tanerer
Kamp II
Ynt: Çekme Karavan ile Yunanistan İtalya Makedonya
Mustafa Bey güzel bir rüya gibi, inşallah diyorum.
Yeri burası değil o yüzden çok detaya girmek istemiyorum ama benim iş hayatında ki tecrübelerimde italyanlar, amerikalılar, almanlar ile de karşılaşıyorum. aruba, liechtenstein da dahil 72 ülkeden ailece görüştüğümüz dostlarımız oldu. Nazi'ler de dahil herkesle konuşurum Türkiye'yi sonuna kadar savunurum. Ama bu söylediklerinize öyle bir açıdan bakmak da mümkün ki tam tersi bir tablo çıkar. Aradaki fark açılıyor mu, kapanıyor mu ben hala anlayamadım.
ilk almanya'ya taşınırken avrupa'dan dönen bir arkadaşım demişdi : "sakın karşılaştırma" . Ben onun tavsiyesine uyamadım. Sanırım şimdilik en güzeli buraların güzelliklerini de almaya çalışarak çalışmak çalışmak.
Selamlar
Taner
mustafayetim' Alıntı:Gelelim İtalyaya.Bu güzel ülkenin belli başlı şehirleri Roma Milano Genova Napoli Floransa Siena Venedik Verona Vicenzayı gezdim.Bu ülke bizden on onbeş yıl ileri.Ancak aramızda uçurum yok.Onlar uçmuş gitmiş biz nal topluyor değiliz.Enseyi karartmaya gerek yok aramızdaki fark kapanmıyacak kadar değil.En azından beni neslim yani şu anda kırk kırkbeş yaşında olanlar emeklilik yaşlarında bu ülkeyi solladığımızı görecekler.Neredenmi biliyorum bakın anlatayım.
Benim akranım olan İtalyanlar şu anda hayatta olmayan dedelerinin ve altmış yetmiş yaşlarında olan babalarının mirasını yiyorlar.Benim on yaşlarında olan oğlum Enes ile italyan akranlarını kıyasladığımda bizim çoçuklarımız onlarla rekabette geri kalmayacaklarını düşünüyorum.Gördüğüm genç İtalyanlar ile italyayı marka yapan dedeleri arasında uçurum var.
Bu italyanların ikinci dünya savaşını gören iki nesil kendilerini feda etmişler.İnanılmaz çalışmışlar.Bir çok italyan markasını Fıatı Pirelliyi Benettonu Ferrariyi dahası aklınıza gelebilecek pek çok italyan markasını doğurmuşlar ve yaşatmışlar.Ancak onlar bu markaları ortaya çıkarırken dünyada bu rekabet şartları yoktu.Onların ürettiklerini üretebilen yoktu ne yaptılarsa satabildiler.
Çin yoktu Kore yoktu Hindistan yoktu ve bir iğneyi dahi üretemeyen bir Türkiye vardı.Hadi bakalım buyursunlar italyan akranlarımız bu konjonktürde 2010 lu yıllarda bir dünya marka üretsinlerde görelim.Onlar çıkabilecekleri en uç noktaya çıktılar şimdi düşüşteler.
Peki bu italyanlar bize nasıl üst düzey teknolojik mal satabilyorlar.Dedim ya bunların dedeleri babaları gerçekten kendilerini feda etmişler kimse üretemezken üretmişler ve muazzam bir sermaye biriktirmişler.Mesala şu an çok popüler olan hızlı trenden örnek vereyim.Şimdi çinliler gelip sizin hızlı tren hatlarınızı yapalım hiç para istemiyoruz size 30 yıllık finansman sağlayalım sonra ödersiniz diyorlar.Çin şu anda kendi halkını çok ucuz çalıştırıp sermaye topluyor.Sonra bu sermayenin avantajı ile mal satmaya çalışıyor.
Hiç üzülmeyin gün gelecek bizde marka üreteceğiz gün gelecek Koç un Grundiği Ülkerin Godivayı Çinlilerin Volvo yu aldığı gibi bir bakacaksınız bir türk firması bu büyük markalarI alacak.
Bu kısa değerlendirmyii Adapazarı Toyota fabrikasında çalışan üst düzey bir yöneticiye sorduğum şu soru ve cevabı ile sonlandırayım.Niye diye sormuştum Japonlar bu fabrikayı Fransa ya değilde Türkiyeye kurdu.Şöyle cevaplamıştı
hastam .Eğer bir fransız işçiye bu hafta sonu mesai kalırmısın dediğinde fransız işçi hayır ben bu hafta sonu alplere kaymaya gideceğim mesaiye kalamam der.
Mustafa Bey güzel bir rüya gibi, inşallah diyorum.
Yeri burası değil o yüzden çok detaya girmek istemiyorum ama benim iş hayatında ki tecrübelerimde italyanlar, amerikalılar, almanlar ile de karşılaşıyorum. aruba, liechtenstein da dahil 72 ülkeden ailece görüştüğümüz dostlarımız oldu. Nazi'ler de dahil herkesle konuşurum Türkiye'yi sonuna kadar savunurum. Ama bu söylediklerinize öyle bir açıdan bakmak da mümkün ki tam tersi bir tablo çıkar. Aradaki fark açılıyor mu, kapanıyor mu ben hala anlayamadım.
ilk almanya'ya taşınırken avrupa'dan dönen bir arkadaşım demişdi : "sakın karşılaştırma" . Ben onun tavsiyesine uyamadım. Sanırım şimdilik en güzeli buraların güzelliklerini de almaya çalışarak çalışmak çalışmak.
Selamlar
Taner