Çekme Karavan Sonrası Arkanın Çökmesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan colortr Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,740
Değerli bilgi ve fikirleriniz için ikinize de çok teşekkür ederim bence ileriye yönelik güzel bir bilgi konusu da oluştu.
Benim karavanın ağırlık merkezi biraz fazla ön tarafta yaklaşık 100 kg ağırlık biniyormuş ve bunun da ana sebebi tekerlekleri arkaya biraz daha yakın tutarak hareket kabiliyetini artırmak istemişler lakin bu konfigürasyonda akü ve tüm elektronik aksam en öndeki dolapta. Ben öndeki tüm konfogürasyonu arkaya taşıyacağımdan ve lityum akü olduğundan ciddi ölçüde değişecektir keza yukarıda da denildiği gibi kişisel olarak yük dağılımı çok iyi bir şekilde düşünerek yapmak için elimden geleni yapacağım.

Yükseltme konusuna gelirsek tekerlek merkezi arkada olduğundan aracın alçak olması öne ekstra yük bindiriyor.
Yükseltme yapılmadan idare edebilmem mümkün değil ben klasik bir karavancı değilim bolca arazi ve ıssız yere girerim.
Yükseltmenin aurodinamiği bozacağı ve diğer olumsuz yanlarına da sonuna kadar katılmakla birlikte biraz itici gelse de ileri seviye bir sürücü olduğumdan bunu pek dert etmiyorum.

Hem genel düşünce hem de yazdıklarınızı okudum ve hepsine de katılıyorum gerçekten ama şahsen oluşan şartlarda ben bir kaç cm yükseltme yapmak zorundayım gerisi de tamamen yük dağılımını çok iyi şekilde düşünerek dengelemeye çalışmakta.
 

Etiketler
Okumuşsunuzdur , atlayanlar icin;

Ben euro bizi az ezerken, pilot tekeri de bir yere saplanıp kırınca almıştım;
Terazili pilot tekeri..




Karavan firmalarında 100-110 euro civari idi.
 

Araç modifiyesi konusunda çok bilgim yok ama aracı yükselttiğinizde ağırlık merkezini de yukarı çekmiş oluyorsunuz. Sürekli karavan çekmiyorsunuz. Karavan ve ekstra bagaj ağırlıklarınız olmadığı zamanlarda aracın sürüş güvenliğini de göz önünde bulundurunuz. Mesela viraj performansı düşer.

Aracın üreticisi bütün yürür aksamın boyutlarını, dayanımlarını ve diğer ayarlarını kendisi uzun süren çalışmaların ve testlerin ardından belirlediği için sizin 1 cm'lik bir yükseltme yapmanız bile sürüş dinamiklerini ve aracın yürüyen aksamının ömrünü olumsuz yönde etkileyecektir.

Bunun ne kadar önemli olduğuyla ilgili şöyle bir örnek vereyim; Subaru firması bir arabasında önceki modellerine göre ağırlık merkezini 0,5 cm aşağı indirdiğini broşürlerinde övünerek bahsediyordu.

Sizin servisteki usta arkada çökme olmuş derken neresinde çökme olduğunu gözlemlemiş? Eğer süspansiyon elemanları gibi değiştirilebilir parçalarsa belki normal kullanan birine göre daha sık değiştirirsiniz ama sizin sürüş güvenliğiniz etkilenmez. Benim düşünceme göre aracın mekanik aksamı aşırı yorulup kırılma gibi bir tehlike yaratmıyorsa sizin emniyetinizden daha öncelikli değil. Sadece vaktinden önce masraf çıkartır.

Aracınızın ruhsatında yazan azami yüklü ağırlığını aşmadıktan sonra (zaten aşmamalısınız) kısa süreli yolculuklarınız için yükseltme yapmak gereksiz bir önlem gibi duruyor. Dediğim gibi aşınan parçalar zamanı geldiğinde değiştirilir.

Eğer mutlaka bir modifiye gerekiyorsa, aracı yükseltmeden sadece süspansiyon elemanlarını sertleştirerek aracın çökmesini engelleme yoluna gitmeniz daha iyi olur bence. Bu durumda araç yüklü değilken sürüş konforunuz olumsuz etkilenir sadece.
Ben de az once ustami aradim. Bahsettiginiz risklerden bahsettim. Kendisi yaylarin her birinin 4000 tl oldugunu ve degissek bile 1-2 ay sonra tekrar cokecegini soyledi. Zaten arac karavan takmamisken de cokuk durdugu icin yukseltmenin dengeleyecegini ve surus acisindan bir güvenlik riski yaratmayacagindan bahsetti. Kendisi de hem araba ustasi hem de profesyonel off road yariscisi oldugu icin yaylari kesin taktirma kararı aldim. Bir de ben Duster a guvenip de zaten hiz yapmiyorum kesinlikle. Genel kullanimim kamp-karavan ve tingir mingir sehir ici-disi surus seklinde. Saniyorum bu kriterler ve bilgiler kullanimdan kullanima gecerlilik konusunda degisiklik gosteriyor.
 

@colortr ve @selin22 ,
araçlarınıza modifiye yaptırmadan önce ve yaptırdıktan sonraki fotoğraflarını paylaşırsanız bizler için de faydalı olur. Ayrıca tecrübelerinizi de paylaşın lütfen.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Mesajlar
1,523,083
Kayıtlı Üye Sayımız
166,561
Kaydolan Son Üyemiz
Alkan033

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst