Ynt: Bir Çırpıda 12 Şehir Yardımlarınızı Bekliyorum
mardin
benim gidipte görülmeden dönülmemeli diyeceğim yerleri
mardin şehir gezisi,sabancı müzesi,cemil ipekçi atölyesi,çatomlar,kiliseleri (deyr-ül zeferan,kırklar kilisesi),taş işçiliği örneklerinden olan camiler (ulu cami),midyat:mor gabriel kilisesi,midyat sokakları,midyat konakları,hasankeyf (midyat gezisiyle aynı gün yapabilirsiniz)
yeme-içme,alış veriş:sebzeli kebap.(mardin ana caddesinin sonunda.sabancı müzesine yakın),badem şekeri.(buraya has mavi renkte olan ve tarçın+zencefilli olanı deneyin.böyle bir tat daha önce tatmamışsınızdır.),kadınların yapmış olduğu doğal sabunlardan alabilirsiniz.(bıttım sabunu buraya özgü.),5 tanesi 10tl. puşu alabilirsiniz.(diğer illerdeki fiyatlarına oranla çok çok ucuz).insanları çok ilgiliydi.
konaklama:nefis konaklar var.fakat pahalı.tabii ki öğretmen evi.45tl. falandı sanırım geçen kasım ayında.
şanlıurfa
balıklı göl'den uzak durun.vakit kaybı.hiçbir mistik yanı yok.yapay havuz ve yüzen balıklar o kadar.şehir müzesinden uzak durun.hiçbir şey yok.hatta ben bir daha gitsem urfa'dan uzak dururdum.urfa kalesi.kale gezmeyi severseniz girin.şehiri üstten görmekten başka girebileceğiniz bir şey yok.
şanlıurfa'nın çevresinde gezilecek yerler diyeyim bari
göbeklitepe:urfa merkeze yakın.(20km falan).ulaşımı zor.mö 12 bin yıllık kalıntılar bulundu yeni.taşa oyulan resimler görülmeye değer.
haran:harran evleri ve ilk üniversite olduğu idia edilen kalıntılar görülmeye değer.
yeme-içme,alış veriş:kuru patlıcan,baharat ve isot alabilirsiniz.
şıllık diye tatlıları var.konuk evlerinde yiyebilirsiniz.yemekleri çok çok acı.mesela lahmacun fıorını var her yerde fakat yapıp satmıyorlar.ancak evden iç getirilirse pişiriyorlar.biz urfa lahmacunu yiyememiştik.içli köfte vs. her yerde yok.bulursanızda sıradan ve pahalı.çayı güzel.yeme içme fiyatları fena sayılmaz.insanlarıyla iletişime geçmekte zorlanmıştık.
konaklama:öğretmenevi.(eski fakat şehirdeki en ucuz konaklama yapılan yer.idare edilir.)
gaziantep:
restorasyonu tamamlandıysa tahmis kahvecisi,mozaik müzesi (muhtemelen yenisi açılmıştır.harika eserler var.),zeugma,kesinlikle halfeti (halfetide tekne turu,rumkale,sadece minaresi suyun üzerinde kalan cami),birecik barajı,kelaynak çiftliği,gaziantep merkezde vaktiniz var ise hayvanat bahçesi,hanları,şehir gezisi
yeme-içme,alış veriş:mutfağı çok zengin.kesinlişkle imam çağdaşta lahmacun,baklava ve ali nazik.(lahmacunu söğürtmeli söyleyin
),beyran çorbası deneyin,içli köfte,altı ezmeli,stadyum çevresinde ciğerciler var (ucuzdur).gaziantepte aç kalmazsınız.
konaklama: öğretmenevi.(bölgedeki en güzel öğretmen eviydi.)
buraları gördükten sonra (yada önce)mutlaka
hatay,iskenderun.
titus tüneli,aziz piyer kilisesi,antakya sokakları
yeme-içme,alış veriş:pazar günü hatayda yöresel yemek yemek biraz zor.genelde aklınızdaki yerler kapalı olabilir.yeme-içmenin bu kadar ucuz olabileceğine inanamayacaksınız.künefecilerin bol olduğu sokağın başındaki (hatta ferah künefenin karşısında) sokak sahlepçisinden sahlep,çay için.(orhan gencebay çalar.çay ile iyi gidiyor baba).yine ferah künefenin karşısında süper 96 denilen kebapçı.dışarıdan bakılınca bir şeye benzemese de en ucuz ve güzel kebaplar burada.pasajların içindeki kasaplarda istediğiniz etten size kebap hazırlıyor.yandaki fırında pişirip üst katlarında yemeniz için hizmet veriyor.künefe genelde her yerde güzel ve uygun fiyatlı.kardeşler künefeyi yinede tavsiye ederim.sultan sofrası uğranmadan geçilmeyecek bir mekan.(pazar günleri kapalı).çok değişik yemekler tadabilirsiniz.mekana baktığınızda ki kadar pahalı değil.tarihi affan kahvesinde çay,haytalı tatlısı (muhallebi+gül şerbeti+dondurma).kirece yatırılmış kabak tatlısını,aynı yöntemle yapılmış ceviz ve kebbet tatlısınıda tahinle mutlaka deneyin.humus unutulur gibi değildi mesela.
konaklama:
öğretmenevinde genelde yer bulmak zor oluyor.hidro otel.en ucuz otellerinden.fakat biraz şehir dışında.şehirin harbiye denen bölümünde.
hatta bitirmeden halep bile yapabilirsiniz.
benim geziniz için hemen aklıma gelen yerler böyle.daha ayrıntısı için blog linklerimi vereyim.
urfa,antep için:
http://leylegihavadagorunce.blogspot.com/2009/11/gap-ve-halep-gezisi-07-15-kasm-09-bolum.html
mardin için:
http://leylegihavadagorunce.blogspot.com/2009/11/gap-ve-halep-gezisi-07-15-kasm-09-bolum_15.html
hatay için:
http://leylegihavadagorunce.blogspot.com/2009/12/hatay-26-28-aralk-09.html
ek olarak suriye halep için:
http://leylegihavadagorunce.blogspot.com/2009/11/gap-ve-halep-gezisi-07-15-kasm-09.html
bol şans.