Ynt: Çekme Karavanımı Sipariş Ettim. Etezcan
etezcan' Alıntı:
B sınıfı ehliyetin yeterli olduğuna dair birinci ağızlardan (Trafik şube müdürü; bakınız Facebook, Karavan Sevdası Niko Petrow), kendi arkadaşım olan Trafik polisinden doğrulatılmıştır. Mevzuat duruma tam açıklık getirmediği için sanki TIR dorsesi çekecekmiş gibi ehiyet isteniyor görünüyor. gulceece arkadaşıma cevap olarak; bir mahkeme durumunda Avrupa Birliği Muktesebatına tabi olduğumuz ve orada da çeken ve çekilen araçlar toplam ağırlığı 3.500Kg a kadar B sınıfı ile kullanılır dediği için ehliyet yöüünden siz o mahkemeden yırtarsınız. Hatta öyleki Avrupa'da imtihan değil, basit bir kursa katılıp B69 sertifikanızı alırsanız bu limitler 4250kg a çıkıyor. Yanlışım varsa düzeltebilir arkadaşlar.
750 kg ve altı etiketli karavanlara gelince; bu tamamen mevzuat hazretlerinin açıklarından kaynaklanan bir durum ve bunu temizlemek yine mevzuata yani yeni bir kanunla tüm karavanlara bir çözüm getirilmesine bağlı.
Bu mevzuat açıklarından dolayı bu kavga sürüp gidecek gibi görünüyor.
Erdoğan Bey;
Öncelikle karavanınızı güle güle kullanın, hayırlı olsun.
Ancak ehliyet ve ağırlık konularına gelince izninizle birkaç hususta düzeltme yapmak isterim.
Atalarımız yarım doktor insanı candan, yarım hoca dinden eder demişler ne de doğru söylemişler.
Öncelikle ne kadar şansızsınız ki yarım trafik polislerine denk gelmişsiniz.
Devlet bürokrasisinde büyüklerimizden duyduğumuz bir söz kulağımıza küpedir. Söz uçar yazı kalır. Devlette o söyledi bu dediyle iş olmaz.
Yasa, yönetmelik ve yönergelerle ve bunlara atıfta bulunularak görüş beyan edilir. Sayın Petrov'a Karavanı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsin diyen o trafik şube müdürü bunu yazıya dökerek versin bakalım da hep beraber görelim. Yoksa bunu söyleyen birisini ben değil şube müdürü bekçi bile yapmam.
Ancak onun vereceği yazıyı beklemeden ben söyleyeyim: 13.10.1983 tarih ve 2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 6495 sayılı kanunla değişik 38. maddesi ve buna bağlı çıkarılan "Karayolları Trafik Yönetmeliği"nin 3-c/6-20-22 ile 42 ve 75.
maddelerine göre diyemez.
B ehliyet ile bir şekilde kullanılabilir o da çekici ve römork olarak yani karavanınızla bir sınava girip geçerseniz bu ehliyetinize işlenir. Ancak şimdiye kadar benim bildiğim bunun Türkiye'de örneği yok. Şimdiki ehliyetlerde bunun yazılabileceği yer bile yok. Bu sınavın nasıl yapılacağını da kimse bilmiyor.
Avrupa Muktesebatına tabi olduğumuz hususunu anlamadım. Bizim yargımız Türkiye Cumhuriyeti kanunlarıylamı karar veriyor Avrupa Birliği muktesabatıyla mı?
3500 kilo kuralı çekili karavanlar olarak Türkiye'de bizi bağlamaz. B69 sertifikası da Avrupa'daki karavancılar için geçerli olup yine bizler için değildir. Yani buradan turist olarak gidip o sertifika hemen öyle kolaycacık alınamaz.
750 kg konusu da mevzuat hazretlerinin bir eksikliği asla değildir. Aksine Kanun ve Yönetmelikler incelendiğinde çok net ve açık bir şekilde her şeyin belirtildiği ve sıkıntılı anlaşılmayan bir husus bulunmadığı görülür.
Sıkıntı bu kanun ve yönetmelikleri uygulamayan, anlamak istemeyen yada işine geldiği gibi yorumlanmak istenmesinden kaynaklanmaktadır.
Kanun net ve açıktır. Tereddüte mahal hiç bir durum olmayıp yalnızca sahte ağırlık değerleri ve teknik yetersizlikler ve inanılmaz güvenlik açıklarıyla karavanlar üreten ve bilerek bunları pazarlayan imalatcılarımız vardır.
Erdoğan Bey ne yazıkki acı ama gerçek bu. Ehliyete suç, ağırlığa suç ona suç buna suç. Çok bilmiş üreticiler önce iğneyi kendilerine sonra çuvaldızı başkalarına batırsalar keşke.
Devlet tarafında iğne batırılacak tek husus bu karavanları satış ve kullanım aşamasında tabii ki esas yollarda giderken kontrol etmeyen birimler içindir.
Bence bu eksiklikte şimdiye kadar özellikle çekili karavanların yollarda olmayıp yazlık olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Yollarda neredeyse hiç çekili karavanın olmadığı bir ortamda bu işle ilgili olması gereken birimler konuya vakıf olamamışlardır.
Eskilerin deyimiyle üreticiler açısından "Köpeksiz köyde deyneksiz gezmenin" rahatlığı budur.
Türk karavancılığı açısından; hep beraber daha iyiye, daha güzele.
Sevgi ve saygıyla.