Dağcılar Arasında Everest Polemiği

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,741

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
Pamir Dağları’ndaki 7 bin 105 metre yükseklikteki Peak Korjenevskaya zirvesine 15 dağcıyla tırmandıktan sonra "Türk dağcılarının önümüzdeki tek hedefi var. O da artık Everest’e çıkmaktır" diyen Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, sporculardan tepki aldı.

1995’te Everest’e tırmanan ilk Türk dağcı unvanının sahibi Nasuh Mahruki, "Türk dağcılığının önündeki en büyük sorun 10 yıldır yönetimde olan ve kendinden önce Türkiye’de dağcılık yapıldığını bir türlü içine sindiremeyen, diğer dağcıları dışlayan Alaattin Karaca ekolünün kendisidir" dedi. Dağcı Alper Sesli ise bu güne kadar dördü kadın 14 Türk dağcının Everest’e çıktığını hatırlatarak, "Kelimeleri doğru seçin ve doğru kullanın ki diğerlerinin hakkı yenmesin" dedi.

İlk tepki, geçen yılki federasyon seçimlerinde Alaattin Karaca’ya rakip olan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki’den geldi. Mahruki, şunları söyledi: "Alaattin Karaca, Ertuğrul Tugay ve Ersan Başar TDF Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri olarak her yurt dışı tırmanışa katılmak zorunda mı, acaba onlarsız olmuyor mu? Gençlerin önünü açmak ve bu kısıtlı imkanları uzun yıllar üretebilecek gençlere yönlendirmek daha doğru olmaz mı?"

Dağcı Alper Sesli ise 14 Türk dağcının 15 kez zirve yaptığını vurguladı: "Bu tırmanışlar, ’İlk Türk tırmanışı’,’ilk Türk Ekip tırmanışı ve ekspedisyonu’ gibi unvanları aldı. Geriye ancak ’TDF ilk everest ekspedisyonu’ kaldı. İlk Türk kelimesi ile ilgili bölüm TDF’nin isminin içindeki başlığı kapsayacaktır."

Everest’e iki kez tırmanarak "En çok çıkan Türk" unvanını elde eden Tunç Fındık (sağda) şunları söyledi: "Türk Dağcılığı Everest’e birçok kez tırmandı. Ayrıca Everest teknik olarak kolay bir tırmanıştır. Federasyon bu işi 10 yıl önce yapmalıydı."

alıntı:hurriyet
 

Etiketler
Ynt: Dağcılar Arasında Everest Polemiği

Alıntının Web Adresi :
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9755865.asp?mnID=9755865
 

Ynt: Dağcılar Arasında Everest Polemiği

Dağcılık Camiasının çok değerli üyeleri;

Yoğun geçen faaliyetler ve 30 Ağustos Zafer Haftası Ağrı Dağı tırmanışı sürecinde,
Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun yüksek irtifa tırmanış faaliyetleri ile ilgili elektronik posta ortamında yapılan açıklamalar ve Basın haberleri ile ilgili değerlendirmeler konusunda ki cevaplar aşağıya çıkarılmıştır.


1- 2007 yılında Lenin tırmanış takımının yaş ortalaması 33 , Mustagh-ata takımının yaş ortalaması 31 ve 2008 Korjenevskaya takımının yaş ortalaması ise 32 dir.
2- TDF başkanı kendisine sorulan bir soru üzerine Türkiye dağcılık Federasyonu Başkanı olması nedeniyle bunda sonraki hedeflerinin başka 8000 lik dağlar ile birlikte Everest olduğunu ifade etmiştir. Bu sadece TDF nin Yüksek İrtifa Takımının hedeflediği bir faaliyet anlamında söylenmiştir. Yoksa bir çok 8000 lik dağa gerek bireysel gerek takım olarak tırmanış yapan bir çok dağcımızı göz ardı etmek anlamında değildir. Çünkü Federasyonumuzun 40. kuruluş yıldönümü için Niğde Demirkazık da düzenlenen şenliklerde ; Everest tırmanışları nedeniyle takdir edilmek ve 40. yıl plaketleriyle 0nurlandırılmak için tırmanışı yapan kişiler ve ODTÜ ekibi davet edilmiş, ve Temmuz 2008 tarihinde 5.sayısı yayınlanan TDF nin "Dağcılık" dergisinde de son 2 yılda Everest tırmanışı yapan kişi ve ekiplerin tırmanışlarına ilişkin geniş yer verilmiştir.
Ayrıca gazete haberlerinin ardından konuya ilgi duyan radyo ve tv kanallarıyla yapılan röportajlarda, TDF Başkanı basında yayınlananın aksine belirlenen Everest hedefinin TDF takımının hedefi olduğunu açıkça belirtmiştir.

Özetle başarıyı ve gerçekleri sahiplerine teslim ve paylaşma adına TDF yönetiminin davranışları belgeleri ile sabittir.

Bu nedenle basında çıkan ve maksadı aşan ifadelerin farklı yorumlanarak yaratılmak istenen polemiğin parçası olmanın da yarar getirmeyeceği düşüncesindeyiz.

3-Türk dağcılığının birilerinin iddia ettiği gibi, " Batıdan 40

yıl kadar geride" olduğu kanaatinde de değiliz. Olanaklar sağlandığı takdirde Türk dağcılarının eriştiği noktalar bu ifade sahibinin de ulaştığı konumla sabittir. Bu anlamda TDF nin kısıtlı bütçe olanakları ile bu sporu geniş bir alana yayma konusundaki çabalarını da göz ardı etmenin haksız bir değerlendireme olduğu düşüncesindeyiz.

4- Türkiye Dağcılık Federasyonunda 1997 yılından beridir ekip anlayışı içinde sürdürdüğü çalışmalarda; "işbirliği ve uyum" konularında azami özen gösterilmesine karşın bazı kişi ve guruplar nezdinde başarı sağlanamamıştır.

1997 yılında oluşturulan kurullarda, başta sayın Nasuh Mahruki ve telaffuz ettiği isimlere deneyimlerinden faydalanmak amacıyla görevler verilmiş ancak bu kişiler kısa süre sonra görevlerinden ayrılmışlardır.

Bu çerçevede; "TDF yönetiminde, kendisinden önce yüksek irtifa dağcılığında üretilenleri görmezden gelmek ve o dönemde yetişen sporcuları dışlamak" ifadesi haksız bir değerlendirmedir.

5- Türkiye Dağcılık Federasyonunun uzun süreli beraberliğin yarattığı avantajlar ışığında yüksek irtifa tırmanış ekibi oluşturmasına da başka anlamlar yüklemenin yanlış bir değerlendirme olduğu yapılan tırmanışlarla ortaya konulmuştur.

Türkiye Dağcılık Federasyonundan eğitim almadan kişisel olanakları ile veya bağlı olduğu Kulüp-Üniversite'nin eğitim programları sonucu çok başarılı tırmanışlar yapan dağcı sayımızın her geçen gün arttığını övünçle izliyoruz.

Bu nedenle "sayın Mahruki'nin

"Söz konusu kurum adı üstünde Türkiye Dağcılık Federasyonu' dur. Dolayısıyla TDF Ekibinden bahsetmek demek, Türkiye'nin en iyi dağcılarının seçilmesiyle

biraraya getirilecek bir ekipten bahsetmek demektir." Tespitini, uygulanması zorunlu bir koşul olarak kabul etmiyoruz.

Türkiye Dağcılık Federasyonu son 10 yıl eğitim programı ile geniş kesimlere ulaşmaya çalışmanın zenginliği içinde uzun süreli tırmanış birlikteliği sağlayanlardan ekip/ takım oluşturmuştur. Bu Türkiye'nin en iyilerini seçme eylemi değildir.

TDF nin de böyle bir iddiası olmamıştır.

Saygılarımızla.


Türkiye Dağcılık Federasyonu
Yönetim Kurulu
 


Ynt: Dağcılar Arasında Everest Polemiği

Açıklama gerçekten güzel.

30 Ağustos Zafer Haftası Ağrı Dağı tırmanışı nedeni ile yanıtın gecikmesi de doğal.

Yine de TDF Türkiye'nin en iyilerini seçmesi gerektiğini düşünüyorum.
Dağcılık riskli bir spor. Devamlı bir birlikteliğin yanında sporcunun psikolojik ve fizyoojik yeterliliği de en üst seviyede olması gerekir.
Bu duruma uygun bir seçme yapıldığı zaman doğal olarak en iyileri seçmiş olacaktır.




Alpinist_25' Alıntı:
Dağcılık Camiasının çok değerli üyeleri;

Bu nedenle "sayın Mahruki'nin

"Söz konusu kurum adı üstünde Türkiye Dağcılık Federasyonu' dur. Dolayısıyla TDF Ekibinden bahsetmek demek, Türkiye'nin en iyi dağcılarının seçilmesiyle

biraraya getirilecek bir ekipten bahsetmek demektir." Tespitini, uygulanması zorunlu bir koşul olarak kabul etmiyoruz.

Türkiye Dağcılık Federasyonu son 10 yıl eğitim programı ile geniş kesimlere ulaşmaya çalışmanın zenginliği içinde uzun süreli tırmanış birlikteliği sağlayanlardan ekip/ takım oluşturmuştur. Bu Türkiye'nin en iyilerini seçme eylemi değildir.

TDF nin de böyle bir iddiası olmamıştır.

Saygılarımızla.


Türkiye Dağcılık Federasyonu
Yönetim Kurulu
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,038
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

SON KONULAR



Geri
Üst