Çekme Karavan ve Donanımlar İçin Yardım..!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sinan Kaleli Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,501

Sinan Kaleli

Ana Kamp
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
0
Merhabalar,
Siteye bugün kayıt oldum. (herhalde yıllar sonra okumaya ara verip biraz da yazmak istediğimden olsa gerek ::smiley: )
bende yakın zamanda gezerek tatil yapma düşüncesine sahibim, uzun yıllar bu isteğimi çeşitli nedenlerle ertelemiştim, şimdi yakın bir zamanda gerçekleştirebileceğimi düşünüyor ve konuları daha derinden hesap kitap yaparak incelemeye çalışıyorum. Son okuduğum Pino karavan hikayesine üzüldüm hala böyle hataların yapılıyor olması gerçekten üzücü bir durum, ama diğer sektörlerin çoğunda benzer kalite ve üretim standardı sorunu var. Ben bunun bir kültürden kaynaklandığını düşünüyorum, bu tip hassas dikkat ve özen gerektiren işler batı kültürünün kazanımı, yani mucitinin gerekli kıldığı şartlar, onların icatlarını bizler üretmeye kalkınca eğer o kültürden gelmiyorsak birşeyler her zaman aksıyor ve tekliyor. Malesef.
 

Uzun bir inceleme süreci sonucunda şahsım adına çekme karavanın bazı konularda motokaravana göre daha avantajlı olduğu düşüncesine sahibim:
- daha geniş kullanım
- günlük yaşamda ikinci bir vasıta sahibi olma mecburiyeti (+ ödenecek ek araç vergileri vs)
- konaklama yerinde bağımsız bir gezi aracının olabilmesi (ki bu önemli hem gezi hem de alışveriş vb için)
- maliyetteki ciddi fark (ortalama %40)
- motor ve yürür sisteminde karşılaşılacak arızalarda bakım süreçlerinde konaklamanın bağımsız kalabilmesi

Bu saydıklarım kişisel tercihlerimin şekillendirdiği durumlar, araç arkasında herhangi bir şey çekmekten rahatsız olacak birisi için doğal olarak bu maddelerin çoğu bir anlam ifade etmeyebilir. ;)
Benim kendi adıma tespit ettiğim ama siz tecrübe sahiplerinin ekleyeceği veya düzelteceği bir madde varsa duymaktan mutluluk duyarım.
 

Çekme karavan almam durumunda içerisinde mutlak surette olması gerektiğine karar verdiğim ancak tecrübesinde bulunmadığımdan dolayı yorumlarınız sormak istediğim hususları sıralıyorum:
2 kişilik bir aile olarak seyahatlerimiz için

1) Geniş banyo-tuvalet bölmesi (hangi firmalar böyle bir seçenek sunuyorlar bilmiyorum)
2) Dıştan kasetli tuvalet
3) en az 100 Lt temiz su en fazla 50 Lt atık su tankı
4) tüm ışıklandırma, buzdolabı, hidrofor, ısıtma-soğutma sistemi sadece 220V (bu mümkün mü bilemiyorum?)
5) 140 Lt yerli A+ enerji sınıfı buzdolabı (600 TL)
6) çirkin görünümüne rağmen ısıtma ve soğutma için 8.0000-9.000 BTU arası A sınıfı bir klima. (fiber bir kutunun içinde güneş altında yaklaşık 8 m2 yere yeter mi? tecrübe ne diyor bilemiyorum) (1.800 TL)
7) sıcak su için 15 LT termosifon (200 TL)
8) Yukarıdaki sisteme (yaz dönemi Mayıs-Eylül) bağımsız güç sağlamak için güneş paneli sistemi (yaklaşık 5.000 TL malzeme fiyatı) 2x 250 W güneş paneli-şarj regülatörü-2 x 150 Ah jel akü- 1500 W tam sinüs inverter (işçilik dahil değil ne istenir bilemiyorum)
kişisel olarak olabilecek ihtiyaçlarım bunlar ancak "tecrübe" ve "kampçılık" bu konuda nasıl bir yorum yapar eksik veya fazlalar nelerdir bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim :smiley:
 

Ancak yazılanlardan anladığım yerli karavanların seyahat kalitesinin oldukça düşük olduğudur, dengesiz bir karavan önünde ne kadar güçlü ve sağlam bir araç olursa olsun bu durumu hem kendisine hem de onu çeken araca sıkıntılar doğurur. Hele konaklama konforunu artırmak için karavanın boyu uzatıldığında herhalde seyahat bir işkenceye dönüşür. Yerli üretim karavanlar için korktuğum en önemli konu budur.
Yolda zorlanmanın karavanın kasasına getireceği stres de kısa sürede çatlaklara, hava ve su almalara kadar uzanacak tamiri keyifsiz sıkıntılara neden olacağını düşünüyorum.
Aslında her şeyi 220 V a bağlamayı istememdeki sebebin temelinde de bu düşünce yatıyor, gazla çalışan bir ısıtıcının buzdolabının teknik olarak yanlış konuşlandırılması ölüme bile götürebilir. Bunun yanışına çok pahalı olan bu 3 lü sistem cihazların bakım ve tamirleri de o derece pahalı ve zaman alıcıdır diye düşünüyorum, ama Arçelik bir dolap yada klima nerede bozulursa bozulsun 1 günde yenilenebiliyor. ;)
Şu anda 5.25 (fabrikanın söylediği gerçeği kaçtır bilemem) boyunda bir yerli karavan önceki mesajımda saydığım eklemelerle yaklaşık 35.000 TL ye mal oluyor, söz konusu elektrik sistemleriyle belki biraz daha küçük Avrupa kalitesindeki bir karavan kaça mal olur ülkemizde hangi firmaların bayileri var? "tecrübe" ve "kampçılık" bu konuda ne öneriyor?
tüm konudan ayrı olarak 6.00 mt çift dingil denge bakımından nasıl bir avantaj sağlar (tek dingile göre) yoksa 4 tekerin kendi arasındaki uyumsuzluktan daha da mı kötü sonuç verir?
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Sinan bey merhaba,

Mesajlarınızı ayrı bir başlığa taşıdım, trek 71 arkadaşımızın açtığı kişisel başlık özelliğinde olduğundan konu için görüşler dışındaki
öneri ve soruları ayırmak gerekiyor. Sizde bu başlığı (başlığa başka isim vermek isterseniz değiştirebilirim) kişisel blogunuz gibi
kullanabilirsiniz.

Karavan ve ekipmanlardaki tercihleriniz sanki çok gezmeyecek kamping karavanı olacakmış gibi hissine kapıldım.

220 V ile donatılmış 6 mt karavan ve çatısı solar panel ile yüklenmiş böyle bir karavanın ağırlığı içinde üreticiden mutlaka kesin
bilgi talep etmenizi öneririm.

Selamlar.
 



Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Öncelikle Moderatörümüze teşekkürler! :smiley:

Karavan donanımınızı ihtiyacınıza göre belirlemeniz lazım. Burada da temel mesele karavanı hangi mevsimde ne kadar uzun süreli kullanacığınızdır. 220V bağımlı bir sistem kurarsanız mutlaka kampinglerde kalmayı düşünüyor olmalısınız. Bu durumda da güneş paneli ve akülere fazla yatırım yapmanın bir gereği olduğunu düşünmüyorum; zaten elektriğiniz olacaktır. Güneş paneli ve aküler kamping dışında konaklamak istemeniz durumunda anlamlı bir yatırımdır. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki konu başlığına bakabilirsiniz:

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=85277.msg1273950#msg1273950

1) Geniş banyo-tuvalet bölmesi (hangi firmalar böyle bir seçenek sunuyorlar bilmiyorum)

Genişten kastınız bizimki gibi ise 4.5m altı bir karavanda lavabo ve düş bölümünü ayrı olarak bulmanız zor; toplamda 120x80 gibi bir alanı ayırmak için genelde bu ölçü lazım (Bunu 80x80 banyo/duş, 40x80 lavabo gibi düşünebilirsiniz. Biz Pino 4.25'i sırf tuvalet bölümü geniş diye seçtik. Ancak içerideki mobilyaların yerleşimi ve kullanılan malzemenin kalınlığı vs. nedeniyle benzer ölçüler firmadan firmaya farklı büyüklüklerdeki karavanlarda sunulabiliyor. Genelde 5m altı karavanlarda tuvalet insanı rahatsız edecek ölçüde küçük kalıyor.

2) Dıştan kasetli tuvalet

Kullanmadım ama potti tarzı portatif tuvaletlerin 20Lt pis su hazneli olanları çok pratik. Üstelik şu aralar yeni ve daha rahat/yüksek oturumlu modeller de var. Sonuçta ikisini de çıkarıp dökmek zorundasınız. Kasetli tuvalet sanırım kullanılabilir yerden feragat etmenizi zorunlu kılacaktır.

3) en az 100 Lt temiz su en fazla 50 Lt atık su tankı

100Lt temiz su tankı 2 kişi için mantıklı. Suyu çok tasarruflu kullanırsanız günde 35lt, tasarruflu kullanırsanız günde 50lt, yaya yaya kullanırsanız (bulaşık vs.) günde 80-90Lt arası bir su harcamanız olacaktır.

50Lt atık su tankı ise epey az gibi; bunun 150Lt gibi olması sizi rahat ettirir; aksi taktirde çoğu altyapısı yetersiz kampinglerde sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorum. Tabii ki "atık su" deyince lavabodan gelen suyu değil; sadece tuvalet giderinin bağlanacağı bir tankı düşünüyorum. Lavaboları bağlarsanız 50Lt'yi bir günde doldurursunuz. Tek seferde 50Lt atık suyu boşaltmak için de uygun yer/altyapı gerekir.

O yüzden benim tavsiyem hiç atık su tankı kullanmamak. Lavabo gideri için toprakta yeterli derinlikte (30cm gibi) bir çukur açarsanız toprak bunu emecektir. (Çukur açmazsanız karavanın etrafı çamur olur). Tuvaleti de zaten ayrıca umumi tuvaletlere dökeceğiniz için sorun kalmaz. Ne olursa olsun hem tuvalet hem de lavabo giderini atık su tankına bağlamayın; her gün kara kara düşünürsünüz sonra "bu atığı ne yapacağım diye".

4) tüm ışıklandırma, buzdolabı, hidrofor, ısıtma-soğutma sistemi sadece 220V (bu mümkün mü bilemiyorum?)

Hidroforların 12V olması mantıklı; yolda durdunuz; tuvalete girdiniz; bir elinizi yıkayacaksınız; 220V'a bağlı kalmak istemezsiniz.
Buzdolabınız özellikle 12V seçmezseniz zaten 220V olur.
Isıtma işini 220V yerine bir Webasto/Eberspaecher ile halletmenizi tavsiye ederim. Elektrik bulduğunuz yerde fanlı 1000W elektrikli bir ısıtıcı haydi haydi yeter.

Işıklandırmanızı ise kesinlikle 12V LED bazlı yapın. 200V aldığınız yerde trafonuz 12V ışıklandırmayı destekleyecektir. Zaten normalde akünüzden kullanırsınız.

5) 140 Lt yerli A+ enerji sınıfı buzdolabı (600 TL)

Saatte 60W, günde 720W kadar harcayacaktır zannediyorum.

6) çirkin görünümüne rağmen ısıtma ve soğutma için 8.0000-9.000 BTU arası A sınıfı bir klima. (fiber bir kutunun içinde güneş altında yaklaşık 8 m2 yere yeter mi? tecrübe ne diyor bilemiyorum) (1.800 TL)

Benim kısa bir tecrübem oldu ama verimli değil. Klima 8-9m3'ü anında buz küpüne dönüştürüyor ve çok kısa aralıklarla çalışıyor. Biz rahatsız olduk. Ayrıca gece çalıştırmayı düşünürseniz dış ünitenin gürültüsü nedeniyle keyifsiz bir uykunuz olacaktır.

7) sıcak su için 15 LT termosifon (200 TL)

Genişçe bir banyonuz olduğunu varsayarsak en pratik yöntem bir 15Lt'lik bir kovaya 3Lt sıcak suyu kettle'de veya gazlı ocakta kaynatıp 12Lt soğuk suya eklemek ve eski usul maşrapa ile dökünerek yıkanmak. Her zaman 220V bulurum diyorsanız ne güzel! Ama pratikte çok sınırlayıcı bence.

8) Yukarıdaki sisteme (yaz dönemi Mayıs-Eylül) bağımsız güç sağlamak için güneş paneli sistemi (yaklaşık 5.000 TL malzeme fiyatı) 2x 250 W güneş paneli-şarj regülatörü-2 x 150 Ah jel akü- 1500 W tam sinüs inverter (işçilik dahil değil ne istenir bilemiyorum)

1500W invertör bence büyük; ben 800W-1000W arası bir şeyin yeterli olduğunu düşünürüm. Bu 220V bulamadığınız yerde buzdolabını ve laptop, telefon şarjı gibi aletlerinizi çalıştırmak için yeterlidir. Invertör üzerinden klima ve elektrikli termosifonu vs. çalıştırabileceğinizi zannetmiyorum; bunun için gerekli akü kapasitesi için ayrı bir römork çekiyor olmanız lazım.

Ben size kendi ekipmanımı yazayım: (doğada dört mevsim kamping/220V bağımlılığı olmadan asgari bir hafta istediğim noktada konaklayabilmek için tasarladım)

-Altus 90Lt A+ Buzdolabı (220V / 50W)
-Eberspaecher D2 Airtronic Diesel Kalorifer (12V)
-1x 6kg Piknik Türü (+1 yedek)
-3x 140W güneş paneli
-3x 140Ah kurşun-asit akü
-1300W Waeco tam sinüs invertör
-2KVA Aksa sessiz jeneratör (AAP 2000i)
-20A akü şarj cihazı

Siz isterseniz bir gazlı termosifon'da ekleyin bu listeye; 220V bulamazsanız, aküleriniz de zayıf ise jeneratörü kullanabilirsiniz.

Ama ağırlıklı kamping'de konaklayacaksanız 2x100Ah akü ve 2x100W panel yaz aylarında sizi kamping dışında 2 gün idare eder.

Benim kendi sistemimde yapacağım tek değişiklik 220V buzdolabının kompresörünü 12V Danfoss kompresör ile değiştirmek olabilir (ama daha mantıklı fiyata bunu yapan yer bulamadım). Böylece 1300W invertör'den kurtulup 300W'lık küçük bir invertör ile laptopumu vs. şarj edebilirim. Zira invertörün mü var derdin var.

3 Sistem buzdolaplarına ben soğuk bakıyorum; elektrikle çalıştırınca termoelektrik yapıları nedeniyle çok ciddi enerji tüketiyorlar. Gazlı sistem ise bana hiç güvenli gelmedi. Hem 12V kompresörlü hem de gazlı çalılan bir dolap var mı bilmiyorum ama varsa bile 2-3bin Euro'dan aşağı değildir.
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,
Benim amacım çoğunlukla kamp dışında konaklamak, kamp içerisinde konaklayarak 1 ay geçireceksem karavanın zaten hiçbir esprisi yok. Elektrik sistemini o nedenle tümüyle 220 düşünmüştüm, 2 x 250 lik bir panel sistemi 9-10 saatlik bir aydınlık süresince A sınıfı buzdolabı ve basit aydınlatmayı karşılayabiliyor. (ki yazın 14 saati geçen bir süremiz var) Bu panellerin getireceği ekstra yük teknik verilerine göre 70 kg bu panellerin besleyeceği 2 x 150 ah akülerin de 70 kg olduğundan yola çıkarsak sistemin getireceği ek yük 150 kg civarındadır. yaklaşık 1000 kg olan bir karavanda söz konusu 150 kg çok mu fazladır? Ya da 70 kg lık bir yük tavan için sıkıntılı bir durum mudur?
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Sıcak su için boiler veya 11lt/dak kapasiteli hermetik şofben düşünebilirsiniz. kamp dışı konaklamalarınız yoğunlukta olacaksa sistemin 12 volt olarak düşünülmesi daha mantıklı olur. Ayrıca 220 volt için kısmen bağımsız kısmende inverter üzerinden çalışan bir sistem kurgulamak son derece kullanışlı olacaktır.
Kalın sağlıcakla
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Sevgili carpediem 69,
sanırım ben henüz kampçı olmadığım için sıkıntımı anlatamadım. :smiley: :smiley: :smiley: karavanda bulunan tüm elektrikli aksamı 220 ye bağlamayı düşünüyorum. Nuri Bilge beyin 200 W panel ve 120 Ah akü ile 3 gün serbest dolaşabiliyor olmasından bakışla benim 500W panel ile 300 Ah aküm hayli yeterli diye düşünüyorum. 500W panel 10 saatte en az 200 W elektrik üretir ki günlük ihtiyaç 200 W'ın altında (buzdolabı, laptop ve birkaç aydınlatmayla beraber sıcak su ve hidrofor) bu sistem teknik olarak doğru mudur? 200 kg kadar bir ağırlık ne boyda bir karavan için sorun olmaz?
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Kamp dışı konaklama için mutlaka 12V !

Bu durumda ben buzdolabını da 12V kompresörlü olacak şekilde seçerdim. 2x250W güneş panelleri epey bir yer tutar; karavanın üzerine bunu monte edebilmek için sanırım en az 5.25m bir karavan olması gerekir.

Panelleri sabit yatık vaziyette takarsanız gün boyu ortalama %50 performans'la çalışacağını varsayabilirsiniz. Bu da yazın etkili 9 saat güneşlenme süresinde kabaca 9x250W = 2250W eder. Günde 2.2KW güç bir karavan için çok fazla geldi bana; ama fazla mal göz çıkarmaz tabii ki.

Yalnız 5.25m bir karavanı her istediğiniz yere rahatça çekebilecek misiniz? Boş ağırlığı 1300Kg olsa; ekipman vs. derken 1600Kg'yu bulur. Bunu çekmek için sağlam bir motora ihtiyacınız var (bence min 140HP). Ayrıca çeken aracın ağırlığının karavana göre daha fazla/dengeli olması lazım.

Bir Range Rover'ın arkasına takarsanız sorun olmaz sanırım; ama binek araçlarda memleketin yokuşunda/bozuk yollarında epey sıkıntı yaratabilir.

Benim naçizane görüşüm gezen karavanların 4.5m'den büyük olmaması yönünde. 4.5m iki kişiye geniş bir tuvalet ve yaşam alanı sağlamak için yeterlidir.
 



Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Sinan Bey,
Benimde kamp deneyimim yok ancak okudukalarımdan anlıyabildiğim kadarını paylaşabiliyorum. Güneş panelleri ile 12 veya 24 volt üretebiliyorsunuz daha sonra inverter ile 220 volta dönüştürüyorsunuz. Dolayısıyla çekeceğiniz güç arttıkça inverter kapasitenizide arttırmak zorunda kalacaksınz bu durumda da inverterin fonksyonlarını yerine getirmek için tüketeceği enerji miktarıda orantılı olarak artacaktır. Forumda pratik kullanıma yönelik paylaşımlar mevcut ancak 120 ah ile 3 gün bana çok rasyonel veya herzaman ulaşılabilecek bir döngü gibi gelmedi ,paylaşımlardan hatırladığım kadarıyla aynı döngüyü yakalamak için asgari 200 Ah akü grubu ve 300 watt panel kullanılmakta tabi sözkonusu değerler seçilen cihazlara ve kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak değişim göstermekte
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Tekrar merhabalar
eğer konuştuğumuz güneş paneli kaynağı 24 saatlik döngüde yeterli geliyorsa kamp dışından neden hala 12V ihtiyacı olsun? kaldı ki her ihtimalde 5-6 günde bir donanımlı bir merkeze uğrayarak 2-3 gün geçirmek insanı dinlendirecektir. :smiley: :smiley: zaten temel olan buzdolabı, akşamları karosenli kamp aydınlatması kullanabilir, lap topu da arabadan şarj edebilirim dolayısıyla 500 W panel ile 300 Ah kuru akü sistemi fazla bile gelebilir,
Ağırlık sorun değil, sadece karavan büyüdükçe arzu ettiğim yerlere girme sıkıntısı yaşarsam ona üzülürüm rahat olsun diye çift dingil 6.00 mt bile düşündüm ama yaşamadan bilinmiyor, karar vermek çok zor.
araç station 850 T5 237 hp (dyno da öyle çıkıyor fabrika verisi 225 hp) 310 nm torka sahip yani ağırlık sorun olmaz arabanın kendisi 1700 kiloya yakın :smiley: :smiley: :smiley:
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Merhaba ,
kampçılıkta karavan içerisinde geçirilen zaman çok kısadır , yemek yaparsınız .yatarsınız ,çok kötü hava koşullarında yemek yersiniz yada gündüz dinlenirsiniz.benim karavanım 3.50 mt inanın imkanım olsa 3 mt düşürürüm. uzun süreli tatilleriniz yaza rast gelecekse sıcak su sistemine ihtiyaç yok . en nihayet ocakta ısıtıp rahatlıkla duş alabilirsiniz bunun için sistem şart değil en elzem ihtiyaç ,su depoları tuvalet,banyo ve enerji.
bendeki enerji sistemi 2x100 panel 2x105 amper jel akü 2012 yılında buzdolabı aydınlatmada kullandım 2013 yılında tv ilave oldu (2013 yılında teknik bir arızadan dolayı biraz sıkıntı çektim )benim kanatim 150x2 panel 300 watta den akü sistemi yeterli olacaktır .12 volt olmasının avantajı , inverter fazlaca para vermiyorsunuz,inverterin harcayacağı enerji size kalıyor birde gece arı vızıltısı gibi inverter sesi dinlemezsiniz.bağımsız gezecekseniz su için hortum ,düşük kot çeşmeler için dalgıç pompa , hepsi bu.
Saygılarımla .

Not . Şayet karavan almadıysanız ,şase ve fren sistemi çok önemli , bilginize.
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Rıza bey cevabınız için teşekkürler,
düşününce söylediğiniz doğru, yatacağız sadece içerisinde o da gece vakti, gündüz bile değil :smiley: :smiley: :smiley:
elektrik sistemini sitenin üyesi B-het mühendislik ile çözüme ulaştırdık, bana düşündüğümden daha iyi bir sistemi şekillendirdi 3 x 150 W panel+3 x 100 Ah akü + dıştan elektriğe de uyumlu 2000 W inverter, böylece herhangi bir akü, panel veya inverter arızasında dışarıdan jeneratör veya şebeke ile ihtiyacımı karşılayabileceğim.
Şimdi karavana karar vermek kalıyor. Yavaş yavaş ona da bir şekil vereceğim herhalde, gitmeyi düşündüğüm yerler gözümün önüne gelince, bir kere çift dingil olmayacağı kesin gibi duruyor,

DSC01241.JPG
 

Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

Sinan Kaleli' Alıntı:
Şimdi karavana karar vermek kalıyor. Yavaş yavaş ona da bir şekil vereceğim herhalde, gitmeyi düşündüğüm yerler gözümün önüne gelince, bir kere çift dingil olmayacağı kesin gibi duruyor,



Bu sözünüze ve gitmek istediğiniz yere bakınca çelişki sezdiğimden size işin uzmanının linkini veriyorum.

http://www.kimberleykaravans.com/off-road-caravans

avusturalya off-road karavan ve imalatında referans diyebilirim,ancak Türkiyede benzer imalatı kendiniz yaptırabilirsiniz.
Çift dingilin arazideki faydasını yine benzer sitelerden araştırarak izlemenizde yarar var.
Klasik anlamda yol karavanlarıyla (yerli yada yabancı üretim) arazide gezmeye kalkarsanız sonucu hayal kırıklığı olacaktır.

Birde bizden örnek olsun inceledinizmi bilmem Arif abimizin el emeği göz nuru.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=79290.0

Kolay gelsin.
 



Ynt: Çekme Karavan Ve Donanımlar İçin Yardım..!

B-het mühendislik

Önder beye güvenin ,o bu işi biliyor ve her zaman yanınızda olacağından emin olabilirsiniz.
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Mesajlar
1,525,370
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst