Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!
Öncelikle Moderatörümüze teşekkürler!
Karavan donanımınızı ihtiyacınıza göre belirlemeniz lazım. Burada da temel mesele karavanı hangi mevsimde ne kadar uzun süreli kullanacığınızdır. 220V bağımlı bir sistem kurarsanız mutlaka kampinglerde kalmayı düşünüyor olmalısınız. Bu durumda da güneş paneli ve akülere fazla yatırım yapmanın bir gereği olduğunu düşünmüyorum; zaten elektriğiniz olacaktır. Güneş paneli ve aküler kamping dışında konaklamak istemeniz durumunda anlamlı bir yatırımdır. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki konu başlığına bakabilirsiniz:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=85277.msg1273950#msg1273950
1) Geniş banyo-tuvalet bölmesi (hangi firmalar böyle bir seçenek sunuyorlar bilmiyorum)
Genişten kastınız bizimki gibi ise 4.5m altı bir karavanda lavabo ve düş bölümünü ayrı olarak bulmanız zor; toplamda 120x80 gibi bir alanı ayırmak için genelde bu ölçü lazım (Bunu 80x80 banyo/duş, 40x80 lavabo gibi düşünebilirsiniz. Biz Pino 4.25'i sırf tuvalet bölümü geniş diye seçtik. Ancak içerideki mobilyaların yerleşimi ve kullanılan malzemenin kalınlığı vs. nedeniyle benzer ölçüler firmadan firmaya farklı büyüklüklerdeki karavanlarda sunulabiliyor. Genelde 5m altı karavanlarda tuvalet insanı rahatsız edecek ölçüde küçük kalıyor.
2) Dıştan kasetli tuvalet
Kullanmadım ama potti tarzı portatif tuvaletlerin 20Lt pis su hazneli olanları çok pratik. Üstelik şu aralar yeni ve daha rahat/yüksek oturumlu modeller de var. Sonuçta ikisini de çıkarıp dökmek zorundasınız. Kasetli tuvalet sanırım kullanılabilir yerden feragat etmenizi zorunlu kılacaktır.
3) en az 100 Lt temiz su en fazla 50 Lt atık su tankı
100Lt temiz su tankı 2 kişi için mantıklı. Suyu çok tasarruflu kullanırsanız günde 35lt, tasarruflu kullanırsanız günde 50lt, yaya yaya kullanırsanız (bulaşık vs.) günde 80-90Lt arası bir su harcamanız olacaktır.
50Lt atık su tankı ise epey az gibi; bunun 150Lt gibi olması sizi rahat ettirir; aksi taktirde çoğu altyapısı yetersiz kampinglerde sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorum. Tabii ki "atık su" deyince lavabodan gelen suyu değil; sadece tuvalet giderinin bağlanacağı bir tankı düşünüyorum. Lavaboları bağlarsanız 50Lt'yi bir günde doldurursunuz. Tek seferde 50Lt atık suyu boşaltmak için de uygun yer/altyapı gerekir.
O yüzden benim tavsiyem hiç atık su tankı kullanmamak. Lavabo gideri için toprakta yeterli derinlikte (30cm gibi) bir çukur açarsanız toprak bunu emecektir. (Çukur açmazsanız karavanın etrafı çamur olur). Tuvaleti de zaten ayrıca umumi tuvaletlere dökeceğiniz için sorun kalmaz. Ne olursa olsun hem tuvalet hem de lavabo giderini atık su tankına bağlamayın; her gün kara kara düşünürsünüz sonra "bu atığı ne yapacağım diye".
4) tüm ışıklandırma, buzdolabı, hidrofor, ısıtma-soğutma sistemi sadece 220V (bu mümkün mü bilemiyorum?)
Hidroforların 12V olması mantıklı; yolda durdunuz; tuvalete girdiniz; bir elinizi yıkayacaksınız; 220V'a bağlı kalmak istemezsiniz.
Buzdolabınız özellikle 12V seçmezseniz zaten 220V olur.
Isıtma işini 220V yerine bir Webasto/Eberspaecher ile halletmenizi tavsiye ederim. Elektrik bulduğunuz yerde fanlı 1000W elektrikli bir ısıtıcı haydi haydi yeter.
Işıklandırmanızı ise kesinlikle 12V LED bazlı yapın. 200V aldığınız yerde trafonuz 12V ışıklandırmayı destekleyecektir. Zaten normalde akünüzden kullanırsınız.
5) 140 Lt yerli A+ enerji sınıfı buzdolabı (600 TL)
Saatte 60W, günde 720W kadar harcayacaktır zannediyorum.
6) çirkin görünümüne rağmen ısıtma ve soğutma için 8.0000-9.000 BTU arası A sınıfı bir klima. (fiber bir kutunun içinde güneş altında yaklaşık 8 m2 yere yeter mi? tecrübe ne diyor bilemiyorum) (1.800 TL)
Benim kısa bir tecrübem oldu ama verimli değil. Klima 8-9m3'ü anında buz küpüne dönüştürüyor ve çok kısa aralıklarla çalışıyor. Biz rahatsız olduk. Ayrıca gece çalıştırmayı düşünürseniz dış ünitenin gürültüsü nedeniyle keyifsiz bir uykunuz olacaktır.
7) sıcak su için 15 LT termosifon (200 TL)
Genişçe bir banyonuz olduğunu varsayarsak en pratik yöntem bir 15Lt'lik bir kovaya 3Lt sıcak suyu kettle'de veya gazlı ocakta kaynatıp 12Lt soğuk suya eklemek ve eski usul maşrapa ile dökünerek yıkanmak. Her zaman 220V bulurum diyorsanız ne güzel! Ama pratikte çok sınırlayıcı bence.
8) Yukarıdaki sisteme (yaz dönemi Mayıs-Eylül) bağımsız güç sağlamak için güneş paneli sistemi (yaklaşık 5.000 TL malzeme fiyatı) 2x 250 W güneş paneli-şarj regülatörü-2 x 150 Ah jel akü- 1500 W tam sinüs inverter (işçilik dahil değil ne istenir bilemiyorum)
1500W invertör bence büyük; ben 800W-1000W arası bir şeyin yeterli olduğunu düşünürüm. Bu 220V bulamadığınız yerde buzdolabını ve laptop, telefon şarjı gibi aletlerinizi çalıştırmak için yeterlidir. Invertör üzerinden klima ve elektrikli termosifonu vs. çalıştırabileceğinizi zannetmiyorum; bunun için gerekli akü kapasitesi için ayrı bir römork çekiyor olmanız lazım.
Ben size kendi ekipmanımı yazayım: (doğada dört mevsim kamping/220V bağımlılığı olmadan asgari bir hafta istediğim noktada konaklayabilmek için tasarladım)
-Altus 90Lt A+ Buzdolabı (220V / 50W)
-Eberspaecher D2 Airtronic Diesel Kalorifer (12V)
-1x 6kg Piknik Türü (+1 yedek)
-3x 140W güneş paneli
-3x 140Ah kurşun-asit akü
-1300W Waeco tam sinüs invertör
-2KVA Aksa sessiz jeneratör (AAP 2000i)
-20A akü şarj cihazı
Siz isterseniz bir gazlı termosifon'da ekleyin bu listeye; 220V bulamazsanız, aküleriniz de zayıf ise jeneratörü kullanabilirsiniz.
Ama ağırlıklı kamping'de konaklayacaksanız 2x100Ah akü ve 2x100W panel yaz aylarında sizi kamping dışında 2 gün idare eder.
Benim kendi sistemimde yapacağım tek değişiklik 220V buzdolabının kompresörünü 12V Danfoss kompresör ile değiştirmek olabilir (ama daha mantıklı fiyata bunu yapan yer bulamadım). Böylece 1300W invertör'den kurtulup 300W'lık küçük bir invertör ile laptopumu vs. şarj edebilirim. Zira invertörün mü var derdin var.
3 Sistem buzdolaplarına ben soğuk bakıyorum; elektrikle çalıştırınca termoelektrik yapıları nedeniyle çok ciddi enerji tüketiyorlar. Gazlı sistem ise bana hiç güvenli gelmedi. Hem 12V kompresörlü hem de gazlı çalılan bir dolap var mı bilmiyorum ama varsa bile 2-3bin Euro'dan aşağı değildir.