-bilgilerinizi/tavsiyelerinizi Paylaşın-

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AHRAZ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,346

AHRAZ

Kamp I
Mesajlar
139
Tepkime Puanı
72
Merhabalar, yıllardır hayalini kurdugum tarzda bir araca, en sonunda, bu pazartesi gunu kavustum.

Aracım 2005 model otomatik suzuki grand vitara(tek kapılı)

Araba kullanmasını biliyorum ancak ilk defa aracım oluyor ve trafik deneyimim de fazla değil,

Merak ettiğim çok şey var bu sebeple buradan sorup tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum,

1. Aracın üzerinde M/T lastikler var, ben asfalt üzerinde off-road dan daha cok vakit geciririm gibi düşünüyorum bu nedenle A/T almam daha mantıklı olacak gibi duruyor, hani normal/karlı/yagmurlu asfalt ta nispeten daha guvenli olsun istiyorum,buzlu asfalt durumu için de zaten zincir bagajda duruyor olacak, off-road amaclı değil de ulasım amaclı dag/bayır gordugunde de beni idare edebilecek bir lastik olsun yeter. Su an benim için off-road zevkinden falan daha cok benim ve eşimin can guvenliği önemli. bu konuda ne önerirsiniz?

2. otomatik vites aracımda vites gecisleri ve arazi vitesi kullanımları benim için şu anda sadece bir muamma :D oradaki 1 nedir 2 nedir hiçbi fikrim yok. D, P, ve N den baskasını nasıl/nerede kullanırım bilmiyorum. Konu ile alakalı internette bayağı bi bilgiye ulaştım fakat buradakiler ne diyor bir de onu öğrenmek isterim.

Aklıma takılan şeyler oldukça buradan yazacağım, ne hikmetse forumda aratma yaptıgımda HATA : istediğiniz konuya ulaşılamadı" şeklinde hata veriyor.
 

otomatik şu şekil işler..
D' ye taktıgınızda 1. vites'e kalkar ...devrini bulunca 2. vitese takar.. tekrar devir lenince 3.ler .sonrası 4 ler uzar gider..

''1'' de ise sadece ''1'' de gider 2 ve 3. viteslere gecmez.. kilitler vitesi..:rolleyes:

''2'' de ise önçe ''1'' ile kalkar...devrini bulunca 2. vitese takar.. sonrası 3 lemez.. ..2, vitesden yüksek viteslere geçişini kilitleyip engeller..

ne gibi hallerde kullanılır..
>>
yokuş yukarı arkasında remork cekerken..vs..
çok dik rampa aşagı motor freni ile inmeyi saglar..
yokuş yukarı çok dik rampa cıkarken..süratli degil ..tork ile cıksın diyem yapılır..
kar'da
buz'da
çamur'da vs gerekli olduğu yerlerde..

lastik olarak da bf godriç AT..ta-ko ..
2 olanını tavsiye ederim..
2 olanın da kar sembolü vardır.. yarım buçuk kar'da da idare eder.. trafik polisi&jandarma vs sembolü görünce neden kış lastiğin yok diyemez..:rolleyes:

kar lastiği de degil dir altını çizdim.. at lastikdir her bi türlü zeminde yarım buçuk iş görür demekdir..:smiley:
 

Bilgilendirme icin cok tesekkurler. Peki bu viteslerin hepsinde (D,1,2) hep 2çeker öyle değil mi? arazi vitesini 4H veya 4L yapmadıkca hep 4x2?

Güvenilir bulduğunuz lastik jant satıcısı , ve ankarada güvenilir servis önerilerinizi de bekliyorum.

Uygun jant vb alıp bir set de bundan yapmak lazım o halde.
 
Son düzenleme:

'' Aracım 2005 model otomatik suzuki grand vitara ''

yürür halde iken max 50 km olmalı (tercihan 20-30 km daha uygun ) 4H ' a takıp devam edebilirsiniz..ne zaman : karda buzda ,çamurda ,vs kaydıgınızda güvenli sürüş için takılır ....

4L' ise durup da vites degiştirmeniz gerek .. normal vites ise 'N' konumunda olmalı .son sürat yarıya düşer..güç & tork 2 ile carpılır..:rolleyes:

Ankara için yardımçı olamam..

tavsiyelerim..

çinli+tayvanlı vs jant olmayın sırf güzel görünüyor diyem..zayıftırlar ilk cukurda 6 gen jantlarınız olabilir..:(
bazı özellikleri:
Bijon Aralığı5X139,7 , orta delik çapı var bununda ufak büyük gelirse bilezik gecirip torna edip filan ayalıyorlar..dogru degildir..
birde ET diyem ofset ölçüsü vardır buda jantı taktıgınızda teker dışarıda durup camurluğa sürtebilecek bi durumdur..
vs.. bu iş karışık dır jantı alır ken satıçıdan fazla bilğili olmanızı gerektiren bi konudur..:rolleyes:

tavsiyem 1998<>2005 yılları arasında üretilmiş bir suzuki grand vitara'nın cıkma jantı dır..orjinal..

lastik işinden anlarmısınız bilmem birde tiyo vereyim.. kenarında ufak ''DOT 1505'' gibim bi yazı olur bu da 2015 yılının 15. haftası üretimi demekdir..
taze lastiği kim uçuz ve 9<>12 taksitli veriyor ise ona bakın derim..:smiley:
 

Eyvallah cok sagolun. Arac takozla yukseltilmis bu sebeple offseti biraz disariya dogru olan bi jant yol tutusunu biraz daha arttirir gibime geliyor. B.kunu cikarmadan hafif disariya cikarabilecegim bi jant seti almayi dusunuyorum.orjinal vitara jantlari hatirladigim kadariyla ice dogru offset li(bunun biri negatif biri pozitif oluyodu da simdi hangisi oldugunu bilemedim o yuzden ice/disa diyorum). Su an aracta da hafif disa dogru offsetli jantlar var. Bu nedenle yine o tarz biseyler takmayi dusunuyorum. Tekrar tesekkurler. Degisiklikleri yapinca fotograflayip buraya koyarim.
 




2-3 gündür gece/gündüz araştırıyorum, her türlü zeminde iş görecek yağmurda falan da efendi gidildiğinde çok tehlike çıkarmayacak vb en sonunda BFG T/A KO2 de karar kıldım. Benim aracın üzerindeki Yokohama Geolander M/T lerden çamur/sertleşmemiş kar dışında diğer bütün şartlarda(kuru yol, yağmur, ıslak asfalt vb) daha iyi olucak sanırım.
 


tesekkurler buna da bakacagım. Aracımın lastik basınçları ne olmalıdır bunu da merak ediyorum. bir de kış lastiği tavsiyesi, ne düşünüyorsunuz? Kışın kış lastiği olan seti kullanacağım, kış haricinde de A/T lastik kullanacağım, bendeki yokohama geolander m/t leri satarım heralde.
 




Son karar olarak ;

bir takım hafif dışa offsetli jant ile kış lastiği : goodyear ultragirp 8 (7 derece altındaki zamanlarda bunları takacağım),

bir takım hafif dışa offsetli jant ile A/T lastik : BFG T/A KO2 (kış lastiği kullanmadığım zamanlarda normalde kullanacağım)

sanırım benim için en doğru şekli bu olacak. Bu arada suzuki vitara service manual ve user manual buldum internetten. Bayağı faydalı bilgiler var içerisinde. İhtiyacı olan varsa gönderebilirim.
 

'' Aracım 2005 model otomatik suzuki grand vitara ''

>> sizin aracınızın üretim amacı farklı dır arazide cok büyük 4x4 lerin batıp kaldıgı yerlerden tavşan gibi sekerek geçmesidir..minik donunuşlarla ,ufak modifiyelerle ,,arazide 1 numaradır ..
offroad yarışlarındaki grand vitaralar..sizin kasadır.. 2.0 motorlu olanlarıda var arada..

ama asvaltta yokuş aşşa 160.km. zar zor yapar..
uzun yolda max 120 km 'den sonrası cok da güvenli degil dir..hafif ve yüksek olduğuna yan rüzgarlardan etkilenir..

altına ferrari lastiği de takmaya gerek yok bence ..Suzuki gibim kullanmak en uygunu olur..

yaşadıgınız yer Van,Agrı,Erzurum ..vs gibim bi yerse kar lastiğini gidin hatta nokian marka olanını alın derim..

yada oturdugunuz bölge dik yokuşları ,karı buzu meşhur bi yer ise deger..

BFG T/A KO2 tek lastik olarak her bi şekil idare eder..

cam gibi buz üstünde zinçirsiz giden lastik de yok zaten..:rolleyes:

normal kullanılan bir arac yılda 15-20 bin km yapar..altındaki lastiğide 2 bilemedin 3 yılda bitirir lastik de diş derinliği kalmaz ..yıl olarak da ömür max 5 yıldır..
onuda şöyle izah ediyim. 2 yıllık lastik ile 5 yıllık lastik aynı yumuşaklık da olmaz eskidikçe sertleşir ne yol nede fren tutmaz..
kışın hava sıcaklığından lastik sertleşir iyi tutunamaz..BFG T/A KO2 kış için uygun yumuşaklık tadır..:rolleyes:

ama yaz sıcagında sıcak asvalt üstünde de mum gibim erir lastikler..çabuk aşınır..

çamur lastiği kullanan ofroad'çılar lastikler eriyip bitmesin diye yazın km yapmazlar uygun lastik ile degiştirirler..

bence BFG T/A KO2 kış için kullanın..
kar +buz+çamur : hepsi kış aylarında vardır..:rolleyes:

yaz aylarıda cok km yapıcaksanız asvalt lastiği kullanın derim..

az km niz var ise tek lastik yeter artar derim..:smiley:

kaç km yapıçagınızı ne zaman nerde kullanacagınızın hesabını sizden iyi kimse bilemez..;)
 

Tesekkur ederim, iste bu siteyi bu yuzden seviyorum. Ben ankaradayim bizim kisimiz guzel olur. All terrain benim de ilk tercihim, sadece kis lastigine gercekten ihtiyacim olup olmadigini bilmiyorum, arada ankara urgup arasi falan gider gelirim, sehirici sehirlerarasi falan takilirim, offroad u daha sonra iyice deneyim kazandiktan sonra ddusunuyorum. Cok bi lazim degilse kis lastigi almayim o zaman :D
 

Zaten hizla falan isim olmaz, geze geze yavas yavas gitmeyi severim... Biraz titizimdir o yuzden biraz fazla inceliyorum heralde. Sirf bu huyum yuzunden eski motorsikletimin fabrika cikisi elektrik tesisatini begenmemis hepsjni sokup bastan kendim dosemistim birkac modifikasyonla beraber. Cevaplar icin tesekkurler.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,683
Mesajlar
1,522,162
Kayıtlı Üye Sayımız
166,531
Kaydolan Son Üyemiz
musaitbiryer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst