmadan ölümcül hasar alır yeni trafik ve AB düzenlemelerinde arazi arcları diye gecen SUV sekmenti aracların ön şase kafalarının alcaltılması yolunda calışmalar mevcut . Celik tanbonların birde diger yönüyle düşünürsek karşımızda bizden daha saglam ve tonaj bakımından agır bir arac duvar yada agac gibi sert oluşumlarla bir kaza esnasında plastik tanpon ve içindeki darbe emiçi unsurlar aracın şasesinin hasar görmesini atıyorum 80KM hızda engeller demir tanponun darbe yi absorbe etme özelligi olmadıgı için arac daha büyük hasar göre bilir işin bu yönüde var herkese kazasıs ve saglıklı mutlu günler diliyorum

bilgilendirme için teşekkür ederim , fakat öğrenmek istediğim
1- polis çevirse demir tmpondan dolayı aracı bağlıyabilirmi
2-herhangi bir kaza sonrası karşı taraf demir tampondan dolayı dava açabilirmi
3-allah korusun bir ayya ya çarpsak mahkemede tamponun demir olması bizim kusur oranımızı arttırırmı ?

eko' Alıntı:
bilgilendirme için teşekkür ederim , fakat öğrenmek istediğim
1- polis çevirse demir tmpondan dolayı aracı bağlıyabilirmi
2-herhangi bir kaza sonrası karşı taraf demir tampondan dolayı dava açabilirmi
3-allah korusun bir ayya ya çarpsak mahkemede tamponun demir olması bizim kusur oranımızı arttırırmı ?

1- Bu güne kadar demir tanpon yüzünden ceza yiyen duymadım görmedim yönetmeliktede bu hususta bir acıklama yok ama tonpona takılan aşırı cıkıntılı koruma barlarına ceza yazıldıgını duydum ve gördüm
2- Bu husuz kanunda boşluk görülmüş emsal dava varmı yokmu hukukcular buna en dogru cevabı verebilir
3-Allahtan böyle bir durumla kimse karşı karşıya kalmasın lakin carpılan canlı olunca demirde plastikte hiç farketmiyor

Ynt: Demir Tampon Ne Kadar Yasal ?

Aracın fabrika çıkışında var olmayan bir çok değişiklik için onay belgesi alınmadan aracın trafiğe çıkışına izin verilmiyor. Buna LPG montajı, sis farları, renkli cam ve tampon da dahildir. Trafik polisleri çelik tamponların farkında değil ama olası bir kazada trafik polisi, sigorta şirketi veya varsa kazaya karışan diğer taraf çelik tamponun fabrika çıkışlı veya uygunluk onayı olmadığını farkederse sonucu hiç de iyi olmaz. Özellikle çelik tampon için mutlaka ama mutlaka bakanlığın belirlediği "Teknik "Servis"lerden AİTM (Araçların İmal, Tadil ve Montajı) uygunluk belgesi almak gerekiyor...

Mevzuat hakkında daha fazla bilgi için;
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.12620&sourceXmlSearch=ara%C3%A7lar%C4%B1n&MevzuatIliski=0

Ynt: Demir Tampon Yasal mı?

Çelik tamponların yaya güvenliği açısından da ciddi riskleri olabilir. Düşük hızlarda bile yayanın çelik tamponadan alacağı bir darbe plastik tampona oranla çok daha kuvvetli olacaktır. Umarım kimsenin başına kaza gelmez ama olası bir kazada çelik tamponunun (darbe emme özelliği olmadığı için) hem üzerinde bulunan araca hem de karşı tarafa daha fazla hasar verebileceği açık. Herkese kazasız günler diliyorum.

Sonucta araca takılan fabrika cıkışı olmayan her türlü eklenti ve aksesuar ruhsata işletilmesi gerkiyor yasal olması için yasal olmayan tanponunuz Sedat hocamında belirttigi gibi şimdilik kimsenin farkında olmadıgı celik tanponlar birilerinin farketmesiyle başımıza dert ola bilir. Herkeze kazasız ve mutlu günler diliyorum

Buda benim vinç'in muhafazası olan tampon.
Ruhsatta çeki demiri ve çeki halatı yazıyor.
Sorun teşkil etseydi muayenede farklı olur yada ruhsata farklı yazılırdı.
Gerçi duruma göre deyişir tabi polise görede deyişebilir :smiley: ;) :D 8)

[attachment=1]

VİNÇ TDEMİRİ.jpg

ANKARA' Alıntı:

[attachment=1]

Konunun asıl amacı bu tanponlar karşı tarafa büyük bir hasar veya zarar verirse sonucları ne olur. Yasalardaki boşluklar kullanılıyor şu an için TR Trafik kanununda bu tip hususlar belirtilmemiş Allah göstermesin bir kaza anında zarar gören karşı taraf adalete baş vurup ben bu tanponlar yüzünden zarar gördüm diye bir dava acarsa zararını tanzim ederse dava emsal olur ve demir tanpon taktıran arclar için bir kanun düzenlemesi geregi duyula bilir diye düşünüyoruz

ANKARA' Alıntı:

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi, sigorta şirketleri ve polisler de dahil kimse bunların farkında değil henüz. Sis farları, sonradan takılan renkli camlar veya cam filmleri, vinçler, çelik tamponlar vs vs... Tüm yetkili kurumlar bunları bir arazi aracında standart bulunan donanım zannediyor, garipsemiyor, AİTM uygunluk belgesini sorma gereği duymuyor...

Bir gün yeni bir palıoya duramayıp arkadan çarpmıştım. Benim demir koruma biraz esneyip arkayı ezmişti ama 3 metre ileriye fırlattığı palıo nun arkası elmadan ısırık alınmış gibiydi. Üzücü ama gerçek o ki karşıya çok daha fazla zarar veriyor.

ANKARA' Alıntı:

[attachment=1]

ömer ben bu vinci ruhsata işletirken emniyet ve muayene istasyonuyla görüşmüştüm, çıkardığım sonuç önde vinç var ve projeli ruhsata işliyse,ön koruma barı ve demir tampon gibi olaylarda yasallık kazanmış oluyordu..
yani önde vinci olmayan bir aracın önde demir koruma barlarıda olamaz gibi bir durum.birkaç kez polis çevirdi vincin işli olduğunu görünce sorun olmadı..

kısaca projeli ruhsata işli bir vinciniz varsa demir tampon ve veya ön barlarda vinci tamamlayan ekipman olarak görülmekte.
ama titiz ve araştırmacı bir sigorta müfettişi vs. gibi durumlarda neler olur bilinmez.

Aslında bu olay benim başımdan geçen bir hikaye ile paralel :eek: :eek: :eek:

İbn-i Sina hastanesinin kavşağında benle beraber 3 araba kırmızıda geçti ;)
Lambanın altında duran polis hemen işaretle bizi sağa yanaştırdı ve ehliyet, ruhsat dedi arabaya gitti ::smiley:
Ticari taksi ve diyerleri tutuştu şukadar ceza bukadar ceza para verelim kurtulalım dediler ???
Bende kızdım siz karışmayın dedim adamları arkama aldım :mad:
Polis amcam ceza kesecek ya büyük bir hevesle. Ben çıkıştım dedim ne cezası biz lambaya bakmadık sana bakdık geçtik :smiley:
Gerçektende bizden önce geçenler gitti ve polis uyanınca bizi gördü :-[
Dedim madem öyle git ilerde dur. Lambanın altında duruyorsun herkes sana bakıyor, bak adamlara yeşil yanmış geçmiyor sana bakıyorlar :-\
Demekki yol hâlâ bize açık ve sen kırmızıda geçtiniz diyorsun dedim 8)
Polis düşündü ve hak verdi bizi gönderdi. Aktif deyilde pasif olsaydık pisi pisine cezayı yediydik ;D

Bu vinç yada çeki demiri olayıda ruhsatta yazıyorsa sende kendini müdafa edebiliyorsan her halükarda araba ile bir bütün olur :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,054
Kayıtlı Üye Sayımız
166,798
Kaydolan Son Üyemiz
VifoOBB

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR