Bilgi sayfası - Rota kaydı farklılık

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan uda4a Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,223

uda4a

Kamp II
Yer
Ankara
Herkese merhabalar,
Doğa sporları başlığında konunun detayları görüldüğü gibi, gezenbilir olarak Güvenç Köyü göleti civarında yürüyüşümüzü gerçekleştirdik.
Ekli resimde de görüleceği üzere bilgileri kontrol ve kurcalarken bir şey dikkatimi çekti bu konuda fikirleri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
GPS gezi bilgisayarı sayfasında kaydedilen mesafe 14,9 Km iken, Google earth ekranına atmış olduğum mesafe uzunluğunun 9,74 km olduğunu farkettim.Cihaz yanımda olmadığından şu anda bilemiyorum ama aklımda kaldığı kadarı ile 1,5 km mesafe nokta kaydı yaparak iz oluşturuyor
Arada oluşan fark neden kaynaklanabilir teşekkürler.

Guvencrota.jpg

Etiketler
Ynt: Bilgi sayfası - Rota kaydı farklılık

Sizinde bildiğiniz üzere GPS cihazları anlık olarak üzerinde bulunulan yerin koordinat, zaman, yön, yükseklik bilgilerini uydulardan aldıkları verilerle hesaplayan ve bu noktalara numara vererek saklayan , istenildiği zamanda artarda kullanan cihazlar. Sizin yaptığınız gezi kayıtında G.E. ile orjinal Gps kayıtları arasında 5200 metrelik, nerdeyse % 35 lik muazzam bir sapma var.bu sapmanın / eksilmenin neden olduğunu düşününce aklıma hemen yatay ve düşey datum farklılıkları geliyor.G.E düşey datum olarak WGS84 datumunu ve koordinat sistemi olarak coğrafi koordinat sistemini kullanıyor. Bu konu hakkında bir şeyler söyleyebilmemiz için orjinal gps kaydınızı eklentiye koymanız , gps cihazınızda kullandığınız datum bilgisine( Euro 50, kullanıcı, Euro 79...) , ve koordinat sistemi bilgisine ( UTM, Coğrafi,vs..) ihtiyaç duyulur.

datumun ne olduğu , ne işe yaradığı hakkındaki kısmi bilgiyi ise Eklentide gönderdiğimiz bilgi notunda görebilirsiniz.

selamlar, başarılar sizinle olsun.

[attachment=1]

Ekli dosyalar

• datum nedir.pdf
    1.6 MB · Görüntüleme: 949

Yanıt için teşekkür ederim,
mevcut kaydımı sildim ama bir sonraki yürüyüşümde özellikle kayıt ederim.Çok teknik bir konu olmakla beraber bende aynı şeyi düşünmüştüm.
bir sonraki kayıtta netice ye göre değerlendirebiliriz sanırım.

Bugün sabah sporu için yürüdüğüm, yürüyüş parkurunda fazla irtifa farklılıkları olmayan bir arazide, iz kaydı yaptım.ekli resimde, yürüyüş parkurunun uzunluğu ile yol bilgisayarının kaydettiği mesafe çok az bir farkla aynı çıktı.Aşağıda eklediğim 2. resimde karşılaştığım başka bir sonuç ile ilgili bir kaç sorum olacak mümkünse,

1- 2. resimde GPS in iz kaydı Mavi renkli ile fiilen yürüdüğüm kırmızı renkli iz arasında neden fark oluşmakta.GPS neden fiili izi kaydetmemiş olabilir.(Kırmızı çizginin gidiş istikameti numaralandırıldı.)
2- GPS iz kaydının gerçeğe daha uygun olması anlamında, iz kaydın da zaman yada mesafe ölçüm ayarlarından hangisi kullanılmalı, sizler hangi ayarı, hangi kriterde kullanıyorsunuz?
Teşekkürler

rota2.jpg

rota1.jpg

1- 2. resimde GPS in iz kaydı Mavi renkli ile fiilen yürüdüğüm kırmızı renkli iz arasında neden fark oluşmakta.GPS neden fiili izi kaydetmemiş olabilir.(Kırmızı çizginin gidiş istikameti numaralandırıldı.)
2- GPS iz kaydının gerçeğe daha uygun olması anlamında, iz kaydın da zaman yada mesafe ölçüm ayarlarından hangisi kullanılmalı, sizler hangi ayarı, hangi kriterde kullanıyorsunuz?
Teşekkürler
[/quote]

3- Soru olarak 2,5 km parkuru 3 tur dan yaklaşık 7,5 km yürüdüm.yürüyüş sonuna kadarda iz kaydı devam etti.İz kaydını mapsource yada G.E. attığımda neden her tur bir kayıt olarak ayrı ayrı veri vermektedir, İz kaydını 1 dosyada örneğin yuruyus.gdb olarak göremezmiyim.
Teşekkürler.

Arkadaşlar 1 ve 2 . sorunun cevabının GPS iz kaydı setup ayarlarından kaynaklanabileceğini öğrendim.
3. soru hk da henüz bir bilgiye ulaşamadım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri