Çadır İçin Paratoner Sistemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bohemperest Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,175
Ynt: Çadır İçin Paratoner Sistemi

düşük seviyede elektrik eğitimi aldım.siz kamptaki frayd çikin çadırınızı bizden uzağa kurun.telefiyatınıza yancı olmayalım.ordan burdan duyduklarıyla ahkam kesenlere alerjim var kusura bakmayın

Etiketler

Alternatif bir "öneri"getirilecek mi merakla izliyorum.

Remember, there is NO safe place outside in a thunderstorm. If you absolutely can't get to safety, this section may help you slightly lessen the threat of being struck by lightning while outside. Don't kid yourself--you are NOT safe outside.

Know the weather patterns of the area you plan to visit. For example, in mountainous areas, thunderstorms typically develop in the early afternoon, so plan to hike early in the day and be down the mountain by noon. Listen to the weather forecast for the outdoor area you plan to visit. The forecast may be very different from the one near your home. If there is a high chance of thunderstorms, stay inside.

These actions may slightly reduce your risk of being struck by lightning:

Avoid open fields, the top of a hill or a ridge top.
Stay away from tall, isolated trees or other tall objects. If you are in a forest, stay near a lower stand of trees.
If you are camping in an open area, set up camp in a valley, ravine or other low area. Remember, a tent offers NO protection from lighting.
Stay away from water, wet items (such as ropes) and metal objects (such as fences and poles). Water and metal are excellent conductors of electricity. The current from a lightning flash will easily travel for long distances

benim eğitim seviyem çok düşük olduğundan anlayamadım.galiba bir iki ufak tefek bilgi var. fotoğraftada internette gördüğü çözümü denemiş arkadaşlar var.kalkmamak üzere kamp uykusuna devam ediyorlar.yıldırım bulundukları bölgeye düşmüş.discovery dede bu aralar sıksık yayınlanan bir toplu fil ölümü belgeseli var.o telefiyatın sebebide "yakınlarına " düşen yıldırım.
aracınız yakınızdaysa en güvenli yer aracınızın içi bu tür yüksek statikli havada

Dead_Cows_Fence2.jpg

Metnin aslı şu linkte bulunuyor: http://www.lightningsafety.noaa.gov/outdoors.htm

Burada da fotoğrafın yanındaki açıklamada 'Lightning struck the fence, and the electrical current traveled along the fence killing the cows. ' demiş. Yani yıldırımın çitlere denk geldiği için inekleri öldürmüş. Bildiğimiz bahçe çiti bunlar. Tahta parçalarını torağa dikip arasına tel geçirmişler. Yatay giden ve toprakla bağlantısı olmayan bir metal. o çitlerin bizim çubuğumuzla benzer bir mantığı yok.

Alternatif önerileri ben de merakla bekliyorum.

benji - benjamin franklin yüzkusur yıl önce öneri diye sunulan yakalama çubuğunu hesaplamış.yakalama çubuğu paratoner değil.
metal aksamdan yıldırıma gel diyecek unsurdan uzak durmak,askeri terminoloji ile hedef küçültmek,çökmek çömelmek ama asla uzanmamak, bulunan düzlemdeki en yüksek en sivri şeyden mümkün olduğunca uzaklaşmak ,araç varsa araç içine sığınmak
statiğin biriktiğini gözlemlemek münkünse bölgeden uzaklaşmak oda bültenlerinde bunlar detaylı anlatılır.amerikayı yeniden keşfe gerek yok.tesla deneylerinde gerilim çok yüksek akım yıldırımla kıyaslanmıyacak kadar düşüktür.1000 voltu geçen gerilimler atlama yapar.tesla deneylerinden esinlenen bazı sahne gösterisi yaanlar müzik grupları bunu görsel amaçlı kullanıyor.bu yıldırımla bunun yapılabileceği anlamına gelmez.kilovoltla şakalaşmak tera voltla mega amperle şakalaşılacağı anlamına gelmez.benzinli aracınızın ateşleme sitemindeki onbinlerce volt öldürmezken şebekedeki 220 volt gebertir.oda bültenlerinde yıldırımın elektrik etkisi dışındaki yan etkilerini okuyabilirsiniz ısı ışık ses .yıllar önce bir futbol sahasına düşen yıldırımın sahanın öbür ucundaki oyuncularda yarattığı şok görüntüleri u tube da mutlak vardır.copy paste seven arkadaş bunla ilgili bir performans yapabilir

Konu iyice karışmış :smiley:
Bir iki sene önce arakadaşla Ankara'nın kuzeyinde Karagölde mangal yaparken bir fırtınaya yakalandık.
Brandamız var diye çok sallamadık. Fırtına iyice şiddetleşti ve yakınlarımıza yıldırım düşmeye başladı.
Normalde yıldırmı görürsünüz yani zigzik çizerek yere düşer. 2-3 saniye onra da gök görültüsü gelir.
Birim durum biraz farklıydı.
Bir anda her yer parlıyordu, yani sadece beyaz bir ışık görüyor oluyorsunuz. sonra da sanki yakınınızda bomba patlamış gibi her yer sallanıyor. kulaklarınız çınlıyor. cigeriniz sıkışıyor. 1-2 saniye nefesiniz kesiliyor.
Ki bu yıldırımlar en az 70-100 metre uzağımıza düştü. Yıldırımın şiddetine göre de değişiyor tabi.

Şimdi Camilere düşen yıldırımlar neden bu kadar "patlamıyor" diyeceksiniz doğal olarak.
bulutlar şehirlerde topraklanacak çok yer bulabiliyorlar. bu nedenle daha az yük taşıyan yıldırımlar oluyor.
Doğada yıldırımlar düşecek yer bulamadıkları için daha yüksek enerji topluyorlar ve bu nedenle daha şiddetli oluyorlar.
Bir dağın tepesinde 3 4 metre bir çubuk dikerseniz bence o cubuktan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
2-3 metre yakınınıza düşecek bir yıldırımın ses dalgası arkadaşın dediği gibi kalın bağırsağınızı boşatlakla kalmaz kalbinizi durdurur. Gök gürüktüsü sesi yıldırımın düşerken havayı ıstması ve sesden hızlı bir şekilde genleşmesini sağlamasından kaynaklanmaktadır. genleşen hava ne çapta etkili bilemiyorum ama bizi epey uzaktan etkilemişti. 2-3 metreden adama ne yapar bilemiyorum. Bence en sağlıklısı araba içerisine kaçmak olur.
Fırtınaya yakalanınca arabayı nereden bulacam diyorsanız da, bence en temizi bir çukur bulup üzerinize branda çekmek olur. bu şekilde arazide "çıkıntılık" yapmamış olursunuz ve şanslıysanız yıldırım sizi bulamaz.

Bu arada paratonerler hiçbirzaman %100 yıldırımı çeker diye birşey yok. Doğa bu istediğini yapabiliyor bazen.

CAN

Anlaşılıyor ki illa çubuk dikeceksen cadirdan uzağa kimsenin olmayacağı bir yere dikeceksin.
Gecen haftalarda kilyos da 2 oda bir salon 3 çadır gördüm. Cadir giriş lerine 1 er adet siyah kaplamali metal cubuk dikmislerdi. Epey yanlış bir uygulamaymis bu bilgiler isiginda.

maalesef internet yaygınlaşması insanları yanlış yamalak bilgilere ,araştırmadan ahkam kesmeye ,okudum anladım hadsizliğine yöneltiyor.forum forum dolaşıp başlık gezip okuyup anlamadan burda budur böyledir diye ders veriyorlar.
kafasını kaldırıp bir paratonere baksa sadece bir çubuktan ibaret olmadığını tepe noktasının altındaki kürenin bir işlevi olabileceğini anlar.sanal sondaja biraz devam etse neden radyoaktif tehlikeli madde ile işlevselletirlmeye uğraşılmış okur.
yere temas edeceği noktayı sadece dikişte teğel öncesi konan toplu iğne gibi saplanmadını görür
yere konan levha perlitle tuzla kömürle mümkün olan en yüksek iletkenliğe neden zorlanıyor vs anlar.parafudur gem kıl tüy nedir .neden her yıl iletkenlik ölçümü yapılmak zorundayız.sok yere bakırı iş bitiyormu
ikna olup uygulayıp laz ruletine sebep olması ihtimalide cabası.millet boşuna meslek liselerine lisans eğitimlerine gidiyor.böyle bilge arkadaşlardan feyz almak varken.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR