Ynt: Boylu Soylu Yelkenliler İstanbul' da (28-30 Mayıs 2010)
Tarihi yelkenliler boylarıyla, soylarıyla geldiler
Denizcilerin dünyasında “Boylu Soylu Yelkenliler” olarak anılan tarihi okul gemileriyle yapılan yarışlarda ikinci etap tamamlandı.
Bulgaristan’ın Varna limanından yola çıkan teknelerden 19’u dün (27 Mayıs Perşembe) Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na giriş yaptı ve konvoy olarak geldikleri Karaköy Limanı’na bağlandılar. Bir bölümü iise Ataköy’e gitti.
18 Mayıs’ta İstanbul Boğazı’ndan geçip giden Boylu Soylu Yelkenliler, Varna dönüşü İstanbul’da liman yaptı.
Sail Training International (STI) tarafından 53 yıldan bu yana tarihi yelkenli okul gemileri ile yapılan (Tall Ships) yarışların rotasına bu yıl ilk kez Türkiye de girdi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajjansı ile Deniz Ticaret Odası’nın girişimleriyle rotalarına İstanbuıl da dahil edildi.
[attachment=1][attachment=2]
BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU
Yarış 12 Mayıs’ta Yunanistan’ın Volos limanından başladı. İlk etabı iki ayak olarak kat edip Bulgaristan’ın Varna kentine varan tarihi yelkenliler, 24 Mayıs’ta ikinci etap için yeniden start aldı. Bu kez İstanbul'a geleceklerdi.
Yarışın ikinci etabı önceki gün İstanbul Boğazı Karadeniz girişinde tamamlandı. Gemiler Kumköy açıklarındaki demir yerinde toplandı ve sabah saat 09.00 sıralarında oluşturulan konvoyla İstanbul Boğazı’na giriş başladı. Bu nedenle İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği durduruldu.
[attachment=3]
KARŞILAMADA YİNE KİMSE YOK
Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Fatih firkateyni eskortluğundaki konvoya Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne (KEGM) bağlı hızlı tahlisiye botları da eşlik etti. Boğaz geçişlerini yaklaşık 2 saatte tamamlayan gemiler Karaköy’e ulaştıklarında onları KEGM’e bağlı 5 adet römorkör karşıladı ve su püskürterek selamladı.
Önceki geçişlerine sessiz ve ilgisiz kalan İstanbullu denizcilerin bu gelişlerinde de fazla ilgili olduğununu söyleyebilmek pek mümkün değil. KEGM bot ve römorkörleri dışında Fransız bayraklı tek direkli bir yelkenli, 4 çift dümencili bir filika ile 6 adet dingiden başka bir hareket gözümüze çarpmadı.
TEKNELERİN BİR BÖLÜMÜ ATAKÖY’E GİTTİ
Tarihi yelkenlilere 1100 metrelik Karaköy Limanı’nın sadece 550 metrelik bölümü tahsis edilmişti. Sahile ilk halatı filodaki tek Türk yatı olan STS/Bodrum verdi. Onu Rusların MIR gemisi ve diğerleri izledi. Ancak liman alanı yeterli olmadığı için Karaköy’e sadece “A”klas olarak tanımlanan büyük tekneler bağlandı. Diğer tekneler ise Ataköy Marina’ya yönlendirildi.
Organizasyonun İstanbul’daki koordinasyonunu üstlenen Deniz Ticaret Odası Başkan Danışmanı Kaptan Yılmaz Dağcı, “İstanbul’da tüm kurumlar bize yardımcı oldu. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi bize sırt çevirdi” dedi.
“BELEDİYE PARMAĞINI OYNATMADI”
Dünyanın tüm ülkelerinde Boylu Soylu Yelkenlilerin ziyaretlerinde kentlerin Belediye Başkanları’nın ev sahibi olduğunu söyleyen Dağcı, bu geleneğin sadece İstanbul’da “kırıldığını” belirtti.
Battıktan sonra yüzdürülen ve onarılan eski Karaköy Vapur iskelesini liman önüne bağlamayı düşündüklerini ifade eden Yılmaz Dağcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Amacımız diğer teknelere de bağlama yeri yaratmak, böylece tamamını bir arada tutmaktı. Ayrıca iskeleyi etkinlik alanı olarak da kullanabilecektik. Bu konuda gerekli izinler alınmış olmasına rağmen İstanbul Belediyesi bize bu imkanı tanımadı. Bunun üzerine limana sığmayan daha küçük tekneleri Ataköy Marina’da misafir etmeye mecbur kaldık. Belediye hem bizim için parmağını oynatmadı hem de işimize engel oldu.”
YARIŞTA İKİ YELKENLİNİN DİREĞİ KIRILDI
Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı’nın ikinci etabına 16 ülkenin bayrağını taşıyan 23 tekne katıldı. Ancak bunlardan 19’u İstanbul’a geldi. Koordinatör Yılmaz Dağcı, Karadeniz’de kaçak yapan havada iki teknenin direk kırdığını, ikisinde de makine arızası meydana gelmesi yüzünden filonun 4 eksikle etabı tamamladığını söyledi.
Doğrusunu söylemek gerekirse bu ziyarete İstanbul Limanı “sıkı” hazırlanmıştı. Öncelikle “gümrüklü saha” özelliği halkın ziyareti nedeniyle bir haftalığına kaldırıldı. Girişe bir taç yapıldı ve tüm binalar “giydirildi”. Limanın önünde etkinlikler için dev bir çadır kuruldu, ayrıca bir itfaiye aracı ile üç ambulans herhangi bir olumsuz duruma karşı “hazır” bekletildi.
Bu arada askeri bando da rıhtıma yanaşan her gemiyi marşlarla karşıladı.
Ayrıca mürettebat için içinde internet erişimine açık bilgisayar sistemleri, çamaşır yıkama, danışma bölümleri bulunan bir karşılama ofisi ile barı, dinlenme bölümü ve haber geçme imkanı tanıyan bir basın ofisi organizasyonun eksiksiz bir şekilde ayrıntılarıyla düşünüldüğünü anlatmaya yetiyordu.
“ÇOLUĞUNUZU ÇOCUĞUNUZU ALIP GELİN”
Tüm gemiler yanaştıktan sonra limanda bir karşılama seremonisi tören gerçekleşti.
Yarış Direktörü Peter Newell’in ikinci etap hakkında verdiği bilgilerden sonra Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı İcra Kurulu Başkanı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı birbirine çok benzeyen birer konuşma yaptı. Gerek Yazıcı, gerek Kalkavan İstanbullulara seslenerek, “Böylesi yurdumuzda ilk kez oluyor. Üç gün burada kalacak gemileri gezin. Ailelerinizi, eşlerinizi, çoluk çocuğunuzu alıp buraya getirin” dediler.
Tarihi yelkenlilerin İstanbul Limanı’na yanaşması ile etkinlik programı Liman Lokantası’nda verilen akşam yemeği ile başladı. 30 Mayıs gününe kadar İstanbul’da kalacak gemiler her gün 10.00-18.00 saatleri arasında İstanbullular tarafından ücretsiz olarak gezilebilecek.
[attachment=4][attachment=5]
TARİHİ YELKENLİLER’İN SAAT SAAT İSTANBUL PROGRAMI
28 Mayıs Cuma
10.00-14.00: Mürettebat için sosyal program. (Kültür ve gezi turları)
10.00-14.00: Spor Aktiviteleri (Mürettebat için Haliç’te dingi, kano, kürek, yelken yarışları)
17.00-18.30: Yaklaşık 900 kişilik mürettebatın İstiklal Caddesi’nde resmi geçidi
19.00-19.30: 2. Etap Ödül Töreni (İstanbul Modern Müzesi Otoparkı)
20.00-24.00: Mürettebat Partisi (İstanbul Modern Müzesi Otoparkı)
29 Mayıs Cumartesi
10.00-14.00: Spor Aktiviteleri (Mürettebat için Haliç’te dingi, kano, kürek, yelken yarışları)
19.00-21.00: LÖSEV’in 9. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası Açılış Kokteyli (Kaliakra yelkenlisi güvertesinde)
20.00-22.00: İngiltere Başkonsolosluğu Resepsiyonu (Tenacious yelkenlisi güvertesinde)
30 Mayıs Pazar
10.00-12.00: Askeri bando
12.00-15.00: Filonun Karaköy Rıhtımı’ndan ayrılması ve Ahırkapı’da toplanma)
15.00- >>>: Son etap startı için Ayrılış Geçidi
(Tüm tekneler konvoy olarak kendilerini uğurlamaya gelecek teknelerle birlikte Ahırkapı Feneri’nden yelkenleri basılmış halde hareket edecek. İnciburnu Feneri, Kalamış ve Adalar arasından geçerek Marmara’ya açılacak)
Kaynak: Turksail