BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cygnet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,940

cygnet

Kamp I
Mesajlar
199
Tepkime Puanı
24
4-5.Nisan.012/Çarşamba ve Perşembe günlerini kapsayan 2 günlük bir hem iş hem turistik amaçlı gezi için Bursa'dan başlayıp,1 gece Mudanya'da campervanda yatıp, ertesi akşam eve döndük..
Hikayeye başlarken bir başlangıç notunu eklemek faydalı olur sanıyorum..
Çekme karavan, römork ..vs. çekecek otolara ait çeki demiri prosedürüne değineyim..Bu,en son güncel olaydır.
Çeki demirini otonuza taktırdıktan sonra onunla ilgili aldığınız proje ve diğer tasdikli 7-8 sayfa evrakla beraber TÜV TÜRK'e gidilecek. Aracınızın teknik muayenesi olsa bile "yokmuş" işlemi yapılarak yeniden muayeneye giriliyor...Çeki demiri de dahil muayeneden çıkıldıktan sonra bölge trafik şubesine tasdik için internetten randevu alınacak...Randevu gün ve saatında gidip evraklar verilecek..1-2 gün sonrasına yeni ruhsatınızı almak üzere size gün verecekler...

İşte ben tüm bu işlemlerden sabırla geçerek çarşamba günü yeni ruhsatımı aldım ve doğruca yola çıktık..Bursa'da görülecek işimizi halledip, eşiem benim daha önce(2006 da) motosiklet grubumla gittiğim Cumalıkızık'ı göstermek arzusundaydım...Bursa içinde ki halen bitmemiş kara yolu tamirat ve yenileme işi nedeniyle olmadık yerlerden açılan servis yollarında geçe geçe başımız döndü, bunca önemli bir turistik belde olan Cumalıkızık'a ait mektup zarfı kadar bir tabela göremedik gitti kardeşim yahu. Bu nasıl bir ilgisizlik anlamadım..Sonuçta o berbat yollarda arabayı daha zorlamamak için eşimden özür dileyip gitmeme kararı aldım ve yönümüzü Tirilye'ye çevirdik..

Bursa - Mudanya karayolu, yolun ileri bir noktasında feribot isklesine çıktığından TIR'ından tut her çeşit ağır/hafif araca hizmet verdiğinden olacak ki, yer yer çöküntüler , tümseklerle dolu..80 km hız yaparak 1-2 km gidilemeyecek halde bazı yerlerde..Sonuçta varmak istediğimiz yere geldik.

TİRİLYE : İlk adı Tirilye olan bu belde daha sonra ZEYTİNBAĞI olarak anılmışsa da şimdilerde yine eski adı ile anılmasına karar verilmiş..Buraya geldiğimizde akşamın 16.30 u idi...Hava da hiç Nisan başına yakışmayacak kadar sıcaktı ve üzerimizdeki yelek dahi fazla geldi..Sahilde ki bir çay bahçesinde 2 şer bardak akşam çayımızı yanımızda getirdiğimiz bir kaç parça nevale ile içip , açlık nefsimizi körelttikten sonra Tirilye'de ki sokaklarda gezinip, eski rum evlerinin fotograflarını çekmek istedim..Yıkılacak kadar virane olanların yanısıra restore edilerek yüzüne bakılacak hale getirilmiş olan evler de vardı tabi..
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\NİSAN GEZİİSİ - TİRİLYE SAHİLİ.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\NİSAN GEZİSİ - TİRİLYE EVİ.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\NİSAN GEZİSİ - TİRİLYE SOKAĞI.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\NİSAN GEZİSİ - TİRİLYEDE CAMİ.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\NİSANN GEZİSİ - TİRİLYEDE EV.jpg

Tirilye'de dikkatimizi çeken ve yadırgadığımız bir konu da pansiyon olarak kiraya verilen bu eski rum evlerine ait fahiş fiyatlardı..2 Kişilik odada 1 gece konaklama kahvaltısız olarak 120 TL den başlıyor..20 TL/Kişi de kahvaltı ekleyince 140 TL ye satılıyor..Orada kalacakmışız gibi yapıp,evlerin içini de görmek için 1-2 eve girmeye yeltendik..Birinin merdiven basamakları ahşap ve her basışta gıcırtı geliyor , devam etmeğe korkuyor insan....Diğerinde ise ortam öyle karanlık ki nereye bastğınızıgöremiyorsunuz..Ama fiyatlar 120 TL gecelik..Üstelik hafta sonunda da boş oda bulunamıyormuş..Bu cümle sanırım reklam ifadesi oldu..
Bu eziyete daha çok katlanmamak üzere, havanın da kararması üzerine ayrıldık...Mudanya yoluna çıktık..Geceyi Mudanya'da sahile bakan hoş bir ortamda campervanımızda(Transporter T5) geçirdik.

NÄ°SAN GEZÄ°Ä°SÄ° - TÄ°RÃÂ


NÄ°SAN GEZÄ°SÄ° - TÄ°RÄ°LYE EV


NÄ°SAN GEZÄ°SÄ° - TÄ°RÄ°LYE SO


NÄ°SAN GEZÄ°SÄ° - TÄ°RÄ°LYEDE


NÄ°SANN GEZÄ°SÄ° - TÄ°RÄ°LYEDE
 

Etiketler
Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

Ertesi sabah Mudanya'da ki motorlu araçların sesi ile erkenden uyandık..Kahvaltımızı halledip , şehir turuna çıktık..Önce ki gün buradan geçerken yol kenarında tabelasını gördüğüm MÜTAREKE EVİ ilk ziyaret etmek istediğimiz yerdi ve oraya doğru adımlarımızı hızlandırdık..Bu esnada yağmur da atıştırmağa başladı ama henüz serpiştirirken biz müzeye ulaştık..1922 den kalan bu evi gezerken neden duygulandığımız kısaca anlatayım..
Yaş 64 ama benden de önce Kızıltoprak'da yaşayan babaannemin evi bugüne dek kalsaydı kesin "tarihi eser" sıfatı taşırdı..Sarı pirinçten mamul boru şeklinde ki perde kornişleri , 2 mt yi aşkın uzunlukta ki dev boy aynası ve etrafında ki yaldızlı ahşap çerçeve , kenarlarında yeşil,sarı ve mavi renkli köşeli camları olan sac profil dış kapı , yüksek ahşap tavanlar, yüksek geniş pencereler, kenarlarında işlemeli ahşap trabzan olan bir kaç basamaklı merdiven ve bazı diğer eşyalar ile Mudanya Mütareke evi beni alıp beni babaannemin evine götürdü..Çünkü bu müze evde gördüklerimin neredeyse benzerleri ile ben 10 senemi geçirmiştim..Müzede o odadan bu odaya gidip geldim , gidip geldim..Bir türlü bu evden çıkmak gelmedi içimden.
Yaklaşık 45 dk kaldık müzede..Görevli memur flaşın eşyalara zarar vermesi nedeniyle fotograf çekiminin yasak olduğunu söyledi. Bense gözümün her gördüğü şeyi resimlemeğe hazırlanıyorken bu "yasak"a üzüldüm..Neyse ki müzenin internette web sitesinin olması teselli oldu..
http://www.mudanyamutarekeevi.org
Bu adrese tıklayın ve ufak alanlı ama büyük değeri olan müze evi mutlaka izlemenizi tavsiye ederim...
"Trakya" üzerine Avrupalı ordu konutanları karşısında pazarlık yapan İsmet İnönü'nün de mumya maketini içeren toplantı masası ve o masa üzerinde ki açıklama bilgileri içeren belgeler, bazı soluk fotograflar ilgi çekici idi..
Bitişik odada ki mavi çini mini soba odanın en kıymetli dekoruydu bence.
Tüm evde ki eşyaların oraya nasıl getirildiği hikayesi (görevli memurun ifadesinden) ise çok anlamlıydı...
Evin asıl sahibi bir rus tüccarmış..Ordumuz savaşı kazanınca bu tüccar evi 4 duvar bırakarak kaçınca evde ki tüm eşyalarını alıp götürmüş..Mütarekenin bu evde yapılacağına karar verilince eve eşya lazım olduğundan Mudanya halkı kendi evlerinde ki eşyalardan hibe etmişler , ev böylece donatılmış...Evde bugün kullanılan perdeler ve koltukların kumaşları değiştirilip yenilenmiş , onun dışında ki herşey o tarihe ait..
Müzeden çıkarken hatıra olarak satılan bir kaç anahtarlık alıp ayrılacağımız sırada görevli memur bize " siz burada yabancısınız galiba..Burada görülmeğe değer olarak size (eli ile bir sokağı gösterip) bu sokaktan girip , ileride sola dönün ve şurada gördüğünüz sokaktan çıkarsınız..Bu 2 sokak hep eski rum evleri ile doludur" diye tavsiyede bulundu..Biz de o tavsiyeye uyduk...İşte birkaç kar de o sokaklardan...Mütareke evinin fotografları ile sayfayı doldurmayayım.
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\Kopyası NİS. GEZİSİ - MDNYA - MÜT. ANITI.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\NİS.GEZİSİ - MUD.- U.MUMCU KÜL.MERK.yandan.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\Kopyası (3) NİS. GEZİSİ - MDNY SOKAĞI.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\Kopyası (4) NİS..GEZİSİ - MDNYA RUM EVİ.jpg
C:\Documents and Settings\acer-pc\Belgelerim\Resimlerim\Kopyası NİS. GEZİSİ -MUDN.- ESKİ EVİ.jpg

Mudanya'da bu sokaklardan birinde TV dizisi olarak gösterilen Al Yazmalım film ekibinin çekim faliyet ile de karşılaştık...Fotografladım ama 5 fotograf hakkım dolduğu için gösteremiyorum..ilginç bir enstantaneydi aslında.
Öğleden sonra buradan ayrıldık....Bursa üzerinden önce Gemlik'e sonra da 7 yıl boyunca yaz aylarında tatillerimi geçirdiğim Armutlu kazasına geldik..Oradan da Çınarcık'a...Kayınvalidemin yaşadığı ev 1999 depreminde oturulamaz hale gelince devlet bir avuç para verdi ve ev devlete hibe edildi..O ev daha sonra yıkıldı , yeri bunca zaman geçmesine rağmen boş duruyor, arsa halinde...Çınarcık'ta o depremde önünden geçerken gıpta ile bakıp , imrendiğimiz bir kaç ev yerle bir oldu..Nazarımız dokundu herhalde..O evlerin yerleri halen arsa halinde. Ve Çınarcık'ın depremden önce ki havası da artık yok, yazın..Bu ilçede oturan tanıdığım pek çok kişi evleri sağlam bile olsa ruhları elvermediği için sattılar ve ayrıldılar Çınarcık'tan..Bir çok üzel anımızın olduğu Çınarcık'ta sahilde ki Kaktüs çay bahçesinde bir akşam çayı içip İstanbul yolunu tuttuk.

Bu gezi boyunca yol üzerinde ki benzin istasyonlarında ki yakıt fiyatlarına dikkat ettim...İstanbul'da mazot ünlü firmaların bayilerinde 3,98 TL den satılıyor..Yalova - Topçular arasında ki ünsüz!! istasyonlarda fiyat 3,52 e dek düşüyordu...Ben geçen sene Antalya'dan gelirken Bilecik civarında bir istasyondan 3,38 TL ye mazot alımıştım ve hiç sorun yaşamamıştım..Bu kez de buna dayanarak Yalova civarında ki bir istasyondan 3,55 TL ye mazot alırken pompacı ile sohbet ettim...Onun ifadesine göre Petkimden toptan satışta mazotun litresi 2,55 TL imiş..Bu istasyon bile litrede 1 TL kazandığına göre diğer ünlü firmaların karını düşünün artık.

Kopyası NÄ°S. GEZÄ°SÄ° - MDNYA - MÃÃ


NİS.GEZİSİ - MUD.- U.MUMCU KÜL.MERK.yand


Kopyası (3) NÄ°S. GEZÄ°SÄ° - MDNY SOKAÃÃ


Kopyası NÄ°S. GEZÄ°SÄ° -MUDN.- ESKÄÃ


Kopyası (4) NÄ°S..GEZÄ°SÄ° - MDNYA RUM EVÃ
 

Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

Bursa, Trilye, Mudanya, Gemlik, Armutlu, Çınarcık ... ne güzel yurt köşeleri; paylaşım için sağolun. :smiley:

Tüm bu sayılanları, yetmişli yılların başından bu yana, kırk yılı aşkın bir süredir bilirim. Nereden nereye geldiler, gözlemledim. Bunlardan biri olan Çınarcık, İstanbul'un katkısı ile çok hoş bir yerleşimdi. Depremin ne denli olumsuz yönde etkilediğini biz de gözlemlemiştik. :( Eee yaşamın bir gerçeği de bu işte!... :-X

Cavid Sezen
 

Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

gezmen' Alıntı:
Bursa, Trilye, Mudanya, Gemlik, Armutlu, Çınarcık ... ne güzel yurt köşeleri; paylaşım için sağolun. :smiley:

Tüm bu sayılanları, yetmişli yılların başından bu yana, kırk yılı aşkın bir süredir bilirim. Nereden nereye geldiler, gözlemledim. Bunlardan biri olan Çınarcık, İstanbul'un katkısı ile çok hoş bir yerleşimdi. Depremin ne denli olumsuz yönde etkilediğini biz de gözlemlemiştik. :( Eee yaşamın bir gerçeği de bu işte!... :-X

Cavid Sezen

Çınarcık... İlk kez 1972 yılında gitmiştim. Hayatımın en güzel yazlarını orada geçirdim diyebilirim. Tertemiz havası vardı. Evin arkasındaki kestane ormanlarında az dağcılık (kendimizce ) yapmadık, az çadır kurmadık. Tuttuğumuz istavritlerin haddi hesabı yoktu. Bir çapariye bazen 5-6 tane gelirdi. Akşamları yazlık sinemaların, Çınaraltındaki muhabbetlerin keyfine doyulmazdı. Bursa'dan gelen şeftaliler kasalarla alınırdı. Akşamları İstanbul'dan gelen vapuru yüzlerce kişi karşılar ve vapurdan ilk ineni mutlaka alkışlarlardı. Hey gidi günler hey ;D
 

Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

Teşekkürler Yaşar abi anılarını bizlerle paylaştığın için. Selamlar.
 



Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

İyi günler
Güzel fotograflar ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim
Saygılar
Batuhan
 



Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

Bu rotada gezi yapacak arkadaşlara önerim;
Mudanya-Tirilye arasında ismi şimdilerde Kumyaka, ama eski zamanlarda Siği veya Siğe diye bilinen köye uğramalarıdır.
Eski bir Rum köyüdür, tarihi bir klisesi vardır.
Bulunduğu konum itibarı ile narenciye bahçeleri (eskiden daha çoktu) ile Akdeniz ikliminin yaşandığı ilginç bir yerdir...
Ayrıca dönüş için Bursa şehir içine girmeden şimdiki feribot iskelesinin bulunduğu yoldan ileri devam ederek sahilden Alıntaş, Kurşunlu istikametinde devam edin. Kurşunlu Köyünün konumu ve sahildeki önmeli bir kilise kalıntısını ziyaret edip Gemlik yoluna çıkabilirsiniz.
 

Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

bluedreamms' Alıntı:
Bulunduğu konum itibarı ile narenciye bahçeleri (eskiden daha çoktu) ile Akdeniz ikliminin yaşandığı ilginç bir yerdir...

Sayın "bluedreamms", yöreyi iyi bildiğiniz açık; güzel bir paylaşım, sağolun. :smiley:

Küçük bir eklemeye/düzeltmeye izin verin; Akdeniz iklimi, yalnızca Marmara'da Kumyaka'da görülmez (Yukarıdaki tümcenizden bunu anlıyorum; siz böyle demek istememiş olabilirsiniz belki de...). Tüm Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi kıyıları ve girebildiği ölçüde içlerinde de görülür. Yalnız güneyden kuzeye doğru ilerledikçe (Ege ve Marmara'ya doğru), tipik Akdeniz iklimi değişimler gösterir. Buna, Ege tipi, Marmara tipi Akdeniz iklimi ya da bozuk Akdeniz iklimi deriz. Bu arada, sizin de sözünü ettiğiniz gibi, Ege ve Marmara kıyılarının uygun kuytu köşelerinde/kıyılarında narenciye de yetişir. :smiley: ;)

Cavid Sezen
 



Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

gezmen' Alıntı:
Küçük bir eklemeye/düzeltmeye izin verin; Akdeniz iklimi, yalnızca Marmara'da Kumyaka'da görülmez (Yukarıdaki tümcenizden bunu anlıyorum; siz böyle demek istememiş olabilirsiniz belki de...). Tüm Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi kıyıları ve girebildiği ölçüde içlerinde de görülür. Yalnız güneyden kuzeye doğru ilerledikçe (Ege ve Marmara'ya doğru), tipik Akdeniz iklimi değişimler gösterir. Buna, Ege tipi, Marmara tipi Akdeniz iklimi ya da bozuk Akdeniz iklimi deriz. Bu arada, sizin de sözünü ettiğiniz gibi, Ege ve Marmara kıyılarının uygun kuytu köşelerinde/kıyılarında narenciye de yetişir. :smiley: ;)

Cavid Sezen
Evet bu konuda haklısınız.
Kumyaka bana Akdeniz iklimini daha yoğun hissettirir gittiğim zaman.
Onu kastetmiştm.... :smiley:
 

Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

Yaşar bey güzel bir gezi yazısı olmuş, devamını dilerim, selamlar
 

Ynt: BURSA-TİRİLYE-MUDANYA-ARMUTLU..Mini tur

Tesekkürler Yasar bey, ne Güzel Türkiyedeki Arkadaslarimizda cevredeki sehirleri tanitinca bizimde tanima imkanimiz oluyor cok Tesekkürler.Devamini diliyoruz.

Güzel ve Saglikli geziler dilegiyle.
 






Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Mesajlar
1,523,068
Kayıtlı Üye Sayımız
166,560
Kaydolan Son Üyemiz
yalnisdost

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst