Ülkemizde değişen şartlar ve insan doğa ilişkilerinin zorlaması sonucunda birçok vahşi hayvan yavrusu insan eline geçmekte ve daha sonra bu yavrular ya trajedik bir şekilde hayatlarını sürdürmekte ya da kısa sürede ölmektedir.
Doğal zenginliklerinin dünyada esi olmayan Anadolu, doğadan koparılan hayvanlar için bir rehabilitasyon ve doğaya yeniden kazandırma merkezinden yoksundur.
Bu ihtiyacı karşılamak ve söz konusu sahadaki mevcut doğal yapının da korunabilmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucu Doğu Karadeniz Dağları’nda “ Vahşi Hayat Derneği" olarak 145 kilometrekarelik bir alanın tahsis çalışmaları sürmektedir.
Vahşi Hayat Derneği, Doğu Karadeniz sıra dağlarının en gösterişli ve dünyada tanıtımı iyi yapılmış Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın denize bir mendirek gibi uzayan Üskürt - Agup Dağları silsilesinde 145 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır.
Dünyada kullanılabilir su rezervlerinin giderek daraldığı aşikârdır. Söz konusu saha Hemsin ve Fırtına derelerini besleyen önemli su rezervlerini de içinde barındırmaktadır. Sahanın korunması ayni zamanda bu önemli rezervlerin de koruma altına alınmasını sağlayacaktır. Bölgenin, ekolojik yapısının çeşitliliğinin korunması, bölge halkının ekolojik köy örnekleri yönünde teşvik edilmesi, yurtiçi ve yurtdışında doğal güzelliklerin korunduğu bölge, örnek bir model oluşturacaktır.
Bölgede bulunan bitki ve çiçek türlerinin özellikle dış mekan süs bitkisi olabilecek çeşitleri öncelikle üretilip geliştirilerek iç ve dış pazara sunulacak. Bazı türler de laboratuar çalışmaları ile hivbitlestirilip, yöre insaninin da üretime katilimi sağlanarak dünya çiçek pazarına sunulacak, böylece bölgenin kalkınmasına destek olunacaktır.
2008 yılı Türkiye’de doğa koruma fikrinin ve çalışmalarının başlamasının 50. yılıdır. Doğal Hayati Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bize olan desteği bu balgamda çok daha anlamlıdır.
Dernek, Rize ili yerel yönetimleri ve Doğal Hayati Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’ne bölgenin gelişimi, doğal yapısının korunması ve yaylacılık geleneğinin sürebilmesi için bir rapor hazırlayıp sunmuştur. “Milli Parklar İçindeki Yaylaların Geliştirilmesi ile İlgili Plan Teklifi” baslığı altında hazırlanan bu rapor, yetkililerce dikkate alınarak çalışmalar bu yönde sürmektedir.
AMAÇ
Vahşi Hayat Derneği, doğanın, doğal kaynakların ve hayvanların korunmasına eğitim, araştırma, proje ve uygulama çalışmaları yoluyla katkıda bulunmak amacıyla 8 gönüllünün girişimleri ile 3 Mart 2008'de kuruldu.
Dernek bu amaca ulaşmak için;
-Doğa-insan ilişkilerinin ve doğal değerlerin tanıtılması ve sevdirilmesi
-Doğayı ve onun bir parçası olan vahşi hayvanları koruma bilincinin yaygınlaşması
-İnsan eline geçmiş vahşi hayvan yavrularının beslenerek tekrar doğaya geri kazandırılması
-Doğa ile ilgili sorunlara kamuoyunun dikkatinin çekilmesi
-Hayvanların korunmaları, yardıma muhtaç olanlarının bakim ve sağlıklı yaşamalarını sağlamak için barınaklar kurulması, işletilmesi ve doğal yasam ortamlarının arttırılması için çalışır.
KISA VE UZUN VADELİ HEDEFLER
— Vahşi hayvanların doğaya yeniden kazandırılması
— İlk etapta belirlenen sahaya halen Bursa Karacabey’de doğal hayattan kopuk sinirli bir sahada yasamaya zorlanan 2 Yasin altındaki ayıların getirilecektir. Bu ayılar Üskürt dağında yerleşim yerlerine uzak sahada belli birkaç noktada yemlenerek yiyeceğinin kalanını doğadan sağlamaya yönlendirileceklerdir. Böylece vahşi ortama doğru kontrollü bir alışkanlık edinmeleri sağlanmaya çalışılacaktır. Uzun vadeli olarak sahada karaca, sülün vs. vahşi hayvanlar için de ayni çalışmalar yapılacaktır. Bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde olup, daha sonra doğadan alınan diğer yaban hayvanları da bu sahada ayni usullerle doğaya döndürülmeye gayret edilecektir.
— Bitki ve çiçek türü yetiştirmek ve çeşitlendirmek
— Bölgede varlığı bilinen ve bazı bölümleri de koruma sahası içinde bulunan büyük fay kırıklarından yeryüzüne çıkan +18 derece sıcaklığındaki değişmez ısının olduğu sahalara seralar kurup, yörede bulunan bitki ve çiçek türlerinin geliştirilip laboratuar çalışmaları ile hivbitlestirilip, dünya çiçek pazarına sunularak bölgeye gelir getirmesini sağlayacak çalışma modelleri de saha içinde yapılacaktır.
— Eğitim kurumları ile işbirliği
— Üniversiteler ve diğer araştırma ve eğitim kurumları ve enstitüler ile işbirliği yaparak, saha bilimsel araştırma projelerinde akademisyenlerin yararlanabilmeleri amacı ile bu çalışmalara açılacaktır.
2008 YILI SONUNA KADAR ÖNGÖRÜLEN TAKVİM
— SAHANIN TAHSİSİ – Doğal Hayati Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nde harita çizim aşamasında olan işlemlerin tamamlanarak Mayıs ayına kadar Genel Müdürlüğe gönderilmesi ve Mayıs ayinin 2. haftası tahsis işlemlerinin sonuçlanması bekleniyor.
— LANSMAN – 5 Haziran Çevre Günü’nde derneğin ve projenin basın ve kamuoyu ile paylaşılması amacı ile bir toplantı organizasyonu planlanmaktadır. Bu lansmanda derneğin kurulusu, amaçları, projeleri ve proje ortakları konusunda bilgilendirme ile birlikte davetlilerden destek istenmesi amaçlanıyor. Organizasyonda derneğin bir standı kurulacak ve bu stantta davetlilerden isteyenler üye olabilecek.
— SAHANIN HAZIRLIĞI – İlk etapta sahanın yol ve altyapı ve hazırlıkları tamamlanacak ve vahşi hayvanların bakimi ve beslenmesi ile görevli kişilerin ikametini sağlamak amacı ile bir hizmet binası hazırlanacak. (Sahanın doğal görünüm ve yapısına zarar vermeyecek, derneğin ilkeleri doğrultusunda yapılacak örnek bir yapı olacak.)
— YAVRU AYILARIN ALANA GETİRİLMESİ – Haziran ayinin 2.haftasından itibaren Karacabey Ayı Barınağı’ndaki yavru ayılar alana getirilecek.
— SAHAYA 1000 ADET SÜLÜN SALINMASI – Doğal Hayati Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün getireceği 1000 adet sülün sahaya salınarak doğal dengenin korunmasına katkıda bulunulacak.
— BİTKİ VE ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ – Ilk etapta dernek adına uzmanlar danışmanlığında pilot uygulamalarla bitki ve çiçek türleri yetiştirilecek. Bu süreçte bölge halkı konu ile ilgili bilgilendirilerek üretime katılımları teşvik edilecek.
— YURTDIŞI İŞBİRLİKLERİ – Avrupa’da (yoğun olarak Almanya’da) çok sayıda örneği bulunan ayı ve doğal hayat koruma sahaları ile görüşme ve fikir alışverişleri sürmektedir ve 2008 yılı boyunca iletişim devam edecek ve ortak etkinlikler düzenlenecek.( Doğal Hayat Festivalleri, seminerler,vs..)
— EĞİTİM KURUMLARI ILE İSBİRLİĞİ – Bir vahşi hayat açık hava kütüphanesi olarak düşünülebilecek alanda üniversite ve(ya) enstitülerden akademisyen ve öğrencilerin sahada bilimsel araştırmalarını yapmaları için gerekli işbirliği başlatılacak.