Çekirdekten Ağaca

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mbyaldiz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,541

mbyaldiz

Yeni Üye
Yer
ANKARA
BİR AĞAÇ YETİŞİR BİR ÜLKE DEĞİŞİR ...

Zirve Dagcilik ve Doga Sporlari Erzurum Temsilcisi Mehmet YALDIZ ve ODTU Uluslararasi Iliskiler Ogrencisi Ozge ERDEMİR tarafindan baslatilan ve butun yurt genelinde uygulanmasi icin planlanan "CEKIRDEKTEN AGACA" projesi hepinizin katilimini bekliyor.Sifir maliyetli olan projenin ayrintilari :

YEDIGINIZ HER BIR MEYVE CEKIRDEGINDE BIR AGAC SAKLI OLDUGUNU BILIYOR MUSUNUZ ?

Daha yasanabilir ve yemyesil bir ulke , daha temiz ve solunabilir bir hava , daha bilincli bir toplum ve yeni nesillere yemyesil bir dünya birakmak icin bugunden bir seyler yapmaya ne dersiniz ? İste size iki firsat.

Birincisi yediginiz kayisi, erik , seftali , visne ,kiraz, igde, armut , elma vb. meyvelerin cekirdeklerini yedikten sonra pencerenizde veya evinizin balkonunda (golge bir alanda ) 3-5 gun sureyle bir gazete kagidi uzerinde kurutmaniz ve sonrasinda bu meyve cekirdeklerini bez veya posetlere koyup depolamaniz ve sonbahar mevsiminin gelmesini beklemeniz gerekmektedir. Ekim icin en uygun zaman sonbahar yagmurlarinin topragi islatmaya basladigi ( Ekim,Kasim aylari ) zamandir. Cekirdeklerin nemli topraga ekilmesi daha kolay olacagindan ilk yagmurlarin yagmasi beklenmeli ve her cekirdegin en fazla 10 cm. kadar derinlige gomulmesi yeterlidir.

Ikincisi de topladiginiz ve depoladiginiz meyve cekirdeklerini toprakla bulusturmak uzere bizlere ulastirmanizdir.Bizlere gonderdiginiz cekirdekler basta Erzurum ve Ankara olmak uzere uyelerimiz tarafindan yurdun cesitli yerlerine ekilecektir.Meyve cekirdekleri ekilirken o bolgenin bitki florasi ve ekosistemi goz onune alinacaktir.

Yapilan bilimsel arastirmalarda dogaya bu sekilde dikilen cekirdeklerin en az yarisinin yeserip agac veya bitki oldugu kanitlanmistir.

Yediginiz meyvelerin cekirdeklerine yapacaginiz en buyuk haksizlik onlari cope atmaktir.
Lutfen meyve cekirdeklerini cop posetlerine hapsetmeyin…

Bizler daha guzel bir ulke ve dunya icin yola ciktik.Katilmaya ne dersiniz ?

Ulkesine ve dogaya duyarli butun insanlarin bu projeye katilmalarini bekliyoruz.

Lutfen bu projenin daha cok kisiye ulasmasi ve insanlari bilinclendirmek adina listelerimizdeki kisilere gonderelim.

"CEKIRDEKTEN AGACA" projesinin linki :

http://www.facebook.com/group.php?gid=112135888825092&ref=ts

Etiketler
Ynt: Çekirdekten Ağaca

şuan itibarıyla konuyu okuyan 32 kişi cevap yazan sıfır.demekki neymiş yeterince çevremize ve geleceğimize önem vermiyormuşuz.bunun yerine şöyle afilli bir araba olsa millet hemen ''güzel araç-hayırlı olsun-şunu nerde yaptırdın vs vs vs ,,gibi yazılarla doldurmuştu linki.neyse ben yinede kimseyi kızdırmayayım en iyiside sessizce köşeme çekileyim.
güzel bir proje daha önce manisada yapıldı ve katılım çok oldu.katılanlara şimdiden teşekürler.

Merhabalar :smiley: Aynı içerikte bir konu daha vardı. Bu konuya duyarlılık elbette önemli. Farklı başlıkları da incelerseniz diğer görüşleri de izleme şansınız olur ;)

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=55305.new;boardseen#new

nursel hanım inceliyorum merak etmeyiniz efendim ;) ben sadece bu tarz konuların daha çok gündemde kalması taraftarıyım.birazcık tarımla ve yetiştiricilikle ilgilenseniz pazardan bişey alamazsınız ve herşeye şüpheyle yaklaşırsınız bundan emin olunuz.sanırım herşeyimiz yapay olmuş ilişkilerimiz bile ::smiley:

Ben kendimi bildim bileli uyguluyorum. Bahçemizde zaten meyve ağaçları mevcut. Geçen senelerde attığım zeytin ve kayısı çekirdeklerinin fidanları bu sene 1 metreyi buldu. Rizede ise evin balkonundan attığımız neredeyse bütün meyve çekirdekleri ağaca dönüşüyor maşallah(vişne, elma, armut, kayısı, erik ne ararsan hepsi çekirdekten yetişme). Ancak çok sık aralıklar ile çıktıkları için seyreltmek zorunda kalıyoruz.

Evet herkezin duyarlı olması lazım şimdi piknik zamanı herkez piknik için dağa ve doğaya ya gidiyor herkez yediği meyve lerin çekirdeklerini gömseler daha çok ormanımız olur bide yaban hayvanlarına yiyecek sağlamış oluruz haaaaaaaaaaa ;)unutmamaklazım nasıl bulduysak çevremizi öyle bırakalım çöplerimizi yanımızda geri getirip çöpe atalım çevremizi temiz tutalım ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR