Çekme Karavanlar Hakkında Yasal Bilgi Yetersizliği.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fmt35 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 705

fmt35

Yeni Üye
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Çekme karavanlar hakkında sorunlarımı ve sorularımı mümkün olduğunca kısa tutarak açıklamaya çalışacağım. Yanıtlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkürler ediyorum.

Öncelikle durumumu açıklayayım. İzmir Menderes'te bir tarım kooperatifinden küçük bir arsa aldım. Tarım arazisi olarak geçtiği için yapı izni yok ama elektrik su ve foseptik var o yüzden çekme karavan koymak istedim(750 kilo üzeri). Su deposu, güneş paneli ile bataryaları ve kasetli tuvalet ihtiyacı olmadığından maliyeti düşük olacağı için ve imar gelmedikçe yerinden kıpırdamayacağı(belki 30 yıl gelmez) için kendim yapmak istedim. (Bu arada koy bir konteyner bak keyfine dedim ama anında ceza ve yıkım kararı çıkıyor, komşulara yaptılar)

Karavanın yasal olabilmesi için şasi numarası, plakası ve ruhsatı olması gerekiyormuş ve bunları sadece yetkili firmalar sağlayabiliyormuş. Bunu öğrendikten sonra biraz daha araştırdım ve malum sarı sitede böyle şasiler olduğunu gördüm. Hatta bir kaç firma ile konuştum 2,55*7 veya 2,55*8 şeklinde plakalı, ruhsatlı ve şasi belgeli olarak satıyorlar. Ayrıca 3*7 ve 3*8 üzerinde konteyner ile birlikte satan bile var hatta fiyatları o kadar uygun ki kendim yapsam daha pahalıya mal olur.

Şimdi gelelim sorulara, bu karavanların tamamen yasal olabilmesi(veya ileride belediye ile sorun çıkmaması için) en ve boy olarak ölçülerinin ne kadar olması gerekiyor?

Ayrıca bir diğer düşüncem iki karavanı birleştirip tek bir karavan gibi kullanmak. Bunu yapabilir miyim? Bir de hani gelmez de yakın zamanda imar gelirse trafikten çektiğim bu karavanı veya karavanları değişiklikleri geri alarak satabilir miyim?
 

Tarım kooperatifinden küçük arsa aldım – tarım arazisi geçiyor ifadenizde birçok tutarsızlık var.

Aldığınız tarım arazisinin tapusu müstakil parselmi? Kooperatif pay tapusumu?

Müstakil parsel tapusu aldıysanız kaç m2?

Parselin kadastral yolu varmı?

Parselinizin kadastral yola 25 mt cephesi varmı?

Bu parsele en yakın köy evi kaç mt mesafede.

Diyelim ki mevzuat karavan koymanıza izin verdi bu karavanın trafikten çekilmemiş olması esastır.

Karavana su ve elektrik tesisatından hat çekemezsiniz.foseptiğe gider bağlantısı vermezsiniz. Kısaca karavanınız mobil harekete hazır vaziyette olmak zorunda.

Cevaplarınızı tahmin ediyorum dolayısıyla muhtemelen hayal ettiğiniz gibi kullanamayacaksınız.

Trafikten çekilmiş karavanı çeki belgesiyle satabilirsiniz. Alan kişi muayeneden geçirip tekrar plaka takıp trafiğe çıkar
 


Karayolu mevzuatına göre en maks. 255 cm olmak zorunda, yani konteyneri ayrı alayım üstüne koyayım olmaz. ayrıca 02 belgeli römorklar maks. 3500 kg olmalı ve sinyalizasyon vs herşeyi mevzuata uygun olmalı. Memlekette imar kanununu kandırmak için tinyhause denilen yapı kullanılıyor kantara soksanız kaç tanesi 3500 kg gelir ? bence %90 ı sınıfta kalır. İlave bir başka yöntem de tinyhause yi alıp yerine yerleştirip trafikten çekme yöntemi kullanılıyor, o zamanda belediyeler konteyner gibi işlem yapmaya başladılar. malzeme seçimleri uygun yapılırsa 3500 kg ile biter tinyhause. tutup duvara alçıpan, yere seramik kaplanırsa geçmiş olsun olur 7 ton. ayrıca senelik tüv muayenesine tabi tinyhause lar.
 

Ortada yönetmelik adı altında bir düzenleme olmayınca her kafadan ses çıkar.

Daha bu tip araçların tam bir tanımı bile yok. Balıkçı kayığı taşımakla ile çekme arasında bir fark yok.

Bakanlık yine eller beni ortada ... görsün diye, sahiller bizimdir! Yıkılmadık ayaktayız! Sahillere konan barakaları kaldıracaz diye heybetli şekilde ortaya çıktı.

Baraka ya da v.b ne olduğu belli olmayan yapılar, tinyhouse denilen küçük ev zımbırtıları, aylarca yerinden kalkmayan çekmeler de kalkmalı sahile işgal eden yalılar,yazlıklar ve peşkeş çekilen oteller..de...v.b..
 
Son düzenleme: