cb çatı anten montaj

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan idjcondor Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,344

idjcondor

Yeni Üye
merhabalar;

cb konusunda yeniyim teknik olarak biraz eksiklerim var o yüzden sorunumu buradan paylaşmayı düşündüm;

çanakkale merkezde 4 katlı bir apartmanda oturuyorum çatıya 5/8 anten takmak istiyorum anteni direk çatının üzerinemi takmalıyım yoksa çatıdan 2 metre yükseltip onun üzerinemi takmalıyım, yerden yaklaşık 23,5 metre oluyor direk çatı üzerine taktığm takdirde diğer bir sorumda yıldırım konusunda bir sıkıntı olurmu ?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Ynt: cb çatı anten montaj

Merhaba idjcondor;
Öncelikle geçmiş yazılarımdan alıntı yaparak antenle ilgli kısa bilgi geçerek yardımcı olmaya çalışayım.

CB cihazlarında antende verim tam dalga boyudur. Ufak bir örnekle açıklamak istersek;

Antenboyu(lambda,λ)=Elektromanyetik dalganın boşlukta yayılma hızı(300000km/sn)/Frekans(khz cinsinden)
λ=300000/F formulunde frekansı yerine koyarsak (CB bandı 27 mhz olarak geçer,27205khz olarak alırsak)
λ=300000/27205 , λ=11.02 metre çıkar. Bu tam dalga anten için boydur. Yani siz CB bandında 11.02 metre anten yaparsanız en verimli şekilde konuşursunuz. Böyle bir anteni evlerin çatısında veya arabanın arkasında taşımak mümkün değildir. Bu nedenle tam dalga anten boyunun 5/8 i, 1/2 si veya 1/4 ü alınır. Bu da aşağıdaki boylara denke gelir. (%5 kayıp alırsanız daha sağlıklı olur)

1/1(tam dalga)=11,02 metre
5/8 =6,88 metre
1/2= 5,51 metre
1/4 =2,75 metre çıkar.
Bir anten en az yarım dalga çalışır bunuda unutmamak lazım.

Bazı arkadaşlarımız radyo antenine telsizi bağlasak çalışırmı gibi sorular soruyorlar. Bu anten boylarına göre çalışmayacağını anlayabilirsiniz. Hazır hesap yapmışken.
Power FM 100Mhz dinlemek için anten boyunu hesaplayalım (100Mhz=100000Khz)
λ=300000/100000 , λ=3 metre tam dalga boyudur.Yarım dalga boyu için(1/2)=1.5 metre
1/4(çeyrek dalga boyu için)=0,75 metre yani 75 cm anten yeterli olacaktır.

Telsizde her kanalın frekansına göre anten boyu değişecektir(örnekten anlaşılacağı üzere). SWR ayarı yaparken en çok kullandığınız kanala göre ayar yapınız

Bu kısa :p anlatımdan sonra :smiley: 5/8 anten boyunuz 6,88 metredir. Eğer bu anteninizin radyal denilen yatay şekilde olan uzantıları varsa (onlarında boylarına dikkat ediniz.Tüm metrajlar toplanınca yaklaşık 11 metreye denk gelecektir) 2 metrelik bir borunun üzerinde olması yeterlidir. Eğer radyalsiz bir anten kullanıyorsanız ve dibinde de herhangi bir bobin yoksa tahmin edeceğiniz gibi bu antenin boyunu 11 metreye denk getirmek için anten altına yaklaşık 4 m ye yakın boru dikmeniz gerekecektir.Bu 4 metrelik kısım toprak olarak görev yapacaktır.Antenin basitçe mantığı bu. Anteni çatıya güzelce sabitlediğinizde orta taraflarından uygun bir yerden kalın misina ile sağa sola fazla sallanmasın diye gerdiriniz.En çabuk kırılan antenler 5/8 antenlerdir. Ben bugüne kadar antene yıldırım düşmesi ile ilgili herhangi bir olay duymadım fakat kendimde hep şüphe duyduğum için:smiley: )) fiberden yapılı 1/2 lambda(5,51 metre) anten kullanıyorum. yine sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım. Bu arada yaklaşık 25 metredeki anteninizin rg58 kabloda kaybı çok olacaktır. Eğer imkanınız varsa rg213 kablo kullanınız önce fiyatları araştırmanızı tavsiye ederim.İzmir den selamlar.

Ynt: cb çatı anten montaj

cevabınız için çok teşekkür ederim öncelikle hepsini değerlendirmeye alacağım, bende araştırdım baya bir hiç yıldırımla ilgili bir olay duymadım ama yinede insanın içine bir şüphe düşüyor, kablo boyuna gelince ben şuan binanın en üst katında oturuyorum direk çatı arasından delikle aşağıya indirmeyi düşünüyorum kabloyu o yüzden pek problem olacağını zannetmiyorum ama yinede kablolarada bir bakacağım tekrardan teşekkürler çanakkaleden selamlar..

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,696
Kaydolan Son Üyemiz
BiSQuiT.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR