Dalış Kazaları Sonrası

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sibelocal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,987

sibelocal

Moderatör
Mesajlar
208
Tepkime Puanı
7
Eveeet, bilinçli birer dalgıç olursak, kurallara uyarsak, ekipmanımızın bakımını gerektiği gibi yaparsak dalış kazalarından gayet de uzak durabiliriz, bunlara ilişkin fikirlerimiz diğer konu başlıklarında da yer alıyor zaten.. Ama bilinçli, sorumluluk sahibi bir dalgıç olarak, başka dalgıçların kaza durumlarında nasıl davranacağımızı da bilmemiz ve bu bilgilere ihtiyacımız olmamasını umut etmemiz en iyisi..

Aşağıdaki yazıyı, DAN Europe Türkiye adına Murat Egi TSSF grubuna göndermişti, ben de Gezenbilir üyeleriyle paylaşmak istiyorum:

Dalış kazaları sonrası yaralıya uygulanacak pozisyon da 2005 ERC kılavuzu değişiklikleri ile birlikte yeni DAN Oksijen İlkyardımı (OFA) Kitapçığında aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

KAYNAKÇA: Scuba Dalış Yaralanmaları için DAN Oksijen İlk yardımı Öğrenci Elkitabı, DAN EUROPE, 2006


Dalış Kazası Pozisyonu


Yaralı uygun bir biçimde yatırılmalıdır. Dalgıcın bilinç ve solunum durumu oksijen ve temel yaşam destek sağlamak için en uygun pozisyonu belirler.

· Tepki veren, solunumu olan, yaralı dalgıç

Eğer yaralı bir dalgıç bilinçli ve tamamen kendinde ise sırt üstü gibi herhangi bir rahat yatay pozisyonda veya yana yatmış bir pozisyon olarak bilinen düzelme pozisyonunda yatırılabilir. Bu pozisyonda kazazede kafası hafif bir açıyla havada kalacak şekilde yan yatırılır ve üstteki bacağı dize çekilir.

Yaralı dalgıcın bacaklarına veya kollarına basarak kan dolaşımına engel olmamak önemlidir. İnert gaz atımı hala devam ediyordur. Bu sebeple bir yerdeki engellenmiş kan dolaşımı o noktadaki gazın verimli bir şekilde dışarı atılmasını zorlaştırır.

· Tepki vermeyen, solunumu olan, yaralı dalgıç

Tepki vermeyen fakat solunumu olan, yaralı bir dalgıç yana yatmış bir pozisyonda tutulmalıdır. Bu düşük bilinç seviyesindeki yaralı dalgıcın diliyle hava yolunu tıkama riskini azaltır. Ek olarak, bu esnada kusma olursa yerçekimi sayesinde hava yolu açık kalır. Bu durumda oksijen sağlayıcının maskeyi çıkarması, hava yolunu temizlemesi ve oksijenli ilkyardıma başlamadan önce ABC’yi kontrol etmesi gerekir.

· Tepki vermeyen, solunumu olmayan, yaralı dalgıç

Yaralı dalgıcın solunumu olmadığı durumlarda, CPR veya suni solunum yapılabilmesi için dalgıcın sırt üstü yatırılması gerekir. Bu esnada yaralının kusması tehlikeli bir durumdur. Eğer kusarsa, kustuklarını solumaması için hemen yan çevirip, hava yolu temizlenene kadar beklemek gerekir. Hava yolu temizlendikten sonra da dalgıç tekrar sırtüstü pozisyona getirilip resüsitasyon girişimleri devam eder.

· Yaralı dalgıcı çevirme

Yaralı dalgıç sırt üstünden kurtarma pozisyonuna veya yana çevrilirken çok dikkat edilmelidir. Aşırı hareketlerden kaçının ve başı, boynu ve omuriliği korumayı unutmayınız.
 

Ynt: Dalış Kazaları Sonrası

DALMA KAZALARI





Dalma ile ilgili iki ciddi problem: 1- Barotravma (orta kulak ve akciğer barotravmaları) ve 2- Dekompresyon hastalığıdır.



1- AKCİĞER BAROTRAVMASI (=HAVA EMBOLİSİ) :



İniş sırasında akciğerler basınç nedeniyle büzüşür (rezidüel hacme kadar). Akciğerlerin daha fazla sıkışması barotravmaya neden olur. Tüple dalan kişi derinde soluduğu havayı (örnek: dalgıç 30 metre derinlikte 6 litre hava soluduğunda, basınç yüzeydekinden 4 misli fazla olduğundan bu yüzeye göre 24 litre olacaktır) yukarı çıkarken dışarı vermelidir.

Tüple dalan kişi, yüzeye çıkarken nefesini tutarsa HAVA EMBOLİSİ oluşur. Akciğer içindeki hava basıncı sabit kalırken, göğüs üzerindeki dış basınç hızla azalır. Akciğer içindeki hava hızla genişler, akciğerlerdeki alveoller yırtılır. Açığa çıkan hava kan dolaşımına karışıp damarlar içinde kabarcıklar oluşturur, bu duruma hava embolisi denir ve hayati tehlike oluşturur. Akciğer çıkış barotravmasına bağlı gaz embolisi 1 metre gibi sığ derinliklerden çıkışlarda da oluşabilmektedir.

Tüpsüz dalış yapılıyorsa: dalgıç yüzeyde akciğerlerini tümüyle doldurup dalar ve çıkışta nefesini tutarsa akciğer embolisi oluşmaz.



Belirti ve bulguları: birden ve şiddetli başlayan, keskin ve yırtılır tarzda bir ağrı, öksürme ile birlikte ağızdan köpüklü kan gelmesi, nabız hızlı ve zayıf, solunum hızlı ve yüzeyseldir, paralizi (=felç; çoğunlukla tek taraflı felç), gözbebekleri büyüklüğünde farklılık.

İlkyardım: En kısa zamanda sağlık kuruluşuna götürülür. ABC kontrol edilerek ve devamlılığı sağlanarak.

Acil Bakım: - % 100 oksijen verilir (geridönüşsüz rezervuarlı maske ile 15 litre)

- Hasta sol yan tarafına yatırılır, baş vücuttan aşağıda olacak şekilde (aşağı yukarı 15 derece) yatak ayarlanır.

- Damar açık kalacak şekilde serum bağlanır (% 0.9 NaCl, Ringer Laktat veya % 5 Dekstroz)

- Yaşam bulguları ve bilinç durumu sık takip edilir

- Mutlaka doktor ile iletişim kurulur.





2- VURGUN

(dekompresyon hastalığı, basınçlı hava hastalığı, Caisson hastalığı, dalgıç paralizisi, disbarizm) :



Eğer bir dalgıç çok miktarda nitrojenin (havanın yaklaşık beşte dördü nitrojendir) vücudunda erimesine neden olacak kadar uzun süre deniz dibinde kalmışsa ve aniden su yüzeyine dönerse, vücut sıvılarında önemli miktarlarda nitrojen kabarcıkları oluşur. Bu kabarcıklar vücudun herhangi bir bölgesinde sayıları ve çaplarına bağlı olarak hasar oluştururlar, bu hasar genellikle kabarcıkların damarları tıkaması sonucunda görülür, ortaya çıkan tabloya ise vurgun denilmektedir.

Belirti ve bulgular (Hava embolisi ve vurgun):

1- Omuz ve dirsek eklemi gibi büyük eklemlerde ağrı

2- Solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, karnın alt kısmında ağrı, baş ağrısı

3- Ciltte döküntü, soluk lekeler veya siyanoz ve ödem görülebilir

3- Konuşma güçlüğü, bilinç düzeyinde bozulma, hatta bilinç kaybı,

4- Görme bozukluğu, baş dönmesi

5- Uyuşma, hafif felç veya komaya kadar giden ağır felç



Sıklıkla hava embolisi ve vurgunu ayırt etmek güçtür. Genel bir kural olarak, hava embolisi yüzeye döner dönmez görülür; vurgun belirtileri ise birkaç saatten önce görülmeyebilir.



İlkyardım:

1- Kazazede sudan çıkarılır, ABC kontrol edilir ve devamlılığı sağlanır

2- Kişi sol yana yatırılır, baş vücuttan 15 derece kadar aşağıda kalacak şekilde yatak ayarlanır.

3- En yakın basınç (dekompresyon) odasına veya hastaneye götürülür

4- Yol boyunca kişini yaşam bulguları ve bilinç durumu kontrol edilir, sıcak tutulur.

5- Bilinci açıksa ve kendi içebilecek durumdaysa alkol içermeyen (meyve suyu vb) içecekler verilir



Acil Bakım(profesyonel bakım):

1- Yukarıdaki işlemlere ilaveten kişiye geridönüşsüz, rezervuarlı maske ile % 100 oksijen verilir (10-15 litre)

2- Ciddi yaralanması olan veya bilinci kapanmış ya da bilinç düzeyi bozulmuş olan hastaya damar yolu açılarak Ringer Laktat, % 0.9 NaCl veya %0.9 NaCl içinde % 5 Dekstroz içeren sıvılardan biri verilir

Basınç odasına götürülmesinin amacı, vücudu yeniden yüksek basınçlı ortama alarak oluşan gaz kabarcıklarının yeniden çözülmesini sağlamaktır; böylece akciğerlerin içindeki ve dışındaki basınç eşitlenir. Daha sonra kontrollü bir şekilde yavaş yavaş basınç değişikliği yapılır.



Bilgi için: Dalgıç yüzeye yavaşça çıkarılırsa, erimiş nitrojen dekompresyon hastalığını önlemeye yetecek bir hızla akciğerlerden atılır. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri güvenli dekompresyon için özel bir çizelge hazırlamıştır. Bu çizelgeye göre 57 metre derinlikte 60 dakika kalmış olan bir dalgıç için dekompresyon programı aşağıdaki gibidir:

15 metre derinlikte 10 dakika

12 metre derinlikte 17 dakika

9 metre derinlikte 19 dakika

6 metre derinlikte 50 dakika

3 metre derinlikte 84 dakika

Böylece, sadece bir saatlik bir çalışma için derinde kalan dalgıcın toplam dekompresyon süresi yaklaşık üç saattir.
 

Ynt: Dalış Kazaları Sonrası

57 metrede 60 dakika, profesyonel olmayanların kesinlikle yapmaması gereken bir dalış, bu teknik bir dalıştır ve ciddi organizasyon gerekir, ayrıca su geçirmez kaplamalı bir kitap gerekir ;D canınız sıkılmasın deko duraklarında ;)
 


Ynt: Dalış Kazaları Sonrası

Deep' Alıntı:
57 metrede 60 dakika, profesyonel olmayanların kesinlikle yapmaması gereken bir dalış, bu teknik bir dalıştır ve ciddi organizasyon gerekir, ayrıca su geçirmez kaplamalı bir kitap gerekir ;D canınız sıkılmasın deko duraklarında ;)

Bu örnek bayağı uçuk olmuş...:smiley:)

Dekolar hariç..Sadece 60 dakika dip için en az 4 adet 18 Lt.tüp gerekiyor....Üşenmedim dekoları da hesapladım...:smiley:) Verilen deko süreleri içinde en az 2 adet +18 Lt. tüp gerekiyor...:smiley:)
 



Ynt: Dalış Kazaları Sonrası

bu tür derin dalışlar için basınç odaları var, mesela petrol platformunda 100 m. de dalış yapan abiler çıkıp direk basınç odasına gidiyorlar , bu odalar baya bir büyük , yeme içmeyi bile orada yapıyor elemanlar yatma , kalkma , iş bitene kadar orası evleri oluyor ,vurgun murgun hak getire. ;)
 

Ynt: Dalış Kazaları Sonrası

Bilgileri hazırlayana tesekkür ederim gerçekten faydalı olmuş...
kurallara yüzde yüz uyum sağlayarak....
mümkün oldğunca deco suz dalış yapmak gerekli...
sonuçta çok derine dalmak marifet değil...sağlıklı bir şekilde yaşam boyu bu aktiviteyi yapmayı hedeflemeliyiz.
.......
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,903
Mesajlar
1,525,323
Kayıtlı Üye Sayımız
166,703
Kaydolan Son Üyemiz
Topwebpartners1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst