CJ Serilerinde Rodaj Ve Motor Açma Süreci

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan chala Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,144

chala

Kamp III
Yer
Şimdilik Ankara
79 model cj 5 aracım uzun süredir toplanıyordu ve çok yakında kullanmaya başlayacağım. aracı toplarken rektefiye edilmiş yarım motor kullandık. araçla izmir den çine ye oradan da ankara ya gelicem. aractaki lpg istemini söktürdüm, motor tam olarak açılıncaya kadar da yenisini takdırmayacağım. (4200 cc,6 düz.)

rodaj ve motoru açma ile ilgili değişik öneriler ve yöntemlerle karşılaştım, ve en doğrusu yapmak için bilgi ve tecrubelerinizi paylaşalım istedim.

Etiketler

Ynt: CJ Serilerinde Rodaj Ve Motor Açma Süreci

Bir müddet devirli kullanılmalı. Fazla düşük devirde kullanmayın. Yüksek devirlerde vites değişin ki bu zaten CJ lerde büyük ebat lastik varsa mecbur gibi bişey ama gaza ani yüklenmeler yapılmamalı. Çıkabileceğiniz en yüksek devire kadar çıkın bi müddet son devirde kullanın ama sürekli son devirde kullanmayın. zaten uzun yol yapacakmışsınız bence bu da yeterlidir...

açıklamanız için teşekkür ederim.

bazıları ilk önce en az 1 saat rölantide çalıştırın diyor, bazıları asla rölantide çalıştırmayın. bazıları otobana girip sabit devirde kullanmayın diyor, bazıları en güzel motor açma otobanda olur diyor, bazıları asla lpg ile açmayın diyor, bazıları ilk depoda yarım litre yağ kullanın farka inanamazsınız diyor. ve kaç km den sonra normale dönüleceğiyle ilgili değişik yorumlar var.

benim yapmayı düşündüğüm yüksek devirde kullanmak ve mümkün olduğunca motor freni kullanmak. motor freni bu konuda çok gerekliymiş ama başka sakıncaları vardır mutlaka..

En iyi yol bildiğin yoldur.
Haklısınız bu söylediğimiz işlemlerin de motora zararı vardır. Ancak piston ve yatağın ve diğer parçaların birbirine alışması için bu şarttır. Biraz segmanlar aşınacak biraz piston yatakları aşınacak, parçalar birbirine uyum sağlayacak. Diğer parçalarda tabiki. Zaten sürekli bu şekilde kullanılırsa motor ömrü kısalır. Sadece ilk alışmasında bu gerekli. Bu şekilde alıştırma yaparsanız kötü durumlarda motoru zorlamak durumunda kaldığınızda motor alışkın olduğundan size istediğiniz performansı daha rahat verebilecektir.
Rölantide çalışmasını mantıklı bulmuyorum motor yağlama yapmaz ama birkaç saat yarı devirlerde kullanmanız mantıklı olacaktır. Ondan sonra alıştırma işlemine geçebilirsiniz.

Bildiğiniz yoldan şaşmayın. Saygılarımla...

Selamlar...

1000 km kadar daha çok uzun yolda sıkıştırmadan kesinlikle benzinde kullanın...yağlayıcılar ateşleme sistemi benzin pompası sağlıklı çalışsın...yağını kısa sürelerde değiştirin...Filtre elemanları orjinal olsun...Manifold contası kaçırmasın karbüratöre giden yağ buhar hortumları körlenmesin...Yolunuz şimdiden açık olsun... ;)

bir motor komple sıfırdan yapıldıktan sonra kaç km yaparsa açılır normal kullanımda?

Şu kadar km sonra açılır dersek heralde yanlış olur bu kullanıma göre değişir. Bunu biraz da şöförün anlaması lazım. motor açıldıktan sonra da yine motoru normal devirlerde kullanmak gerek. sürekli düşük devirlerde kullanılmaması lazım. Sürekli yüksek devirde de kullanılmaması lazım ki motor ömründen yemesin sürekli. Ama ara ara yine yüksek devirlere çıkması lazım ki motor sağırlaşmasın...
Şunu da ekleyeyim ki motor ömrü doldukça motorun çekişinin arttığı görünebilir. Çünkü motor aynı zamanda yağ yakmaya başlar bu da motorun çekişine bir artı olarak görülebilir ama bilinmelidir ki motor ömrü bitmektedir...Bunu da motor üst kapağındaki üflemeden anlaşılır...

anlıyorum peki açılmış bir mtoru düşük devirde kullanmanın zararı olurmu?

Düşük devir derken sürekli rolantide çalışırsa zarar olur motor yağlama yapmaz. Parçalar tez aşınır.
Ama 1000-1500 devir arasında çalıştığımızı düşünelim zarar olmaz ama dediğim gibi arada motru yüksek devirlere zorlamak lazım ki sağırlaşmasın.

motor sıfırlandıktan sonra yaklaşık 700 km yol yaptım, çok azı arazideydi. düksek devirde kullandığımda oldu, uzun otobanda da kullandım. ilk başlarda motordan normalin dışında lifter sesi geliyordu, aracın yağında ve yağ pompasında sorun yok ama lifterlere tam yağ gelmiyordu, zamanla o ses kayboldu, yağlamada sorun kalmadı, motor hala tam açılmadı ama bu halinden bile gayet mennunum.

bu arada şehirlerarası yolda km de yaklaşık 60 kuruş yakıyor benzinle. motor iyice açılınca bu biraz düşecek diye düşünüyorum, bir de tüp taktırdım mı 35 lik lastiklere rağmen pek de abartılı bir sarfiyat olmayacağını görüyorum.

chala' Alıntı:
motor sıfırlandıktan sonra yaklaşık 700 km yol yaptım, çok azı arazideydi. düksek devirde kullandığımda oldu, uzun otobanda da kullandım. ilk başlarda motordan normalin dışında lifter sesi geliyordu, aracın yağında ve yağ pompasında sorun yok ama lifterlere tam yağ gelmiyordu, zamanla o ses kayboldu, yağlamada sorun kalmadı, motor hala tam açılmadı ama bu halinden bile gayet mennunum.

bu arada şehirlerarası yolda km de yaklaşık 60 kuruş yakıyor benzinle. motor iyice açılınca bu biraz düşecek diye düşünüyorum, bir de tüp taktırdım mı 35 lik lastiklere rağmen pek de abartılı bir sarfiyat olmayacağını görüyorum.

Hayırlı olsun konuyu geç okudum siz şimdiye yeni motor bile yaptırmışsınızdır belki :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,583
Kaydolan Son Üyemiz
onurcagritosun

SON MESAJLAR

SON KONULAR