Ynt: Çanakkale Şehitlikleri ve Gelibolu Gezisi (23-24-25 Nisan 2010)
bu organizasyonun ağırlıklı istanbul bacağıyla ben ilgilendim. gelibolu kısmındaki tüm organizasyon ise kemal abi'deydi. zaten birisi de çıkıp "yardım edilecek birşey varsa elimizden geleni yaparız" demedi. o yüzden yük yine birkaç kişinin sırtına bindi. yaklaşık 1 ay önce bir arkadaşımız iyiniyetiyle bu etkinliğimizi alıp bu platforma kopyalamıştı. üzerine milliyetçilik rüzgarıyla esen bir anzac - mehmetçik kapışması izledik. organizasyonu yapan biz, kavgayı yapan başkalarıydı. birşey yazacak hevesim de yoktu bunlar üzerine. sonrasında her gün plan kendiliğinden yenilendi. anzak koyu'na girişin yasaklandığı telefonla ve valilik'e yazılan yazıyla belli olunca 1 günün yarısı boşalmış oldu. bu boşalan yarım gün de ilk günün boş geçmesi şeklinde değiştirildi.
vosvos'la yola çıkanlar iyi bilirler. mutlaka birilerinin başına birşey gelir, yolda kalanlar olur. haliyle en az 40 yıllık araçlar bunlar. konvoyla, hayatımda gelibolu'na bu kadar hızlı gitmemiştim. kemal abi gelibolu'ludur aynı zamanda. aynı şeyi söyledi: ben ilk kez bu kadar erken geldiğimi biliyorum... konvoy da öyle 3-5 araç değildi. yolda eklemlenenlerle birlikte 30 civarındaydı. şahsen kamp alanına erken vardığım için de hiç üzülmedim. dinlenecek, sahilin tadını çıkartacak, gezecek bolca vaktim kendiliğinden oluşmuştu.
bu etkinliği 4 gruba ayırıyorum. avd, vkod, vw harici karavanlar ve herhangi bir derneğe mensup olmayan vw'ciler. organizasyonuyla, kamp alanına gelen 45'e yakın aracıyla, 100'ü aşkın insanla efektif bir kamp-gezi-paylaşım yapıldı mı bu önemli.
güzellikleri görmeli insan... sabahın 6'sında yola çıkmasak o güneşin doğuşunu nasıl görebilirdik? xxx bir yerde tuvaleti ve elektriği olan sıradan bir kamp alanına (hele de deniz kıyısında) karavan başına 2 gün için 40 lira’dan aşağıya ödeme yapmazdık. belediye ile 2 hafta önceden görüşmeler yapılıp, tuvaletler ve bulaşık yıkama alanlarını sırf biz geleceğiz diye yapılması, alana bizlerden başka kimsenin alınmaması ve de bu görüşmeler/ayarlamalar yapılmasa 40 lira’dan 45 araç olarak 1.800 lira ceplerimizde kalabilir miydi? ilk gün dinlenerek ve serbest gün ile geçirmemizin ertesinde ikinci gün 2 midibüse binip çocuklar hariç 67 kişi 11 noktayı birlikte kendi araçlarımızla nasıl gezebilirdik? o tarihte yoğunluğu ve midibüslerin/rehberlerin burnundan kıl aldırmayan tavrını kişi başı 10 lira ile ve gezilebilecek belki de 15 ana noktadan 11’ini gezerek tamamladık. (abide’ye giremedik grup kararıyla 3 km. kuyruk beklemek istemedik). cumartesi gecesi yaklaşık 75 kişinin katıldığı yemek organizasyonunu sağlamak için mekanla birebir görüşmeler yapmak doğru bir yoldur. telefonla, mekanı incelemeden siparişler vermek, ayarlamalar yapmak en azından bizim harcımız değildir. kaldı ki çok uygun fiyatlarla çok keyifli bir gece de geçirmiş olduk.
ezcümle, organizasyon aşamasında kendi forumlarımızdan (avd ve vkod) telefon numaralarımı yazdım. beni arayan her kişiye gerekli bilgiyi de verdim. buralara üye olmamak, konuyu buraya taşıyan arkadaşların size bu bilgileri vermemesi ne avd’yi ne de vkod’u bağlar. konuyu buraya koyanlar her türlü bilgiyi de paylaşmak sorumluluğundadır.
eksikliklerimizi göreceğiz ve daha sonrasında düzeltmek için çalışacağız. ama güzellikleri görmeden, yapılan emeğe saygı göstermeden, bir arada yaşam kültürünü bunca yıldır taşıyan insanlara bir olay üzerinden eleştiri getirmeyi de reva bulmuyorum. daha iyisini ve programlısını umarım birileri yapar da ben de uzun zaman sonra ayaklarımı uzatarak misafir modunda bir kamp geçirebilirim.