Cherokee Oksijen Sensörü

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan jeepXJ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,703

jeepXJ

Kamp II
Yer
Çengelköy
Arkadaşlar benim aracımda oksijen sensörünün dağımış olduğunu fark ettim hatta gaz verince sesin çatlak olduğunu fark ettim..bu nu ustalar fark edemedi ben boldum.tamirciye gitmden kendim değiştirecem orjinal parça 100 dolar cıvarı olduğunu söylediler.
yani şunu demek istiyorum maalesef bizi zorla usta yapıyolar onlarda bizim paramızla ustalık öğreniyorlar

Etiketler

Ynt: Cherokee Oksijen Sensörü

(bize denk gelmiyor) bu arada kendim taktım düzgün ses gelmeye başladı...bakalım yakıt değişecekmi.

Selam Hulisi bey, nasılsınız....?

Sonucu paylaşırmısınız lütfen ölçünce... Teşekkürler...

Selam Alfonse,teşekürler sizde iyisiniz umarım.sizi arazideyiz de gördüm mutlu oldum+burda...
şile gezisinde şikayetimi sizede anlatmıştım sizde 4.0 L olduğu için fazla detayını bilmiyorum demiştiniz...

1 yıl boyunca bunu değişik ustalara sordum herkes farklı şeyler söylediler.fakat biyerde eksik vardı... araştırıyordum, eksikliği ben buldum...150 tl ye orjinal oksijen sensörü aldım eksocuda kanala çektim eski kırık ortadan eksoz gazı çıkaran sensöru söktüm yenisini taktım ( takmadan önce fulledim yol yaptım şehir içi 440 krş yaktı ) aküyü söktüm tekrar taktım resetledim kendi aklımca tekrar yol yaptım 273 krş yaktığını ölçtüm..

taktir sizin.

jeepXJ' Alıntı:
1 yıl boyunca bunu değişik ustalara sordum herkes farklı şeyler söylediler.fakat biyerde eksik vardı... araştırıyordum, eksikliği ben buldum...150 tl ye orjinal oksijen sensörü aldım eksocuda kanala çektim eski kırık ortadan eksoz gazı çıkaran sensöru söktüm yenisini taktım ( takmadan önce fulledim yol yaptım şehir içi 440 krş yaktı ) aküyü söktüm tekrar taktım resetledim kendi aklımca tekrar yol yaptım 273 krş yaktığını ölçtüm..

taktir sizin.

Tamam, teşekkürler......

Ama, eksoz borusuna takılan, aşağıdaki sensör, oksijen sensörü değilki, lambda sensörü.....

Map sensörü: Emme manifoldunun basıncını ölçer, emme manifoldundadır...
Oksijen sensörü' nü bilmiyorum...

Eğer sonuca bakarsak, süper..... 440 nirdeeeee... :smiley: 273 nirdeeeee....... :smiley:
Sensörün adına değil, sonuca bakmak mı lazım acaba :smiley:

Kendi mesajıma bakınca çok gülüyorum :smiley: :smiley: ;) ;)

Günaydın Alfonse ;
bu sensör tam olarak manifolt bitiyor eksoz borusu katalizatör e gitmden manifolt eksoz bağlantısından yaklaşık 10-15 cm sonra eksoz borusunda takılı tabiri uygunsa buji gibi birşey.
Serlamlar

Bahsettiğiniz sensör oksijen/lambda sensörü ve asli görevi yakıt ayarı yapmak ;D

Acaba parçalanmasa da arada değiştirmek mi lazım ? Yada mesela 100 binde yada kaç km acaba ?

Bu arada yeni yakış değerleriniz hayırlı olsun . Kendiniz çözünce daha zevklide olmuştur :D

Saygılarımla ...
Barış

teşekür ederim herkese....

gerçekten mutlu oldum.

'' el elin eşeğini türkü söyleyerek ararmış.''

MC' Alıntı:
Bahsettiğiniz sensör oksijen/lambda sensörü ve asli görevi yakıt ayarı yapmak ;D

Ben zaten MC kesin biyerden duyar, buraya gelir, mesaj yazar diye düşünmüştüm.... ;D

Ben hakkaten lambda ve map sensörünü biliyordum da, oksijen sensörünü bilmiyorum...

Yani, şimdi, Lambda sensörüne aynı zamanda Oksijen sensörü' de mi deniyor?

Mesajınız yeterince açık ama,
bi teyid eder misiniz lütfen....

Şimdiden teşekkürler...

jeepXJ' Alıntı:
teşekür ederim herkese....

gerçekten mutlu oldum.

Rica ederizde, bi şey yapmadık ki... Her bişeyi siz yapmışsınız, bizide mahrum bırakmayıp bilgilendirmişsiniz....

Doğru valla.... :smiley:

Egzoz gazındaki oksijeni ölçtüğü için oksijen sensörüde deniliyor. Neden lambda sensörü dendiğiyle ilgili kesin olmayan bir bilgi aşşağıda:

neden lambda sensoru deniyor? icten yanmali motorlarda ideal kosullarda hava yakit orani 14:1 dir. birim zamanda emilen havanin yakita oraninin (yakitin havaya orani da olabilir, simdi hatirlayamadim) ismi lambdadir, bu yuzden bu orani korumakla yukumlu olan bu kucuk oksijen sensorune ayni zamanda lambda sensoru de denir. sensor egzoz gazinin kompozisyonuna bagli olarak arac kontrol unitesine silindirlere yollamasi gereken hava yakit oranini iletir.

Parçanın çalışmasıyla ilgili gayet güzel (Türkçe) bilgiler aşşağıda ki linkte :

http://www.ngk.com.tr/Lambda_sensoerue.1847.0.html

MAP sensörü farklı bir şey bu arada... Manifold Mutlak Basınç Sensörü olarak geçer, emme manifoldundaki basıncı yani bi anlamda hava miktarını ölçer... Hava akışmetre (debimetre) - MAP - MAF falan hemen hemen aynı işi yapan şeyler konuyu dağıtmayayım...

Evet arkadaşlar çok güzel bilgiler ama nekadar zamnada bir değişsek ? Yada değişemeye gerek yok mu parça ölene kadar ?

Normal şartlarda bozulduğunda motor arıza lambasını yakması lazım. Eğer aracınızda anormal yakıt tüketimi varsa, her türlü bakımı yaptığınız halde yakıt tüketiminiz düzelmiyorsa kontrol ettirmekte fayda var, bazı arıza teşhis cihazlarında değerleri izlenebilir, ayrıca elektroniği iyi olan bir usta osiloskop yardımıylada düzgün çalışıp çalışmadığını anlayabilir. Bunun yanında belli km.de bir değişmesi gereken parça katalizördür aslında, ama ülkemizde pek geçerli bir uygulama değil bu...

İkidir atlıyorum . Bu sefer gittiğimde bu katalizör meselsini mutlaka konuşucam servisimle . Dolmuşsa söktürürmüyüz yenisini mi takarız bakalım ... Ki değiştiğini zannetmiyorum artık dolmuştur muhtemelen .

Teşekkürler ...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,876
Kayıtlı Üye Sayımız
166,663
Kaydolan Son Üyemiz
Mpakalin

SON KONULAR

Geri