Çok Dikkat Edelim...Dalış Kazası.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 33
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,417
Ynt: Çok Dikkat Edelim...Dalış Kazası.

herkeze merhaba
malisef ülkemizde dalış eğitmeni arkadaşlar bu işin cittiyetinin farkında değil.
Arkadaşların tatil yöresindeki dalış teknekleri konusunda söylediklerine katılıyor ve bunlara ek olarak bu bölgelerde çalışan eğitmen arkadaşların büyük bir bölümü turistlere discovery yaptırıyor ve her akşam gece yarılarına kadar içip ertesi sabah tekrar dalışlara devam ediyorlar. hatta öyle kişiler tanıyorumki enerji içiçekleri ile ayakta durmaya çalışıyorlar. o yüzden her dalıcı arkadaş dalış yapacağı tekneyi, eğitmeni, badisini ve dalış yapacağı bölgeyi iyi tanımalı ve ekipmanlar konusunda hassas olmalı

ölen arkadaşın ailesine sabırlar dilerim.

Etiketler

çok üzücü bir olay sevinçle eğlenmeye gidiyosunuz
ama geri dönüş? allah ailesine sabır versin çok zor arkadaşlar.

Arkadaşlar gördüğüm kadarıyla gönlünü dalışa vermiş bir çok arkadaş var bu sitede. İlk önce bu steyi kuran arkadaşlara ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Bence bir dalış organizasyonu yapıp bir araya gelirsek eğlenceli olur diye düşünüyorum. nedersiniz ?

Düşünceleriznizi paylaşırsanız sevinirim.

evet forumda bir yerde bende yazmıştım,dalış için dalanbilir grubu olarak bir etkinlik çok iyi olur :smiley:
forkser' Alıntı:
Arkadaşlar gördüğüm kadarıyla gönlünü dalışa vermiş bir çok arkadaş var bu sitede. İlk önce bu steyi kuran arkadaşlara ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Bence bir dalış organizasyonu yapıp bir araya gelirsek eğlenceli olur diye düşünüyorum. nedersiniz ?

Düşünceleriznizi paylaşırsanız sevinirim.

Merhaba,
Önümüzdeki aylarda yapılabilir böyle bir etkinlik. Şimdilik Marmara' da su sıcakılığının artmasını bekliyoruz.

arkadaşlar ilginize teşekkür ediyorum. suyun ısınması konusunda haklısınız. Benim aklıma böyle bir taoplanma için kömür limanı geliyor.

etkinlik olur ise seve seve katılırız. istanbul için off-road + dalış şile - kefken , ağva , cebeci olabilir. sularda ısındı aklınızda olsun. veya sadece dalış için adalar, olabilir.. selamlar

Bende yakın zamanda şahit olduğum bir olayla konuyu hortlatayım. Geçen hafta Mısır dalışımızda dünya scuba şampiyonu olduğunu öğrendiğimiz Rus bir bayan tekneye titreyerek ve elleri şişmiş olarak çıkarıldı. Sorun parmaklarında bulunan yüzükler sebebiyle kötü bir hal aldı. Seval arkadaşımızda olaya şahit olmuşdur. Neden ve nasıl bu olayın olduğu pek açıklanamasada bayanın 2 gün önce ateşli bir hastalık geçirip tam iyileşmeden suya atlaması sebebiyle olmuş olabileceği düşünüldü. Sonuçda ne oldu kız tekneyle hastaneye kaldırıldı. Pırlanta olduğunu düşündüğüm yüzükleride parmaklarından kesilerek çıkarıldı. Daha sonrada durumu düzelmiş zaten öğrendiğimiz kadarıyla.
Kıssadan hisse nedir? Yorgunken hastayken kendimizi ispatlamıyoruz. Birde balıklara hava atıcacaz diye yüzükdü kolyeydi cıncık-boncukla dalmıyoruz.
Saygılar.

Umut' un bahsettiği olayda çok ilginç bir yaklaşım daha vardı. Mısır' daki dalış okulları size dalıştan önce bir belge imzalatıyorlar, orada sağlık ile ilgili sorular var. Eğer o sorulara sağlıklı olduğunuza dair cevaplar verdiyseniz başınıza bir şey geldiğinde müdahale etmiyorlar. Sağlık probleminiz olmadığı halde başınıza bir şey geldiyse sadece 1* balıkadam iseniz sorumluluk alıyorlar. Onun dışındaki kişilerin sorumluluğu kişinin budy' sinde. Umut' un bahsetiği bayan tekneye çıkarıldıktan sonra içerideki koltuğa yattı ve kimse elini sürmedi. Biz durumu görüp dayanamadık ve biz müdahale ettik.
O yüzden dalışa gitmeden önce ve dalış sırasında kendinize çok dikkat edin ve kurallara mutlaka uyun. Yoksa bedelini hayatınızla ödeyebilirsiniz .

Bir ek daha yapmak istiyorum. Toplam 4 kişi masaj yaptı. Sait bey ,ben ,İlker ve Seval. İyiki Seval yanımızdaymış yoksa diğer insanlar iyi niyetimizden şüphe edebilirdi ;D.

Hiç açıklayıcı bilgi yok halbuki başlık dalış kazası....
Benim bildiğim vurgun yeme hadisesi olabilir akciğerlerin basınca tepkisi..

VURGUN OLAYI
Dalgıçlar, denizin derinliklerinden yüzeye aniden çıktıklarında vurgun denen çok ağrı verici ve öldürücü olan bir olay ile karşılaşırlar. Denizin derinlerinde suyun uyguladığı basınç yüzeye göre daha fazladır. Dalgıç derinlerde iken yüksek basınçtan dolayı havadaki azot vücuttaki kanda ve diğer sıvılarda daha fazla çözünür. Dalgıç yüzeye ani çıkış yaptığında yüzeyde basınç düşük olduğundan dolayı dalgıcın üzerindeki basınç aniden düşer ve vücut sıvılarındaki çözünmüş azot, kabarcıklar oluşturarak uzaklaşır. Bu da kanın dolaşımını ve sinir sistemini etkiler ve vurgun denilen olay gerçekleşir.

Derin su dalgıçları vurgundan korunmak için dalgıç tüplerinde sıvılaştırılmış hava (azot-oksijen) yerine sıvılaştırılmış helyum-oksijen karışımını kullanırlar. Çünkü helyum gazının çözünürlüğü azot gazının üçte biridir. Dolayısı ile basınç değişikliklerinde helyumun çözünürlüğü daha az etkilenmektedir. Yani, basınç azaldığında vücut sıvısından uzaklaşan çözünmüş gaz daha az olacağından, vücut bu az miktardaki değişime kolaylıkla uyum sağlar. Böylece vurgunun gerçekleşmesi önlenmiş olur.
Vurgun olayı ani ve yüksek basınç değişikliklerinin yaşandığı derin su dalgıçlarının yanı sıra basınç odalarında çalışan işçilerde de görülür. Diğer taraftan vurgun olayı sadece yüksek basınçtan ani olarak alçak basınç ortamına geçmekle değil alçak basınç ortamından ani olarak yüksek basınç ortamına geçmekle de ortaya çıkar. Çünkü vurgun havadaki azot gazının temel olarak kanda çözünmesi veya kandan uzaklaşarak gaz hâline geçmesi ile ilgilidir.

Ani bir şekilde yüksek basınçlı bir ortama geçildiğinde vurgun baş dönmesi, kulak uğultusu ve burun kanaması gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Ani olarak alçak basınçlı bir ortama geçildiğinde ise beyinde gaz embolileri, felçler, işitme bozuklukları, baş dönmesi, deri altı amfizemi, kanamalar ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar ile karşılaşılır. Ayrıca, dalgıçların soluklarını tutarak aniden su yüzeyine çıkmaları glot spazmına neden olur.

alıntıdır..

Vurgun olayı ile bilgiler daha önce de yayınlanmıştı sitede, ayrıntısına buradan da bakabilirsiniz.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=385.0

halk dilinde vurgun asıl adı dekompresyon hastalığı.
akciğerin basınca etkisi vs yaklaşımlar temelden yanlış,akciğerdeki havanın basınç faktörü kalkınca genişleyip ciğere zarar vermesi sonucu oluşan rahatsızlık barotravma dır.akciğer barotravma sını emboli olarak adlandırabiliriz.
embloi olma ihtimali var olayın ama hikaye anlatılmadığı için tahmin yürütmek zor.
seval hanım
Söylentinin doğru olma ihtimali çok yüksek
Türkiye' de tam donanımlı dalış teknesi neredeyse yok denecek kadar az.
Donanımdan vazgeçtim, oksijen tüpü bile yok çoğunda.

bu yazınıza katılmıyorum,aksine tr de oksijen tüpü olmıyan tekne az.federasyon yıllık kontrollerinde buna bakıyor.dalış eğitmenlerinin konudan bihaber olduğunu söyliyen arkadaşada katılmıyorum,dalış eğitmenlerinin yüzde 50 si konuya hakim diye düşünüyorum.
dalıcı bilinci olarak maalesef dalıılarımızda çok çok gerilerde,kaç kişi dalışa başlamadan önce dalış teknesine ilk yardıms etinizi,oksijen setinizi ve acil durum planınızı görmek istiyorum diye sordu bugüne kadar?
birazda iğneyi kendimize batıralım.

insanı yıldızlar yüzdürmüz kaç yıldız olduğunuz önemli değildir 1.70 boyunda bir insan için 2 mtrede derindir 2000 metrede bilinçli ve huzurlu dalışlar diliyorum

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,839
Kayıtlı Üye Sayımız
166,625
Kaydolan Son Üyemiz
cumhur kaya

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR