Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?
ekspres61' Alıntı:
Selam arkadaşlar ben 2. el bir karavan aldım. ve bunu çekmek için 1600 motor bir kartal marka araba alacağım. sorunum şu kartal bu karavanı çekermi? ruhsatta aracın istihap haddi var ama karavan 1000 kg ve ayrı bir ruhsatı ve plakası var o halde araç bunu çekmeside bir sorun varmı çeken aracın ruhsatında araç çeki demiri mevcuttur yazıyor bu şekildemi yazması lazım yoksa araç karavan çeker veya araç römork çekermi yazması lazım hangi sınıf ehliyetle kullana bilirim arac b sınıfı peki karavanı takıp çekerken hangi sınıf olacak. Birde karavana elektrik saati takıldığını gördüm bu konuda bilgisi olan varsa paylaşıra sevinirim. alacağım aracın çeki demiri ruhsata işli muayenesi bittiğinde tekrar muayeneye soktuğumda çeki demiri hakkında benden evrak talep ederlermi yoksa işli diye bir sorun çıkmazmı. yardımınız için teşekkür ederim.
Sayın ekspres61,
Araçların ruhsatında yazan istiab haddi aracta bulunabilecek yük ve yolcuların toplam ağırlığıdır. Bu değerin aracın çekebileceği römork ağırlığı ile doğrudan bir ilgisi yoktur. yönetmeliklere göre aracınız ile römork ya da karavan çekebilmenbiz için mutlaka çeki demirinin ruhsatına işli olması gerekmektedir. Yine ilgili yönetmeliğe göre çekilen römorkun(karavan, yük römorku vs.) yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçmediği durumlar için römorka ayrı bir ruhsat çıkarmaya gerek yoktur. Ayrıca bu seviyede bir römork için B sınıfı ehliyet de yeterlidir. Muayenelerde çeki demiri için tekrar evrak talebi olmaz. Ruhsata işli ise sorun olmaz. Mevcut trafik kontrollerinde karavan ağırlığına bakmaksızın yalnızca aracın çeki demirinin ruhsata işlki olup olmadığına bakıldığını gözlemlediğimi de iifade edeyim.
Karavanlara elektrik sayacı bağlayanı görmedim ama duydum. Elbette böyle bir zorunluluk vs yok. sanırım amaç özellikle uzun süreli kalınan kampinglerde günlük 3-5 Tl gibi yüksek elektrik bedeli ödemek yerine sayaç kullanarak harcadığı kadar elektrik parası ödemek.
Kartal marka aracın 1000 kg karavan çekip çekemeyeceğine gelince, bunun için öncelikle aracın teknik verilerine bakıp çekme kapasitesini görmek lazım. Ancak üretimden kaklmış bir araç olması ve ülkemizde bu konu yaygın olmadığı için teknik bir bilgiye ulaşılabilir mi emin değilim. Eğer karavanın yüklü ağırlığı 1000 kg geçmez ise ve arcınız bakımlı ise (motor, fren, soğutma, amortisör vs) çok özel durumlar hariç sorun olacağını sanmıyorum. Ben karavancılığa başladığım yıllarda şahin doğan ve kartal araçlar popüler karavan çekicileri idiler. Zamanla karavancıların tercihleri değişti. Kartalın arkadan itişli olmasının önemi bir avantaj olduğunu vurgulamak lazım.
Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu karavan ağırlığı konusunda size satan kişinin sözüne ya da şase numarasının da yazıldığı plakaya çok güvenmemeniz gerektiğidir. Karavanınızı mümkünse hem yüksüz hemde yüklü olarak kantara sokun ve ağırlığından emin olun. 5 TL vererek kesin bilgi almak bence çok kolay, ucuz ve akıllıca.
Güvenli karavan çekmek için -aracınızın teknik verilerindeki değerleri de aşmamak kaydıyla- önerilen karavan ağırlık değerleri şöyle kabul edilmektedir :
-Eğer karavan çekmeye yeni başlıyorsanız karavanınızın yüklü ağırlığı aracınızın boş ağırlığının % 85'ini geçmemelidir.
-Eğer deneyimli bir karavancı iseniz karavanınızın yüklü ağırlığı aracınızın yüklü ağırlığının % 85'ini geçmemelidir.
Bu verilen değerlerin üstüne çıkarak karavan çekmek elbette mümkündür ancak aracın arkasında karavana ilave risk de çekmeye başlanacağı unutulmamalıdır.
Selamlar,
Doğan Böncü