Ynt: çamur lastiği
Değerli Baran34.İyi günler.
Ben de 3 ay kadar önce Feroza sahibi oldum.Aynı soruları sordum.(Feroza-Jant-Lastik) ve (Feroza Lastik basıncı) başlıklarına bakınız.Vardığım sonuçlar şunlardır.
Lastik ve jant tercihi yaparken dikkat edilecek noktaları Kullanım amacı , Güvenlik ,Yakıt tüketimi , Performans , Dayanıklılık olarak sıralıyabiliriz.Aracınızın üzerindeki lastiklerin durumunu (Ebat,Tür,Aşınma -Üretim tarihi gibi) yazmamışsınız.Başlığı Çamur Lastiği olarak açmışınız ve şimdi Asfalt ve Arazide kullanmak istediğinizden söz ediyorsunuz.Üzgünüm ki Böyle bir lastik yok .Arazi lastikleri ,MT lastiklerin asfalt üzerinde özellikle ıslak zeminde son derece güvensiz olduğu belirtiliyor.Arazi lastiklerinin yapabileceği hızlar lastik üreticilerini verdiği bilgilere ve lastik türlerine göre 40-60 en fazla 80 km ile sınırlı bulunmaktadır. Ayrıca uzun yolda olduğunuzu belirtmişsiniz,aracınızın azami hızının 140-150 km olduğunu düşünürsek bu lastikler asfaltta yetersiz ve güvensiz olucaktır. Araç üretici fimasının kullanımına izin verdiği ölçülerin üzerindeki ölçülerde jant ve lastik kullanımı size;aracın mekanik aksamında erken yıpranmalar,yakıt artışı,güvensiz sürüş,yol tutuş ve direksiyon hakimiyetinde güçlük olarak geri dönecektir.Deneyimli arkadaşların affına sığınarak benim size önerim ;günlük kullanımda 4 mevsim AT lastikler ,arazi için ayrıca birtakım jant ve MT lastik edinerek kullanmanızdır.
Saygı ve sevgiler.
Tayfun Sözer