Çok kısa sürede bunların başlaması ilginç.
20 yıldır victorinox kullanıyorum. şu anda 3-4 tane var ve bunları kollamıyorum ancak böyle bir karıncalanma (hadi adı böyle olsun) görmedim.
- Akla gelen bir şey "Victorinox'u güvenilir bir yerden mi aldınız?" sorusu.
- Bir diğeri, evde asit vb. sakat kimyasalın ortamında bulunup bulunmadığı.
- Son olarak da cepte bir süre kalıp terin tuzuyla temas edip etmemesi.
Geçenlerde elime geçen ufak markasız bir Çin çakısında sadece cebimde gezmiş olmasına rağmen aynısı olmuştu. Görüntüsünü fazla düşünmeden kola içinde beklettim. Noktaların çevresindeki pas gitti ve kahverengi noktaların yerlerini siyah fosfat aldı.
Bu işlem aslında fosfatlama. Paslanmaz olmayan çeliklerde işe yaraması lazım ancak bu durumda da iş gördü. Demek ki ciddi bir sorunumuz var.
Bu kolada bekletme işini parlak, ayna cilasıyla bitirilmiş bıçaklarda tavsiye etmem. Geri kalan siyahlıkları muhtemelen istemezsiniz. Ancak sizin kumlama bitirişli bıçakta sıkıntı olmayabilir.
Bıçakların pasını çıkarma konusunda benim de denemediğim çok şey var. Bunlar belki daha iyi çıkış yöntemleri olabilir ama denemeden arkasında duramam. Kimi yerde sirke iyidir kimi yerde limon iyidir filan yazılmış. Kimi yerde de bunun aksi.
Bir ara özellikle bir bıçağı bu hale sokup denediğimde sonuçları paylaşırım.