Çekme Karavanim Baglandiginda Aracimin Arkasi Havaya Kalkiyor?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mrock Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,309

mrock

Yeni Üye
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Merhabalar, cekme karavan hususunda daha cok yeniyim.yaklasik bir hafta oldu hollanda mali 650 kg civarinda bir cekme karavan aldim ve aldigim gun karavanla ilk uzun yolumu yaparak eve getirdim.Uzun yolda seyir esnasinda 80 km/h ustune ciktigimda genelde yalpaladi karavanim.Bilhassa bir tanesi cok sertti ve kalbimden asagi sicak sular dokuldu resmen.Yol bos oldugu icin önümde 80 km/h hizla giden kamyonu sollamaya ciktim.hafif bir egim vardi ve benim hizimda 85 km/h civariydi.tam solamayi bitirirken direksiyon dalgalanmaya ve dikiz aynamdan karavanin bayrak gibi yalpalamasini gordum.ilk basta ayagimi gazdan cektim ama siddetle devam etti yalpalamaya sonra karavan yoluna girsin diye korkarakda olsa once bir fren duzelme olmayincada gaza bastim biraz.yoldaki araclarlarin hepsi yavasladi ve benim 1950 lerin rock n roll twist yapar halimi izlediler.direksiyonu sikica tuttum ve yaklasik 60 km/h hiza dustukten sonra tekrar yoluna girdi karavan.bunun gibi olmasada ufak capli bir cok yalpam oldu. Acikcasi bu isten gozum korkmustu zira esim ve cocugum aractayken ayni seyleri kesinlikle yasamak istemem. Formlari arastirdigim kadariyla cekme karavani dengeli yuklemek ve pilot tekerin ustune ortalama 50-70 kg bir agirligin binmesi gerekiyormus.fakat durum benim karavanimda hicte oyle degil.karavanim tek dingilli ve denge ayaklarini indirdigimde pilot tekerim en alt seviyede bile olsa karavan sahlaniyor ve ceki topuzuna koymak icin elimle sahlanan karavani basip kitliyorum.hal boyle oluncada kilit kitlenir kitlenmez aracimin arkasi havaya kalkiyor.tahmimce kollarimla bir 20-25 kg yuk verip topuza oturtuyorum.bu durumun ters oldunu anladim ve yalpalamanin bundan kaynaklandigini dusunuyorum.karavanin en arkasinda tezgah altinda bulunan 14 kg.luk tupu 2 kg.lik piknik tupuyle degistirdim.fakat arkada mutfak ve banyoda 15 kg kaset tuvalet olmasindan dolayi hala on topuza basacak bir agirlik dengesini yakalayamadim.son care olarak asansorlerde kullanilan agirliklari karavanin onunde bulunan dış sandik kisminin icine koyacagim.Sizin tecrubelerinize siginarak dogru bir is yaptigimi dusunebilirmiyim?simdiden tesekkurler.
 

Karavanın içeriden ön tarafa doğru olan kısmına ağırlık koyabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam çeki demiri ne max 90kg civarı basması gerekir. Siz bunu 50 -60 kg basacak şekilde ayarlarsanız aracinizin arkasının sağlanmasını önleyebilir ve arka tekerlerin daha stabil bir şekilde yere basmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada karavaninizin çeki sistemi frenli mi yoksa düz mü? Karavanın dingili torsiyonlu mu yoksa makaslı mi? Karavan lastik basınçları doğru mu?

Wi-fi veya Mobil Bağlantı ile Bir Şekilde Gönderildi.
 

Bahsettiğiniz durum çok garip geldi;avrupa malı bir karavanın bu şekilde dengesiz olarak üretilmiş olması pek muhtemel değil. Acaba sonradan ön kısımdan bir ekipman çıkarılmış olabilir mi diye düşünmeden edemiyorum.

Bununla birlikte yalpalama sorununuz bence karavanın ön-arka ağırlık dağılımı ile doğrudan ilgili değil.

-Düşük lastik basıcı ya da lastiklerin farklı basınçlarda olması yalpalamada birincil nedendir. Lastik yanağındaki ibarelere bakın ve Max PSI değeri neyse (40-45-55-65 PSI) gibi) lastik basıncını ona ona göre ayarlayın
-Yol ve hava durumuna göre (yanal rüzgar/viyadük geçici/yanınızdan geçen otobüs ya da kapalı kasa tırlar vs.) özellikle 80 km/h sonrası yalpalamaya neden olur. Siz 80 km/h'ı geçmemeye çalışın. Normalde bu uygun bir hızdır.
-Aracınızın ağırlığı karavanın en az 1.5 katı olmalı. Eğer 650kg diyorsanız aracınız muhtemelen en az 2 katı ağırlıktadır ama karavanın ağırlığını bir kontrol edin tekrar.
-Stabilizatör kullanmanız durumu iyileştirecektir (AL-KO AKS 2000 ya da Winterhof).

Durduğunuz noktada karavan şaha kalkıyorsa ön tarafa (kargo bölümü var mı?) kum torbası falan koyabilirsiniz. ama bana hala garip geliyor durum. Aldığınız kişiyle bir görüşün bence; tarihçesi neymiş bir bakın..

sevgiler,
 


Aşağıdaki videoda tam olarak bahsettiğin ağırlık dengesizliği nedeniyle oluşan salınımdan bahsediliyor.

 



Cekme karavanim dingilli ve seyir esnasinda da calisan frenli sistemdir.2010 yilinda kupasi bastan revize edilmistir.resimlerde de goruldugu gibi karavanin kuyruk kismina dogru bir meyillenme var.ceki demirini kaplinden ayirdigimda arka ayaklarini onceden acmazsam indirmemissem direk sahlanacak pozisyonda
 

Eğer avatarinizdaki karavansa ön tarafa ağırlık koymadan salinimi almanız mümkün görünmüyor. Bir foto gorebilseydik daha iyi yorum yapabilirdik. Bu arada önceki mesajimda yazdığım gibi çeki demiri ne 50kg civarı basması gerekli

Wi-fi veya Mobil Bağlantı ile Bir Şekilde Gönderildi.
 

Tam yandan fotografini cekmemisim malesef

20160601_154821.jpg
 

Anlaşılan ağırlık dağılımının salınım üzerindeki etkisini küçümsemişim.

Bu arada bu fabrikasyon bir karavan mı yoksa el yapımı mı. Bu açıdan dingil ortaya çok yakın gözüküyor

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 




Aracim chevrolet aveo 1.4 otomatik lpgli ve 1250 kg. Civarinda.karavanim hollanda mali cheteau modeli gumrukten kurtarilmis ve resterasyon gormustur.
 

dingil ve şasi orjinal olabilir ancak üst yapı ciddi tadilat görmüş ve ağırlık dağılımı bozulmuş belliki. Şaseciye gidin ve dingili biraz öne aldırma olanağı varmı usta incelesin. üst yapı tadilatı yaparken tekerlek için yan panelde yer açılmamış olması avantaj olabilir, bu yöntemle karavanda denge sağlanmadan yola çıkmayın.
 

dingil ve şasi orjinal olabilir ancak üst yapı ciddi tadilat görmüş ve ağırlık dağılımı bozulmuş belliki. Şaseciye gidin ve dingili biraz öne aldırma olanağı varmı usta incelesin. üst yapı tadilatı yaparken tekerlek için yan panelde yer açılmamış olması avantaj olabilir, bu yöntemle karavanda denge sağlanmadan yola çıkmayın.
Bir yanlışlık var eğer dingil ile oynanabilecekse öne değil biraz arkaya alınması gerekir ki çeki kancasina yük binsin arka teker ile karavan dingili arasındaki mesafe artsın

Wi-fi veya Mobil Bağlantı ile Bir Şekilde Gönderildi.
 

İç kısımda çamurluk çıkıntıları yoksa dingili biraz geri çektirmeye çalışın,her seferinde ön tarafa ağırlık ayarlamaktan daha iyi bir çözüm olabilir.Su debonuz eğer varsa karavanın neresinde kalıyor.
Güngör hocam karavanın önünün kalktığından bahsediliyor,bu nedenle dingilin birazdaha arkada olması sorunu çozmezmi yoksa benmi yalnış anlıyorum
 

Tekerlek davlumbazlarinin cikintilari dingili arkaya almaya engel olabilir.su depolari dingilin tam ustunde ve bos olarak duruyor.zaten uzun yolda doldurcagimi sanmiyorum.Ön tarafa 40 lt.lik musluklu bir plastik su bidonu baglayip agzina kadar doldurursam hem dengeyi saglamis olurum hemde karavan disinda bir el yikamaya bir su kaynagi kazanmis olabilirim.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,823
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst