Ynt: Bot Tavsiyesi
Eğer günübirlik faaliyetlere sırtınızda çok ağır bir yükle çıkmayacaksınız istediğiniz bence oldukça makul. Amerika'da çok çok yaygın olmasına rağmen ülkemizde nedense hiç adı bile duyulmamış "ultralight" denen bir akım var, eğer yabancı diliniz yeterliyse google'da "ultralight hiking, ultralight trekking, ultralight camping" gibi kalıpları aratarak oldukça detaylı hazırlanmış sitelere ulaşabilirsiniz.
Ayağınızdaki 1 gramın sırtınızdaki 5 grama denk olduğunu da hesaba katarsanız ayakkabınızın hafif olmasının ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Trail running (patika koşusu) tarzı, bileksiz, su geçiren ama çabuk kuruyan ayakkabılarla Amerika'da her yıl binlerce insan Appalachian Trail (3500km), Pasific Crest Trail (4286 km), Continental Divide Trail(5000km) tarzındaki rotaları aylarca baştan sona yürüyorlar. Merrel'ın gösterdiğiniz modeldeki ayakkabılarının yorumları da oldukça iyi.
Fakat bence de rafting için su geçirmez bir ayakkabı yanlış. Rafting, sea kayak, kano tarzı sporlarda tamamı file şeklinde, ıslanan fakat çabuk kuruyan ayakkabılara yönelmeniz kendi yararınıza olur. Merrel'ın Waterpro Ultrasport modeline bakabilirsiniz mesela bu amaç için. Ayrıca günübirlik hikinglerinizde de (hava koşulları müsaade ettiği sürece) kullanabilirsiniz bu ayakkabıyı. Yine de bu tarz ayakkabıları, bahsettiğim uzun yürüyüşlerde, ince karlı zeminde bile kullananlar olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim
Boreal Atlas da yıllardır efsane bir model olmasına rağmen ben memnun kalmadım, kalamadım. Öncelikle İstanbul'da veya şehir içinde giymek için çok ağır ve sert tabanlı. Ben alırken bu bana onlarca defa söylenmesine rağmen, bir şey olmaz ben giyerim, yorulmam etmem dedim, siz demeyin bunu lütfen
Hakikaten asfaltta çok ağır geliyor o ayakkabı
Ayrıca eski efsanevi kalitesinden de pek eser kalmamış durumda. Benim ayakkabım, tırnaklarıma falan çok dikkat etmeme rağmen, 2nci yılına geçemeden, başparmak civarında içindeki astarı soyulduğu için su geçirmeye başladı. Kullanıcı hatası diyip işin içinden çıkıyorlar. Benzer şikayetleri olan bir kaç arkadaş daha biliyorum, ufak bir araştırmayla siz de bulabilirsiniz yorumları.
Boreal'in diğer modellerini pek bilmesem de size marka olarak önerebileceğim Keen var, Türkiye piyasasında yeni bir firma sanırım, ben Siskiyou Mid modelini kullanıyorum, Boreal Atlas'a göre inanılmaz rahat bir ayakkabı ve şimdiye kadar oldukça da dayanaklı. Tabi tabanı Atlas'a göre yumuşak olduğu için arazi koşulları çok sertleşirse yetersiz kalabilir.