12v buzdolabı kompresörü sipariş vermiştim bayramdan önce. geldi bozuk çıktı. iade ettim. şimdi de yenisini sipariş verdim. İnşallah bu çalışır.
dün de çinden dizel ısıtıcı siparişi verdim.
karavanı yavaş yavaş çin malı ürünlerle donatıcaz bakalım anlaşılan.
çekme karavanımın aküsünü aracımın alternatörü ile şarj edemeyeceğimi anladıktan sonra ben de solar enerji konularını okumaya başladım forumda. okudukça kafam daha çok karıştı haliyle.
öncelikle hiç kimse şu marka akü iyidir, şu marka panel fiyatına göre fena değildir gibi bir öneride bulunmuyor.
sağolsun Mesut Bey'in (evliyaçelebi2 şimdilerde doğrucu davut) gönderilerinden şunu anladım ki;
Türkiye enleminde (panel boyutunuz da birazcık ihtiyacınızın üzerinde ise) mppt şarj cihazına ve monokristal panel e ihtiyaç olmadığını anlamış bulunmaktayım. pwm şarj cihazı ve polikristal panel yeterli görünüyor.
ama netleştiremediğim birçok husus var.
karavanım çekme karavan
12v kompresörlü 90 lt buzdolabı (60w)
dizel ısıtıcı (48w)
hidrofor, led aydınlatma ve tablet - telefon şarjı şeklinde bir donanım olacak
belirli bir rotam yok. karadenize de akdenize de gidiyorum. geçmişte her iki yönde de rotalarım oldu.
dönem nisan-eylül arası denilebilir.
forumda kullanıcılar 200Ah lik akü olmalıdır demişler genelde.
200 lük tek akü daha çabuk dolar deniliyor ancak diğer yandan buzdolabı için ayrı akü daha kullanışlıdır diyenler var.
marka zikreden hiç yok. sanırım marka zikredeni forumdan atıyorlar
yerli markalar var. yabancılar var. vrla var. agm var. efb var. volt var exide var lexron var nova var. mutlu var. var oğlu var.
çok seçeneğin mutsuzluk getirdiğine dair araştırmalar da var
bu akü için 2x170w panel düşünüyorum. poli var mono var. yerli var bir de en çok lexron diye bir marka var.
solar şarj cihazı ne marka hangi model olacak kaç amper olacak hiç bilmiyorum zaten. piyasada 1500 tane şarj cihazı olduğu için benim kafa da 1500.
iki panel iki şarj cihazı iki akü çok mu saçma bir fikir. (buzdolabını ayırmak için)
bir de sistemi kendim kurabilir miyim ya da ankara da kime yaptırmalıyım.
birine yaptırcak olursam biliyorum ki kendi sattığı markaları bana dayatacak..
bir ak sakallı dede çıksa, evladım şu aküyü şu şarj cihazını al şurdaki şu adama taktır dese çok sevaba girer
alternatör şarjından vazgeçmiş bulunmaktayım. aracım 2015 renault grand scenic 1.5 dci. çeki demiri taktırırken karavan fişinin geri vites bağlantısı üzerinden ayrı bir hat çektirmiştim. 2.5 luk tabir edilen kablo ile. ancak bu hattın uzun olması ve kablo kalınlığının yeterli olmaması nedeniyle şarjın mümkün olmayacağını daha önce siz dile getirmiştiniz hatırladığım kadarıyla.Ce
Çeken aracınız nedir?
Alternator/motor starter bataryası/karavanın alternatörden şarjı için.
Karavan içinde buzdolabı ve servis batarya sistemi için montaj yerleşim yerleri elektrik koruma kontrol ekipmanlarının sabitlenmesi, bağlantıları ve tesisat kolaylığı için( fiziksel ağırlık dengelemesi) belirleyin.
Kullandığınız elektrikli cihazları yazmışsınız, sistemin tamamını kendiniz yapacağınız için bazı pratik uygulamaları yapabiliyor olmanız gerekiyor, panel montajından, kablo tesisatları, sigorta ve kontrol cihazlarının montaj ve bağlantılarını doğru olarak yapabilirmisiniz?
cevabınız için çok teşekkür ederim. tüketimlerimizin aynı olması ve sorun yaşamamış olmanız benim için önemli. bu efb aküler sulu aküler ile jel aküler arasında bir yerde teknoloji olarak sanırım? aynı fiyatlara jel aküler de var hatta daha ucuzu da var. ama sanırım iyi marka bir efb bilinmedik bir jel aküden iyidir diye düşündünüz ve bence de mantıklı bir yaklaşım. ürünleri inceliycem.Herkes doğal olarak kullandığı ya da sattığı ürüne öncelik verir.Siz de ki tüketimin birebir aynısı bende de var.Benim kullandığım ve sorun yaşamadığım sistemin linklerini aşağıya atıyorum.Bu arada kurulum çok çok basit,düğme iliklemek kadar basit o kadar yaniHer şey hazır geliyor. 12v 190ah B90 Varta Promotive Efb Marin Aküsü - n11.com , Mc4 Soketli, 5+5 Toplam 10 Metre 6 Mm Solar Panel Kablosu - n11.com , 20 Amper Solar Şarj Regülatörü (en Yeni Patentli Tasarım) - n11.com , 180 Watt Monokristal Güneş Paneli - n11.com
cevabınız için asıl ben teşekkür ederim..
Mustafa bey,
Mono kristal paneller de artık o kadar ucuzladı ki poli kristal panel almanın ekonomik avantajı da dolayısıyla küçülmüş durumda. Bence rahatlıkla mono kristal panel alınabilir.
Fazla panel gücünün, karavanlar için PWM regülatörü yeterli kılabildiğinden bahsedilmişti. Tabi hedeflenen konumların verileri de önemli. Yaz ve güz karavancıları bu açıdan rahat durumda. 2x170 W panelleri kış günleri için düşünmüş olmalısınız ?
Solar regülatörü için prensipte;
* daha sonra panel ilave olasılığı yüzünden kapasitesinin büyük seçilmesi veya en azından elektronik akşamının zorlanarak ısıdan zarar görmemesi için, panel gücünün %20 üzerinde olması,
* mümkünse sıhhatli dolum açısından en az üç fazlı dolum yapabilmesi ve de yine mümkünse,
* karavanın atıl kaldığı mevsimlerde, aracın şarj aküsü için ikinci küçük kapasiteli bir çıkışının olması tavsiye edilebilir.
Özellikle son iki maddeye uymayanların cehenneme gideceği diye bir zorunluluk yok.
Regülatörde display ise kanımca gereksiz. Dolumun olduğunu veya sorunlu durumları gösteren LED ler tamamiyle yeterli. Akım değerini anlık görmek yerine, aslında akünün doluluğunu bilmek gerektiğinden, bilgisayar kadar doğru olmasa da aküye doğrudan bağlı bir voltmetrenin olması çok daha yerinde.
Ben bunları yazarken @makara60 benim de gayet uygun bulduğum kendi kombinasyonunu yazmış. O memnun olduğuna göre sizin de birçok çekincelerinize artık gerek kalmayacak demektir.
Ben de başaracağınızı düşünüyorum. Bülent beyin yazdıklarına dikkat eder ve kullanma kılavuzlarında olması gereken, kablo kesit ve sigortalama bilgilerine uyarsanız sorunla karşılaşma durumunuz olmaz.
Panelleri yapıştırmayla ilgili aşağıdaki adrese bazı şeyler yazmıştım. Gerekirse tekrar sorun. Burada kamu hizmeti yapıyoruz icabında.
İltifatınıza teşekkürler.
Gezenbilir Üyelerine B-HET Mühendislikten Solar Panel Sistem+Akü Kampanyası
Ender Bey şayet buraya yazamıyorsanız tlf.num 0542 6911099 (Kazim) Önder bey'in gönderisi 2019 Ocak olduğu için iletişimi gönderisinin altında B-HET Mühendislik olarak belirttiği telefondan sağlayabilirsiniz. Konunun cevabını özelden alırsanız burada bilgilendrme sini gönderinizin devamı...www.gezenbilir.com
Isıtıcınız ne model ?
.
Neden sildiniz ki ?tekrar olduğu için silindi.
Neden sildiniz ki ?
Tekrar teşekkür etmiş olurdunuz.
Eh açıkcası bizim de hoşumuza gidiyor yani..
Mustafa bey,
biliyorsunuz, şebeke dolum cihazının da sağlıklı dolum yapabilmesi için en az 3 hatta 5 fazlı çalışması beklenmekte. Örnek olarak elektronik kontrollü Ctek daha fazla faz ve akü canlandırıcı özelliği ile bu beklentileri fazlasıyla karşılamakta. Bazı tanınmış markaların elektronik kelimesini kullansalar da fosfatlanmayı önleyici tam doluma ulaştıklarından şüphem var. Ctek’in kullanma kılavuzunu okuyun derim. Onunla ayni özellikleri olduğuna güvendiğiniz başka markalar da olabilir.
Tabi aletlerin çeşitli akü cinslerine cevap vermesi de gerekli.
Kapasite için ise kampinglerde en az 12 saat kalabileceğinizi baz alarak seçim yapın derim. Yani doluma yarısı boşalmış 200Ah akü ile başladığınızda 15 hatta 10 Amperlik dolum cihazının bile yeteceği düşünülebilir.
Ayda bir yapacağınız tam dolum zaten ayrı konu ki onun için iki güne kadar gereksiniminiz olacak.
Panel için de dediğiniz gibi, ancak gerektiği zaman kapasitesini arttırmak daha yerinde olurdu diye düşünüyorum.
İzninizle benim 15/4-30/9 tarihleri arası Akdeniz kıyıları için artık tekrarıyla kabak tadı veren kombinasyonumu bir kere daha yazayım.
~33Ah tüketimim için; 90W solar panelden aldığım enerjimi sekiz senedir 140 Ah jel aküye depolamaktayım. Bu mevsim ve konumlarda güneşin kapris yapması beklenmese de soların tek kazanç kaynağı olduğu durumlarda belki kapasiteyi az da olsa arttırmak yerinde olurdu.
Kısaca; çıkış noktanız benim düşünceme de uyuyor.
.
Resimdeki fişek sigortamıdır.190 Wp 12 volt 1 adet mono panel için hat kısa devre koruma sigorta maksimum DC 20 amper,3 metre uzunluktaki 6 mm2 kesitli kablo, kullanılacak şarj kontrol cihazı minimum 15 AMP.
Paneli 2 adet olarak düşünürseniz !
380 Wp paralel bağlantı mono panel için hat kısa devre koruma sigortası maksimum DC 35 AMP.,3 metre uzunluk için 10 mm2 şarj kontrol cihazı minimum 30 amperdir.
Almayı düşündüğünüz 30 amper kontrol cihazı ikinci panel paralel bağlantı için sınır değerdedir.
Sigortalar çift kutuplu ( +/- ) olarak veya sadece + hat üzerinde belirtilen değerlerde DC özellikte olması gerekir.
Sigorta gövdesi tek panel için 32 amper, sonradan ilave düşünürseniz 50 amper gövde değeri olacaktır.