Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ozkanakar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,143
Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

Çekme karavanlar ülkemizde genellikle kampinglerde sabit konaklamalar için düşünüldüğünden yaşam aküsünün, aracın alternatöründen şarjı konusuna pek önem verilmez.

Yapılması gereken, alternatörden karavann seyir lambaları için kullanılan elektrik soketine uygun kablo kalınlığında bir hat çekmektir. Bu hattan alınacak akımla yolda giderken çekme karavanın yaşam aküsü şarj edilebilir. Yurtdışında bu iş için kullanılan çoklu bağlantı soketleri mevcuttur. Ancak bu sistemde kablo uzunluğu nedeniyle kayıplar kaçınılmazdır. Yöntemi pratikte kullanan birilerine hiç rastlamadım. Çekme karavan konusunda tecrübeli ağabeylerimiz bu konuda daha doyurucu bilgiler verebilir.

Sürekli seyir halinde olmayacaksanız uygun büyüklükte bir yaşam aküsü ve dışarıdan alacağınız elektrikle aküyü şarj eden küçük bir cihazla bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Elektrik alamayacağınız ortamlarda güneş paneliniz yoksa jeneratör kaçınılmaz olur.
 

Etiketler
Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

omnitemporal' Alıntı:
kusura bakmayın,çok yeniyim bu işte,araçla giderken çekme karavandaki akü nasıl şarj olacak,aküyü redresöremi bağlayacağız ,onu arabaya nasıl takacağız,anlamadım
Benim de çekme karavan tecrübem yok ama genel elektrik bilgisi olarak yanıt vereyim.

Bu sorunun tek bir çözümü yok her iki dediğiniz şekilde de yapılabilir.

En kolayı aracınızdaki aküden bir hat çekerek çekme karavana ulaştırmak ve bu hattın ucuna yaşam akünüzü bağlamak. Mesafe uzun olacağından, kablo kesitini kalın tutmalısınız. Bu kablonun araç aküsüne yakın noktaya bir sigorta ve anahtar ya da röle koymalısınız. Aracınızı çalıştırdıktan sonra bu anahtar/röleyi devreye alıp yaşam aküsünü şarja alabilirsiniz. Bu esnada karavanda buzdolabı gibi üniteler de çalışıyorsa, gerilim düşümü nedeniyle akü şarjında sorun yaşama olasılığınız var. Bunu engellemek için kablo kesitine dikkat etmelisiniz.

Bir başka yöntem de invertör/redresör yöntemi ama bu yöntemi izolasyon sorunu nedeniyle çok önermiyorum. Bu yöntemde araç ile karavan arasındaki bağlantılarda ve kablolarda izolasyon ve su geçirmezlik gibi unsurlar büyük önem taşır. İnvertörle gerilimini yükselttiğiniz gerilimi karavanda tekrar redresörle düşürebilirsiniz. Bu yöntemi aküyü şarj edememe durumunda önerebilirim.
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

ferhat bey teşekkür ederim,araçtan karavana kesit alanı yüksek kablo çektirebilirim,böylece hem araçtaki aküm hem yaşam aküm araç çalıştığı zamanlarda şarj olur,ama anlamadığım şu mesala aküleri 4 er saat kullandım ,arabayı ne kadar süre çalıştırırsam aküler yine 4 er saat kullanacak kadar şarj olur,yarım saat yeterlimi,yoksa şarj dinamosunumu daha hızlı şarj etmesi için değiştirmeliyim,araba aküm 60 amper,yaşam aküsü olarak 60 ampermi alayım,yoksa 105 likmi alayım,105 lik alsam,bu durumda 60 lık akü ölürmü,forumda böyle bilgiler var
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

omnitemporal' Alıntı:
ferhat bey teşekkür ederim,araçtan karavana kesit alanı yüksek kablo çektirebilirim,böylece hem araçtaki aküm hem yaşam aküm araç çalıştığı zamanlarda şarj olur,ama anlamadığım şu mesala aküleri 4 er saat kullandım ,arabayı ne kadar süre çalıştırırsam aküler yine 4 er saat kullanacak kadar şarj olur,yarım saat yeterlimi,yoksa şarj dinamosunumu daha hızlı şarj etmesi için değiştirmeliyim,araba aküm 60 amper,yaşam aküsü olarak 60 ampermi alayım,yoksa 105 likmi alayım,105 lik alsam,bu durumda 60 lık akü ölürmü,forumda böyle bilgiler var
Farklı akü kapasitelerini birlikte şarj etmenin nasıl bir problem oluşturacağı konusunu bilmiyorum. Neden ölsün ki. ??? Mantıklı bir açıklaması olması lazım. Her akü şarj geriliminden ihtiyacı olan kadar akımı çeker alır.!
Akünüzü ne oranda tükettiğinize bağlı. 4 saate 10Ah tükettiyseniz 30dk-60dk zarfında boş akü için, yerine koyabilirsiniz. Dolu akü için daha uzun sürer. Bir de akünüzün kapasitesinin ne olduğu da önemli.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=10267.180
sayfasında sorunuzla ilgili yanıt vermiştim.

"Her zaman için kullanabildiğiniz en büyük kapasiteli aküyü karavanınıza takınız. Pişman olmazsınız. Büyük akünün daha uzun sürede boşalmasının yanı sıra başka avantajlarıda var. Bunlardan en önemlilerinden birisi şarj süresidir. Aküler boşken daha hızlı şarj olurlar. Büyük akü ise aynı zamanda daha fazla enerji depolamış olur. Örnek olarak Oerlikon marka akünün kataloğuna göre 200Ah akünüz olduğunu ve 30A ve 14.1V altında şarj ettiğinizi düşünelim. Akünüz 4.9 saatte %70 doluluğa, 5.6 saate %80 ve 7.7 saatte %100 doluluğa ulaşır. Yani şarj etmek için 5 saatiniz varsa, akünüzü %70 doldurabilirsiniz. Bu değer 200Ah akü için 140Ah doluluk, 150Ah akü için 105Ah doluluk demektir. Yani aynı sürede daha cok enerjiyle doldurabilirsiniz."

Siz 105Ah'lik aküyü tercih edin. İki akünüzü zaten sadece şarj amaçlı birbirine bağlayacaksınız. Kamp esnasında iki akünüzü anahtar veya röleyle ayırmalısınız.
Bana göre aracınızın şarj dinamosuyla akü şarj etmeye çalışmak da masraflı bir yöntemdir. 50-100 kW gücündeki aracınızın motoruyla 1kW gücündeki şarj dinamosunu çalıştırıyorsunuz. Ama mecbur kaldığınızda uygulayabilirsiniz. Bunun yerine sessiz bir jeneratör alıp onunla şarj etmek (redresör aracılığıyla) daha iyi bir çözüm. Ya da güneş paneli, yakıt hücresi vs. kullanabilirsiniz.
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

ABD deki amcalar işin suyunu çıkarıp mikrodalga, fırın öküz kadar buzdolabı vb. kullandıklarından çekme/alkovanlı karavanlarında genelde aşağıdaki ürünü kullanıyorlar... (Yada Kipor yerine Honda)

http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-jeneratorler-benzinli-kipor-kge-3500tc-dijital-sifir-ayarinda-super-sessiz-34444627/detay

Karavanında yeri ve bu tarz büyük jeneratöre ihtiyacı olanlar vardır belki diye yazdım ilanı, sıkı pazarlıkla daha ucuza da alınır diye tahmin ediyorum... (Satan kişi sürekli iniyor fiyatı, 2200 den başladıydı galiba )
 



Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

eurostar 200 amper gel akü ve black decker 30 amper akü şarj cihazı ile çekme karavanımdaki enerji sorununu çözdüm,hafta içi evimin bahçesinde şarj ediyorum,hafta sonu herşeye yetiyor,arabanın aküsüne hiç dokunmuyorum
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

akü ile şarj aletine kadar para verdiğinizi öğrenebilir miyiz? 200amper akü normal kullanımla kaç gün gider( buzdolabı, ısınma veya soğutma, laptop, ışıklar vs.)
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

200 liraya aldım,200 amper akü bana tüm hafta sonu yetiyor,daha fazlasını deneyemedim,pazartesi işe gittiğim için
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

bilgi için teşekkür ederim. Kullanacak kişileri aydınlatmış oldunuz. :D

Saygılarımla CAN...
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

black decker şarj cihazınız kurşunlu akü veya jel akü ayrımı yapıyormu yani her türlü aküyü şarj edebiliyormu.
 



Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

Coşkun Bey, ayırımı yapan şarj cihazları çok pahalı. Esasında bir tane bulmamız lazım. Genelde herkes çıkışını 13.8 Volta ayarlayarak SMPS güç kaynağı kullanıyor. Bunların fiyatları düşük tabii, 30 amperleri 100-150 TL arası.
 

Ynt: Çekme Karavanda Enerji Sorunu?

valla ben bu akü şarj cihazını alırken çok araştırdım,jel aküye çok para verdiğim için ve jel akülerin şarj dinamiğinin farklı olduğunu bildiğim için,akü şarj cihazları ikiye ayrılıyor akıllılar ve akılsızlar,bu akıllısı,taktığın akü tipini algılıyor ve ona göre şarj ediyor,jel aküyüde şarj edebiliyor,bunlar benim araştırdıklarımdan öğrendiklerim,yanlışta olabilir,daha iyi bilgisi olanlar düzeltebilir,saygı duyarım
 

Herkese merhabalar;
Yaptırmayı planladığım yerli çekme karavanımda enerji sorunu yaşamak istemediğim için yapmak istediklerimi ve sorularımı size danışmak istiyorum. Yazılanları okuyorum, bir kısmını anlıyorum fakat bir kısmı havada kalıyor. Bu sebeple yardımlarınız benim için çok önemli.
  1. Avrupa dolap düşünmemin sebebi arıza yapma olasılığının ev tipi ya da büro tipi buzdolaplarına oranla düşük olmasıdır. Bu konuda benimle hemfikir misiniz?
  2. Çekme karavanımı kamp dışı elektriksiz yerlerde sıklıkla kullanacağım.
  3. Elektriksiz yerlerde kullanacağım için aşağıdaki buzdolaplarından birini satın alıp taktırmayı planlıyorum. Bu buzdolağlarından hangisini alırsam en az sıkıntıyı yaşarım?
  4. Yukarıda yazmış olduğum dolaplardan herhangi birini aldığım takdirde çekme karavanın dışına buzdolabının fanları için menfezleri giriş ve çıkış olarak 2 adet mi taktırtmam gerekiyor?
  5. Karavan üreticilerinden bu dolaplardan birini takmasını istesem bana, menfezi, elektriği ve LPG-Buzdolabı bağlantısını düzgün yapabilirler mi?
  6. Dolaplardan birini aldığımda, 2 adet 130 watt güneş paneli 1000 watt inverter 200 amp.jel akü taktırmam çok mu fazla olur? NOT: Buzdolabı dışında sadece Aydınlatma, Laptop ve telefon şarjları kullanacağım.
  7. Bu yukarıdaki buzdolapları 3 sistem buzdolabı mıdır? Şayet öyleyse bu dolapları ;
    • Kampta 220V
    • Kamp Dışında LPG
    • Hareket Halindeyken 12V ile mi çalıştırmalıyım?
  8. LPG ile güvenlik açısından çalıştırmak istemediğimden dolayı jel akü ve invertör düşünüyorum. Önerir misiniz?
Saygılarımı sunar yanıtınızı beklerim.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Mesajlar
1,522,098
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst