CB Telsizlerin Ayar Ve Bakımları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan reis28 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,932

reis28

Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil.
Yer
istanbul
arkadaşlar cogumuzda cb telsis mevcut bende bir adet aracta sabit bir adette el cihazı olmak üzere iki adet cb telsizim var yanlız bu telsislerimin bakıma ihtiyacı var sanırım eskilerden aklımda kalmış önceleri telsiz antenlerimize severe ayarı yaptırırdık daha düzgün ve verimli calışmaları için bunun içinde severe metre diye bir cıhaz kullanılırdı istanbul cevresinde bu telsisleri ayarlarını ve bakımlarını yapa bilecek telsiz ustası varmı

Etiketler

Ynt: CB Telsizlerin Ayar Ve Bakımları

Selamlar ,
Anteninizde bir kırılma yada bobinlerinde bir bozulma yoksa yada mesela anten kablonuz , konnektörlerinizde kopuklu ezilme vs yoksa swr bozulmayacaktır .

Bilmeyen arkadaşlar için , SWR : Cihaza dönen güçtür . Her sistemde çıkan wattın bir kısmı cihaza geri döner . Bu fazla olursa ısınmaya ve arızaya neden olur . Haberleşe performansını düşürür .

anteniniz , kablonuz iyi durumdaysa , konnektörler düzgün bağlanmışsa SWR sorunu yaşanmayacaktır . Kontrol edilmesi tabi iyi olur . Ancak kontrol için 40-50 ytl istemeye kalkan uyanık kişi yada firmalara karşı uyanık olunması gereklidir . Biraz takip edilirse piyasadan 25-50 ytl arasına cb SWR/Wattmetre almak mümkün ...

Barış

barış bey bendeki telsisler baya eski model fakat iş gören cihazlar sanki bana cıkış gücleri düşükmüş gibi geliyor swr metre yi bulup alsak ölcümünü yapa bilirmiyiz cıkış güclerinin

Hocam kendiniz tabi yapabilirsiniz ölçümünü bende elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım . Normalde Cb cihazların çıkış gücü 4W ile sınırldır . Tabi bazı cihazlar istisna ...

Düşük gelior derken tam olarak şikeyet nedir? :smiley:

ssbman' Alıntı:
Hocam kendiniz tabi yapabilirsiniz ölçümünü bende elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım . Normalde Cb cihazların çıkış gücü 4W ile sınırldır . Tabi bazı cihazlar istisna ...

Düşük gelior derken tam olarak şikeyet nedir? :smiley:

eskiden ben bu cıhazları 90lı yıların başalarına kadar kulandım sankı o zamanlar daha iyidiler gerci şimdide arazide kulanıyorum bazen cok parazitli calışıyor bazende sesimi duyuramıyorum belkide benimki bir şüpe ama genede telsizden anlayan bir arkadaşın görmesinde fayda var

Evet anlayan bir arkadaşın görmesi gerekebilir . Dediğim gibi cihaz ve anten nedir bilmiyorum ama artık bunlar ucuz sistemler . Bazen ooo bak bunlar offroadcu diye ellerini ovuşturan insanlar olabiliyor , sadece buna karşı bir hatırlatma yapmak istedim cüzdan sağlığımız açısından ;D

Saygılarımla ...

umutkaptan' Alıntı:
izmite yolunuz düşerse ben tüm kontroleri yaparım

tşkler umut kaptan bazen izmitli arkadaşlarla gezilerimiz oluyor görüşmek umuduyla

Sayın reis28 istanbul da telsiz konusunda size ücretsiz yardımcı olabilirim (TA1CO)

icom_ic7000.jpg

icom_ic7000.jpg

kasirga1' Alıntı:
Sayın reis28 istanbul da size telsiz konusunda size ücretsiz yardımcı olabilirim (TA1CO)

cok memnun olurum ben florya tarafındayım görüşelim

Hasan bey işim telsiz tamirciliği değil ama bu işlerden biraz anlarım. cıhazınızı bırakabilirseniz yarcımdı olurum. 05322471926

merhaba
öncelikle herkese iyi günler dilerim
İsmim Aziz
Uzmanlık dalım Haberleşme ve İletişim sistemleri
Telsiz , Radyo, Televizyon, Link, Röle , Uydu, gibi sistemler
öncelikle CB hakkında biraz bilgi vereyim arkadaşlarımızın içi rahat etsin KAZIKLANMIŞ imajı dağılsın
CB AM olarak randımanlıdır
FM olarak görüşmeniz AM kadar iyi olmaz hele şu an için hiç düşünmeyin
Kanallarda meydana gelen parazit ( HARMONİK - PROPAGASYON ) sizi 5 den aşağı göndermelerinizde ( Tüm telsiz sitemleri konuşurken 5/5 denir ama bu esasında 9+30 demektir bu da VUMETRE de 33 DB eder
karşıya parazitli olartak gidersiniz

Anteniniz ve SWR niz iyi ise
Anten Aracınızın Tamponunda bağlı değil ise 9+30
Anten Aracınızın Tamponunda Bağlı ise ve Boyu 2.75 den az ise 9+15
Anteniniz aracın amponunda ise ve Aracınızzın tamponundan şasenize bir ÖZEL KABLO ( 1 Parmak ) çekili ise 9+30
Anteniniz Aracınızın dam kenarında ve onu 2 ADET vide tutuyor ise 9+5 veya 10
Anteniniz Aracınızın Dam Üstünde Kuyruktan 25 Cm geride ve tam ortada ise 9+30
Anten Kablonuz 5.75 Cm den az ise ve Anteniniz sallanıyor ise SWR niz 1.4 den fazla ise 9+ ( değişken )
olma ihtimalleri % 99 dur.

Gelelim 2. konuya SWR için bir SWR metre veya bir arkadaşınızdan
6 bant President JAKSON
10 Band President Lincoln
10 Band Midland alan 555
10 Band President Hamilton
10 Band President George bulmanız ve Anteninizin SWR ayarını yapmanız gerekir

Bundan önce Telsizinize gece Bakın
Aracınız STOP edilmiş iken
Mandala bastığınızda Gösterge lambasına bakın Lamba eğer söner gibi oluyor ise
SWR niz 1.4 den fazladır ve Cihaz her an yanabilir hele hava yağışlı ise
SWR niz 1.1 - 1.2 - 1.3 olabilir eğer kullanmayı bilirseniz 2.8 dahi olabilir ama kesinlikle CİHAZI örtmeyin

Gelelim 3.Konuya
Aracın çalışma sesi ( BENZİNLİ ) Distirübütör sesidir
yani ateşlemenin sesini ( ARK ) parazitini alır
Bunu önlemek için FORD ( FOMOCO ) İpekli distirübütör kablosu alın ve Takın...
Ve Meksefenizi belirli zamanlarda değiştirin hatta ÖNÜNe direnç koyun

Saygılarımla Aziz A.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR