Ynt: Çekme Karavan Yardım
Engin hocam,
kolay gelsin öncelikle,
hafiflik konusunda sitede denemiş arkadaşlar var, hafifliği sağlamak zor iş, metal konularında benden çok daha fazlasını bildiğinizi düşünüyorum, sandviç panal yada fiber kaplama gibi malzemeler hafiflikte size yardımcı olabilir umarım.
benim çekme karavanım fiber gövdeli, 3,80 boyunda 700 kilonun altında geliyor tam boşken.
Şasiyi oluşturuken torsiyonlu dingil ve fren den asla vazgeçmeyin. Makaslı ve torsiyonlu römork kullandım, Palio arabayla hemde. makaslı yaparım diyorsanız baştan vazgeçin emeğinize yazık olmasın.
Geçen yıl taşınırken 20 km falan stabilize yolda gittim karavanla, inşaat sahası idi rölanti 2 ile gittim çoğunu, ona rağmen tezgah dolabının kapısı menteşelerden çıkmış kapak açılıp savrulunca. Makaslı karavan bildiğiniz zıplayarak gider o koşullarda.
tasarım konusunda arkadaşların dediği gibi ağırlık dengelerini de hesaplayarak başlayın. Ön-arka eşitliğine ek, sağ-sol tekere binen yükü de eşitlemeniz gerekecek, ona göre akünün yeri de önceden bilinmeli elektrik tesisatı ona göre olmalı.
Tasarımlarınıza bi de ağırlık ekleyerek deneyin.
kendi tasarımıznı bir karavanda sorunu bulup çözmeniz de daha kolay olur. Benim karavanda led takmaya çalışırken 12 volt lambaların 220 den tek tek trafoyla elektrik aldığını sonradan keşfetmem gibi şeyle yaşamazsınız
2. ci el içi boş çeke karavanlarda satılıyor, onlardan tadilatla kendinize göre tasarlayabilirsiniz, büyük bir aile değilsiniz, büyük bir karavan yapmak görünürde hoş olabilir. karavan uyuyacağınız yer olacak çoğunlukla dışarıda olacaksınız. Ne kadar küçük olursa o kadar kullanışlı olur.
yardımcı olabilceke kadar tecrübeli değilim malesef, dilimin döndüğü kadar fikir vereyim istedim,kolaylıklar saygılar.