Ynt: dalış okulu tavsiyeleriniz
Öncelikle Merhaba,
Dalışa yeni başlayacak arkadaşlarımıza direk bir dalış okulu önermeden önce dalış sistemlerini tanıtmak isterim. Dünyada dalışı öğreten amacı sportif amaçlı dalışı öğretmek olan birden fazla sistem var. Bunlardan Dünya'da en yaygın olalı PADI dalış sistemidir. Ülkemizde ise TSSF'nin çeşitli dayatmaları nedeniyle CMAS'tır. Bu ikisinin yanında SSI ve diğer dalış organizasyonları da mevcuttur. Öncelikle bence verilmesi gereken karar hangi sistem olmalıdır.
PADI dalış sistemi hazırlamış olduğu kitapları, videoları, sunumları, sınavları ve şu an sayamayacağım eğitim dökümanlarıyla çok ilerdedir. Şöyle bir örnek vermek isterim PADI yıllarca alan testlerini yaptıktan sonra kendi dekopmresyon tablosunu bile geliştirmiştir (RDP). Padı'deki sertifika sitemini incelemek gerekirse. Alt taraftaki sıralama kullanılabilir temel olarak. Dive Master ilk profesyonel seviyedir bundan sonraki aşamalar eğitmenliklerdir.
1.Scuba Dİver
2.Open Water Scuba Diver
3. Advantage Open Water Diver
4. Rescue Diver
5. Dive Master
Yukardaki her bir kurs için ciddi bir teorik ve pratik eğitim söz konusudur. Ve buna bağlı olarak sınav uygulanır. Her bir seviyenin çok ayrıntılı kitapları vardır. Bu sertifika sisteminin eğitmenleri de merkezi sınav sistemine göre PADI tarafından görevlendirilen üst seviye eğitmenler tarafından yazılı ve pratik sınava 2 gün boyunca tabi tutulurlar. O yüzden bu eğitim sistemi Dünya'da en yaygın sistemdir.
CMAS sisteminin Türkiye üzerinde uygulanışına bakacak olursak. 3 Dalıcı sertifika seviyesi 3 te eğitmenlik seviyesi vardır.
Dalıcı seviyeleri
1. 1 Yıldız Dalıcı
2. 2 Yıldız Dalıcı
3. 3 Yıldız dalıcı
Şeklindedir. Bunlardan 1 ve 2 yıldız eğitimleri birbirlerinin tekrarı şeklindedir. 3 Yıldız ise eğitmen aisistanlığı gibi düşünülebilir.
Bu çok kısa özetimden sonra size önerim eğer yurt dışında da dalışlar yaparak bu hobinizi ilerletmeyi düşünüyorsanız PADI dalış sistemini seçmeniz olur. Eğer sadece ara sıra dalıp su altının tadına nadiren bakacağım derseniz diğer sistemi de seçebilirsin. Bence bir kere denediğinizde tutku olur .
Dalış okuluna gelince bence daha çok dalış eğitmenini araştırın ve tanıyın çünkü önemli olan eğitmendir. Önerim olarak Kalkan'da Kamil Hoca (Dolphin scuba) Kaş'ta Baracuda Diving, Kemer'de Yılmaz Hoca 8 (Calipso Diving) olabilir. Eğer başka sorunuz olursa yanıtlayabilirim.