Bazı Araçların Arkasında Olan "nato Kancası" Ne İşe Yarar,

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sisdagili61 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,188

sisdagili61

Zirve
Yer
Beşikdüzü, Trabzon ve Çanakkale
Merhabalar,
Arkadaşlar birçok aracın arkasında "Nato Kancası" diye tabir edilen tesisat var. Acaba bu kanca ile römork çekilebilir mi?
Benim aracımın arkasında orijinal olarak bu kanca var, fakat ruhsat ta römork çekebileceğini gösteren bir işaretleme yok.
Aracımın devrini alıyorken tescil aşamasında memur arkadaşa sordum bana " römork çekme tesisatının başka, benim aracımda olan (Nato Kancasının) başka amaçla kullanıldığını söyledi.
Acaba bu kanca ne işe yarıyor?
Bu düzen acaba araçların teknik belgelerinde ne olarak belirtilmiş. Bu konuda bilgi sahibi arkadaşımız var mı?
Bilgi sahibi olan arkadaşlarımızdan yardım bekliyorum.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

Etiketler
nato olan
Ynt: Bazı Araçların Arkasında Olan "nato Kancası" Ne İşe Yarar,

Niyazi Bey Merhabalar;
Bu konuda bir araca ait Service Manual'de yer alan bilgiyi sizinle paylaşmak isterim. Yaptığım alıntıda ifade edildiği şekliyle "PINTLE HOOK" olarak adlandırılan bahse konu kancanın, bir başka araç, romork, vb. çekme işleminde kullanılmaması gerektiği, sadece acil durumlarda aracın çekilmesi, çamur vb.den kurtarma işlemlerinde kullanılacağı belirtilmiştir.
Türküler... Onlar bizim herşeyimiz... Dünden kalanlarımız... Yarınlara bırakacağımız kültür aktarımlarımız... Sağlıcakla kalınız...

PINTLE HOOK
Do not use the pintle hook for towing another vehicle, trailer,
etc. This hook is designed for use only in an emergency, i.e.,
when getting the vehicle out of the mud.

Nato tipi çeki demiri,kurtağzı çeki demiri,fark eden birşey yok benim aracımda da orjinalinde vardı ama zamanında çeki demiri mevcut diye işletilmemiş,ben yeniden arabama çeki demiri taktırdım vede ruhsata işlettim,ama bu kapline uygun olandı,vede vidalı şekilde söküp takmalı yaptırdım,şimdi hem karavanımı ,kamp römorkumu çekebiliyorum hemde ,bu aparatı değiştirip eski kancamı takıp ona uygun olan su tankeri,traktör römorkumu çekebiliyorum,trafikteki aranılan sadece '' çeki demiri var '' olan ruhsattaki ibare

Merhabalar,Galloper'daki ceki kancasi eski tip romorklarda kullanilan halka seklindeki cekme uclari icin tasarlanmis ve romork cekmeye yarayan,halk arasinda Nato tipi diye adlandirilan cekme parcasidir.
tarot 12. (isminizi goremedim kusura bakmayin) nickli arkadasimizin arayip buldugu degerlendirme konusunda ne denilmek istendiginden emin degilim ve katilmiyorum.35-40 yil oncesinde su an kullanilmakta olan topuz tipi cekme parcalari henuz yokken ozellikle askeri araclarda bahsi gecen parca kullanilmaktaydi. Benim askerlik yaptigim zamanda da ve halen tek tuk gordugum romork ceken askeri araclarda da ayni kanca (Nato kancasi)kullanilmaktadir.Service manualde hangi gerekceyle romork cekmede kullanmayin yazmis bilemem ancak yorum yapabilirim.Galloper Ingiliz donanmasinin Asya tarafinda deniz asiri ulkelerdeki uslerinde cokca kullanilan bir aracmis.On camurluk uzerindeki ayna genelde romork cekerken cok faydasi olan bir aksesuardir.Hatta ulkemize gore ters taraftadir.Bagaj kapisi da bana gore ters acilmaktadir.Bu dusuncelerden yola cikarak aracin romork cektigi ve Nato kancasinin standart donanimi oldugu sonucunu cikarmaktayim. Romork cekmeyin uyarisinin ise {"bu kanca eski tip,yeni romorklarin topuza gore ayarlanmis cekme uclari bunlara uymaz o yuzden cekmeye calisirsaniz sakatlik olur"}anlaminda yazildigini tahmin ediyorum.Ayni tip kanca ile Willys Jeep'le babamin bildigimiz traktor romorkunu cektigini cok iyi hatirliyorum.Zaten Hasmet arkadasimiz da bu kancayla bir kac cesit romorkunu kullanabildigini, degistirerek farkli romorklarida cektigini yazmis.Sahsi dusunce,tecrube,bilgi ve yorumumdur.Daha dogrusunu bilen arkadaslarimiz varsa ve bizleri de aydinlatirsa memnun olurum.

Bahadır bey, Günaydınlar...
Nato Ülkelerinde Kullanılan Araç, Silah ve Gereçler, farklı NATO üyesi ülkelerin katılacağı olası bir müşterek bir harekatta kullanılırken uyumsuzlukla karşılaşılmaması için önceden belirlenen standartlara uygun olarak üretilir, teçhiz edilirler. Öyle ki aracın bir Akaryakıt ikmalini düşünelim. Depo girişleri, Kapakları, Gerekse Akaryakıt tankerlerinin dolum üniteleri standart değilse bir nato üyesi ülkeye ait aracın diğer bir üye ülkeye ait akaryakıt tankeri tarafından ikmali söz konusu olamaz. Benzer şekilde farklı kancalara sahip olan araçlarla farklı çeki halkasına sahip romorkları da kullanma imkanı olmaz değil mi? Bu kapsamda bahse konu tip kanca NATO üyesi ülke araçlarında standart Çeki kancası olarak kullanılmaktadır. Romorkları da incelediğinizde bütün çeki halkaları aynı şekildedir.. Tonajlara göre çeki kancalarının büyüklüğü-kalınlığı, çeki halkasının büyüklüğü ve kalınlığı değişmekle birlikte tip değişmemektedir. Bizim Askeri araçlarımızın tamamında da bu maksatla bu tip kancalar kullanılmaktadır. Ama yine belirtmek isterim ki bu araçlar askeri maksatlarla üretilen araçlardır ve bağlantıları da ona göre dizayn edilmiştir. Benim yukarıda bahsettiğim servis manual ise Nissan Patrola aittir ve bu şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir. Bilgilerinize sunarım...

Merhabalar,
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkürler.
Belli ki ben bu kancayla kolayca römork çekemem. Trafik tescildeki memura sordum bana dediği "ruhsatta her nekadar römork çekebilir diye belirtilmiş olmasa bile, bu kanca için seni kimse cezalandıramaz, fakat muayene işini bilmem".
Hala römork alma düşüncesindeyim, belki çok daha güzelleri vardır bilemem fakat Haşmet arkadaşımızın römorku bence gayet güzel, güle güle kullansın. Birde nereden aldığını ve fiyat bilgilerini yazabilirse ne güzel olur.

Sn. Niyazi Hocam,romorku malum internet sitesinde arayıp buldum,kamp piknik ava bahçeye giderken kullanmak için çok ideal,komple fiber,bu yüzden hafif ,caretta caravnımda var ama bunun yeri gene başka.

Merhabalar,
İkiside çok güzel, hele çadırın önündeki yakışıklı en güzeli.
Güle güle mutlu günlerde kullan. Ben arabayı satmaya karar verdim malum sitede ilanım var. Fakat güzel bir römorka sahip olmayı isterim.
Niyetim büyük araba almak bakalım.

SON KONULAR - FORUM